Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Parlamentarne 2011

• Please log in to reply
937 replies to this topic

#121 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

Ten post to będzie OT ale Ci co tak rozdają te minusy na lewo i prawo to albo tacy zagorzali zwolennicy PO albo dzieciaki nie mające pojęcia o tym jak wyglada rzeczywisty obraz Polski pod rządami tejże "zacnej" partii. Obudźcie się. Żadna z obecnych partii nie zasługuje na to by rządzić w Polsce. Wszystkie i wszyscy jej członkowie z czołówki już u władzy byli. Jedyne co robią to nas pogrążąją w jeszcze większym długu.

Zarówno Po, jak i PiS, czy tez SLD to partie które można określić mianem "POPAPRAŃCÓW".

A poniżej definicja słowa: POPAPRANIEC - określa osobę, której w życiu nic nie wychodzi, nic sie nie udaje.

[...]

Do tego co mi dał minusa w poprzednim poście. Chyba czytać nie umiesz albo jesteś zagorzałym zwolennikiem POpaprańców.

Sprawdziłem - faktycznie Wszystko (Wiedzący) jest takim zagorzałym zwolennikiem PO. No cóż jeżeli tak bardzo uraziłem Twoje głębokie uczucia do tego ugrupowania to chciałbym Cię najmocniej przeprosić. To prawda jest mi wstyd, że pozwoliłem sobie na tak płytką ocenę dokonań PO. Przecież oni chcą dla nas jak najlepiej, a już w szczególności dla Ciebie takiego zwolennika. Nie rozumiem tylko, że kto jak kto, ale Ty już dawno powinieneś ich wspierać swoją wiedzą o magii i zbawiennym wpływie na gospodarkę naszej ukochanej ojczyzny jakie ma np: świecowanie uszu.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 16.06.2011 - 09:26

• -1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O ja niemądry, jak ja mogłem popierać Po? Teraz już wiem że się myliłem, żyłem w błędzie, a ty mnie z niego wyprowadziłeś. Za to ci dziękuję, bo otworzyłeś mi oczy, specjalisto od wojen i konfliktów wszelakich. :lol

Wszystkie i wszyscy jej członkowie z czołówki już u władzy byli. Jedyne co robią to nas pogrążąją w jeszcze większym długu.

Dług publiczny rośnie zawsze nawet gdyby był wyzerowany. Ale po co ja to piszę, pewnie ty o tym wiesz, bo nie jesteś mądrym wyborcą, głosującym na mądrych ludzi. :))

Według Międzynarodowego Funduszu Walutowego dług publiczny Japonii osiągnął w ubiegłym roku poziom 218,6 proc. PKB.
http://wyborcza.biz/..._w_2011_r_.html
No zobacz pan, tak chwalona gospodarka Japonii ma olbrzymie długi. Jak to możliwe? Korwina im trzeba
A tutaj zobaczmy jak wypadamy na tle innych krajów. Taka socjalistyczna Szwecja jakoś nie ma problemów z długiem. Nie potrzebują likwidacji podatków, zasiłków itp żeby ich kraj dobrze prosperował.
http://www.dlugpubli.../pl/dlug-europy

Użytkownik Wszystko edytował ten post 16.06.2011 - 10:26

• -5

#123 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Dług publiczny bierze się z zaciaganych kredytów np w MFW, z tego że kraj wydaje więcej niż zarabia a to się wiąże wprost z prowadzoną polityka gospodarczą, społeczną i zagraniczną. Bierze się z socjalistycznego podejścia do zarządzania krajem i z socjalnego rozdawnictwa masie żerujących nierobów na cięzkiej pracy niecałych 12 mln pracujących w prawie 40 mln społeczeństwie.

Kredyty sa dobrym rozwiązaniem pod warunkiem, że cos z nich przybywa, że są drogi, kolej jak należy, opieka zdrowotna na odpowiednim poziomie a ludziom żyje się lepiej. Kredyty zaciagane po to by zaspokoić masy wyciagających po kasę z budżetu "nierobów", utrzymac rosnący aparat państwa w postaci ponad półmilionowej rzeszy urzędników wydających wszelkiej maści koncesje, zezwolenia, licencje itp oraz klejących całe masy tabelek w excelu by utrzymać się przy władzy, kredyty zaciagane dlatego, że masa podatników płaci podatki z których dotowane są partie polityczne (z jakiej racji mam płacić na partię, której programu nie popieram) to są złe kredyty. I My wszyscy za nie płacimy. Ale Ty pewnie jestes na tyle zorientowany w temacie, że Wiesz Wszystko. Więc po co mam z Tobą prowadzić dyskusję. Ty wychodzisz z założenia, że masz monopol na wiedzę i każde inne zdanie, opinia wyzwala w Tobie personalne ataki. Z kimś takim nie da się prowadzić normalnej konwersacji.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 16.06.2011 - 10:40

• 4

sickman.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dług publiczny rośnie zawsze nawet gdyby był wyzerowany. Ale po co ja to piszę, pewnie ty o tym wiesz, bo nie jesteś mądrym wyborcą, głosującym na mądrych ludzi. :))

Tu jest link do wykresu z zadłużeniem państwa:
http://www.google.co...:PL&hl=pl&dl=pl

Co dziwne w latach 2005-2007 czyli rządy PiS dług zmalał z 47,1% PKB na 45% PKB, za to odkąd do koryta dorwał się Tusk ze swoją ferajną to dług skoczył z 45% PKB do 55% PKB (a to 55% to jest rok 2010r. w 2011r. będzie napewno więcej). Pewnie powiesz, że kryzys, ale przecież wg "złotoustego" Tuska jesteśmy zieloną wyspą. Niestety do wyborców PO nie trafiają żadne argumenty, zobaczą swojego guru w TV jak pieje o wspaniałości PO i lecą na niego głosować.

Użytkownik sickman edytował ten post 16.06.2011 - 10:47

• 0

#125 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Zielona wyspa? Szkoda, że media nie informowały, że w trakcie 2008 roku PKB Polski zmalało prawie o 100 mld XXXXX
  • 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Program Wyborczy PO Oparty na wPrawdzie

Wprawdzie będziecie dłużej pracować, ale za to nie dostaniecie emerytur.
Wprawdzie Wasze dzieci pójdą wcześniej do szkoły, ale za to będą gorzej wykształcone.
Wprawdzie studia będą droższe, ale za to po ich ukończeniu będziecie bezrobotni.
Wprawdzie zrezygnujemy z polityki prorodzinnej, ale za to będziemy odbierać dzieci rodzicom.
Wprawdzie zlikwidujemy Wam ulgi, ale za to będzie płacić wyższe podatki.
Wprawdzie ceny wzrosną, ale za to płace nie.
Wprawdzie, pociągi będą stare i brudne, ale za to będę się bardziej spóźniać.
Wprawdzie autostrad będzie mało, ale za to będą niskiej jakości i płatne.
Wprawdzie dziury w drogach pozostaną, ale za to wypadków będzie więcej.
Wprawdzie stadiony będą się rozwalać, ale za to nie wpuścimy na nich kibiców.
Wprawdzie zakażemy demonstracji, ale sądy będą surowo karać za słowa krytyki.
Wprawdzie nie zbudujemy infostrad, ale będziemy walczyć z cyberterroryzmem.
Wprawdzie nie zbudujemy wałów przeciwpowodziowych, ale za to nie wypłacimy odszkodowań.
Wprawdzie zlikwidowaliśmy stocznie i cukrownie, ale za to możecie jechać na roboty do Niemiec.
Wprawdzie nie zwracamy mienia Polakom, ale Niemcom i Żydom tak.
Wprawdzie nie klękamy przed księżmi, ale niektórzy z nich przed nami tak.
Wprawdzie biurokracja rośnie, ale urzędnicy zarabiają coraz więcej.
Wprawdzie p.rezydent plecie androny, ale za to robi błędy ortograficzne.
Wprawdzie zablokowaliśmy port w Świnoujściu, ale obroty w Hamburgu wzrosły.
Wprawdzie mamy najdroższy prąd w Europie, ale sieć energetyczna się sypie.
Wprawdzie mamy najdroższy gaz w Europie, ale za to raz na zawsze rosyjski.
Wprawdzie USA są dla nas obcym mocarstwem, ale za to Rosja nie.
Wprawdzie Polacy na Litwie muszą się uczyć litewskiego, ale za to Litwini w Polsce też.
Wprawdzie domy dziecka dostają mało pieniędzy, ale więzienia więcej.
Wprawdzie uniewinniamy esbeków, zomowców i komunistów, ale za to wsadzimy Kaczyńskiego i Ziobrę.

http://niepoprawni.p...ty-na-wprawdzie

solidny program :)
  • 1

#127 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Kolejny cud PO i rządów Pana Premiera Tuska - wzrost podatków spowodował wzrost sredniego wynagrodzenia. Cóż za cud i jeszcze z takim echem rozpowszechniany w mediach. WOW gdzie indziej będzie nam tak cudownie i dobrze jak nie w tym POkraju.

15:14, 16.06.2011 /PAP

3484 złote - tyle średnio zarabiamy

WYNAGRODZENIE W V WZROSŁO O 4,1 PROC. RDR

Przeciętne wynagrodzenie brutto w maju wyniosło 3483,99 zł, co oznacza, że w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem wzrosło o 4,1 proc. W porównaniu z kwietniem spadło jednak o 3,2 proc. - poinformował GUS.

Dane są nieco gorsze od oczekiwań analityków. Ekonomiści ankietowani przez PAP szacowali, że wynagrodzenie w maju wzrosło o 5,5 proc. rdr, a w ujęciu miesięcznym spadło o 2,1 proc. Przeciętne wynagrodzenie bez wypłat z zysku wyniosło w maju 3.471,78 zł i wzrosło rdr o 4,0 proc., a wobec kwietnia spadło o 3,4 proc.

Więcej zatrudnionych

GUS podał także, że w przedsiębiorstwach w maju było zatrudnionych 5 mln 513,5 tysiąca osób, czyli o 3,6 proc. więcej niż przed rokiem i bez zmian wobec kwietnia.

Analitycy prognozowali, że zatrudnienie w maju rdr wzrosło o 3,8 proc., a mdm o 0,2 proc.

bgr

Źródło: www.tvn24.pl

Użytkownik Sentinel edytował ten post 16.06.2011 - 15:04

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dług publiczny bierze się z zaciaganych kredytów np w MFW, z tego że kraj wydaje więcej niż zarabia a to się wiąże wprost z prowadzoną polityka gospodarczą, społeczną i zagraniczną. Bierze się z socjalistycznego podejścia do zarządzania krajem i z socjalnego rozdawnictwa masie żerujących nierobów na cięzkiej pracy niecałych 12 mln pracujących w prawie 40 mln społeczeństwie.

Tak myślałem, nie wiesz czym jest dług publiczny i stąd się bierze twoje pieniactwo. Długi zagraniczne stanowią tylko kilka procent 2-3% całego długu publicznego. Doczytaj w necie co to jest ten dług publiczny a potem wróć.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko gdzie jest informacja, że inflacja wynosi ok 5%? :)

Według Międzynarodowego Funduszu Walutowego dług publiczny Japonii osiągnął w ubiegłym roku poziom 218,6 proc. PKB.

Zbadaj sobie gdzie mają ulokowany ten dług. U siebie. Dlatego nie sprawia to problemu. Większość długu jest w rękach obywateli Japonii jako obligacje. To jest sekret ponad 200% zadłużenia państwa i dalszego funkcjonowania.

Taka socjalistyczna Szwecja jakoś nie ma problemów z długiem. Nie potrzebują likwidacji podatków, zasiłków itp żeby ich kraj dobrze prosperował.

Kraj który namnożył kapitału przez ostatnie sto lat, nie odczuł skutków Wojen Światowych - poza zwiększonymi zyskami ze sprzedaży stali. :) Teraz stoją w miejscu.
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A dług publiczny Polski to pewnie w 90% pożyczki z zagranicy? heh
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak myślałem, nie wiesz czym jest dług publiczny i stąd się bierze twoje pieniactwo. Długi zagraniczne stanowią tylko kilka procent 2-3% całego długu publicznego. Doczytaj w necie co to jest ten dług publiczny a potem wróć.

Wedle wiki:

Wysokość długu publicznego w Polsce

W styczniu 2009 roku dług skarbu państwa wynosił 583,9 mld zł, z czego zagraniczny 209,7 mld zł.

To tylko przykład więc bez niepotrzebnej erekcji umysłowej proszę.

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 16.06.2011 - 15:41

• 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale to nie są pożyczki. Również doczytaj.
  • -1

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdziekolwiek twierdziłem że są?

Wykazałem jedynie błąd w twojej argumentacji na temat proporcji długu zagranicznego do całości,tyle z mojej strony.
  • 0

#134 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

A czy ja gdzies napisałem, że dług publiczny to w 90% kredyty zaciagniete za granicą??? Nigdzie. Więc nie wkładaj mi słów których nie napisałem. Na dług publiczny składają sie także między innymi obligacje i wiele innych elementów. I nie mów mi proszę, że zagraniczne długi Polski to tylko 2 - 3 % całkowitego zadłużenia publicznego.

Dziś zadłużenie wynosi około 798 500 000 000 PLN. Rocznie budżet Polski to około 250 000 000 000 PLN.
Ostatnio rząd (PO) zaciagnął 750 mln euro czyli około 3 mld PLN długu w MFW.
Nie wspominając o tym, ile już wcześniej zostało zaciągniętych zobowiązań w innych walorach.

Dołączona grafika

Przedstaw Wszystko Wiedzący jakieś realne dane na temat tego ile procentowo w całym długu publicznym stanowią zobowiązania zagraniczne to uwierzę, że nie powtarzasz pustych PO-wskich sloganów.

Wszech Wiedzący jeżeli ktoś jest pieniaczem (podejrzewam, że słowo z definicji nic Ci nie mówi) na tym forum (a zapewne nie tylko tutaj) to Ty. I naprawdę wypraszam sobie te Twoje personalne wycieczki gdyż, nie mam zamiaru dyskutowac z kimś tak niskich lotów intelektualnych jak Ty. Poniżej definicja (dopasuj ją do siebie - zresztą tak jak wszystko)

Pieniacz - osobnik kłótliwy, skłonny do kłótni

Użytkownik Sentinel edytował ten post 16.06.2011 - 15:50

• 1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie są to też bezzwrotne darowizny. :) Trzeba będzie to oddać. Dodatkowo obsługa długu w tym roku przekroczyła wpływy z podatków PIT. Miło wyrzucać 40 miliardów złotych rocznie na spłatę odsetek? To połowa dziury budżetowej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych