Skocz do zawartości

Zdjęcie

Marsz Niepodległości w Warszawie

• Zamknięty Temat jest zamknięty
646 replies to this topic

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osobniczo nie, bo mają inne możliwości i umiejętności. Jednak prawnie powinni być równi. Tylko nie mów że jesteś za prawnym zrównaniem ludzkości, bo dobrze wiem jak chciałbyś żeby byli traktowani lewacy (patrz sygnatura). :D

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oczywiście, że podług prawa wszyscy powinni być równi. A moja ciągota do walki z lewactwem to swoją drogą. Nie musisz się o mnie martwić.

Czy ja odmawiam jakiegoś prawa lewakom ? ;)

Użytkownik Tsu edytował ten post 05.11.2012 - 22:41

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do nietykalności osobistej, niektórzy także do życia. ;)

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@ Tsu

Cytat (mój)
Czy już wiesz, gdzie to hasło o tym, że "Bóg Honor Ojczyzna" nawołuje do przemocy ? Bo brak w nim humanizmu, zatem prowadzi do totalitaryzmu.

Twoja odpowiedź:
Największa głupota jaką wyczytałem od dawna. Świetny ciąg logiczny, gratuluje. Prawie jak w tym dowcipie o konsultancie w barze, gdzie nieposiadanie psa równało się byciu gejem ;)

Wiesz, jakbyś czytał prasę, to jakiś prawak z Gdańska nie został studentem, gdyż przysięga ze zwrotem "humanizm" była w niezgodzie z jego światopoglądem...

http://www.uczelnie....dia&art_id=1782

Grzegorz Gilewicz - zwolennik monarchii konstytucyjnej, odmówił podpisania ślubowania wierności ideałom sztuki, humanizmu i demokracji, tłumacząc to konstytucyjnie zagwarantowaną wolnością sumienia. Nie mogę złożyć przysięgi, której sumienie nie pozwoliłoby mi dotrzymać - wyjaśnia "Rzeczpospolitej" niedoszły student.

Gilewicz poprosił zatem władze ASP, by mógł ślubować z pominięciem wspomnianego zapisu. Uczelnia jednak się na to nie zgodziła, tym samym nie został wpisany na listę studentów.

Sprawa będzie badana przez dyrektora Zespołu Prawa Konstytucyjnego w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich.

Grzegorz Gilewicz zdał w tym roku egzaminy wstępne do ASP na kierunek grafika projektowa.

Czy to znaczy, że jest gejem ? ;) przecież nie posiada psa ;)

Użytkownik sechmet edytował ten post 05.11.2012 - 23:20

mjr Tsu.

Brak już słów

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up I co to ma niby udowodnić, bo nie rozumiem ?

Do nietykalności osobistej, niektórzy także do życia

Zależy od postępowania. Czyż bijąc i zabijając ludzie sami nie rezygnują z powyższych praw ?

Użytkownik Tsu edytował ten post 05.11.2012 - 23:37

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tsu, nie ośmieszaj się

napisałem:

Czy już wiesz, gdzie to hasło o tym, że "Bóg Honor Ojczyzna" nawołuje do przemocy ? Bo brak w nim humanizmu, zatem prowadzi do totalitaryzmu.

Ty odpisałeś, że:

Największa głupota jaką wyczytałem od dawna. Świetny ciąg logiczny, gratuluje. Prawie jak w tym dowcipie o konsultancie w barze, gdzie nieposiadanie psa równało się byciu gejem ;)

Na co ja podałem Ci przykład z życia wzięty, oto monarchista - prawicowiec, odmawia złożenia przysięgi

Grzegorz Gilewicz - zwolennik monarchii konstytucyjnej, odmówił podpisania ślubowania wierności ideałom sztuki, humanizmu i demokracji, tłumacząc to konstytucyjnie zagwarantowaną wolnością sumienia. Nie mogę złożyć przysięgi, której sumienie nie pozwoliłoby mi dotrzymać - wyjaśnia "Rzeczpospolitej" niedoszły student.

Co więcej, nie chodziło wcale o demokrację - co prawda wolałby chłopak mieszkać w monarchii konstytucyjnej (utopista)
ale chodziło mu o...

o HUMANIZM

otóż:

Grzegorz Gilewicz jest grafikiem. Poglądowo konserwatystą. Żyje w państwie demokratycznym, ale wolałby monarchię konstytucyjną. W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła. Sumienie nie pozwoliło mu przysięgać wierności takim wartościom.

W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła.

Czy już wiesz, skąd JA wiem, co mi się nie podoba w skrajnie prawicowych poglądach ?

Abyś miał pewność że nie bolała go demokracja - jego słowa:

Nie mogę złożyć przysięgi, której sumienie nie pozwoliłoby mi dotrzymać – mówi „Rz" Gilewicz. Powołując się na zapisy konstytucji, m.in. art. 53 mówiący, że „każdemu zapewnia się wolność sumienia i wyznania", poprosił władze uczelni o możliwość podpisania treści ślubowania bez ustępu mówiącego o wierności ideałom humanizmu. Jednak w odpowiedzi otrzymał pismo, w którym poinformowano go, że jeśli nie podpisze ślubowania w pełnej treści, nie zostanie przyjęty na uczelnię.

Monarchia konstytucyjna jest w Europie w Szwecji, UK, Norwegii, Belgii, Hiszpanii.. i tak, jest tam też demokracja :) :)

Użytkownik sechmet edytował ten post 05.11.2012 - 23:58

mjr Tsu.

Brak już słów

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli co, to źle ze ktoś nie akceptuje relatywizmu moralnego ? I to ma prowadzić do totalitaryzmów ? O.o

I od kiedy monarchia jest utopią ? Ustrój ten stawowił większość czasów naszej cywilizacji.

o prawda wolałby chłopak mieszkać w monarchii konstytucyjnej (utopista)

Monarchia konstytucyjna jest w Europie w Szwecji, UK, Norwegii, Belgii, Hiszpanii.. i tak, jest tam też demokracja

.. ?

Użytkownik Tsu edytował ten post 06.11.2012 - 00:04

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tsu

Napisano 9 minut temu
Czyli co, to źle ze ktoś nie akceptuje relatywizmu moralnego ? I to ma prowadzić do totalitaryzmów ? O.o

Nie kręć kota ogonem, będzie płakał :D

Napisałem, że w słowach "Bóg, Honor, Ojczyzna" nie ma humanizmu

Ty mi na to że kawał o gejach

Ja ci na to przykład z życia wzięty

a Ty na to jak na lato, jak po psie spłynęło, ojtam nicsięniestałooooo :D bo krzewię i popieram RELATYWIZM (to taki mały szatan?)

Człowieku odnieś się do rzeczy i z honorem przyznaj żeś słowami swemi się nieprawo wyraził" i że mam rację, nie ma w "Waszej Religii / Honorze / Bogu / Ojczyźnie"

miejsca na humanizm, który jest dla Was niczym innym, jak RELATYWIZMEM (boże, będę nim (relatywizmem) straszył wnuki jak nie będą chciały iść spać:D )

A skoro nie ma w nim miejsca na humanizm, to nie wmawiaj mi że Prawicowi chłopcy noszą staniki i sikają na siedząco, co niniejszym czynisz...

Ośmieszasz się. Zrozum to

Użytkownik sechmet edytował ten post 06.11.2012 - 00:11

mjr Tsu.

Brak już słów

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem Cie człowieku na prawdę. Facet postawił swój pogląd definiując szerokopojęty humanizm i miał do tego prawo. Również uważam, że przesadne jaranie się humanizmem prowadzi do deformacji niektórych pojęć - szczególnie tok nauczania na dzisiejszych studiach Filozofii potrafi sprać mózg u młodych ludzi.
No i do cholery, co w związku z tym ? Ja się ośmieszam ? Poczytaj swoje posty bez ładu i składu, sam sobie zaprzeczałeś.

#400 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Tsu, nie ośmieszaj się

napisałem:

Ty odpisałeś, że:

Przed umieszczeniem wpisu daj go do przeczytania mamie bo kiedy czyta się te ... "rzeczy" to ma się wrażenie jakby się czytało jakiegoś obcokrajowca, który opanował język polski w stopniu słabym i nie jest w stanie przelać myśli na tekst.

Grzegorz Gilewicz jest grafikiem. Poglądowo konserwatystą. Żyje w państwie demokratycznym, ale wolałby monarchię konstytucyjną. W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła. Sumienie nie pozwoliło mu przysięgać wierności takim wartościom.

W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła.

Czy już wiesz, skąd JA wiem, co mi się nie podoba w skrajnie prawicowych poglądach ?

Popieram Gilewicza z całą mocą. Również relatywizm moralny uważam za absurd i nie mógłbym go popierać. Nie mogę moralnie poprawnego kamienowania ludzi jak w islamie lub pożyczania na procent jak w talmudzie itd. itp.

Monarchia konstytucyjna jest w Europie w Szwecji, UK, Norwegii, Belgii, Hiszpanii.. i tak, jest tam też demokracja :) :)

I co z tego wynika? To, że chłopak ma uporządkowany tok myślenia. Wyraził chęć złożenia przysięgi na demokrację, a odmówił na humanizm.

Postaraj się lepiej ubierać słowa w myśli bo Twoje wpisy czyta się jak "Z pamiętnika schizofrenika", który jedno zdanie pisze w jednej postaci, a drugie w innej.

Użytkownik Aton edytował ten post 06.11.2012 - 00:26

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muszę przyznać jedną rację sechmetowi. Z Bogiem humanizm ma wspólnego tyle co latryna ze stołówką. Humanizm od swych początków był ruchem który starał się wyrwać z dogmatycznego postrzegania rzeczywistości.

Czy ojczyzna i honor są humanistyczne? Też nie do końca. Honor może być nazwą moralności humanistycznej, ale ojczyzna to z punktu widzenia zdrowego rozsądku także swego rodzaju wiara która nie podlega krytycznej ocenie, musi być przyjmowana a priori. Stwarza to pewien ustalony i z góry narzucony sposób myślenia i działania, podyktowany nakazem kulturowym - robienie czegoś dla ojczyzny. Z wolnym, krytycznym i logicznym umysłem ma to niewiele wspólnego. Jako że humanizm w centrum zainteresowania traktuje człowieka, nie instytucje - to ojczyzna nie może być łączona z humanizmem.

Również uważam, że przesadne jaranie się humanizmem prowadzi do deformacji niektórych pojęć - szczególnie tok nauczania na dzisiejszych studiach Filozofii potrafi sprać mózg u młodych ludzi.

Tak samo jak przesadne jaranie się ojczyzną. :mrgreen:
Przesada jest zła, ale filozofia to bardzo cenna nauka skłaniająca do krytycznego spojrzenia poza utarte kulturowo ścieżki. Powinna być nie tylko na studiach.

Aton@

Ty natomiast możesz zanim wyślesz posta pójść do Taty, niech Ci spierze tyłek za ciągłe odniesienia personalne.

Popieram Gilewicza z całą mocą. Również relatywizm moralny uważam za absurd i nie mógłbym go popierać. Nie mogę moralnie poprawnego kamienowania ludzi jak w islamie lub pożyczania na procent jak w talmudzie itd. itp.

Mordowania komuchów to już możesz? :D
Moralność jest relatywistyczna. Dla jednego zdrada to nie problem, dla drugiego koniec świata - to też jest moralność. Dla jednego zabójstwo w zemście jest moralnie uzasadnione, dla innego nie. Ale to dla narodowca bardzo znamienne że budujesz sobie w głowie jednorodny obraz społeczeństwa które miałoby posiadać jednorodną moralność (taką jak Ty oczywiście).

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jak się czyta Wasze wypowiedzi, to można odnieść, że rozmawia człowiek z kilkoma różnymi osobliwościami.

Ja się pytam o humanizm - a odpowiedź mam, że to nie humanizm, ale że to "relatywizm" (tak wiem macie trudności z czytaniem ze zrozumieniem, to wszystko wina Pani z przedszkola)

Ja postuluję totalitaryzm (biegnący zaraz za zaprzeczaniem ideom humanistycznym)

I dowiaduję się, że cytując "Wasze ulubione brukowce" - Rzepa, Głos Niedzielny, i jakieś cytaty ze stron dla studentów - wyrażam się niespójnie

Moje wypowiedzi są niezwykle spójne, Wasze są cyniczne i głupie, bez uzasadnienia i bez argumentów logicznych. Posługujecie się frazesami ideologicznymi, argumentami autorytetu i jakimiś wydumanymi "prawdami objawionymi" - ale Wasze argumenty są tak niespójne, że roztrząsane pojedynczo, nie są w stanie się obronić - i w spójnym dowodzie logicznym ich wartość to "zero" - czyli "fałsz"

Bardzo mi przykro, że nie uczono Was logiki (albo i Was uczono, ale spaliście na kacu po imprezie na wykładach - stąd nie nauczono widać..)

Dla mnie to proste - nie akceptujecie idei humanizmu, a to musi prowadzić do totalitaryzmu (jesteście nieomylni)

Totalitaryzm prowadzi zaś do wszystkiego, z czym Wasi Dziadowie walczyli.... i tak w koło Macieju, jak mantra powtarzana historia

Przestańcie się przebierać za dziewczynki, nie zakładajcie czepka babci, czerwone oczy i wielkie wilcze zęby nie skryją się pod kołderką.

Czerwony kapturek i tak nie przyjdzie do Was z koszykiem pełnym jagód i miodu, ani myśliwy nie wyskoczy zza krzaka.

Po prostu gracie mizerne role w grze Większych Postaci - macie zagrać i odejść, im bardziej zdeterminowani - tym lepiej, tym łatwiej Was wykorzystać. Zagracie w gry uliczne, bijąc "tych, co są gorsi" (przecież muszą być gorsi, Wy się nie mylicie). Czasem może dostaniecie w zęby, za wolność Naszą i Waszą :D (hmmm chyba się zagalopowałem - przecież nienawidzicie wolności, ona jest jak komuna, zła i niepotrzebna) albo za równość i braterstwo ? hmmmm chyba też nie ?

Za Duce ? Za Baala ? dla kogo i po co, skoro nie chcecie :

wolności
równości
braterstwa
humanizmu

to CZEGO CHCECIE ? że "chonor" ? a co to takiego ta "chonor" ? że nie bijemy, że nie krzywdzimy etc? to czysty humanizm a nie honor

Honorowo możecie sobie strzelić w łeb, jak pójdziecie po rozum do głowy, po jednym (proponuję jednak nie ten czeski alkohol. ale jakiś bardziej zachodni - może łyski?)

I tak na marginesie - to rozmowa z Wami przypomina mi rozmowę ze schizofrenikiem (a miałem przyjemność kilka razy rozmawiać)
żadna wypowiedź nie odnosi się wprost do moich pytań i wszystkie są "mijane z celem" - to sprytne, kierować tor rozmowy w innym kierunku, ale to kompletnie jałowe.

Nie wiem, kto Wam płaci za pisanie po nocach - ja idę spać, jutro zarabiam $$ ;) - dobranoc

Użytkownik sechmet edytował ten post 06.11.2012 - 00:55

mjr Tsu.

Brak już słów

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja się pytam o humanizm - a odpowiedź mam, że to nie humanizm, ale że to "relatywizm" (tak wiem macie trudności z czytaniem ze zrozumieniem, to wszystko wina Pani z przedszkola)

Więc nie można mieć własnego zdania bo koliduje z Twoim tokiem myślenia, normalnie - myślozbrodnia.

Posługujecie się frazesami ideologicznymi, argumentami autorytetu i jakimiś wydumanymi "prawdami objawionymi"

To się nazywa podtrzymywanie własnych racji, panie sechmet, humanisto .

I dowiaduję się, że cytując "Wasze ulubione brukowce" - Rzepa, Głos Niedzielny, i jakieś cytaty ze stron dla studentów - wyrażam się niespójnie

A po tym to już wysiadłem, serio. Dysponujesz cała armadą argumentów.

Dla mnie to proste - nie akceptujecie idei humanizmu, a to musi prowadzić do totalitaryzmu

No cóż, tylko i wyłącznie dla Ciebie.

Po prostu gracie mizerne role w grze Większych Postaci - macie zagrać i odejść, im bardziej zdeterminowani - tym lepiej, tym łatwiej Was wykorzystać. Zagracie w gry uliczne, bijąc "tych, co są gorsi"

Za Duce ? Za Baala ?

Gratuluje barwnego własnego świata, tylko proszę Cię, nie wylewaj tutaj swoich głupotek tylko zostaw je dla siebie, lub napisz książkę s-f.

skoro nie chcecie :

wolności
równości
braterstwa
humanizmu

Wolność to podstawa. Owszem jest to chyba najbardziej pożądana rzecz, a przynajmniej powinna nią być, przez współczesnego człowieka.

Równości nie ma i nie było - to można śmiało nazwać "frazesem ideologicznym" i "wydumaną prawdą objawioną"

Braterstwo - tak, w obrębie narodu jak również przychylnych nacji okazujących stosowną wzajemność.

O humanizmie już napisałem.

Honorowo możecie sobie strzelić w łeb, jak pójdziecie po rozum do głowy, po jednym (proponuję jednak nie ten czeski alkohol. ale jakiś bardziej zachodni - może łyski?)

I gdzie ten humanizm, panie sechmet, pytam ?

Cały ten post to głownie jad, humaniście nie przystoi. To co wydukałeś stoi w całkowitej sprzeczności z humanizmem, ale tacy jak Wy głównie popisują się hipokryzją gdy tylko zostaną odpowiednio nadepnięci na pewien punkt. Tak się jakoś dziwnie składa, że najwięksi piewcy braterstwa i równości najbardziej plują na innych, no i wychodzi na to że ja miałem racje ;) Humanizm = relatywizm moralny. I'm out.

Użytkownik Tsu edytował ten post 06.11.2012 - 01:08

#404 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Ehh widzę mylo, że piszesz już byle co aby tylko w opozycji do nas stać. Jesteś w stanie udowodnić najgorszą brednię byle tylko mieć niby odmienne zdanie niż my. Dlatego od tej pory przyjmuję zwyczaj nie karmienia myla.

sechmet wybacz, że już nie odniosę się do Twoich wypowiedzi ale to nie ma sensu bo nie rozumiesz nic co do Ciebie mówimy, a sam nie potrafisz przekazać nic co masz na myśli. A tak w ogóle ostatni post był jedyny, który miał jakiekolwiek uporządkowanie. Oby tak dalej, a może kiedyś będziesz umiał pisać logicznie, a nie pisać tylko o logice. A jeśli Ci chodzi o humanizm to jest to dla mnie puste słowo, zwykły frazes ponieważ uważam, że cywilizacja łacińska składa się tak jak powiedział Stanisław Michalkiewicz z rzymskiego prawa, filozofii greckiej i moralności chrześcijańskiej dlatego "humanizm" dla mnie nic nie znaczy.

Użytkownik Aton edytował ten post 06.11.2012 - 01:06

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktycznie, w zasadzie ciężko oczekiwać że ktoś o kamiennych poglądach zechce rozmawiać krytycznie na temat ojczyzny, np. w kwestii jej humanizmu. Bo jeśli uważamy coś za oczywiste to nie chcemy o tym dyskutować. Jednak oczywistość to największy wróg zdrowego rozsądku.

Twoje poglądy są skrajnie niebezpieczne i prezentują się coraz gorzej: pochwała dyktatury, obojętność wobec humanizmu, usprawiedliwianie mordowania danych grup ideologicznych. Oj Aton Aton.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych