No patrz Razor, to ja też jestem jakimś mutantem (41 lat)
Ja myślę, że z UPR i jego popularnością "w pewnych kręgach" jest trochę inaczej.
Przykład chociażby naszego alma mater czyli Paranormalne.pl. a dokładnie ten wątek o wyborach.
63% głosów dla Kongresu zestawmy z przekrojem psychologicznym osób które tu w ogóle zajrzały i oddały głos czyli zakładajmy, że pójdą zagłosować zgodnie z sondą:
- osoby mające konto na portalu a które trudno nazwać przeciętnym Kowalskim (których jest miażdżąca większość).
- spośród zarejestrowanych uczestników forum ZALEDWIE około 60 odwiedziło ten wątek bo interesuję ich chociażby pobieżnie polityka a dokładnie polityka w naszym kraju
- spośród zarejestrowanych uczestników forum ZALEDWIE 27miu chciało się do tej pory wejść na wątek i kliknąć Kongres.
Krótko pisząc, ta sonda (jak i inne) koszmarnie wypacza rzeczywistość bo próbka nie jest reprezentatywna. Dotyczy to innych sondaży tzw. internetowych. Nie jest reprezentatywna bo nie ociera się chociażby o przekrój naszego społeczeństwa. Tu są same białe kruki, ewenementy żeby nie napisać dziwacy. No na pewno ludzie dla których wiadomości telewizyjne tzw. dziennik NIE SĄ jedynym okienkiem na świat.
Równie dobrze można zrobić sondę w zagrodzie pand w ZOO i zadać im pytanie "wolisz bambus czy kaszankę ?" a następnie zachodzić w głowę dlaczego skoro zgodnie z naszą sondą 100% kudłatych czworonogów woli bambus, to miliony durnych psów wybierają jednak kichę ?
My tutaj jak i przeciętni aktywni (a przeważnie tacy oddają głos w sondach) użytkownicy internetu nie jesteśmy przewodnią siła tego narodu
Na szczęście w odróżnieniu od pand, My chyba mamy jaśniejszą przyszłość.
Użytkownik Bierdol edytował ten post 24.05.2011 - 16:28