Użytkownik Darken edytował ten post 13.11.2011 - 22:38
Napisano 13.11.2011 - 22:38
Użytkownik Darken edytował ten post 13.11.2011 - 22:38
Napisano 13.11.2011 - 23:14
Napisano 13.11.2011 - 23:29
Napisano 13.11.2011 - 23:37
@up
Dałem plusa, ale nie zgadzam się w pełni - najpierw zaczynamy kulturalnie (tak jak ten z artykułu), dopiero potem dosadnie tłumaczymy, jak bardzo się pomylił (tak jak Ty).
Użytkownik Miłosz edytował ten post 14.11.2011 - 00:13
Napisano 13.11.2011 - 23:56
http://www.youtube.com/watch?v=tWCXBoodFTk&feature=player_embedded
Chciałbym wiedzieć kim jest ten człowiek.
Użytkownik ZigiZet edytował ten post 14.11.2011 - 00:02
Napisano 14.11.2011 - 00:11
http://www.youtube.com/watch?v=tWCXBoodFTk&feature=player_embedded
Chciałbym wiedzieć kim jest ten człowiek.
Samo kim jest może tutaj prowadzić do mylnych wniosków. Ważniejsze są przyczyny zachowania. Przykład: przypadek lekarza zabijający swoich pacjentów nie świadczy o tym, iż cała służba zdrowia ma ochotę wysłać swoich podopiecznych na tamten świat.
Napisano 14.11.2011 - 00:24
Napisano 14.11.2011 - 00:41
Temat ciekawy więc się włączę
Dla mnie ten kolo wykonał robotę dla TV.
Gdyż później w każdym wydaniu informacji na TVP INFO to pokazywali. Nakręcili sobie dobry materiał i tyle.
Można np. stwierdzić, że marszu w takim ujęciu jak dał dryndryn, TV nie pokazywała. Czyli nie umieścili sobie kamery na przejście marszu a umieścili sobie kamerę by złapać to ujęcie powyższe.
Napisano 14.11.2011 - 10:22
Jednak pozostanę przy swoim "kim jest ten człowiek?" bo z tego co się układa, ten "ktoś" wykonuje swoją robotę, zleconą przez kogoś wyżej... Ty natomiast mówisz o dewiacjach w zawodzie... której tutaj nie mają miejsca.
Napisano 14.11.2011 - 17:34
W jakiż to sposób nacjonalizm ogranicza swobodę działania? Nacjonalizm jest poglądem społecznym, nie gospodarczym. Więc nie ogranicza ci swobody działań.Nacjonalzim (...) ogranicza swobodę działania, inicjatywę
Nacjonalizm jest skrajnie prawicowy, co zauważyłeś, a anarchia jest skrajnie lewicowa, co ci umknęło. W jaki sposób skrajna prawica może doprowadzić do skrajnej lewicy?Każdy ruch skrajnie prawicowy, nacjonalistyczny prędzej czy później prowadzi do anarchi
No raczej nie ci źli nacjonaliści, których tak nie lubisz. Raczej polskie lewactwo, które zaprasza do Polski niemieckich anarchistów, żeby bili polskich patriotów.Dziś jednak się pytam - kto jest wrogiem naszej ojczyzny???
Aha, czyli wszyscy jesteśmy tacy sami? Nikt nie jest lepszy czy gorszy? Nie jesteś w stanie zrozumieć, że każdy człowiek jest inny - jeden silniejszy drugi słabszy, jeden bardzo inteligenty, drugi trochę mniej, jeden pracowity, a drugi leniwy? Jeden niepełnosprawny a drugi nie? I wg Ciebie nie ma żadnej różnicy? Każdy może wykonywać taką samą pracę, bo przecież wszyscy są tacy sami tak?Człowiek jest człowiekiem. Nikt nie jest lepszy czy gorszy.
Napisano 14.11.2011 - 17:37
Napisano 14.11.2011 - 19:00
Użytkownik adam0 edytował ten post 14.11.2011 - 19:02
Napisano 14.11.2011 - 19:13
Po pierwsze co do anarchi, która jest niczym innym tylkoW jakiż to sposób nacjonalizm ogranicza swobodę działania? Nacjonalizm jest poglądem społecznym, nie gospodarczym. Więc nie ogranicza ci swobody działań.
Nacjonalzim (...) ogranicza swobodę działania, inicjatywęNacjonalizm jest skrajnie prawicowy, co zauważyłeś, a anarchia jest skrajnie lewicowa, co ci umknęło. W jaki sposób skrajna prawica może doprowadzić do skrajnej lewicy?Każdy ruch skrajnie prawicowy, nacjonalistyczny prędzej czy później prowadzi do anarchi
I wyjaśnij mi proszę co ma wspólnego ta definicja z lewactwem, bo za bardzo nie rozumiem, a wydaje mi się, że raczej Ty powtarzasz slogany, definicje zasłyszane podczas indoktrynowanych wykładów i szkoleń nie do końca sam rozumiesz o czym mowa i o czym piszesz. Po drugie co do ograniczeń jakie sam w sobie zawiera skrajny nacjonalizm (nie ma to nic wspólnego z patriotyzmem) to ogranicza on bardzo wiele spraw w społeczno - gospodarczych relacjach. Chyba to raczej Ty nie rozumiesz na czym polega nacjonalizm, mimo iż jest doktryna polityczną w takich skrajnych, prawicowych rozwiązaniach społecznych nie da się uniknąć przeplotu z gospodarką. Nawet dziś doktryny polityczne, społeczne są w ścisłych korelacjach z ekonomią i gospodarką. Mało tego to najczęściej na podłożu gospodarczym (kryzysy ekonomiczne, społeczne) dochodzi do mocnego uwydatnienia skrajnych poglądów prowadzących do jedej tezy - "kto nie jest z nami ten przeciw nam". Co tu ma wspólnego z tym gospodarka pytrasz??? Ano to, że w nacjonaliźmie wódz, przywódca, lider określa strategię dokąd kraj, społeczeństwo, nacja ma iść. I cały element struktury gospodarczej tym celom się podporządkowuje. Człowiek, jak wynika z samej doktryny nacjonalizmu jest poniżej nadrzędnego celu jakim jest dobro nacji, kraju. Z założenia więc zostaje sprowadzony do roli posłusznego, wykonującego polecenia "wodza" przedmiotu. Traci podmiotowość, traci możliwość samorealizacji, traci poczucie własnej wartości, traci inicjatywę etc, etc. Poczytaj historię i zagłębij się w to w jaki sposób nacjonalizm (nazizm) wpłynął na życie milionów niemców. Przypomnij sobie jak zdrowe młode niemki były traktowane jako "bydło" rozrodcze rasy aryjskiej. To jest według Ciebie inicjatywa i zdolność w takim systemie do samorealizacji??? To jest dopiero chore !!!Anarchia (stgr. ἀναρχία - "bez władcy") – forma struktury społeczno-politycznej, w której nie ma żadnej ukonstytuowanej władzy.
W rozumieniu politycznym (w anarchizmie) to taka struktura, w której państwo zostaje zastąpione przez nieprzymusową i niescentralizowaną organizację społeczeństwa (np. federację autonomicznych miejscowości).W rozumieniu potocznym anarchia to pojęcie określające:Źródło: pl.wikipedia.org
- rozkład lub niedowład struktur lub instytucji państwa niezależnie od ich przyczyn;
- chaos organizacyjny w instytucji, organizacji lub społeczności.
No raczej nie ci źli nacjonaliści, których tak nie lubisz. Raczej polskie lewactwo, które zaprasza do Polski niemieckich anarchistów, żeby bili polskich patriotów.Dziś jednak się pytam - kto jest wrogiem naszej ojczyzny???
Wybacz ale czy Ty naprawdę nie pojmujesz tego co napisałem. Z Twoich wypowiedzi można by było wywnioskować, że klasyfikować Ciebie należy do ludzi o jednak niższym intelekcie niż mój (sic! to tylko taka przenośnia) gdyby przyjąć Twój punkt patrzenia na ludzi jako na gatunek Homo Sapiens. Tu chodzi o podmiotowość człowieka jako istoty a nie o klasyfikację według kwalifikacji, przekonań, poglądów, ułomności etc. Pojęcia chyba nie masz co to znaczy równość, szacunek, tolerancja, akceptacja, poczucie wartości, wartości nadrzędne. Jak nie wiesz w czym rzecz to odsyłam Cię do tematu Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka (1948) tam sobie może uświadom kim jest i dlaczego gatunek Homo Sapiens na tej planecie uważany jest za naczelnego i nazywany jest człowiekiem a nie zwierzęciem (mimo, że też z punktu widzenia przyrodniczego powinniśmy i jesteśmy zaliczani do zwierząt).Aha, czyli wszyscy jesteśmy tacy sami? Nikt nie jest lepszy czy gorszy? Nie jesteś w stanie zrozumieć, że każdy człowiek jest inny - jeden silniejszy drugi słabszy, jeden bardzo inteligenty, drugi trochę mniej, jeden pracowity, a drugi leniwy? Jeden niepełnosprawny a drugi nie? I wg Ciebie nie ma żadnej różnicy? Każdy może wykonywać taką samą pracę, bo przecież wszyscy są tacy sami tak?
Człowiek jest człowiekiem. Nikt nie jest lepszy czy gorszy.
I ty piszesz, że nacjonalizm jest niebezpieczny? To właśnie poglądy prezentowane przez Ciebie są niebezpieczne, bo od takiego myślenia już nie daleko do komunizmu.
Napisano 14.11.2011 - 19:58
Czasami czytam Twoje posty, toteż dlatego zdziwiło mnie, że nagle wyskakujesz z takimi lewackimi poglądami (wszyscy tacy sami, równość). Zauważ, że:Zajrzyj do mojego profilu i poczytaj w moich tematach jakie ja mam przekonania
Rozumiem, że wartość prywatna nic dla Ciebie nie znaczy?Anarchizm i marksizm to ideologie skrajnie lewicowe wywodzące się z socjalizmu (...) W odróżnieniu od ideologii marksistowskiej, anarchizm opowiada się za zniesieniem państwa i własności prywatnej
Użytkownik domino edytował ten post 14.11.2011 - 20:01
Napisano 14.11.2011 - 20:15
[...]Niegdyś znaczna część obszaru, który dziś stanowi Amerykę, była chroniona przez prywatnych policjantów opłacanych przez społeczność, której służyli i przed nią również odpowiedzialnych. Zachodni szeryfowie chronili ludzi i własność; ratowali nauczycielki i karali złodziei bydła. Ich misją było utrzymanie pokoju poprzez zapobieganie przemocy.
Współcześni policjanci wciąż pławią się w blasku tego dziedzictwa — i to nawet wtedy, gdy zdradzają je poprzez pobieranie państwowej pensji i instytucjonalizację obojętności wobec obywateli i własności tych, którym rzekomo służą. Współczesny policjant jest w rzeczywistości antytezą szeryfa Dillona i wyrazem stereotypowego brytyjskiego szeryfa — urzędnika państwowego odpowiedzialnego tylko przed rządem.
Wniosek
Zatem, prawdziwe przesłanie jakie niesie ze sobą tragedia Gonzales brzmi: Chroń się sam, ponieważ policja nie jest wynagradzana za to, aby się o ciebie troszczyć.
Więcej tutaj ...
Raczej nie możesz domino mnie tak nazwać bo nim nie jestem. Pogląd na równość człowieka jako istoty nie ma nic wspólnego z lewactwem, lewicą etc. To oznacza, że każdy człowiek rodząc się ma takie same prawa i szanse. To jak one zostaną w procesie socjalizacji ukształtowane to już inna bajka. Mi chodzi raczej o podmiotoiwość istoty ludzkiej. Ty chcesz na tym etapie dokonac klasyfikacji ludzi. Potem zgodzę się z Tobą, żę ludzie sami dokonują podziału w swoim społeczeństwie ze względów o których myślę nie ma powodu tu teraz pisać. I według mnie nadal jest wszystko OK.Czasami czytam Twoje posty, toteż dlatego zdziwiło mnie, że nagle wyskakujesz z takimi lewackimi poglądami (wszyscy tacy sami, równość). Zauważ, że:Zajrzyj do mojego profilu i poczytaj w moich tematach jakie ja mam przekonania
"komuniści uważali, że wszyscy ludzie są równi bez względu na narodowość, rasę czy religię" (cytat z wikipedii), a ty mówisz dokładnie to samo. Więc mogę Cię z czystym sumieniem nazwać lewakiem.
Co do własności prywatnej to moje poglądy są iście liberalne i republikańskie jak sam zauważyłeś w wielu moich postach. Ale nie oznacza to, że jestem za wzrostem znaczenia w życiu społecznym poglądów skrajnie prawicowych lub wręcz nacjonalistycznych.Prosiłeś, żebym ci wyjaśnił, co ma wspólnego anarchia z lewicą. Trochę to dziwne pytanie, ale już spieszę z wyjaśnieniami. Otóż skrajna lewica dzieli się na dwa główne nurty: komunizm i anarchizm. To chyba wiele wyjaśnia, czyż nie?
Może jeszcze cytat z wiki:Rozumiem, że wartość prywatna nic dla Ciebie nie znaczy?Anarchizm i marksizm to ideologie skrajnie lewicowe wywodzące się z socjalizmu (...) W odróżnieniu od ideologii marksistowskiej, anarchizm opowiada się za zniesieniem państwa i własności prywatnej
a nie odgałęzienie lewicowego nurtu politycznego.[...]forma struktury społeczno-politycznej, w której nie ma żadnej ukonstytuowanej władzy.[..]
domino - nie nazwałem Cię osobą niespełną rozumu w sensie, żeś mało inteligentny bądź "głupi" lecz aby pokazać Ci w ten sposób, że tego typu zdefiniowanie poglądów uderzy w Twoje "poczucie wartości" i zapewne zareagujesz. Tak też się stało. Z zasady będąc "człowiekiem" uważasz się za równego mojej osobie, mojemu intelektowi i tak dalej.Nie będę dalej z Tobą dyskutował, bo mnie obrażasz. Zresztą sam pewnie też nie chcesz kontynuować dyskusji z osobą, jak mnie nazwałeś, "niespełna rozumu".
Użytkownik Sentinel edytował ten post 14.11.2011 - 20:26
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych