Na 100% wygra w tej ankiecie Kongres Nowej Prawicy (dawne WiP-UPR) miażdżącą przewagą a w realu będzie marginesem.
Taka to jest reprezentatywna próbka naszego społeczeństwa na tym forum.
Ale zabawa jest przednia.
Na innych forach też. Myślę, że nie tyle chodzi tu o reprezentatywność próbki społeczeństwa ile o moderowanie wyników sondaży i przedstawiania ich w telewizji opini publicznej w najbardziej dogodnym momencie. I tym o to sposobem dochodzi do obsurdu, że przed wyborami rozmawia się o partii, która "przecież i tak nie ma szans", bo "tak mówią sondaże".
PO. Ale nie dlatego, że uważam ich za wartych mojego głosu, tylko dlatego, że w obecnej sytuacji wydają się mniejszym złem. Nie ma w Polsce partii politycznej na którą mógłbym z czystym sumieniem zagłosować.
Jeżeli masz kogoś wybierać, bo to mniejsze zło, to nie idż na wybory i nie głosuj. Nie daj się nakłonić medialnej propagandzie, że to "obywatelski obowiązek". Obywatelskim obowiązkiem jest płacić podatki, a uczestnictwo w wyborach to wolna wola.
No proszę, nawet moje wybory polityczne są krytykowane
Moim zdaniem głos oddany na partię, która nie jest w stanie wygrać jest w pewnym sensie głosem przeze mnie zmarnowanym. Na SLD nigdy nie zagłosuję, PiS jest moim zdaniem najgorszą opcją, więc zostaje PO. Nikogo innego nie widzę. I to wszystko.
Chyba się nie dziwisz rzucając takie hasło:)
Idąc tym tokiem rozumowania Aquilo to głosem zmarnowanym jest też głos na PO. Po co go oddajesz skoro i bez Twojego głosu napewno wejdą do Sejmu. A skoro jest to pewne to masz okazję zagłosować w 100% zgodnie ze swoim sumieniem i wybrać nie tylko z trzech partii, możesz też nie iść na wybory i nie marnować głosu, głosując na PO. Ale ..media na to nie pozwolą, bo definicja "zmarnowanego głosu" pasuje im do partii spoza parlamentu, a nie do aktualnych uczestników życia publicznego. Różnica taka, że ja to dostrzegam a Ty nie.
Czemu PO jest tak złą partią? Bo jest zupełnie bezideowa. Są esencją populizmu. Ich kierunkiem jest PR i wola tłumu. Takie rządy są najgorsze. Zrobią wszystko żeby tylko nakarmić głodny tłum igrzyskami, radosnymi czy krwawymi - obojętne. W ich rządzeniu brak jakiejkolwiek wyraźnej drogi i celu. Są tak bardzo bezosobowi, miałcy i ulegli wpływom innych rządów i własnego narodu, że dla mnie się zupełnie nie nadają. Brak spójnej polityki zagranicznej, brak spójnej polityki wewnętrznej. Obrót o 180 stopni po wyborach, co nakłamali o liberalizmie to ich.
Zgadzam się w 100%. Najśmieszniejsze jest to, że przez większość ludzi PO jest postrzegana jako partia liberalna.
Każdy z nas jest zadłużony na około 20 tyś PLN. Nawet ten, który dopiero przyszedł na świat. A co z tego mamy??? My polskie społeczeństwo. NIC
Tak jest i będzie. I zadłużenie będzie rosło bardzo szybko, bo wynika z samej natury tworzenia pieniądza. Każda złotówka w Twoim portfelu to dług, który w ostatecznym rozrachunku ktoś kiedyś będzie musiał oddać.