To fakt nie powinno się minusować za inne poglądy.Biorąc pod uwagę ilość minusów na mój post, muszę się bronić
Jak upadała komuna, niektórzy zatwardziali mieli podobne zdanie na temat dystrybucji artykułów spożywczych. Sądzili, że deregulacja tej gałęzi przemysłu skutkować będzie tym, że na półkach zabraknie jedzenia, bo nikt już nad tym nie będzie sprawować kontroli. A jak jest naprawdę, wystarczy wejść do sklepu.PKP nie jest spółką strategiczną. Ich usługi można zastąpić konkurencyjnymi. Co innego ze spółkami, które mają nam dostarczać np. energię. Wiadomo przecież jaką taktykę potrafią przybrać Rosjanie, aby wywrzeć nacisk polityczny. Mamy dywersyfikować drogi dostawy energii. Nie oddawać je.
Co do energii, to większość ceny za 1 kw/h stanowią różne podatki, opłaty i narzucone marże dostawców. Podobnie jest z gazem, który transportowany od Rosjan gdzieś z końca świata za nieco ponad 1 zł za 1m3, po przekroczeniu polskiej granicy skacze na ponad 2 zł. Znajomi co płacili za gaz 50-60 zł miesięcznie, zrezygnowali z dostawców i kupują butle. Teraz płacą po 20-25 zł.
Wszelkie problemy biorą się ze szkodliwej działalności państwa. Gdyby rynek w tym sektorze był otwarty, wówczas nie istniałaby możliwość wywierania nacisków politycznych. Skuteczność podboju polskiego rynku przez Rosjan, zależałaby wtedy od ich konkurencyjności i jakości świadczonych usług. Ale wtedy byśmy (konsumenci) zyskali więcej niż obecnie.
Jeżeli pracuję na budowie lub w sklepie i przychodzi taki moment, że firma bankrutuje lub zmniejsza zatrudnienie, nikt wtedy nade mną nie skacze. Dostaje wypowiedzenie i szukam innej pracy. Dlaczego powinno się dawać przywileje jednym grupom zawodowym, a innym nie?Likwidacja bzdurnych przepisów - jak najbardziej - likwidować. Zwolnieni urzędnicy zasilą armię bezrobotnych. Jak im pomożesz się przekwalifikować?
A teraz mamy masę podatków i mało autostrad, a istniejące drogi są często w nie najlepszym stanie. Za utrzymanie dróg powinni płacić korzystający z nich, czy to w formie akcyzy lub innej opłaty.To kto będzie Ci budować i naprawiać drogi jeżeli zniesiesz podatki? Co z tego, że obywatele będą mieli pieniądze? Skrzykniesz grupkę, żeby się złożyła na kilka kilometrów autostrady?
A gdzie ja pisałem, że chodzi tylko o marihuanę. Legalizacja marihuany jest tylko chwytem medialnym, dostosowanym do aktualnej sytuacji. Tak naprawdę dla każdego prawdziwego liberała czy libertarianina nie ma takiej granicy. Legalne jest wszystko co jest zgodne z tym co napisałem wcześniej. Wszelkie używki są szkodliwe, sól jest szkodliwa, cukier, słodycze, żywność wysoko przetworzona, i co z tego, mamy zakazać również tego? Proszę, daruj sobie tego typu teksty. Każdy jest dorosły i wie czym może skończyć się niezdrowy tryb życia.Jestem przeciwny, gdyż jest to przesuwanie granicy. Dać zezwolenie na marihuanę, to część zapyta - "czemu by nie spróbować czegoś mocniejszego?" Tu już robi się niebezpiecznie, bo taki klient robi się już niebezpieczny dla otoczenia. Poza tym - czy wziąłeś pod uwagę, że zażywanie marihuany wiąże się z postępującą otyłością? Kto będzie ją leczył? Czy odmówisz pomocy pacjentowi, który trafi do szpitala z zawałem serca? Zielone mity
Przypominam, w Polsce jest kilkaset tysięcy sztuk nielegalnej broni. W czyich rękach ona jest? A teraz poszukaj w serwisach informacyjnych ile w ostatnim roku było strzelanin, masakr w szkołach czy sklepach lub innych przestępstw z użyciem broni. Przeciwnicy dostępu do broni nie widzą niczego złego w tym, że bandyci na co dzień broń posiadają. Widzą za to problem jeżeli zwykły człowiek chce po prostu móc skutecznie obronić.Nie zgodzę się. Noże kuchenne, czy siekiery mogą zabić, ale nie służą do tego. Więcej - zginąć można od uderzenia się o kant stołu po tym jak ktoś nas popchnie. Można utopić człowieka w wannie. Pistolet, czy rewolwer - został stworzony do zabijania lub okaleczania. Myślisz, że mało byłoby takich co chcąc zaszpanować, nieumyślnie zabiliby. Uważasz, że społeczeństwo jest dojrzałe, a jednak wypadki samochodowe najczęściej spowodowane są brawurą i brakiem wyobraźni wśród młodych kierowców. Oczywiście - (prawie) nikt nie będzie planował zabójstwa bronią zarejestrowaną na własne nazwisko. A co jeżeli broń zostanie skradziona? A co jeżeli broni ktoś użyje po pijaku? Przecież nawet wśród policjantów zdarzają się takie przypadki.
Złą sytuację szpitali może poprawić tylko prywatyzacja.A co myślicie o prywatyzacji szpitali, jesteście za tym żeby trafiały w prywatne ręce czy pozostały publiczne lub ewentualnie były spółkami?
Użytkownik Paweł edytował ten post 01.06.2011 - 21:22