Skocz do zawartości

Zdjęcie

Marsz Niepodległości w Warszawie

• Zamknięty Temat jest zamknięty
646 odpowiedzi w tym temacie

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up@
Czyli jak rozumiem, nie można być krytykiem politycznym, bo można "zawisnąć". Stalin, też wieszał swoich krytyków.
O jakiej lewicy mówisz, bo to bardzo szerokie pojecie. Z czerwoną hołotą, też bym nie rozmawiał, podobnie jak z czarną hołotą. A czystych rąk, nie ma nikt, każda strona była gdzieś umoczona...

Ocywiście, że czystych rąk nie ma nikt i chuligani zdarzają się zawsze i wszędzie. My jednak rozpatrujemy konkretny 11.11.11 w konkretnym mieście gdzie konkretny legalny marsz był blokowany przez konkretną inną manifestację. I to stało się zarzewiem całej sytuacji, która wynikła potem, swoistym katalizatorem. Nie rozmywajmy odpowiedzialności w tym konkretnym przypadku.

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak na razie, jesteś pierwszy, który mówi o konkretach (poza założycielem tematu, bo on o ogólnikach chyba nie myślał).

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli jak rozumiem, nie można być krytykiem politycznym, bo można "zawisnąć". Stalin, też wieszał swoich krytyków.

Chodziło mi o neo-bolszewizm w postaci tzw. "Krytyki Politycznej". Może faktycznie mogłem to lepiej sformułować...

O jakiej lewicy mówisz, bo to bardzo szerokie pojecie. Z czerwoną hołotą, też bym nie rozmawiał, podobnie jak z czarną hołotą. A czystych rąk, nie ma nikt, każda strona była gdzieś umoczona...

Bardzo szerokie począwszy od Adolfa, poprzez Kalisza kończąc na Stalinie. Tutaj nie ma z kim rozmawiać, pewne strony konfliktu nigdy nie dojdą do porozumienia - wykorzystując "prawicową mowę nienawiści" będą to zdrajcy narodu, lewy sierpowy odpowie ciemnogrodzkim motłochem.

Dołączona grafika

Wiem, że słabe ale po prostu obrazuje pewien (osobiście uważam, że jest chory) sposób myślenia pewnych grup społecznych. I teraz faktycznie nie piszę już na temat tej konkretnej akcji, bo na jej temat już chyba wszystko co możliwe napisał mefistofeles.

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Państwo powinno zorganizować świętowanie tego dnia .
Czy przyszło komuś do głowy-
jakim prawem manifestacja polityczna może zagarniać przestrzeń publiczną w dzień święta narodowego?

Ulice warszawy powinny być dostępne dla wszystkich , i wszystko jedno czy chcieli by manifestacje zorganizować, górale, górnicy, faszyści czy lewacy czy Eskimosi -to nie moralne i niesprawiedliwe pozwolić wybranym grupom zagarnąć kluczową przestrzeń publiczną dla świętowania danego św.
To tak jakby oddać rynek główny w Krakowie w sylwestra np nazistą, no ludzie litości , nagle rzeczywistość dwóch skrajnych ugrupowań stała się waszą . Znowu Polacy jawią mi się jako barany nawet na tym forum.
a to Rzad ponosi pełną odpowiedzialność . Czyli władze warszawy i PO.

Użytkownik Muhomorniczy.Cylon edytował ten post 23.11.2011 - 15:45

#200 Gość_scigany

Gość_scigany.
  • Tematów: 0

Napisano

*
Popularny

Ten Pan kopany przez Policje dostał 3 miechy odsiadki -powód policjant się wytłumaczył że został zaatakowany .
W czym i w jakim bagnie żyjemy obecnie?!

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I tu Muhomorniczy.Cylon trafił w sedno. Powiedzcie, dlaczego w USA nie występują tego typu problemy, pomimo tego, że Ameryka jawi się jako kraj bez porównania bardziej purytański od Polski?
Nie lepiej pomachać sobie chorągiewkami z przeciwległego końca ulicy?
Nie, Polak musi swojemu oponentowi wsadzić palec w oko, aby ten nie czuł się zbyt dobrze z tym swoim "przekonaniem".
Przykre.

Imb.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Up

Zapewne, przy odrobinie dobrych chęci i braku prowokacji (z każdej strony - nie mówię, że prawa strona była całkowicie niewinna, ale i pozostali także się przyczynili do tych wydarzeń) mogłoby się udać dosyć spokojnie. Gdyby władze nie pozwoliły na fizyczną blokadę, a policja zachowała bezstronność, to sytuacja wyglądałaby mniej-więcej tak: Marsz przechodzi bez przeszkód, Antifa na uboczu krzyczy coś o faszystach, ale policja rozdziela obie grupy kordonem i nie dopuszcza do bliskiego kontaktu. Gdzieś w zaułkach chuligani z obu stron wykorzystują czas, by pookładać się po mordach - jeżeli będą się bić na uboczu, nie zagrażając innym ani otoczeniu, to niech się tłuką; energię rozładują, na jakiś czas im przejdzie.

Skończyłoby się elegancko i tak, jak opisujesz - na pomachaniu sobie zza "białych kasków" i spokojnym przejściu całego Marszu pierwotną trasą. Wtedy nie byłoby rannych policjantów, spalonego wozu TVN ani pobitych ludzi. A przynajmniej, nie w takiej ilości.
Po trzech tygodniach możemy chyba spojrzeć na Marsz z szerszej perspektywy i zgodnie powiedzieć, że każda ze stron dała ciała, ale Marsz przebiegł w ogólnie przyjemnej atmosferze, chociaż można było poczuć zagrożenie przez nadgorliwość i nieprofesjonalizm policji.

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

up@
Jestem takiego samego zdania. Cały czas jestem zwolennikiem "ustawek". Chcą się naparzać po pyskach, niech to robią, ale tak, aby nie ucierpieli ci, którzy na mordobicie nie mają ochoty. Lewy z prawym niech sobie ustala i niech jadą na Pustynię albo do lasu.

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Na fejsie pojawiło się już nowe wydarzenie, gdzie jest zaproszenie na Marsz Niepodległości 2012, już prawie 7k ludzi się zapisało na event, zapraszamy :)

Użytkownik martius edytował ten post 19.07.2012 - 14:09

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawi mnie ilu forumowiczów wybiera się w tym roku. Pośród uczestników na fb zauważyłem już Atona ;)

#206 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.

Napisano

Oczywiście wybiorę się inszallach. ;) Może wspólnie wybierzemy się? Wszak niewielka odległość nas dzieli ;) W zeszłym roku nie mogłem sobie pozwolić na taką przyjemność ale w tym raczej nie widzę przeszkód. Będziemy mogli poddać próbie słowa lewaków, którzy nazywają siebie "an ti fa óligans" :)

I coś dla zabawy. Los Fastidiots

Użytkownik Aton edytował ten post 19.07.2012 - 21:37

dryndryn.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ja jak zawsze bede obecny :))

Imb.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Będzie zady... Znaczy się, obecny będę. ;) Tym razem w jeszcze większym i ciekawszym gronie.

Ile obstawiacie ludzi, bo wnosząc po doświadczeniach, mniej niż 25-30 tys. nie będzie. Może i do 50 dobijemy? :>

@Aton

To jest lepsze:

:D

#209 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.

Napisano

Znam ten "teledysk" :) Uwielbiam moment kiedy óligans robią potężne kółko z tęczową flagą po środku, a tam jakiś jeden łysy kolo wbija i zdobywa chorągiew :D Oczywiście wszyscy patrzą i nawet nie ruszą się :)

Kelt.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No to panowie widzimy się 11.11.2012 w Warszawie :)

Coś czuję że Marsz chcąc nie chcąc może przerodzić się w antyrządową manifestacje bo nastroje społeczne z dnia na dzień gorsze...

50 tysięcy powiadacie? Kto wie, kto wie :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych