Skocz do zawartości

Zdjęcie

Atlantyda - zaginiona cywilizacja królów.

• Please log in to reply
300 replies to this topic

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A skąd pewnośc że Atlanci potrzebowali kolonii? Kolonie zakładano dla konkretnych zysków, dla pozyskania surowców. Może oni zamieszkiwali tereny zasobne we wszystkie niezbędne surowce albo radzili sobie handlując z innymi cywilizacjami.
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skoro mieli wszystko, to dlaczego walczyli z potomkami Ateńczyków (zostali zresztą przez nich pokonani)? Po co prowadzili ekspansję na nowe tereny i dlaczego nie ma najmnejszego śladu ich obecności?
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Saladyn, nie każde cywilizacje posiadały swoje kolonie... Przykładem są Majowie... Z resztą taką kolonią mogli być np. Egipcjanie a nie ma takiego obowiązku żebyśmy o tym wiedzieli..
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do powstania państwa faraonów wiemy dużo, nie może on być kolonią Atlantów.
W sprawie Atlantydy widzę kilka możliwości: nigdy nie istniała, istniała jako znana wszystkim cywilizacja (stawiam na minojską).
Nawet jeśli to nie byli minojczycy to ta potężna Atlantyda musiała być dużo słabsza niż się powszechnie uważa, skoro dostała łupnia od prymitywnych przodków Ateńczyków:)
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Widzę, że kultura Minojska przypadła Ci do gustu. Nie dziwie się gdyż jest to naturalny nawyk ludzki-sentymentalny :) A powiedz mi co przemawia za kulturą która moze mieć mało wspólnego z Atlantydą? Czyużby sam fakt starego rodowodu??
I powiedz mi czemu miałąby dostać łupnia od przodkó Ateńczyków?? :)
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W dialogach Platona jest napisane, że przodkowie Ateńczyków walczyli i pokonali Atlantów.
Minojczycy mogli mieć kontakty z ówczesnymi Grekami, ich cywilizacja także padła w wyniku katastrofy, miasta portowe zostały zniszczone dzięki fali tsunami, która powstała po wybuchu wulkanu. Kreta upadła, na sam koniec podbili ją Mykeńczycy( ludność posługująca się językiem greckim) wszystko idealnie pasuje:)
  • 0

#157 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Saladyn, wiesz z tego co wiem to platon nawet nie wiedzial gdzie lezala atlantyda...ciekawe kto opowiedzial mu historyjke o walkach grekow i atlantow:)

Wole opcje ze atlanci po katastrofie rozpanoszyli sie po calym swiecie(rowniez do Egiptu).Utworzyli owczesna cywilizacje Majow, a na wschodzie Egipcjanom zaczeli pomagac w budowie PIramid, ktore byly tez na atlantydzie.Atlantyda - Ląd Bogów.

Stad mamy krysztalowe czaszki z roznych rejonow swiata i podobienstwa piramid.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Platon jako źródło podał tradycję przechowywaną w rodzie Solona, który miał usłyszeć tą historię od kapłana Egipskiego. Atlantyda miała być wyspą większą od Libii(Afryki) i Azji razem wziętych, która znajdowała się za Słupami Heraklesa(no położenie i wielkość nie pasuje raczej do Krety). Królestwo to władało okolicznymi krainami i dążyło do kolejnych podbojów, jednak zostało powstrzymane przez walecznych Ateńczyków.
Skoro władali licznymi królestwami to gdzie są jakiekolwiek ślady tego władania? Nie mieli ani kolonii, ani nie pozostawili po sobie najmnieszego śladu? A krainy którymi władali, dlaczego nikt o nich nie wspomina oprócz Platona?
No ale jeśli odrzucamy przekaz Platona to wypadałoby odrzucić istnienie jej w ogóle, przecież tylko on o niej wspomina.
  • 0

#159 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Saladyn, to Platon chyba mial zle info.

Atlantyda lezala na atlantyku a konkretnie w rejonach zatoki meksykanskiej.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skąd to wiesz, skoro tylko Platon o niej wspomina?
  • 0

#161 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Saladyn, duzo czytam, sa pewne znaleziska i dowody, ktore nie sa jeszcze na tyle pewne by je oficjalnie wziasc za pewnik .Nie podam Ci linka bo tego nie dowiedzialem sie z internetu. Jedynie potwierdzenie tego mozna uzyskac w PCH ale to przeciez zadne zrodlo.
  • 0

pawelg.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jedynie potwierdzenie tego mozna uzyskac w PCH ale to przeciez zadne zrodlo

Dobrze ze sam to przyznales
  • 0

#163 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

pawelg, nie ja tak twierdze ale inni...niestety..
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Stare rzymskie powiedzenie: "Jeden świadek - żaden świadek".
Zasada ta obowiązuje do dzisiaj w nauce i sądownictwie.
Jak coś ma jedno źródło to za mało żeby uznać informację za wiarygodną. Ja też mogę być źródłem dla setek tysięcy fantastycznych historii tylko co z tego - kto mi uwierzy?
  • 0

tsode.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No i chyba kiedys stolice nam zatopilo

;(

Nazwno ja niedawno Trojkat Bermudzki.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych