Skocz do zawartości

Zdjęcie

"Będziesz żył 150 lat! Eliksir kupisz w aptekach"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Będziesz żył 150 lat! Eliksir kupisz w aptekach

http://p1.sfora.pl/p1.sfora.pl/9edcc4eb3d31e24212051e2327ad798f.jpg

Musisz inaczej planować swoje życie.

Już za pięć lat pojawi się na rynku lek powodujący regenerację komórek macierzystych.
"Dzięki temu ludzie będą żyć po około 150 lat i będą zdrowsi – pisze "Daily Express”."
"Nasz organizm posiada niezwykłą zdolność, może się sam regenerować. Niewykluczone, że w wieku 65 lat ludzie rozpoczynać będą nowe kariery – uważa Baroness Susan Greenfield, neurobiolog z Oxford University."
Naukowcy podkreślają jednak, że przy sprawnych na ciele 100-latkach priorytetem powinna być walka o sprawność ich mózgu.
"W przeciwnym razie skutki społeczne i gospodarcze takiego leku będą katastrofalne – uważa profesor David Sinclair z Harvard University."

źródło: sfora.pl

Edycja: Kurczak.
Podawanie obrazków w formie bezpośredniego odnośnika do witryny źródłowej jest niezgodne z regulaminem tego forum. Popraw proszę swój post, możesz posłużyć się radami opisanymi w poniższym wątku:

Wklejanie zdjęć na forum

Dołączona grafika

• 6

Art123.
  • Tematów: 14
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Spowoduje to jeszcze większe zanieczyszczenia macierzystej planety, a dodatkowo wprowadzi zamęt w emeryturach.
  • 0

Mortalis.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

ZUS już pewnie drży.
  • 8

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie martw sie o to bo nie podali jeszcze ceny tego eliksiru, ale skoro durne szczepionki na pneumokoki (albo rotawirusy) kosztuja cos ponad 600 zl, czy lek przeciw zoltaczce typu C ok. 100 tys zl, to taki eliksir ktory cie wyleczy i przedluzy srednio 2-krotnie zycie napewno nie bedzie dla wszystkich cenowo dostepny, a poza tym pewnie bedzie trzeba lykac codziennie..
  • 0

Tesseract.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przepraszam ale sfora.pl ma w większości artykuły wyssane z palca i tzw. kaczki dziennikarskie które są mało wiarygodne,więc proponuje nie brać ich na poważnie ;)
  • 0

FiFiGiN.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ZUS już pewnie drży.

O co? Bo chyba nie ma wątpliwości, że podniosą wiek emerytalny o kolejne 70 lat?:P
  • 2

Seleroo.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jest to prawda, trwają badania nad czymś takim, ale chodzi tutaj o wpływ związku zwanego resweratrolem[1]. Aktywuje on pewne białka[2], biorące udział w naprawie DNA i procesie starzenia, mianowicie te białka starają się zapobiegać ekspresji genów powodujących starzenie się organizmu. Terapie związane z komórkami macierzystymi, również wymienionymi w źródle źródła, są wciąż na poziome eksperymentów klinicznych, jest to przyszłość, ale 5 lat to chyba za krótki okres czasu jak na spopularyzowanie tej metody.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przepraszam ale sfora.pl ma w większości artykuły wyssane z palca i tzw. kaczki dziennikarskie które są mało wiarygodne,więc proponuje nie brać ich na poważnie ;)

Też tak kiedyś myślałem ale sfora czepie informację z innych źródeł, również z zagranicznych. Jeżeli nie zadowala Cię źródło jako sfora.pl może zadowoli Cię to źródło: express.co.uk
  • 0

#9 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

w 2009 roku, też było głośno, o tego typu leku, wyprodukowanym na bazie bakterii z Wyspy Wielkanocnej,
wydłużył życie jakiejś mychy o 1/3....
myślę, że tego typu minerałów jest więcej na świecie, i ci co je znają już dawno je wykorzystują, w lekach nowej generacji
po cichutku tłuką kasę, używając ich w różnych skutecznych/nieskutecznych mieszankach..
a za rok może dwa znowu usłyszymy o super leku na długo wieczność. :roll:
  • 1

Cmb.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szczerze to dlaczego szary człowiek chciałby żyć tak długo? Przypuśćmy osoby pracujące fizycznie, musiały by pracować 2x dłużej...
  • 3

sickman.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chyba jesteś bardzo młody, ze tak piszesz. Zobaczysz, że wraz z upływem lat zmienisz zdanie. Mnie się też nie chce pracować (bardzo), ale to że muszę chodzić do pracy nie jest powodem, żebym nie chciał dłużej żyć. Idąc Twoim tokiem rozumowania to lepiej w wieku 20 lat strzelić sobie w łeb - w ten sposób w ogóle nie będziemy musieli pracować. Poza tym żyjąc 150 lat, w "wieku produkcyjnym" bylibyśmy prawdopodobnie co najmniej 100 lat. Sądzę że osoba mająca choć trochę samozaparcia i oleju w głowie, była by w stanie w 50-70 lat pracy zgromadzić kapitał pozwalający przeżyć resztę życia nie pracując.

Użytkownik sickman edytował ten post 20.10.2011 - 10:32

• 0

Cmb.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie bierzesz pod uwagę wielu faktów, może pracujesz, ale przy czym? Nie sądzę, żeby górnik czy budowlaniec chciał pracować 70 lat... Poza tym 150 lat to szmat czasu, może się w tym czasie wiele zmienić, wojny, nowe choroby, kryzysy i inne zagrożenia, więc powiedzmy pracujesz te 70 lat, zgromadziłeś pieniądze żeby żyć dostatnie przez kolejne lata, a tu nagle inflacja i te pieniądze warte są tyle, co nic. Osobiście - uważam, że 80 lat to odpowiednia długość życia. Weź także pod uwagę, że jej wzrost spowoduje większy przyrost naturalny, gdyż wzrośnie okres rozrodczy, więcej dzieci, więcej ludzi, więcej problemów.
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Myślę że to całe zainteresowanie tematem długowieczności jest trochę przereklamowane nakreślające tylko jedną stronę medalu. Dłużej nie znaczy lepiej. Te 80-100 lat bo prawdopodobnie w tym przedziale będzie się mieściła średnia długość życia za jakieś 50-60 lat to i tak wystarczająco długo.

Zachodnia cywilizacja która wręcz boi się śmierci odwleka, neguje to co nieuniknione. Zamiast oswajać ludzi ze śmiercią czyniąc życie bardziej wyjątkowym i pięknym próbujemy jej zapobiec czyniąc życie długim ale pustym i pozbawionym głębi przez usilne próby pozbawienia jego ulotności.

Jakby kiedyś gatunek ludzki osiągną nieśmiertelność każda chwila była by jedną z wielu to też każda straciła by na wyjątkowości, niezniszczalne ciało było by nami w pełnym znaczeniu tego słowa więc narodziła by się nowa głębsza forma egoizmu ponieważ ciało by nie przemijało, a było wieczne, także było by jedyną formą która przedstawia jakąś wartość dla „użytkownika”. Trwało by dłużej więc jego poczucie prawdziwość było by silniejsze.

Dla aspektu rzeczywistości rządzonego przez umysł był by to faktyczny skok na przód, czyniąc z nas inteligentnymi, wykształconymi ale i nieszczęśliwymi.
Życie samo w sobie nie ma imperatywu na bycie cennym wydaje się nam takie pod wpływem kontekstu, rzeczywistości w jakiej siebie postrzegamy. Czy jakbyśmy byli niezniszczalni to czy nadal można mówić o jego cenności, nie mam na myśli cenności przez pryzmat ego, ale życia w szerszym rozumieniu tego słowa. Każda chwila, każdy spotkany człowiek i doświadczenie było by jednym z wielu, a więc bezwartościowym, czyniąc wszystko co po za nami, mniej prawdziwym, istotnym z drugiej strony nakreślając istotność nas samych, naszego ego. Poczucie ego by było silniejsze, a więc i świat zewnętrzny stał by się bardziej wrogim ponieważ wszędzie doszukiwalibyśmy się zagrożenia dla tego co przedstawia dla nas jedyną wartość, „nas samych”.
Widzę to jako ogromny skok cywilizacyjny i wielki upadek jednostki. Takie jest moje zdanie.
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja to akceptuje, wszytko jest dla mnie elementem ewolucji. I nigdy jej nie będę się sprzeciwiał, w którąkolwiek stronę będzie prowadzić. Dostrzegam w tym mądrość, gdyż widzę że długość życia człowieka na wykresie w skali czasu stale rośnie. Przypadek ? W tak długim okresie czasu to nie przypadek tylko należy tu dostrzegać zamierzony rozwój. Postęp. Moim zdaniem tylko wydaje się nam, że mamy na to wpływ a tak naprawdę to kod. Kod który w nas siedzi tak samo jak rozmnażanie. Nie chodzi tu o to, czy ktoś się boi śmierci i czy to jakaś cywilizacja zachodnia. Tylko coś w mózgu co nakazuje nam prowadzić właśnie do tego celu. Dla mnie to zamierzony krok ewolucji.

Ja jak rozmawiam z ludźmi po 60-stce to nikt nie chce umrzeć, nie ze strachu, ale dlatego że jeszcze chcą żyć. Chcą aktywnie coś robić, uczyć się nowych rzeczy, obserwować zmiany na świecie. Rozwijać się.

Nie kupuje wersji, że to strach albo, że tyle starczy i end. Rozwój człowieka jest nieograniczony, a w ciągu swojego życia można kompletnie zmieniać dziedziny zainteresowań. Ok, robienie 70 tego samego to nuda z powodu której samemu się strzeli w łeb. Ale kto karze nam robić to samo ? To taka staropoglądawa idea życia. Dzisiejsze czasy raczej nakazują szybkie przekwalifikowanie się, i wielotematyczny rozwój i wiedza ogólna a nie, że ktoś urodził się górnikiem i umiera górnikiem. To już zabytek. Nowe pokolenia dadzą sobie radę żyjąc i po 100 lat.

Jest to prawda, trwają badania nad czymś takim, ale chodzi tutaj o wpływ związku zwanego resweratrolem[1]. Aktywuje on pewne białka[2], biorące udział w naprawie DNA i procesie starzenia, mianowicie te białka starają się zapobiegać ekspresji genów powodujących starzenie się organizmu. Terapie związane z komórkami macierzystymi, również wymienionymi w źródle źródła, są wciąż na poziome eksperymentów klinicznych, jest to przyszłość, ale 5 lat to chyba za krótki okres czasu jak na spopularyzowanie tej metody.

Jeżeli chodzi o resveratrol :D To trzeba pić dużo wina...oczywiście z winogron.
  • 0

ramziramzes.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Resveratrol

http://www.terratern...CFRIhtAodWwFmPw

Drogie, ale myślę, że warto :)
Od stycznia rozpoczynam dobrze płatną pracę na wyspach i będę brał te 2500 mg - 3000 mg dziennie, myślę, że w UK znajdę jeszcze taniej.
Jeszcze się poradzę dietetyka, wypytam o przeciwwskazania i ryzyko przedawkowania.

Resveratrol jest rzeczywiście skuteczny, trąbią o nim od dawna, ale jest drogi... na powyższej stronie wychodziłoby $ 187 miesięcznie, biorąc 2500 mg dziennie. Mniejszych dawek nie ma co brać, sprzedają gdzieś i zalecają brać 100 mg, ale we większości publikacji, piszą o 2500-3000 mg...

Żeby nie było, lat mam 23 i takie jest moje zdanie; zrobię wszystko by się tutaj utrzymać, mój umysł nie wygaśnie, to że się urodziłem i Wy też, to tylko przypadek, jeden na miliard. To, że to akurat Wasza świadomość, to też przypadek. Równie dobrze, na Waszym miejscu, mógłby być ktoś inny.
Ja postanowiłem, do piachu nie pójdę i nie zniknę. Gdyby cała ludzkość pomyślała o tym przez chwilę i wzięła się wreszcie do roboty, już dawno byśmy byli nieśmiertelni.

Zresztą, to tylko kwestia czasu, widać zmiany w społeczeństwie, jak na dłoni. Wynoszenie młodości, siły na piedestał, omijanie tematów starości, w kulturze, tv, literaturze, religii (sekularyzacja, ludzie wiedzą, że nauka jest ważniejsza i ktoś wciska im kit). Teraz wśród nastolatków rządzą filmy o wampirach, książki, to co tak ich ciągnie do tego, to idea niezniszczalności. Mam wrażenie, że społeczeństwo jest przygotowywane na te zmiany.

Jeśli nie weźmiecie pod uwagę religii, wierzeń, duchowości, bo na to nie macie dowodu. Wasze doświadczenia medytacyjne, moje zresztą też, mogą być wytworem mózgu. Cała rzeczywistość, postrzeganie zmysłowe i pozazmysłowe, mogą być tylko impulsami elektrycznymi. OMIJAJĄC to wszystko, jesteśmy tylko biologicznymi maszynami. Każdą maszynę można naprawić przy odpowiednim stanie wiedzy. Instynkt każdej żywej istoty, to chęć przetrwania. Mam wrażenie, że u człowieka się on lekko zatracił...

Przeciwnicy, róbcie co chcecie, poddajcie się ewolucji - dla mnie to niepotrzebny relikt przyrody, człowiek sam może wpływać na swoją ewolucję poprzez zmiany w DNA. Ja zrobię wszystko by nie przeminąć, zamienię wszystkie komórki na syntetyczne, przegram świadomość do komputera, jeśli będzie to kiedyś możliwe, nie ma powodu bym miał z tego nie skorzystać.

Użytkownik ramziramzes edytował ten post 03.11.2011 - 01:38

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych