Napisano 05.11.2012 - 23:19
Cytat (mój)
Czy już wiesz, gdzie to hasło o tym, że "Bóg Honor Ojczyzna" nawołuje do przemocy ? Bo brak w nim humanizmu, zatem prowadzi do totalitaryzmu.
Twoja odpowiedź:
Największa głupota jaką wyczytałem od dawna. Świetny ciąg logiczny, gratuluje. Prawie jak w tym dowcipie o konsultancie w barze, gdzie nieposiadanie psa równało się byciu gejem
Grzegorz Gilewicz - zwolennik monarchii konstytucyjnej, odmówił podpisania ślubowania wierności ideałom sztuki, humanizmu i demokracji, tłumacząc to konstytucyjnie zagwarantowaną wolnością sumienia. Nie mogę złożyć przysięgi, której sumienie nie pozwoliłoby mi dotrzymać - wyjaśnia "Rzeczpospolitej" niedoszły student.
Gilewicz poprosił zatem władze ASP, by mógł ślubować z pominięciem wspomnianego zapisu. Uczelnia jednak się na to nie zgodziła, tym samym nie został wpisany na listę studentów.
Sprawa będzie badana przez dyrektora Zespołu Prawa Konstytucyjnego w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich.
Grzegorz Gilewicz zdał w tym roku egzaminy wstępne do ASP na kierunek grafika projektowa.
Użytkownik sechmet edytował ten post 05.11.2012 - 23:20
Napisano 05.11.2012 - 23:51
Czy już wiesz, gdzie to hasło o tym, że "Bóg Honor Ojczyzna" nawołuje do przemocy ? Bo brak w nim humanizmu, zatem prowadzi do totalitaryzmu.
Największa głupota jaką wyczytałem od dawna. Świetny ciąg logiczny, gratuluje. Prawie jak w tym dowcipie o konsultancie w barze, gdzie nieposiadanie psa równało się byciu gejem
Grzegorz Gilewicz - zwolennik monarchii konstytucyjnej, odmówił podpisania ślubowania wierności ideałom sztuki, humanizmu i demokracji, tłumacząc to konstytucyjnie zagwarantowaną wolnością sumienia. Nie mogę złożyć przysięgi, której sumienie nie pozwoliłoby mi dotrzymać - wyjaśnia "Rzeczpospolitej" niedoszły student.
Grzegorz Gilewicz jest grafikiem. Poglądowo konserwatystą. Żyje w państwie demokratycznym, ale wolałby monarchię konstytucyjną. W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła. Sumienie nie pozwoliło mu przysięgać wierności takim wartościom.
Nie mogę złożyć przysięgi, której sumienie nie pozwoliłoby mi dotrzymać – mówi „Rz" Gilewicz. Powołując się na zapisy konstytucji, m.in. art. 53 mówiący, że „każdemu zapewnia się wolność sumienia i wyznania", poprosił władze uczelni o możliwość podpisania treści ślubowania bez ustępu mówiącego o wierności ideałom humanizmu. Jednak w odpowiedzi otrzymał pismo, w którym poinformowano go, że jeśli nie podpisze ślubowania w pełnej treści, nie zostanie przyjęty na uczelnię.
Użytkownik sechmet edytował ten post 05.11.2012 - 23:58
Napisano 06.11.2012 - 00:00
o prawda wolałby chłopak mieszkać w monarchii konstytucyjnej (utopista)
Monarchia konstytucyjna jest w Europie w Szwecji, UK, Norwegii, Belgii, Hiszpanii.. i tak, jest tam też demokracja
Użytkownik Tsu edytował ten post 06.11.2012 - 00:04
Napisano 06.11.2012 - 00:09
Napisano 9 minut temu
Czyli co, to źle ze ktoś nie akceptuje relatywizmu moralnego ? I to ma prowadzić do totalitaryzmów ? O.o
Użytkownik sechmet edytował ten post 06.11.2012 - 00:11
Napisano 06.11.2012 - 00:19
Napisano 06.11.2012 - 00:21
Tsu, nie ośmieszaj się
napisałem:
Ty odpisałeś, że:Największa głupota jaką wyczytałem od dawna. Świetny ciąg logiczny, gratuluje. Prawie jak w tym dowcipie o konsultancie w barze, gdzie nieposiadanie psa równało się byciu gejem
Grzegorz Gilewicz jest grafikiem. Poglądowo konserwatystą. Żyje w państwie demokratycznym, ale wolałby monarchię konstytucyjną. W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła. Sumienie nie pozwoliło mu przysięgać wierności takim wartościom.
W humanizmie nie akceptuje między innymi sceptycyzmu naukowego i relatywnego podejścia do dobra i zła.
Czy już wiesz, skąd JA wiem, co mi się nie podoba w skrajnie prawicowych poglądach ?
Monarchia konstytucyjna jest w Europie w Szwecji, UK, Norwegii, Belgii, Hiszpanii.. i tak, jest tam też demokracja
Użytkownik Aton edytował ten post 06.11.2012 - 00:26
Napisano 06.11.2012 - 00:44
Również uważam, że przesadne jaranie się humanizmem prowadzi do deformacji niektórych pojęć - szczególnie tok nauczania na dzisiejszych studiach Filozofii potrafi sprać mózg u młodych ludzi.
Popieram Gilewicza z całą mocą. Również relatywizm moralny uważam za absurd i nie mógłbym go popierać. Nie mogę moralnie poprawnego kamienowania ludzi jak w islamie lub pożyczania na procent jak w talmudzie itd. itp.
Napisano 06.11.2012 - 00:46
Użytkownik sechmet edytował ten post 06.11.2012 - 00:55
Napisano 06.11.2012 - 01:02
Ja się pytam o humanizm - a odpowiedź mam, że to nie humanizm, ale że to "relatywizm" (tak wiem macie trudności z czytaniem ze zrozumieniem, to wszystko wina Pani z przedszkola)
Posługujecie się frazesami ideologicznymi, argumentami autorytetu i jakimiś wydumanymi "prawdami objawionymi"
I dowiaduję się, że cytując "Wasze ulubione brukowce" - Rzepa, Głos Niedzielny, i jakieś cytaty ze stron dla studentów - wyrażam się niespójnie
Dla mnie to proste - nie akceptujecie idei humanizmu, a to musi prowadzić do totalitaryzmu
Po prostu gracie mizerne role w grze Większych Postaci - macie zagrać i odejść, im bardziej zdeterminowani - tym lepiej, tym łatwiej Was wykorzystać. Zagracie w gry uliczne, bijąc "tych, co są gorsi"
Za Duce ? Za Baala ?
skoro nie chcecie :
wolności
równości
braterstwa
humanizmu
Honorowo możecie sobie strzelić w łeb, jak pójdziecie po rozum do głowy, po jednym (proponuję jednak nie ten czeski alkohol. ale jakiś bardziej zachodni - może łyski?)
Użytkownik Tsu edytował ten post 06.11.2012 - 01:08
Napisano 06.11.2012 - 01:03
Użytkownik Aton edytował ten post 06.11.2012 - 01:06
Napisano 06.11.2012 - 01:37
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych