Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Parlamentarne 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
937 odpowiedzi w tym temacie

slawek13.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No fajnie, tylko ile to kosztowało i kto za to zapłacił?

Kilka podmiotów miało swój wkład: miasto, Warszawa, UE.

A rząd jeszcze kosztem samorządów zyskał. Mało kto wie że od inwestycji samorządy płacą VAT rządowi.

Sęk w tym Squonk, że nie widzisz jak Twoja partia robi Cię w wała. Tam gdzie sprawy idą do przodu przypysują sobie zasługi, mało tego, robią z tego hasło wyborcze "Polska w budowie".

Czy ja gdzieś napisałem, że wszystko to dzięki PO? Chyba nie, choć mogę się mylić. Będę wdzięczny za wskazanie mi fragmentu. Jeżeli natomiast żyję w mieście, w którym od lat rządzi Platforma i rzeczywiście się tu buduje, to chyba jednak ich zasługa. Pomijam już ilość dróg które się obecnie buduje.

Tam gdzie jest wtopa dystansują się i mówią, że to nie kompetencje Rządu i nie jego działka. Jeżeli to nie jest propaganda to co nią jest?

Daj konkretny przykład to się odniosę.

Choćby Koleje.

Z tego co wiem to ta sprawa dotyczyła tylko 4 z 99 inwestycji.

Użytkownik slawek13 edytował ten post 25.08.2011 - 19:39

• 1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co ma rząd do inwestycji? Samorządy robią to bez jego udziału.

Buduje się w miastach w których rządzi PO i w takich w których rządzą inne partie - więc to nie jest jakaś wielka ich zasługa. PO nie czaruje pieniędzy na inwestycje lepiej od innych - wszyscy pożyczają.
  • 0

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy ja gdzieś napisałem, że wszystko to dzięki PO? Chyba nie, choć mogę się mylić. Będę wdzięczny za wskazanie mi fragmentu. Jeżeli natomiast żyję w mieście, w którym od lat rządzi Platforma i rzeczywiście się tu buduje, to chyba jednak ich zasługa. Pomijam już ilość dróg które się obecnie buduje.

NIgdzie nie nadmieniłem jakobyś pisał, że wszystko to dzięki PO. Napisałem natomiast, że jesteś przez tę partię robiony w wała i tego nie dostrzegasz.

Tam gdzie jest wtopa dystansują się i mówią, że to nie kompetencje Rządu i nie jego działka. Jeżeli to nie jest propaganda to co nią jest?

Daj konkretny przykład to się odniosę.

sytuacja na kolei, budżet państwa, podwyżka podatków itp itd, przykładów jest mnóstwo, narazie wystarczy jeśli odniesiesz się do tych trzech, albo choćby pierwszego.

No patrz... A u mnie, jak już powiedziałem, rządzi PO. Mamy największą w Polsce halę sportową, najładniejszy w Europie stadion piłkarski, w budowie największe skrzyżowanie w północnej Polsce, w centrum kończą wymianę torów tramwajowych, niedawno zaczęli w budować nową estakadę, zaraz rusza budowa tunelu pod Martwą Wisłą. No rzeczywiście - nadużycia i manipulacja...

w sejmikach z PiSowską większością jest dokładnie tak samo, choćby w Bstoku, gdzie prezydent jest bezpartyjny. Konkluzja: w kontekście rozwoju infrastruktury partia nic nie ma dorzeczy, liczy się kasa z unii (dopóki jest) i jej umiejętne wykorzystanie. Ty jednak dałeś się kupić hasełkiem :Polska w budowie. I dalej ślepo wierzysz, że to zasługa Platformy.

P.s. Twoja Platforma zagarnęła ładnych kilka miliardów z funduszu rezerwy demograficznej. Nie usłyszysz jednak o tym w TVN

Tak samo jak nie usłyszę, że najpierw sama dorzuciła do owego funduszu pieniądze po tym, jak poprzednicy przy o wiele lepszej kondycji gospodarczej zaniechali jego zasilania. Jakie to szczęście, że sam potrafię znajdywać informacje i nie jestem uzależniony wyłącznie od tego co TVN przekazuje...

Widzisz, Ty dalej jesteś zieloniutki. Platforma nic nie dorzuciła. Jeżeli ktoś dorzuca do tego funduszu to obywatele płacąc podatki a nie Twoja Platforma. To co zrobiłą Platforma to perfidnie sięgnela po kasę z tego funduszu, dla realizacji swoich doraźnych, pr-skich zachcianek.

Dopóty będziesz klasycznie robiony w balona, dopóki nie zrozumiesz, że kasa w budżecie państwa nie jest kasą Platformy, ale obywateli, czyli m.in Twoją.
  • 3

lha.
  • Tematów: 0
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Prawie każde miasto na świecie coś tam inwestuje i można mu zrobić listę osiągnięć. W PRLu też budowali stadiony i hale (a każda najpiękniejsza), ale nie mając uzasadnienia ekonomicznego przyczyniły się do doprowadzenia kraju do ruiny. Największe hale, stadiony... A czy one zarobią na siebie to już POwców nie interesuje

Co do stadionu - mówiłem - też nie wiem czy będzie się w stanie utrzymać. Hala sobie radzi.

torów to podtrzymanie istniejącej infrastruktury czyli odpowiednik "A uszu dzisiaj ni myłem?".

A kto się w końcu za to wziął? Wcześniej nikt palcem nie kiwnął, a tak któryś rok z rzędu, kawałek po kawałku następuje modernizacja.

Największe skrzyżowanie w północnej Polsce - największe miasto w Pn Polsce to i zdziwiłbym się jakby największe skrzyżowanie było w Kołobrzegu. "A nie pokazałem języka?"

To samo - skoro to takie oczywiste, dlaczego wcześniej nikt tego nie zrobił?

Choćby Koleje.

Kiedy PO powiedziała, że nie miała wkładu w doprowadzenie kolei do ruiny? Trzeba jednak być sprawiedliwym - infrastruktura nie zepsuła się w ciągu czterech lat.

Buduje się w miastach w których rządzi PO i w takich w których rządzą inne partie - więc to nie jest jakaś wielka ich zasługa. PO nie czaruje pieniędzy na inwestycje lepiej od innych - wszyscy pożyczają.

Pełna zgoda. Jeżeli jednak wziąć pod uwagę sprawność w rozpoczynaniu nowych inwestycji liczby mówią same za siebie: http://pokazywarka.pl/cwupqc/

Dorzucę jeszcze przykład inwestycji, o w sprawie której PiS zarzuca PO opóźnianie jej budowy, podczas gdy Platforma w ogóle rozpoczęła projekt o którym od lat się mówiło - gazoport.

sytuacja na kolei

Patrz wyżej

budżet państwa

Wiem, że Cię nie przekonam, ale podczas gdy w innych państwach jest źle, u nas jest nie najgorzej. Biorąc pod uwagę rozwiązania proponowane przez inne polskie partie - mogłoby być źle, gdyż chciałyby one jeszcze zwiększać zadłużenia.

podwyżka podatków

Też wolałbym inne rozwiązanie, ale patrząc realistycznie, głębsze reformy przed wyborami to samobójstwo. Też pewnie nie chciałbyś aby Korwin zaczął coś radykalnie zmieniać, aby zaraz zostać wykopanym ze stanowiska.

w sejmikach z PiSowską większością jest dokładnie tak samo, choćby w Bstoku, gdzie prezydent jest bezpartyjny. Konkluzja: w kontekście rozwoju infrastruktury partia nic nie ma dorzeczy, liczy się kasa z unii (dopóki jest) i jej umiejętne wykorzystanie.

...więc nie piszcie, że pod rządami PO jest gorzej.

Ty jednak dałeś się kupić hasełkiem :Polska w budowie. I dalej ślepo wierzysz, że to zasługa Platformy.

Dobrze - to co się dzieje w moim mieście, to czego sam doświadczam, zwiększona ilość inwestycji drogowych to zasługa Korwina.

Widzisz, Ty dalej jesteś zieloniutki. Platforma nic nie dorzuciła. Jeżeli ktoś dorzuca do tego funduszu to obywatele płacąc podatki a nie Twoja Platforma. To co zrobiłą Platforma to perfidnie sięgnela po kasę z tego funduszu, dla realizacji swoich doraźnych, pr-skich zachcianek.

Kto tu jest zieloniutki? Serio nie trzeba się znać na wszystkim (co zresztą jest niemożliwe). Wystarczy chociaż troszkę chęci i się odpowiednie informacje znajdzie: http://wyborcza.biz/..._pieniedzy.html I nie PR-owskich zachcianek, tylko trzeba ludziom emerytury wypłacić.
  • -3

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do stadionu - mówiłem - też nie wiem czy będzie się w stanie utrzymać. Hala sobie radzi.

Aha... i to załatwia sprawę. Platforma jest rozgrzeszona bo Squonk nie wie.

A kto się w końcu za to wziął? Wcześniej nikt palcem nie kiwnął, a tak któryś rok z rzędu, kawałek po kawałku następuje modernizacja.

Jak takie były lewe ekipy w Gdańsku (nb. zawsze z bandy czworga) to nie porównuj Gdańska z samym sobą. Bo to tak jakby kulawy bił własne rekordy prędkości. W tysiącu innych miast wymieniono tory tramwajowe i nikt z tego nie robi PR-owskiej sensacji, bo jest to śmieszno-żałosne. Jakie osiągnięcia taka partia. Jak wymiana torów to taki sukces, to Ci co te tory projektowali i układali to chyba jacyś bogowie.

Największe skrzyżowanie w północnej Polsce - największe miasto w Pn Polsce to i zdziwiłbym się jakby największe skrzyżowanie było w Kołobrzegu. "A nie pokazałem języka?"

Nikt nie wybudował wcześniej skrzyżowania w Gdańsku? :...:
  • 2

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak zrzucisz klapki ze swoich oczu to zauważysz, że wszystko co zostało zrobione to zasługa samorządów i kasy unijnej, której wartki strumień przypadł akurat na lata Rządzenia Platformy. Samorządów bez względu na partię, bo były środki. Stawianie tezy, że ktoś wcześniej tego nie zrobił, w Twoim mieście sie teraz buduje, czyli Polska w budowie to zasługa Platformy świadczy tylko o tym, że nie rozumiesz nawet za czym głosujesz.

Choćby Koleje.

Kiedy PO powiedziała, że nie miała wkładu w doprowadzenie kolei do ruiny? Trzeba jednak być sprawiedliwym - infrastruktura nie zepsuła się w ciągu czterech lat.

Czyli Polska w budowie to my PLatformersi, a kolej w ruinie to nie my, bo nie zepsuliśmy jeszcze bardziej ruiny jaką są?:) Tym komentarzem sam wystawiasz sobie świadectwo.

Pełna zgoda. Jeżeli jednak wziąć pod uwagę sprawność w rozpoczynaniu nowych inwestycji liczby mówią same za siebie: http://pokazywarka.pl/cwupqc/

Widzisz po raz kolejny jesteś robiony w balona i naiwnie wierzysz, że te zaczynanie to zasługa PO. Otóż aby zacząć inwestycję trzeba najpierw sporządzić projekt, przedstawić go w stosownym organie UE, aby otrzymać refinansowanie. Nad infrastrukturalnymiprojektami zagospodarowania pracowały samorządy od lat, tak się jednak skłąda, że perspektywa budżetowa obejmowała okres 2007-2013, więc wtedy owe inwestycje mogły ruszyć. Mieszanie w to partii i czynienie hasełka Polska w budowie to kpina.

budżet państwa

Wiem, że Cię nie przekonam, ale podczas gdy w innych państwach jest źle, u nas jest nie najgorzej. Biorąc pod uwagę rozwiązania proponowane przez inne polskie partie - mogłoby być źle, gdyż chciałyby one jeszcze zwiększać zadłużenia.

hahahahahahahahahahah, nawet w gazetowyborczo propagandowym artykuliku, zacytowanym przez Ciebie a dotyczącym funduszu rezerwy demograficznej piszą, że brakuje kasy na wypłatę emerytur, i liczy się to w grubych miliardach. A Ty mówisz, że jest nienajgorzej:) Socjalisto obudź się ze swojego snu i spójrz jak socjalizm bankrutuje.

Mówiąc inne partie masz na myśli oczywiście cztery w sejmie, wpisując się tym samym w totalnie volnych naszych mediów propagandę.

podwyżka podatków

Też wolałbym inne rozwiązanie, ale patrząc realistycznie, głębsze reformy przed wyborami to samobójstwo. Też pewnie nie chciałbyś aby Korwin zaczął coś radykalnie zmieniać, aby zaraz zostać wykopanym ze stanowiska.

Ty patrzysz przez interes partyjny, i na jego podstawie kalkulujesz przeprowadzanie zmian. Właśnie to napisałeś, więc nie kłąm, że wolisz inne rozwiązanie.

w sejmikach z PiSowską większością jest dokładnie tak samo, choćby w Bstoku, gdzie prezydent jest bezpartyjny. Konkluzja: w kontekście rozwoju infrastruktury partia nic nie ma dorzeczy, liczy się kasa z unii (dopóki jest) i jej umiejętne wykorzystanie.

...więc nie piszcie, że pod rządami PO jest gorzej.

a kto tak pisze w kontekście infrastruktury. Jest lepiej, tyle, że nie jest to zasługa Platformy, a ta partia sobie ową zasługę przypisuje na wyłączność i czyni z tego wyborcze hasełko.

Ty jednak dałeś się kupić hasełkiem :Polska w budowie. I dalej ślepo wierzysz, że to zasługa Platformy.

Dobrze - to co się dzieje w moim mieście, to czego sam doświadczam, zwiększona ilość inwestycji drogowych to zasługa Korwina.

a kto tak powiedział? sam sobie tworzysz historie, podczas gdy na każdym kroku podkreślam, że to zasługa samorządów z róznych opcji i unijnej kasy. Wniosek. Jesteś mitomanem.

Kto tu jest zieloniutki? Serio nie trzeba się znać na wszystkim (co zresztą jest niemożliwe). Wystarczy chociaż troszkę chęci i się odpowiednie informacje znajdzie: http://wyborcza.biz/..._pieniedzy.html I nie PR-owskich zachcianek, tylko trzeba ludziom emerytury wypłacić.

Ta gazetowyborcza propaganda ma być źródłem informacji? Biurokrację zwiększamy, dalej dotujemy PKP, dopłacamy górnikom itp itd, odwdzięczą się nam głosami, a my zabierzemy po cichu kasę z FRD. Tak właśnie podchodzą do sprawy socjaliści.

Socjalizm upada, a Ty usiłujesz go na koniec wesprzec swoim głosem:) Zabawne to i żałosne zarazem
  • 2

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Drogi i stadiony. Chyba sobie jaja robicie. Nikt o minimum uczciwości nie szermowałby tym "argumentem" (może poza agitką PO). Czemu to robi Squonk ? Nie wiem. Nie wiem też czemu nexus6 i mefistofeles nie wspomnieli o tym, o czym ja napiszę.

Drogi i stadiony są platformowym odpowiednikiem "you forgot Poland", o ile znacie tę anegdotkę. Jeśli ktoś używa tych "argumentów", to oznaczać może tylko akt desperacji i zupełny brak prawdziwych argumentów.

Po pierwsze budowa dróg jest tak żałośnie daleka od początkowych założeń, że wstyd w ogóle o tym wspominać; chyba większość odcinków nie zdąży na 2012 (a to ważna data, o czym za chwilę :) ), kto jeździ po Polsce ten widzi, jak to praktycznie stoi w miejscu. Po drugie (ważniejsze, dlatego na deser) - czemu w ogóle tak ruszono z kopyta z drogami i stadionami ? Bo PO ? He he, ten tekst chyba napisał sam Tusk. No ludzie... coś organizujemy w 2012, słyszeliście może o tym ?. Te drogi i stadiony MUSIAŁY zostać zbudowane, a przez fakt, o którym wspominam w "po pierwsze" jest to tak zawstydzająca sprawa... z resztą teraz to jeszcze nic, w 2012 dopiero się oberwie Polsce, jak już wyjdzie na wierzch z czym nie zdążyliśmy, na razie Lato i Platini klepią się po plecach i jest wesoło.

Drogi i PO... a to niezły dowcip. 2007 - początek rządów PO. 2007 - oficjalne przyznanie nam EURO :) Także proszę o minimum uczciwości. No... chyba że ktoś powie, że to PO załatwiła nam tę organizację EURO, to już całkiem wysiadam ;) Tak czy owak już w 2007, jak było wiadomo na 100%, że mamy EURO, to wszyscy mówili "no, to teraz kto by nie rządził to muszą nam drogi pobudować". A teraz wszyscy o tym zapomnieli i łykają hasło "Polska w budowie", tak jakby to dzięki PO było... Masakra z tą krótkotrwałą pamięcią Polaków.
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Debata Palikota z Korwinem już jutro. http://korwin-mikke....2,ID434524764,n

Dołączona grafika

Kilka wypowiedzi nt. Korwina:

Użytkownik domino edytował ten post 27.08.2011 - 08:35

• 1

#564 Gość_Klim44

Gość_Klim44.
  • Tematów: 0

Napisano

autostrady w Polsce przed Euro 2012, mapka z niemieckiej wiki dot. euro , na polskiej wersji strony mapki tej nie ma , pewnie aby ludzie nie widzieli

http://de.wikipedia....=20110803142419

Autostrady powstaną u nas później, drożej i zapłaci za to podatnik
przygotujcie sie na wysokie haracze za przejazd
i na tiry w miastach co juz niedawno pokazywali w tv ze przestały jezdzić autostradami bo za drogo
  • 1

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Autostrady nie powstaną za cholerę. A4 nie będzie przejezdna - a to najważniejszy węzeł, w końcu łączy nas z Ukrainą.

Gadałem z kumplem który robi na wywrotce pod Rzeszowem. Powiedział mi że nie mają prawa się wyrobić. Idzie to za wolno. Za to te odcinki które robili Niemcy przy zachodniej granicy są oddane na czas i w świetnej cementowej technologii.

Z resztą widząc to co się dzieję w mojej wiosce (przez którą ma przechodzić A4) też nie widzę możliwości żeby zdążyli. Powódź w zeszłym roku ich jeszcze pogrążyła - było wiele bezczynnych miesięcy, nie mogli nic zrobić.

Trasa nie ma prawa być skończona w takim tempie. Powiem jeszcze że jeśli ludzie będą chcieli się dostać na Ukrainę starą, jednopasmową trasą, to korki będą spokojnie na 10 km, jak nie więcej. Już teraz potrafi się ona korkować przy Bochni na dwa-trzy kilometry w szczycie.

To będzie porażka i kompromitacja. Szkoda że dopiero po wyborach. ;)
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Na tą chwilę KNP tylko w 20 okręgach - brakuje jednego by przekroczyć połowę. Jest szansa bo w Rybniku coś namieszano i jutro mają decydować ;q
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma strachu. Po prostu komisji w Rybniku nie chciało się liczyć i przełożyli to do jutra. Zawsze są 3 dni na błędy proceduralne, więc jeśli liczba podpisów się zgadza - to nie ma problemu.
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może i nie ma strachu - ale organizacja poraża.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

KNP brakuje działaczy terenowych. Nie ukrywam że organizacyjnie im dużo brakuje. Ale te wybory były bardzo pouczające i zaangażowało się na prawdę bardzo dużo młodych ludzi. Nie jak w przypadku PO siedzących sobie w namiocikach, ale chodzących z listami po mieście - za darmo.
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Partia Marka Jurka nie wystartuje w wyborach!! A to może oznaczać więcej głosów dla Korwina (jeżeli jemu nie zabraknie podpisów).

Partia Jurka do Sejmu nie startuje

Prawica Rzeczpospolitej Marka Jurka nie weźmie udziału w wyborach do Sejmu. Komitet wyborczy partii nie zebrał odpowiedniej liczby podpisów pod listami wyborczymi. Jurek w rozmowie z tvn24.pl powiedział, że zabrakło 450 podpisów.

Prawica RP w PKW złożyła 26 list - o pięć więcej niż wymagane minimum. Jednak tylko pod 21 z nich zebrano po 5 tys. wymaganych podpisów. Partia liczyła, że to wystarczy.

Pozostałe pięć list było pustych, bez podpisów. Według prawa wyborczego bowiem, jeśli partia złoży sejmowe listy do ponad połowy okręgów (co najmniej 21 z 41), daje jej to możliwość startu w całym kraju bez konieczności składania dodatkowych podpisów.

Do Sejmu nie, ale do Senatu tak

Jednak, jak w rozmowie z tvn24.pl powiedział Jurek, PKW odrzuciła właśnie 450 zebranych podpisów z Wrocławia (okręg wyborczy nr 3). Automatycznie więc lista ta nie może zostać przez Komisję zarejestrowana. Maksymalnie zostaje więc Prawicy RP 20 list.

I choć na razie PKW zaakceptowała 14 list partii, a pozostałych 11 złożonych sprawdza (z których pięć jest pustych), to odrzucenie pojedynczej listy wrocławskiej przekreśla szanse partii na start w wyborach do Sejmu. Prawica RP będzie mieć bowiem maksymalnie 20 zarejestrowanych list z podpisami - o jedną za mało.

Jurek jednak zapowiada, że politycy jego partii będą walczyć o senatorskie mandaty. Jak powiedział, kandydatury ośmiu z kandydatów zostały zaakceptowane przez PKW.

Pytany, czy Prawica RP udzieli poparcia którejś z partii w wyborach do Sejmu, odpowiedział, że w tej sprawie będą prowadzone negocjacje, ale z pewnością będzie to ugrupowanie, które "popiera cywilizację chrześcijańską i zapewni ład w państwie".

Z podpisami zmaga się także inna partia. Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego do północy złożyła 22 listy. Tyle, że Komisja przyjęła tylko 19 z nich.

Jak powiedział tvn24.pl Korwin-Mikkke, trzy z nich czekają na weryfikację. Przyznał, że bierze pod uwagę, iż któreś z nich mogą zostać uznane za nieważne. Zaznacza jednak, że jeśli tak się stanie, partia będzie składać odwołanie.

PKW na zbadanie poprawności list ma trzy dni.

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Swoją drogą takie problemy organizacyjne i kłopoty z zebraniem wystarczającej ilości podpisów zniechęca część osób do KNP...

EDIT: JKM na twitterze: "Zarejestrują ± 24 Okręgi. Ale za późno. Kilka komisyj rzuciło nam kłody pod nogi - idą protesty. Ale trzeba było zebrać 3 dni wcześniej!"

Więc niestety się nie udało. KNP nie uzbierał wystarczającej liczby podpisów.

JKM na blogu:

Tak – stało się. Partia mająca ambicję zostać trzecia siłą polityczna w kraju, która czuła na placach rosnące poparcie ludzi zrażonych do „Bandy Czworga” - nie uzbierała we właściwym czasie właściwej liczby właściwie złożonych podpisów.

Żenada. PJNy i Palikoty uzbierały podpisy - a Nowa Prawica nie...

Użytkownik domino edytował ten post 31.08.2011 - 12:07

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych