Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Parlamentarne 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
937 odpowiedzi w tym temacie

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Vacatio legis ma zapewnić okres separacyjny względem ustaw dotyczących zmian gospodarczych, aby przedsiębiorcy mieli czas na dostosowanie. Podejrzewam, że nawet gimnazjalista zrozumie, że nie dotyczy to np: ustawy budżetowej.

Tak? A których ustaw będzie to dotyczyło? Wiesz chyba, że Polska nie jest wyspą na oceanie i obowiązuje nas prawo międzynarodowe, a zwłaszcza unijne? Kiedy zmieniają się przepisy unijne, to w naszym państwie władza ustawodawcza musi zmienić prawo, tak aby dostosować je do nowych przepisów. Unia daje nam zawsze jakiś czas na zmianę naszych przepisów. A jeśli nasi rządzący nie wyrabiają się na czas, to mamy problemy, bo przedsiębiorcy nie wiedzą według jakich zasad mają prowadzić swoje firmy. W przypadku wydłużenia czasu kiedy ustawa wchodzi w życie będziemy mieli spore problemy problemy z unią, która nawet nie zgodzi się na takie coś, bo będzie to sprzeczne z przepisami unii. Chyba nie wierzysz, że zmienią prawo międzynarodowe tylko dlatego, że u nas prawo będzie wchodziło w życie 6 lat po uchwaleniu?
A to też będzie miało większe znaczenie na naszym podwórku. Kiedy zakończy się kadencja rządu Knp to prawo będzie dokładnie takie samo jakie było przed objęciem przez nich władzy.
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A to przepraszam, odnosisz się do wypowiedzi adwersarza, czy jego samego jako osoby? To jest wg Ciebie dyskusja, czy przepychanka?

Odniosłem się do tego co napisał. Lepiej jakbym owinął to w bezosobową bawełnę - "osoby, które piszą tak i siak są takie i owakie"; tak jak mój adwersarz to robi odnosząc się do wyborców KNP, czyli między innymi do mnie? Już bez przesady, rozmowa jest w miarę kulturalna, nie ma co szukać dziury w całym.

Dobrze, ale niech najpierw spróbuje dostać się do Sejmu. Wtedy będziesz mógł rozmawiać konkretnie o obietnicach spełnionych i niespełnionych, o planach zrealizowanych i porzuconych. Już to tak jest, że każdy plany ma wielkie, ale nie zawsze zdaje sobie w danym momencie sprawę, że są one bardzo trudne, czasem niemożliwe wręcz do zrealizowania. Zapewniasz, że KNP będzie tych obietnic dotrzymywać. Jednak zwróć uwagę, że ludzie nie mają żadnych podstaw, by w to wierzyć. Bo dlaczego? Każda opcja polityczna w Polsce, która została wybrana w wyborach powszechnych, zawiodła oczekiwania pewnej części obywateli. Nieważne jakiej części i jakie oczekiwania. Zwróć jednak uwagę na to, że naród nie jest jednorodny i nie wszystkich możesz oceniać wg własnego zapatrywania na świat.

Stary czy to się odnosi do tego fragmentu mojej wypowiedzi, który zacytowałeś? Ja naprawdę staram się być grzeczny, ale wskaż mi miejsce, gdzie w sformułowaniu "Jak KNP nie wywiąże się z obietnic wyborczych to będę pierwszym, który wymyśli na nich jakiś złośliwy zwrot" jest zapewnienie, że KNP będzie dotrzymywać obietnic?

I co to ma wspólnego z tym, że Platforma to partia oszustów? Oszukali społeczeństwo w wielu dziedzinach czyli są oszustami. Przykłady były podawane.

Ja myślę, że Vaherem bardzie ma na myśli chaos organizacyjny, jaki by powstał w wypadku natychmiastowej realizacji postulatów KNP, swojego rodzaju czasową niemoc państwa (bo nie wszystko da się wprowadzać z miejsca, potrzeba na to pewnego czasu).

A ja myślę, że miał na myśli zbiory rzepaku w Makao. Teraz będziemy się licytować co kto miał na myśli, zamiast przyznać, że po prostu palnął głupotę.

Twój argument też widzę z gatunku inteligentnych. No tak, reformować państwo bez chaosu organizacyjnego może tylko Platforma Łobywatelska. Nasze państwo jest przez nią tak super zarządzane, że nie potrzebuje już żadnych reform.

Tak naprawdę to oprócz ogólnych sformułowań nie wiadomo tak naprawdę nic, co KNP chciałoby zrobić, by zrealizować własną wizję państwa. W jaki sposób miałoby to zrobić? Jak by to przebiegało? Taka niewiedza rodzi różnego rodzaju strachy, które pojawiają się w głowach obywateli. Wreszcie same postulaty wydają się przeciętnemu Kowalskiemu niemożliwe do zrealizowania, dlatego tylko, że są zbyt radykalne. Gdyby partia którą popierasz zmieniła nieco swoje nastawienie do agitacji wyborczej na rzecz wytłumaczenia takiemu Kowalskiemu co w tym momencie traci przez taki a taki kształt państwa, a co może zyskać, wtedy mogłoby to coś pomóc. Trzeba zajrzeć trochę do psychologii społecznej, najwięksi politycy Stanów Zjednoczonych czerpali od nich garściami. Dlaczego nie skorzystać z ich dorobku? W końcu sprawa jest wg was słuszna.
Rada Stanu, w takiej postaci jak ją prezentujesz wydaje się być bardzo podatna na "dogadywanie się między sobą". Czyli krótko mówiąc na wszelkiego rodzaju przekręty i naciski. Nie możesz zapewnić absolutnej uczciwości polityków i klarowności ich zachowań, gdy w grę wchodzą potężne lobby i potężne pieniądze. Naciski na polityków były zawsze, a przy tak małej ich liczbie będą tym bardziej efektywne. Sama droga tworzenia i legalizacji prawa jest obecnie bardzo kaleka, ale mi na przykład daleko do powierzenia tworzenia prawa grupie kilku osób.

Jak dobrze, że wiemy jakie konkrety stoją za programem innych partii! Jak dobrze, że Platforma robi wszystko dokładnie na odwrót dzięki czemu wiemy, że nie należy dawać szansy KNP i innym, bo być może zrealizowali by swój program. Jakie to wszystko słuszne i logiczne.

Decydował będzie nikt inny jak sam zainteresowany. Ewentualnie rodzina.

No to wracamy do punktu wyjścia. Dlaczego ktoś nie może wybrać pojedynku, przedawkowania narkotyków, zabicia się samochodem o przeszkodę albo nawet spożycia tej eutanazyjnej trucizny jeśli stwierdzi, że cierpi? Czemu może się uśmiercić, a nie może sobie po prostu trochę zaszkodzić paląc papierosy?

Nie rozumiem też jednej rzeczy. Takie sprawy jak eutanazja, małżeństwa homoseksualne, aborcja, kara śmierci, czy ogólnie sprawy związane z funkcjonowaniem społeczeństwa to trochę inna gałąź tego samego drzewa, nazwanego państwem. Ale przecież wybierając w wyborach ludzi, którzy maja sprawować rządy, wybieramy ich nie ze względu na poglądy na życie, ale na państwo, jego organizację, prawo i całą machinę polityczną. Wg mnie ważniejszymi kryteriami w tym momencie jest ogólny kształt państwa i jego warstwy rządzącej, niż - jak ja to nazywam - moralizatorska otoczka wyborcza.

A to funkcjonowanie społeczeństwa nie mieści się w kategorii poglądów na państwo? Patrzymy nie tylko na kwestie społeczne, ale i na gospodarkę i na politykę zagraniczną też. Ale kwestie społeczne to też bardzo ważna gałąź.
  • 0

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Hellmaker - to wszystko na papierze wygląda pięknie, ale... no kurczę nie wyobrażam sobie wprowadzenie tego wszystkiego na raz. Radykalne zmiany w systemie rządów, podatków, nauczania itd. Wybaczcie po prostu jestem sceptyczny i nie wierzę, że to się uda.
  • 0

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może się nie uda. Ale jak się nie spróbuje to na pewno się nie uda. Jedyny logiczny wybór to głosować na KNP!
  • 1

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem, dlaczego niektórzy przeciwnicy KNP tak emocjonalnie do tego podchodzą. Przecież nawet jeśli KNP wejdzie do Sejmu (czego im życzę), to i tak nie będą mieli większości, więc tych "najdziwniejszych" tudzież najbardziej rewolucyjnych punktów swojego programu i tak nie zrealizują. Jednak politycy KNP mogliby zgłosić kilka projektów ustaw, starając się spełnić swoje najbardziej istotne i najważniejsze cele (jeżeli można dzielić cele na ważne i mniej ważne), czyli obniżenie podatków i zmniejszenie biurokracji, a to na pewno nikomu nie zaszkodzi (no, może zwolnionym urzędnikom ;)).
  • 1

Rainbow Lizard.
  • Tematów: 11
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No fajne podejscie niech gina a co mi tam!

A powiedzcie mi jedno. JKM jest za zlikwidowaniem zasilkow dla bezrobotnych. Wszystko fajnie, tylko czy zdajecie sobie sprawe ze taki postulat to skazanie niektorych ludzi na smierc? Sa ludzie ktorzy nie poradza sobie w zyciu, np cale pgrowskie wioski. Ci ludzie nie sa przygotowani do zycia. Nie maja niczego, oglady, wyksztalcenia, bystrosci innych zdolnosci/cech charaktetu. W ich rodzinnych stronach nie ma pracy. Widze plusy odebrania tych zasilkow dla zdrowgo spoleczenstwa, ale co z tymi nieporadnymi ludzmi? Zostawiacie ich samych sobie? Ale czy to nie jest dehumanizacja? Przeciez odebranie takiego zasilku sprawi co najwyzej nowe problemy np. kradzieze, napady rabunkowe itp. Ci ludzie sa uposledzeni spoleczenie a Wy poprzez ten postulat chcecie sie ich pozbyc. Ktos wczesniej napisal ze porownanie przeciwnika w dyskusji do Hitlera swiadczy o braku argumentow. Mimo wszystko napisze to - Nazisci tez chcieli pozbywac sie osob niepelnosprawnych zeby pozostawic tylko "zdrowe spoleczenstwo".

A czy ktoś chce ich zabijać jak narodowy socjalista Hitler? Jak zwykle coś się pomieszało w biednej lewicowej główce? :> Nie są w stanie sobie dać rady? No to stworzyliście właśnie nowy gatunek zwierzęcia - homo sovieticus, który jako jedyny nie jest w stanie sobie dać rady w przyrodzie bez pomocy pasożytującego lewackiego państwa. Jak dla mnie homo sovieticusy mogą wyginąć, ale to nie oni są celem tylko lewicowe pasożyty.

Racja, ach te pasożyty. Jak mogli mieć czelność urodzić się w biednej rodzinie w jakiejś wsi? Skandal! Ale to jeszcze nic, najbardziej bezczelni to są ci wszyscy, którzy dali się dorwać jakiejś chorobie i do końca życia są przykuci do respiratora. Pasożyty! Powinni wymrzeć razem z tymi, którzy nie mają rąk i nóg. Jak można być tak przesiąkniętym złem, jak można sobie po prostu nie radzić? Jak można być niewidomym? Toż to gorsze niż psychopatyczni mordercy trzymające swoje ofiary w piwnicy, księża-pedofile i stopione lody truskawkowe razem wzięte!

Tak, stworzymy silne społeczeństwo, bez tych wszystkich pozbawionych kończyn leni! Jeden naród, jedna Polska, jeden Komin... Korwin znaczy się!

A tak na serio... różne w życiu są sytuacje. Ów "homo sovieticus" różni się od ciebie tym, że nie potrafi się obracać w mocno kapitalistycznym ustroju, czy to ze swojej, czy czyjejś winy. Tak jak pisałem wcześniej, prawidłowa opieka kogoś, kto jest całkowicie sparaliżowany i podłączony do maszyn to koszt bodaj pół miliona złotych rocznie - przeciętnej rodziny na to nie stać, a jak rodzina jest mała albo wielodzietna to już w ogóle nie ma o czym mówić.

Twierdzenie, że należy eliminować kogoś, bo jest słaby/nie radzi sobie rzeczywiście przypominać może eugenikę. Poza tym - zgodzę się z sharpMarv, jeśli zabierzesz potrzebującym pomoc państwową, to niektórzy poczują się zdesperowani i sobie tą pomoc znajdą. W twoim portfelu jak będziesz szedł zatłoczoną ulicą. Jedni będą kraść dlatego, że nie potrafią sobie radzić w nowym ustroju, inni dlatego, że harują, a i tak nie są w stanie utrzymać podłączonej do respiratora żony albo płacić za leczenie dziecka chorego na raka.

Nie rozumiem, dlaczego niektórzy przeciwnicy KNP tak emocjonalnie do tego podchodzą. Przecież nawet jeśli KNP wejdzie do Sejmu (czego im życzę), to i tak nie będą mieli większości, więc tych "najdziwniejszych" tudzież najbardziej rewolucyjnych punktów swojego programu i tak nie zrealizują. Jednak politycy KNP mogliby zgłosić kilka projektów ustaw, starając się spełnić swoje najbardziej istotne i najważniejsze cele (jeżeli można dzielić cele na ważne i mniej ważne), czyli obniżenie podatków i zmniejszenie biurokracji, a to na pewno nikomu nie zaszkodzi (no, może zwolnionym urzędnikom ;)).

Naah, mnie to w sumie wszystko jedno, siedzę tu dla rozrywki. Prędzej czy później i tak z tego kraju prysnę, więc nie mam powodów do przejmowania się tym, co się tu dzieje.

Mnie za to zastanawia dlaczego Korwin praktycznie na każdym filmiku na YT wygląda tak, jakby miał zaraz wybuchnąć. Taki stres w podeszłym wieku nie jest zdrowy. I nie mówię tutaj o zdrowiu fizycznym, ale także psychicznym - przeciętna osoba nie wpada we wściekłość za każdym razem, jak ktoś podważa jej zdanie. Wygląda to trochę tak, jakby Korwin miał jakieś głęboko ukryte kompleksy. Ale nie moja sprawa.

BTW, cytat z programu NP:

Każdy obywatel będzie mógł kupować i zażywać dowolne leki i inne preparaty.

Wszystko na sprzedaż? Czyli teraz każdy szurnięty terrorysta nie będzie musiał wykorzystywać resztek swojego logicznego myślenia do kombinowania, skąd by tu wziąć hurtową ilość arszeniku. Wystarczy jeden telefon.

Naprawdę, od razu czułbym się bezpieczniej w takim państwie.

Użytkownik Tekeeus edytował ten post 26.07.2011 - 19:24

• -3

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedni będą kraść dlatego, że nie potrafią sobie radzić w nowym ustroju, inni dlatego, że harują, a i tak nie są w stanie utrzymać podłączonej do respiratora żony albo płacić za leczenie dziecka chorego na raka.

A może.. O mój Boże! Ktoś podaruje im te pieniądze charytatywnie!? No tak zapomniałem że jesteś osobnikiem który chciał kilka stron temu leczyć ludzi za pomocą ołowiu. :) Twój pogląd na ludzkość jest wypaczony, na wszystko spoglądasz poprzez swój mizantropizm.

To że postrzegasz ludzkość jako małpy walczące w dzikiej dżungli, to jest tylko Twój problem. Ludzie są czymś więcej niż tylko zwierzętami walczącymi o swój byt i nie potrzebują ręki państwa by ich wychowywała.
  • 0

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Vacatio legis ma zapewnić okres separacyjny względem ustaw dotyczących zmian gospodarczych, aby przedsiębiorcy mieli czas na dostosowanie. Podejrzewam, że nawet gimnazjalista zrozumie, że nie dotyczy to np: ustawy budżetowej.

Tak? A których ustaw będzie to dotyczyło? Wiesz chyba, że Polska nie jest wyspą na oceanie i obowiązuje nas prawo międzynarodowe, a zwłaszcza unijne? Kiedy zmieniają się przepisy unijne, to w naszym państwie władza ustawodawcza musi zmienić prawo, tak aby dostosować je do nowych przepisów. Unia daje nam zawsze jakiś czas na zmianę naszych przepisów. A jeśli nasi rządzący nie wyrabiają się na czas, to mamy problemy, bo przedsiębiorcy nie wiedzą według jakich zasad mają prowadzić swoje firmy. W przypadku wydłużenia czasu kiedy ustawa wchodzi w życie będziemy mieli spore problemy problemy z unią, która nawet nie zgodzi się na takie coś, bo będzie to sprzeczne z przepisami unii. Chyba nie wierzysz, że zmienią prawo międzynarodowe tylko dlatego, że u nas prawo będzie wchodziło w życie 6 lat po uchwaleniu?
A to też będzie miało większe znaczenie na naszym podwórku. Kiedy zakończy się kadencja rządu Knp to prawo będzie dokładnie takie samo jakie było przed objęciem przez nich władzy.

Jak mam Ci odpowiedzieć których ustaw skoro nie zostały one jeszcze uchwalone? Moge się jedynie domyślać, że będzie to dotyczyło np zmian podatkowych, zmian w systemie ubezpieczeń itp. Nie chodzi tu jedynie o umożliwienie zainteresowanym zapoznania się z nowymi przepisami i odpowiednie do nich przyotowanie. Jeżeli uchwalasz prawo, które wchodzi za 6 lat od daty uchwalenia to wysyłasz obywatelom wyraźny sygnał, że nie kierujesz się interesem doraźnym i nie masz na celu nabicie słupków poparcia, bo skąd możesz wiedzieć kto będzie rządził za 6 lat, gdy obywatele odczują skutki podjętych decyzji.

Nadrzędność prawa unijnego nad Polskim nie dotyczy wszystkich dziedzin gospodarki to po pierwsze. Po drugie biorąc pod uwagę fakt ile czasu minęlo od przyjęcia Traktatu Lizbońskiego i widząc w jakim dzisiaj stanie jest UE (a zwłaszcza strefa Euro), mam solidne podstawy sądzic, że w obecnym kształcie Unia nie przetrwa długo. Unia celna, wolny rynek, schengen - jak najbardziej tak. Unia gospodarczo-walutowa to projekt z góry skazany na porażkę.
  • 2

#414 Gość_Klim44

Gość_Klim44.
  • Tematów: 0

Napisano

"W Polsce nie ma sukcesu gospodarczego, jest za to olbrzymia cena, którą społeczeństwo musi płacić, by Tusk mógł się pochwalić"

kto to powiedział ?
  • 0

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a teraz sprostowanie kilku socjalistycznych populistycznych bzdur:

A tak na serio... różne w życiu są sytuacje. Ów "homo sovieticus" różni się od ciebie tym, że nie potrafi się obracać w mocno kapitalistycznym ustroju, czy to ze swojej, czy czyjejś winy.

Obracać się potrafi, tylko nie zdaje sobie sprawy z tego, bo nigdy tego nie robił. A nie robił bo nie musiał. W poczuciu, że "nie potrafi tego robić" utwierdza go właśnie socjalistyczne państwo. Ono właśnie wmawia mu, że potrzebna mu opieka, że jest nieporadny, biedny, że takich jak on jest wielu, ze dlatego potrzebna jest dodatkowa kasa w budżecie. Wmawia mu, że się nim zaopiekuje. Nie dodaje tylko, ze pieniądze nie rosną na drzewach a kasa nie bierze się z sufitu, nie dodaje, że kiedyś ktoś będzie musiał za to zapłacić z odsetkami. I nie dodaje, że będą to podatnicy bez względu na zasobność portfela, czyli także on.

Tak jak pisałem wcześniej, prawidłowa opieka kogoś, kto jest całkowicie sparaliżowany i podłączony do maszyn to koszt bodaj pół miliona złotych rocznie - przeciętnej rodziny na to nie stać, a jak rodzina jest mała albo wielodzietna to już w ogóle nie ma o czym mówić.

Po to są fundacje charytatywne i ubezpieczenia. Zresztą nawet dzisiaj w "bezpłatnej służbie zdrowia" to fundacje kupują większość sprzętu medycznego oraz finansują lub współfinansują znaczną część zapiegów, szczególnie w przypadku dzieci. Wykupując pakiet za kilkadziesiąt złotych miesięcznie dostajesz w zamian opiekę medyczną, specjalistyczną w tym zabiegi. Co więcej po zlikwidowaniu absurdu "bezpłatnego leczenia" konkurencja sprawi, że stosunek jakości do ceny tych uslug znacząco się poprawi.

Twierdzenie, że należy eliminować kogoś, bo jest słaby/nie radzi sobie rzeczywiście przypominać może eugenikę.

W tym wodolejstwie domyślam się, że ta eliminacja to w Twoim odczuciu np likwidacja zasiłku dla bezrobotnych? Tak troszczysz się o bezrobotnych, a co powiesz o ojcu pracującym i zarabiającym 1700 zł z 4 dzieci na utzrymaniu? Idź i powiedz mu prawdę, czyli to, że częśc jego pieniędzy jest przeznaczana na zasiłki dla bezrobotnych, kolejna część na skadkę rentową (pobieraną niekiedy przez 20 letnich "rencistów"). Widzisz kolego tym się różnimy. Kapitalizm nigdy nie będzie wrogi ludziom pracy. To socjalizm pod szyldem "sprawiedliwości społęcznej" będzie na nich żerował.

Poza tym - zgodzę się z sharpMarv, jeśli zabierzesz potrzebującym pomoc państwową, to niektórzy poczują się zdesperowani i sobie tą pomoc znajdą. W twoim portfelu jak będziesz szedł zatłoczoną ulicą. Jedni będą kraść dlatego, że nie potrafią sobie radzić w nowym ustroju, inni dlatego, że harują, a i tak nie są w stanie utrzymać podłączonej do respiratora żony albo płacić za leczenie dziecka chorego na raka.

Rozumiem, że w socjalistycznym ustroju nie ma ludzi zdesperowanych i nie ma napadów rabunkowych. Rozumiem też, że ludzie w nim żyjący nie harują, a państwo płaci za żonę podłączoną do respiratora albo dziecko chore na raka? OMG co za utopia:) człowieku na jakim Ty świecie żyjesz?
I dlaczego widuję ogłoszenia z numerem konta i prośbą o pomoc dla takich przypadków jak powyższe? Gdzie są pieniądze tych ludzi, które mają iść za pacjentem? Otóż w socjalizmie nikt nie wie gdzie.

Naah, mnie to w sumie wszystko jedno, siedzę tu dla rozrywki. Prędzej czy później i tak z tego kraju prysnę, więc nie mam powodów do przejmowania się tym, co się tu dzieje.

Śmiem twierdzić, że dla tego kraju wyjdzie to na dobre. I nie chodzi mi tu o Twoją osobę, ale o poglądy, które prezentujesz.

Mnie za to zastanawia dlaczego Korwin praktycznie na każdym filmiku na YT wygląda tak, jakby miał zaraz wybuchnąć. Taki stres w podeszłym wieku nie jest zdrowy. I nie mówię tutaj o zdrowiu fizycznym, ale także psychicznym - przeciętna osoba nie wpada we wściekłość za każdym razem, jak ktoś podważa jej zdanie. Wygląda to trochę tak, jakby Korwin miał jakieś głęboko ukryte kompleksy. Ale nie moja sprawa.

Ważniejsze od tego jak wygląda i jak mówi, jest to co mówi.

Amen
  • 4

#416 Gość_Hellmaker

Gość_Hellmaker.
  • Tematów: 0

Napisano

Jakie to wszystko słuszne i logiczne.

Zwróć tylko uwagę na jedną, ale bardzo ważną rzecz. Rząd wybierają ludzie. A ludzie w przerażającej części wypadków niekoniecznie są słuszni i logiczni. Na resztę odpowiem dopiero jutro.
  • 0

Imb.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Racja, ach te pasożyty. Jak mogli mieć czelność urodzić się w biednej rodzinie w jakiejś wsi? Skandal! Ale to jeszcze nic, najbardziej bezczelni to są ci wszyscy, którzy dali się dorwać jakiejś chorobie i do końca życia są przykuci do respiratora. Pasożyty!

Demonizujesz, nikt tu nie chce zabijać bezrobotnych; jedną kwestią jest urodzenie się w jakiejś wsi, bez większych szans na odniesienie realnego sukcesu czy też właśnie choroba prawdziwie uniemożliwiająca pracę, a inną fakt, kiedy w pełni zdrowy człowiek gdzieś w mieście dostanie zasiłek i nie będzie szukał pracy, bo zwyczajnie nie będzie mu się to opłacało. Wtedy - zabrzmi to, jak zabrzmi - ale tak, wtedy jest pasożytem. Dlatego też, zamiast gotowych pieniędzy, znacznie lepiej jest zaoferować właśnie pomoc w odnalezieniu się na rynku pracy, tak aby ta osoba mogła zacząć uczciwie pracować i zarabiać na siebie.
A "zarabianie" przez kradzieże... Jeżeli ktoś nie ma żadnych chęci do znalezienia pracy, to i tak będzie kradł niezależnie czy mu się zmniejszy te zasiłki czy całkowicie obetnie.
  • 0

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Racja, ach te pasożyty. Jak mogli mieć czelność urodzić się w biednej rodzinie w jakiejś wsi? Skandal!
Ale to jeszcze nic, najbardziej bezczelni to są ci wszyscy, którzy dali się dorwać jakiejś chorobie i do końca życia są przykuci do respiratora. Pasożyty! Powinni wymrzeć razem z tymi, którzy nie mają rąk i nóg. Jak można być tak przesiąkniętym złem, jak można sobie po prostu nie radzić? Jak można być niewidomym? Toż to gorsze niż psychopatyczni mordercy trzymające swoje ofiary w piwnicy, księża-pedofile i stopione lody truskawkowe razem wzięte!

Nie ma to jak umiejętność czytania ze zrozumieniem. Pasożyty to zarządzający nami, bogaci - oczywiście dzięki zdzieranym z nas pieniądzom - lewacy, a nie jacyś biedni czy chorzy ludzie do których nic nie mam.

Tak, stworzymy silne społeczeństwo, bez tych wszystkich pozbawionych kończyn leni! Jeden naród, jedna Polska, jeden Komin... Korwin znaczy się!

Społeczeństwo będzie wystarczająco silne bez lewusów, największych i najbardziej obłudnych pasożytów jakich matka Ziemia nosiła.

A tak na serio... różne w życiu są sytuacje. Ów "homo sovieticus" różni się od ciebie tym, że nie potrafi się obracać w mocno kapitalistycznym ustroju, czy to ze swojej, czy czyjejś winy. Tak jak pisałem wcześniej, prawidłowa opieka kogoś, kto jest całkowicie sparaliżowany i podłączony do maszyn to koszt bodaj pół miliona złotych rocznie - przeciętnej rodziny na to nie stać, a jak rodzina jest mała albo wielodzietna to już w ogóle nie ma o czym mówić.

No i co z tego, że taki jest teraz koszt? Lewackie państwo i tak nie ma na to pieniędzy i ma w d... te rodziny i tych pacjentów. Jakby był wolny rynek to okazało by się, że na leczenie stać połowę więcej ludzi. W super opiekuńczej Korei Pn nie potrafią leczyć nawet zwykłej zaćmy.

Twierdzenie, że należy eliminować kogoś, bo jest słaby/nie radzi sobie rzeczywiście przypominać może eugenikę. Poza tym - zgodzę się z sharpMarv, jeśli zabierzesz potrzebującym pomoc państwową, to niektórzy poczują się zdesperowani i sobie tą pomoc znajdą. W twoim portfelu jak będziesz szedł zatłoczoną ulicą. Jedni będą kraść dlatego, że nie potrafią sobie radzić w nowym ustroju, inni dlatego, że harują, a i tak nie są w stanie utrzymać podłączonej do respiratora żony albo płacić za leczenie dziecka chorego na raka.

Nie przez przypadek wpadł na to socjalista. Zgadnij jak to się oficjalnie nazywało?

Jak super, że teraz zdesperowani, biedni młodzi ludzie w dresach nie kradną. Z czego mieli by wziąć kasę na alkohol, fajki i narkotyki, których nie ma w obrocie bo są zabronione.

Wszystko na sprzedaż? Czyli teraz każdy szurnięty terrorysta nie będzie musiał wykorzystywać resztek swojego logicznego myślenia do kombinowania, skąd by tu wziąć hurtową ilość arszeniku. Wystarczy jeden telefon.

A jakie ci terroryści będą mieli źródła dochodu jak wszystko będzie legalne? I jakie cele będą chcieli osiągnąć? No chyba, że będą to lewaccy terroryści jak leninowska bolszewia, która uzna, że trzeba mordować ludzi w imię jedynego słusznego ustroju.
  • 3

Vaherem.
Reputacja

Napisano

Przeciwnicy KNP podchodzą do sprawy zbyt emocjonalnie?To w takim razie jak podchodzą do tego zwolennicy?:P Ja się po prostu nabijam z bubli w ich programie i niemożliwych do zrealizowania postulatów.

Może się nie uda. Ale jak się nie spróbuje to na pewno się nie uda. Jedyny logiczny wybór to głosować na KNP!

O.o
  • -1

sharpMarv.
Reputacja

Napisano

Zwolennic KNP mysla ze jak da sie ludziom calkowiata wolnosc tzn. "niech przyjmuja srodki jakie chca, niech produkuja co sie im podoba, niech maja bron jaka chca, nie narzucajmy im niczego" to sadza ze wszystko bedzie super. Wierza w utopie.
To powiedzcie mi dlaczego powstaly jakies normy, i jakies prawa narzucone z gory (np. normy produkcji, zakaz produkcji np. heroiny itp)? Na przelomie lat spoleczenstwo doszlo do wniosku ze bezpieczniej dla niego samego bedzie to, zeby jednak jakies odgorne regulacje istnialy. To nie jakies tajemne sily wprowadzily takie zasady, elita ktora ma szarych ludzi za nic, zawsze byla, jest i zawsze bedzie. Oni maja gdzies czy my np. zaczniemy sie wyrzynac jak w USA gdzie kazdy ma bron.To spoleczenstwo zaakceptowalo te zasady, ktorych Wy chcecie sie pozbyc.
  • -2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych