Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego w Polsce jest dobrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
756 odpowiedzi w tym temacie

#166 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

komentarz do postu powyżej rolpieka w mojej ocenie oddający wszystko na temat

Młodzi Polacy, nie gońcie uciekającego premiera! Co Wam z tego przyjdzie, że go złapiecie? Czy od tego poprawi się Wasz los?

Lepiej uciekajcie sami spod opieki Gwiazdy Peru. Nadwiślańska demokracja wolnorynkowa jest skutecznym i humanitarnym sposobem degeneracji, sterylizacji i eksterminacji rodzaju ludzkiego. Odrzuciła ona nie tylko rozszerzoną, ale nawet prostą reprodukcję ludności. Ten supernowoczesny ustrój już w niedalekiej przyszłości zastąpi roboli robotami. Nie ma tu miejsca na planowanie gospodarcze, ale jest trwałe strukturalne bezrobocie, które zawdzięczamy okrągłostołowej Balcerowiczowskiej transformacji. Istnienie w Polsce potężnej rezerwowej armii pracy służy depopulacji i zdaniem ojców polskiej demokracji gwarantuje stały wzrost dobrobytu i sprawiedliwości.

W rezultacie młodzi ludzie udają się masowo na saksy, ale nie szkodzi to naszemu kapitalizmowi, bo nadal około 40% absolwentów nie ma pracy. Oznacza to dla wielu młodych ludzi niemożność zakładania rodzin, podczas gdy rodziny wielodzietne cierpią dotkliwą nędzę, otaczane są społeczną i medialną pogardą oraz określane jako patologiczne. Starsze pokolenie jest nie tylko wypychane na bezrobocie lub do niedawna na przyśpieszoną emeryturę, ale w coraz większym stopniu pozbawiane opieki lekarskiej, której koszty stale rosną.

Po transformacji wzrasta nieustannie śmiertelność powodowana wypadkami drogowymi i samobójstwami. Wszystko to sprawia, że zgony przeważają nad urodzeniami, podczas gdy dane dotyczące emigracji są brane z sufitu i świadomie zaniżane, aby tworzyć pozory, że wyludniane jest powolne i nie szkodzi narodowi. Z tej przyczyny nie należy oczekiwać szybkiego i pełnego zreferowania wyników (nierzetelnie przeprowadzonego) spisu powszechnego z czerwca 2011 roku. Polska wymiera i czas już zmienić tekst polskiego hymnu, aby nie wystawiać na pośmiewisko bezzębnych starców, którzy umierać będą za jakieś 100-150 lat jako ostatni przedstawiciele naszej nacji w euroregionie zwanym Polską.

Emigracja wiąże się z wynarodowieniem. W przeszłości Polacy bardzo się martwili germanizacją czy rusyfikacją. Teraz to już nie rajcuje, bo wynarodowienie zachodzi poza granicami kraju, podczas gdy emigracja jest postrzegana przez polską klasę próżniaczą jako zjawisko pozytywne. I tu ciekawostka. W Niemczech kursy języka niemieckiego dla zatrudnianych tam Polaków są dotowane przez państwo i pracodawców. W Anglii naukę angielskiego oferowano dotąd polskim imigrantom aktywnie poszukującym pracy i na zasiłku dla bezrobotnych za darmo, ale dotacje na te kursy mają wkrótce obciąć.

Młodzi Polacy, pozbądźcie się więc złudzeń na lepsze życie w kraju, nie czekajcie na kolejne reformy, lecz czym prędzej wyjeżdżajcie do Niemiec, na Wyspy lub do krajów skandynawskich, aby tam się rozmnażać i żyć lepiej, skoro ojczyzna jest dla was macochą i robi z was wykastrowanych niewolników.

Życzę Wam hartu ducha na obczyźnie. Pamiętajcie, że w Polsce uważają Was za nierobów i nędzarzy, którzy chcą żyć kosztem zdrowej moralnie, bogatej i pracowitej części społeczeństwa. Choć żal wam ojców i matek, nie oglądajcie się za siebie, jeśli chcecie przetrwać w potomstwie. Nie traćcie czasu, bo rok 2012 nie będzie łaskawy, a następny będzie jeszcze trudniejszy.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 04.01.2012 - 21:02

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To są poglądy skrajne, przedstawiające nierealnie negatywną przyszłość. To co wkleiłeś Sentinel to już w ogóle nie wiem co to jest. Jakiś propagandowy i paniczny wpis kogoś tam. To nie ma tyle wspólnego z rzeczywistością, jak szanująca się teoria spiskowa.

Dobra, nakręcajcie się chłopaki jeśli taka wasza wola. :P

#168 Gość_Klim44

Gość_Klim44.

Napisano

wszystko co jest dobre jest drogie (wiadomo nic odkrywczego) ale ludzie zarabiaja bardzo mało, na mało mogą sobie pozwolić , rynek pracy tragiczny jest niski poziom życia, państwo nie dba o obywateli a obywatele nie troszczą sie o państwo i tak upada mit że w Polsce jest dobrze do "dobrze" jest jeszcze daleko

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Litwa: Bez reformy emerytalnej gospodarka kraju by się załamała

Władze Litwy rozpoczęły rozłożony na wiele lat proces wydłużania wieku emerytalnego. Każdego roku mężczyźni będą przechodzili na emeryturę o dwa, a kobiety o cztery miesiące później.

Dzięki temu w 2026 roku wiek emerytalny wyniesie dla wszystkich obywateli kraju 65 lat. Dzisiaj jest to 60 lat dla kobiet i 62,5 roku dla mężczyzn. Zmiana jest konieczna ze względu na katastrofalną sytuację demograficzną kraju. Z powodu masowej emigracji trwającej od wielu lat i zbyt małej liczby urodzeń na Litwie mieszka już tylko 3,2 mln osób, o 600 tys. mniej niż w chwili rozpadu Związku Radzieckiego. Co więcej, aż 58 proc. osób do 29. roku życia deklaruje chęć wyjazdu z kraju.

Prognozy przewidują, że podniesienie wieku emerytalnego pozwoli Litwie zaoszczędzić w tym roku 54 mln litów (16,5 mln euro), a w roku 2013 ok. 147 mln litów (42,6 mln euro).

link

Jak widać problem dotyczy wielu postsowieckich bękartów. Po prostu socjalizm spowodował nasz upadek, gdy kapitalizm na zachodzie budował dobrobyt. To jest podstawowy problem, ale tego nikt już nie zmieni.

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

to jeszcze tytułem uzupełnienia o tym jak dobrze jest :

Z najnowszych danych ZUS wynika, że w ub. roku w Polsce powstało tylko ok. 37 tys. nowych przedsiębiorstw. W poprzednich latach rejestrowano rocznie 80-100 tys. firm.,

http://biznes.onet.p...47,1,news-detal

#171 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

to jeszcze tytułem uzupełnienia o tym jak dobrze jest :

Z najnowszych danych ZUS wynika, że w ub. roku w Polsce powstało tylko ok. 37 tys. nowych przedsiębiorstw. W poprzednich latach rejestrowano rocznie 80-100 tys. firm.,

http://biznes.onet.p...47,1,news-detal

Uzupełnienie do Twojego odniesienia się w temacie rolpiek. Dosyć wymowne jak to w Polsce nam wszystkim jest dobrze i powinniśmy się cieszyć z tego co mamy - bo inni maja gorzej od nas i koniec kropka. W sklepach wszystko jest, w salonach stoją i czekają nówitkie auta - pytanie jednak zasadnicze - Jak wiele procent z pracującej masy 16 mln obywateli tej krainy szczęśliwości stać na to by tam pójśc i kupić sobie bez obway o to, że to tylko na chwilę bo jutro mogę nie mieć pracy, albo tak po prostu nie jest mnie stać na nic innego jak na pasztetową i auto za 5 tyś. PLN z przebiegiem 300 tyś. km oraz nie młodsze niż 10 - letnie???

Opublikowano: 16.01.2012

Polscy seniorzy bez pracy

Zgodnie z najnowszym raportem Europejskiego Urzędu Statystycznego w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacznie wzrósł odsetek osób powyżej 55 roku życia w państwach należących do UE. Wzrosła również stopa ich zatrudnienia. Niestety Polska należy do krajów o najgorszych wskaźnikach zatrudnienia seniorów ze wszystkich państw unijnych.

Udział osób w wieku powyżej 55 lat zwiększył się między 1990 i 2010 r. we wszystkich państwach członkowskich. Dwa lata temu w całej UE było 10,8% osób w wieku 55–59 lat oraz 13,7% osób w wieku ponad 65 lat. W 2010 r. największy udział osób w wieku 55-64 lat zaobserwowano w Finlandii – 14,7% ogółu ludności oraz w Czechach i na Malcie – po 14,1 %, a najniższy w Irlandii – 10,1%, na Litwie – 10,7% i w Luksemburgu – 10,8%. Najwyższy udział osób w grupie wiekowej powyżej 65 lat, odnotowano w Niemczech – 20,7%, we Włoszech – 20,2% i w Grecji – 18,9%, a najniższy w Irlandii – 11,3%, w Słowacji – 12,3% i na Cyprze – 13,1%. W Polsce dwa lata temu mieszkało 12,9% obywateli między 55 i 64 rokiem życia, a osób powyżej 65 lat – 13,5%.

W 2010 roku pracę miało 60,9% mieszkańców UE w wieku 55-59 lat. Dziesięć lat wcześniej było ich tylko 50,3%. W 2010 r. najwyższe wskaźniki zatrudnienia osób w wieku 55–59 lat odnotowano w Szwecji – 80,7%, Danii – 75,9% i Finlandii – 72,5%, a najniższe w Polsce – 45,8%, Słowenii – 46,9% i Malta – 49,3%. W 2000 r. w Polsce pracę miało jeszcze mniej, bo tylko 37,7% osób.

Wzrósł również odsetek pracujących mieszkańców Unii w wieku 60–64 lat. Obecnie stopa zatrudnienia osób z tej grupy wynosi 30,5%, podczas gdy 10 lat wcześniej było ich tylko 23%. Najwyższe wskaźniki odnotowano w Szwecji – 61,0%, w Wielkiej Brytanii – 44,0% i w Estonii – 42,8%, a najniższe na Węgrzech – 13,0%, na Malcie – 14,2% i na Słowacji – 17,2%. Bardzo słabo w tym rankingu wypadła też Polska. Dwa lata temu w naszym kraju pracowało 19,1% osób w wieku 60–64 lat. Sytuacja w ciągu ostatnich lat pogorszyła się, ponieważ w 2000 r. pracę w tej grupie wiekowej miało 20,9% Polaków.

Opracowanie: Piotr Szumlewicz

Źródło:
www.wolnemedia.net

Użytkownik Sentinel edytował ten post 16.01.2012 - 22:41

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nastąpiło tutaj kilka składowych. Zwłaszcza ucięcie środków na bezpośrednią walkę z bezrobociem. Czyli brak kasy w urzędach pracy na założenie przedsiębiorstwa.

Powiedzcie mi tak. O co wam tak na prawdę chodzi. W okresie gdzie wszystkie kraje Europy mają bardzo duże problemy finansowe i gospodarcze. Gdzie Grecja dogorywa, Hiszpania tonie w bezrobociu, Włochy toną w długach. Francja ociera się znowu o recesję. Niemcy ogarnia marazm. Małe kraje bałtyckie, z Litwą na czele mają niebotyczne problemy. Chiny zaczynają się przegrzewać, a USA ledwo się podnosi kosztem gigantycznych wydatków.

Czego oczekujecie? Gruszek na wierzbie? Mercedesów pod każdym domem? Po dwudziestu latach wolności i wolnego rynku w naszym kraju?

Mówiłem o tym już wielokrotnie, ale wy nie odpowiecie na to proste pytanie - tylko zapewne znowu zaczniecie porównywać się do najbogatszych krajów na świecie (Niemiec, Belgii, USA) i narzekać jak to u nas można mniej kupić. ;)

Sentinel@

Niskie zatrudnienie seniorów to pokłosie wieloletnich bardzo szybkich odejść na wcześniejszą emeryturę i poglądu który nadal pokutuje w Polsce - że starzy mają ustępować miejsca młodym w pracy.

Jest jeden problem z waszymi argumentami. Podajecie jakieś złe dane i nie zastanowicie się nawet przez chwilę nad faktycznym źródłem problemu. Problemem wg tego co mówicie jest Polska i już.

#173 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Nastąpiło tutaj kilka składowych. Zwłaszcza ucięcie środków na bezpośrednią walkę z bezrobociem. Czyli brak kasy w urzędach pracy na założenie przedsiębiorstwa.[...]

Tak się składa, że w latach 1997 - 1999 prowadziłem firmę, która zajmowała się szkoleniami realizowanymi dla Urzędów Pracy w zakresie szkoleń bezrobotnych pod kątem m.in pozyskiwania środków finansowych i zakładania firm w sektorze MiŚP. I wiesz co mylo? Jeżeli 3% z tych ludzi założyło firmy a kolejne 15% zdobyło pracę to był to sukces. Sukces podyktowany nie poziomem szkolenia - bo ten był na naprawdę na wysokim poziomie a kadra dydaktyczna to byli profesorowie i doktorzy kilku uczelni, z którymi współpracowałem. Podyktowane to było lokalnymi waruunkami i niskim popytem na wszystko poza podstawowymi rzeczami niezbędnymi każdemu z nas do życia. Więc z całym szacunkiem nie mów mi, że w Polsce jest super !!!

Jestem republikaniniem i liberałem z przekonania ale też realistą. I jak patrzę na to wszystko co zostało rozpieprzone a co zbudowane w tym kraju to niestety ale bilans wychodzi mi na minus i szlag mnie jasny trafia. Pisałem zresztą o tym tutaj i nie zamierzam się powtarzać

Powiedzcie mi tak. O co wam tak na prawdę chodzi. W okresie gdzie wszystkie kraje Europy mają bardzo duże problemy finansowe i gospodarcze. Gdzie Grecja dogorywa, Hiszpania tonie w bezrobociu, Włochy toną w długach. Francja ociera się znowu o recesję. Niemcy ogarnia marazm. Małe kraje bałtyckie, z Litwą na czele mają niebotyczne problemy. Chiny zaczynają się przegrzewać, a USA ledwo się podnosi kosztem gigantycznych wydatków.

O jakość życia i dostępność do wielu instytucji i organizacji z założenia w każdym państwie normalnie funkcjonujących.

Mamy wiele doskonałych, sprawdzonych i funkcjonujących systemów, rozwiązań po sąsiedzku - choćby w krajach skandynawskich, Szwajcarii - ale nie nasz rząd, kolejne rządy muszą tworzyć swoje popaprane rozwiązania, kosztujące budżet czyli nas kupę kasy, z których najczęście potem wielkie g... wynika. I tak w kółko Macieju już od ponad 20 lat.

A jak wygląda służba zdrowia, oświata, armia, policja, kolej, nasze drogi etc, etc to wie większość z nas. Nie wiesz jak? To porozmawiaj z ludźmi. Porozmawiaj z policjanami, żołnierzami, ochroniarzami, pielęgniarkami etc. Może się dowiesz i oczy Ci się otworzą. Także bardzo zapraszam na prowincję tam, będziesz miał okazję poznać ludzi żyjących inaczej, niż te kilkanaście procent masy pracującej iżyjącej w tych kilku enklawch polskich - europejskich miast w naszym kraju.

Czego oczekujecie? Gruszek na wierzbie? Mercedesów pod każdym domem? Po dwudziestu latach wolności i wolnego rynku w naszym kraju?

W swoim imieniu się wypowiem - nie o rzeczy materialne mylo chodzi. Pomagają żyć i utrzymać jakiś poziom tego życia ale ogólnie to one z nas czynią niewolników. Chodzi o szacunek dla każdego z nas Polaków. Tych tutaj w kraju i tych za granicą. Każdy z nas, z nich ciężko pracuje. I nie ma tu znaczenia jaki zawód wykonuje bo każdy jest potrzebny i zasługuje na szacunek i godne życie oraz perspektywę wykształcenia następnego, lepszego pokolenia. Większość z nas płaci znaczne podatki do budżetu. A Ci, którzy są u steru władzy, ot tak lekką ręką rozpieprzają te pieniądze, zaciagają kolejne długi, które spłacać będą dzieci naszych dzieci, kiedy pozostałe nie zostały spłacone i jeszcze wmawiają nam, że to dla dobra wspólnego Europy, naszego etc.

Bull shieet !!!

Mówiłem o tym już wielokrotnie, ale wy nie odpowiecie na to proste pytanie - tylko zapewne znowu zaczniecie porównywać się do najbogatszych krajów na świecie (Niemiec, Belgii, USA) i narzekać jak to u nas można mniej kupić. ;)

Nie porównujmy się do żadnego kraju. Dbajmy o rozwój swojego pod każdym względem. Szanujmy swoją ciężką pracę, swoją ojczyznę bo "wróg nie śpi" i jak już wiele razy pokazała historia w najmniej oczekiwanym momencie wykorzysta wszystkie nasze słabości.

Sentinel@
Niskie zatrudnienie seniorów to pokłosie wieloletnich bardzo szybkich odejść na wcześniejszą emeryturę i poglądu który nadal pokutuje w Polsce - że starzy mają ustępować miejsca młodym w pracy.

W tym temacie od wielu lat , szczególnie od czasów jak nastała demokracja nie zrobiono wystarczająco wiele aby zapewnić seniorom godną pracę i godną emeryturę.

Jest jeden problem z waszymi argumentami. Podajecie jakieś złe dane i nie zastanowicie się nawet przez chwilę nad faktycznym źródłem problemu. Problemem wg tego co mówicie jest Polska i już.

A dopuszczasz w ogóle mylo, że to może Ty żyjesz w jakimś oderwaniu od realiów, nie masz kontaktu z tym otoczeniem, z którym większość z nas ma i nie musisz rozwiązywać takich problemów jakie rozwiązuje dobre 75% naszego społeczeństwa kiedy zastanawia się czy zapłacić 700 pln-ów za gaz żeby mieć w domu ciepło czy może nie zapłacić a mieć na chleb. Bo przecież na śmieciowej umowie dostaje tylko 1250 pln miesięcznie. A tu żona bez pracy, dom na głowie, dziecko chore i jeszcze w perspektywie takie bogate doświadczenie zawodowe zdobywam. A że tak je wytrwale zdobywam od co najmniej 5 lat. No cóż - życie jest ciężkie co nie mylo.

I na koniec dodam tylko, żebyś miał porównanie jaki prezentujesz ogląd sytuacji, że ja kolego mylo jestem liberałem, republikaninem, z 24 letnim doświadczeniem zawodowym obecnie na bardzo wysokim stanowisku menadżerskim w firmie, która zatrudnia 3500 ludzi. Ale mnie to nie odczłowieczyło i widzę te wszystkie problemy wokoło.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 16.01.2012 - 23:20

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak się składa, że w latach 1997 - 1999 prowadziłem firmę, która zajmowała się szkoleniami realizowanymi dla Urzędów Pracy w zakresie szkoleń bezrobotnych pod katem m.in pozyskiwania środków finansowych i zakładania firm w sektorze MiŚP. I wiesz co mylo? Jeżeli 3% z tych ludzi założyło firmy a kolejne 15% zdobyło pracę to był to sukces. Sukces podytktowany nie poziomem szkolenia bo ten był na naprawdę wysokim poziomie i kadra dydaktyczna to byli profesorowie i doktorzy kilku uczelni z którymi współpracowałem ale lokalnymi waruunkami i niskim popytem na wszystko poza podstawowymi rzeczami niezbędnymi każdemu z nas do życia. Więc z całym szacunkiem nie mów mi, że w Polsce jest super. Jestem republikaniniem i liberałem z przekonania ale też realistą. I jak patrzę na to wszystko co zostało rozpieprzone a co zbudowane w tym kraju to niestety ale bilans wychodzi mi na minus.

Więc prowadziłeś ją ponad 10 lat temu. W czasach gdy kultura i świadomość przedsiębiorczości była zupełnie inna. Dziesięć lat to dużo, prawie połowa Polskiej drogi kapitalizmu. Ludzie przez ten krótki czas musieli się nauczyć zupełnie innego podejścia do życia. Do tego nie wiem gdzie prowadziłeś takie szkolenia, i jacy ludzie na nie chodzili. Wielu z nich mogło nie chcieć tak na prawdę brać życia w swoje ręce.

Ehh... pokaż mi jedno zdanie w którym mówię że w Polsce jest super - stawiam piwo. Już mnie męczy ta wasza dipolowość. Jeśli nie popieram tej histerycznej wizji kalapsu państwa, to znaczy że jestem ślepym fanem tego co się dzieję. Uważam że jak na nasze warunki i naszą historię nie jest źle. Nie ma krajów z taką samą historią jak nasza które nam bardzo odskoczyły w rozwoju, za to jest wiele które mają znacznie większe problemy niż nasze. W Niemczech jest lepiej, W Danii jest lepiej - ale jestem na tyle racjonalny, żeby się nie porównywać do bogatszego sąsiada i żądać tego samego. Mówisz że jesteś liberałem, a tym ciągłym spoglądaniem na bogatszych i starszych w kapitalizmie sąsiadów zaprzeczasz wszelkim zasadom liberalizmu gospodarczego. Grecja i Hiszpania chciały sobie zrobić drogę na skróty do bogactwa, sztucznie zawyżając płacę w zbyt krótkim okresie czasu - jak się to skończyło? Wszyscy wiemy. Za wzrostem płac musi iść realna siła i wydajność pracy.

Podstawowy współczynnik PKB pokazuje że mamy znacznie więcej bogactwa w granicach naszego kraju niż 20 lat temu. Nie da się obronić tezy że zniszczyliśmy więcej niż zbudowaliśmy - to jest bez sensu.

O jakość życia i dostępność do wielu instytucji i organizacji z założenia w kązdym państwie normalnie funkcjonujących. Mamy wiele doskonałych, sprawdzonych i funkcjonujących systemów, rozwiązań po sąsiedzku - choćby w krajach skandynawskich, Szwajcarii ale nie nasz rząd, kolejne rządy muszą tworzyć swoje popaprane rozwiązania, kosztujące budżet czyli nas kupę kasy, z których najczęście potem wielkie g... wynika. I tak wkółko Macieju już od ponad 20 lat. A jak wygląda służba zdrowia, oświata, armia, policja, kolej, nasze drogi etc, etc to wie większość z nas. Szczególnie tych mieszkających i pracujących poza kilkoma enklawami europejskimi w naszym kraju - wielkimi miastami.

Jest pewien problem. System skandynawski z jakiegoś powodu nie działa dobrze w żadnym innym regionie niż Skandynawia. Tutaj potrzebna jest specyficzna ludzka mentalność, swoista uczciwość i dojrzałość demokratyczna. Plus niebagatelna rzecz - bogactwa naturalne w ilościach potrzebnych do zapewnienia dostatku populacji. Na dodatek nie zostały te kraje zniszczone przez żadną wojnę w ostatnim stuleciu.

Szwajcaria to już zupełny ewenement światowy wykształcony przez setki lat funkcjonowania państwa. Takiego systemu nie można wprowadzić ot tak. Jakie społeczeństwo nastawione na "bierz od państwa ile wlezie" - jakim jesteśmy, zgodzi się na dobrowolne podatki nakładane przez nas samych? Przerabialiśmy to z naszą mentalnością za czasów I Rzeczplitej i podatki nakładaliśmy na siebie dopiero gdy do wrót sejmu pukał wróg.
Nie da się przenieść tamtych systemów do nas ot tak. To by po pierwsze wymagało zmiany mentalności ludzkiej. Bo to nie władza jest taka a nie inna. To ludzie są tacy jaka jest władza. To w końcu są nasi rodacy, mamy podobną mentalność i większość z nas miałaby duże problemy z oparciem się przed wykorzystywaniem władzy. W krwi polaków tkwi właśnie taka gnida, że łatwo się im w d@# przewraca gdy zdobędą trochę władzy. To jest problem narodowy, nie systemu. Zauważ że zawsze tutaj był ten sam problem. Wykorzystywanie władzy do własnych celów i kłótliwość w sejmie. Czy to za czasów sarmackich, czy za czasów II Rzeczypospolitej, czy za czasów komuny, czy w końcu teraz. Ludzie mają wpojony taki obraz władzy i ona się nie zmieni póki my się nie zmienimy. Zrzucanie winy na system nic nie da. System skandynawski, a tym bardziej szwajcarski wymaga niesamowitej dozy społecznej solidarności, której nie posiadamy. Nie dziwota że takie sprawnie działające systemy polityczne wytworzyły się w krajach o bardzo ciężkich warunkach przyrodniczych w których ludzie musieli walczyć z naturą, a nie sobą nawzajem.

To nie jest takie proste. Nie ma uniwersalnych rozwiązań pasujących do każdego kraju. Gdyby tak było to wszystkie kraje świata miałyby jeden system. Mentalność ludzka jest różna i różne są potrzeby. Ja nie jestem taki pewien czy potrafiłbym lepiej rządzić.

W swoim imieniu się wypowiem, ale nie o rzeczy materialne chodzi choć pomagają żyć i utrzymać jakiś poziom tego zycia. Chodzi o szacunek dla każdego z nas Polaków. Tych tutaj w kraju i tych za granicą. Każdy z nich ciężko pracuje. I nie ma tu znaczenia jaki zawód wykonuje. Większość z nas płaci znaczne podatki do budżetu. A Ci, którzy sa u steru władzy, ot tak lekką ręką rozpieprzają te pieniądze, zaciagają długi, które spłacać będą dzieci naszych dzieci i jeszcze wmawiają nam, że to dla dobra wspólnego Europy, etc. Bull Shieet !!!

Nie rozumiem. Zaciągają te pożyczki głównie na te wszystkie autostrady i inne sprawy związane z naszym krajem - część oczywiście jest wydawana niezbyt optymalnie. To głównie z powodu tej ciągłej zmienności rządów, co kolejny to inna wizja. UE nam jeszcze dokłada tych pieniążków. Na razie nic nie pożyczamy dla dobra wspólnego Europy.

Szacunek dla Polaków. O co chodzi w tej sentencji? O wyższe wypłaty? Jest to takie enigmatyczne, że po prostu nie rozumiem o co chodzi. Tutaj czuję już same emocje. Polacy się sami nie za bardzo szanują nawzajem. Uważam Polaków za dość smutny naród, nostalgiczny i melancholijny, umartwiający się i czerpiący specyficzną siłę z bycia biednym. To moim zdaniem jest główna przeszkoda w stawianiu kolejnych kroków ku rozwojowi.

W tym temacie od wielu lat , szczególnie od czasów jak nastała demokracja nie zrobiono wystarczająco wiele aby zapewnić seniorom godną pracę i godną emeryturę.

To jest pusty frazes. Wybacz, ale seniorzy w Polsce są grupą najmniej narażoną na ubóstwo. Ledwie kilka procent z nich jest uboga. Za to ubóstwo wśród rodzin z 4 dzieci wynosi procent ponad 20. Kwota zastąpienia, czyli relacja ostatniej płacy do emerytury jest w Polsce jedną z wyższych na świecie.

Według najnowszych danych ZUS za IV kw. ubiegłego roku, stopa zastąpienia w 2010 r. wynosiła 60,2%.

Gdzie w takich krajach jak wynosi ona:
USA (39%), Wielka Brytania (37%), Niemcy (46%) czy Francja (49%)

link

To całkowicie psuje Twój argument co do kiepskiej kondycji seniorów w stosunku do reszty społeczeństwa. Emeryci mają dobre życie w Polsce.
Na prawdę, opanuj proszę emocje i poszukaj rzeczowych informacji. Czasem mnie przeraża jak bardzo się mylicie w swoich ocenach, po prostu z braku odpowiedniego zbadania sprawy.

A dopuszczasz w ogóle mylo, że to może Ty żyjesz w jakimś oderwaniu od realiów, nie masz kontaktu z tym otoczeniem, z którym większość z nas ma i nie musisz rozwiązywać takich problemów jakie rozwiązuje dobre 75% naszego społeczeństwa kiedy zastanawia się czy zapłacić 700 pln-ów za gaz żeby mieć w domu ciepło czy może nie zapłacić a mieć na chleb. Bo przecież na śmieciowej umowie dostaje tylko 1250 pln miesięcznie. A tu żona bez pracy, dom na głowie, dziecko chore i jeszcze w perspektywie takie bogate doświadczenie zawodowe zdobywam. A że tak je wytrwale zdobywam od co najmniej 5 lat. No cóż - życie jest ciężkie co nie mylo.

Czy żyję w oderwaniu od realiów? Palę w domu drewnem, nie gazem. Jeśli ktoś nie ma pieniędzy to niech wybierze coś tańszego niż gaz, bo to jest najdroższa forma ogrzewania po prądzie. Drewnem można palić taniutko. Już każdy w tym temacie wieszczył mi oderwanie od rzeczywistości, nawet bogactwo i samego dobrego. Niestety bogaty nie jestem i darujcie sobie już takie smutki w moją stronę. Ja daję w tym temacie od początku rzeczowe dane, statystyczne i organoleptyczne. Wy jedziecie ciągle po emocjach i szale narzekania. Porównywanie się do Niemiec, żądanie wypłat jak w Danii. Że ceny wielu rzeczy są podobne w innych krajach. Kilka lat w UE i już się w tyłkach poprzewracało. To że jesteśmy w tym klubie nie oznacza jednocześnie natychmiastowych podwyżek do niemieckich standardów. 10 lat temu było gorzej i biedniej w naszym kraju.

I na koniec dodam tylko, żebyś miał porównanie jakie prezentujesz ogląd realny sytuacji, że ja kolego mylo jestem liberałem, republikaninem, z 24 letnim doświadczeniem zawodowym obecnie na bardzo wysokim stanowisku menadżerskim w firmie, która zatrudnia 3500 ludzi. Ale mnie to nie odczłowieczyło i widzę te wszystkie problemy na około.

Na prawdę niewiele mnie interesuje w kwestii tej dyskusji kto co reprezentuje stanowiskiem i pozycją - tylko to co reprezentuje argumentami. Niestety ja widzę w większości w was emocje, zamiast realnego spojrzenia. Co prowadzi nieraz do katastrofalnie błędnych wniosków (chociażby jak w przypadku, podobno baaardzo niskich emerytur w Polsce).

#175 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Polska pnie się bardzo szybko na drabince rozwoju, a kryzys nam w tym paradoksalnie pomógł. Nasza zdrowa, nie postawiona na dziale finansów gospodarka, z brakiem przerostu kosztów pracy w porównaniu do zachodu, rozwija się bardzo dobrze i jest w perspektywie znaczącym graczem w Europie. Krajom zachodu brakuje naszej dynamiki i elastyczności.

Chińskie płace a ceny zachodnie.
Jak się ma takie relacje cenowe to możliwe że przegonimy w dynamizmie rozwoju nawet Chiny.

Mylo napisał:

Według najnowszych danych ZUS za IV kw. ubiegłego roku, stopa zastąpienia w 2010 r. wynosiła 60,2%.
Gdzie w takich krajach jak wynosi ona:
USA (39%), Wielka Brytania (37%), Niemcy (46%) czy Francja (49%)

Tylko jakoś dziwnie chciałbym dostawać te ochłapy emerytur tam na zachodzie a nie tu.
Oprócz tego pomijamy fakt tego typu że tam emeryci jeżdżą na zagraniczne wycieczki a nasi emeryci muszą dzielić się swoimi świadczeniami z młodymi którzy albo są bez pracy albo nie mając wsparcia u rodziców, dziadków niczego się w życiu nie dorobią. Mylo świat nie jest czarno-biały. Ma też różne odcienie szarości.
Manipulujesz danymi jak rasowy piarowiec tuskowy.

Owi specjaliści których zacytowałeś na początku tego tematu nie znają w ogóle realiów naszego kraju i podejrzewam że nawet nie wiedzą gdzie dokładnie on leży na mapie.
Na podstawie suchych danych statystycznych i różnych tabelek to mogą różne dziwy wyjść.
Siedzą piarowcy PO po nocach i szukają w necie jakiś pozytywnych artykułów na temat Polski aby potem bić pianę że cały świat zachwyca się Polakami i ich gospodarką a rzeczywistość skrzeczy.

Użytkownik osiris edytował ten post 17.01.2012 - 07:37

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osiris... Płace w Chinach dla nisko wykwalifikowanych pracowników są o wiele niższe niż u nas. Po co piszesz takie rzeczy? Żeby pokazać jak u nas jest źle? Tylko że piszesz nieprawdę, po co?

Syczuan, który dla innych regionów Chin jest źródłem siły roboczej, postanowił przeciwdziałać odpływowi ludności poprzez jeszcze wyższą podwyżkę. Minimalna płaca w Syczuanie wzrośnie według oficjalnych informacji do 130-170 dol. (800-1050 juanów).

170 dolarów to ok 580 złotych. Trzy razy mniej niż w Polsce. Chińskie wypłaty powiadasz? Syczuan jest regionem z największą płacą minimalną w Chinach. Inflacja w Chinach wynosiła ponad 6,5% - to więcej niż w Polsce.

link

Tylko jakoś dziwnie chciałbym dostawać te ochłapy emerytur tam na zachodzie a nie tu.
Oprócz tego pomijamy fakt tego typu że tam emeryci jeżdżą na zagraniczne wycieczki a nasi emeryci muszą dzielić się swoimi świadczeniami z młodymi którzy albo są bez pracy albo nie mając wsparcia u rodziców, dziadków niczego się w życiu nie dorobią. Mylo świat nie jest czarno-biały. Ma też różne odcienie szarości.
Manipulujesz danymi jak rasowy piarowiec tuskowy.

Wiedziałem że będzie taki argument.

Kwota zastąpienia odnosi się do wypłat w danym kraju. Więc 35% z wypłaty w USA to nadal więcej niż nasze 60%. Jednak to dalej nie zmienia faktu, że emerytury w Polsce są bardzo wysokie w odniesieniu do płac w skali światowej. Przecież to nie mieszkańcy USA płacą na nasze emerytury tylko my, swoimi wypłatami. Chyba oczywiste jest, że emerytury będą w wysokości odnoszącej się do polskich płac. W stosunku do ludzi pracujących, emeryci w Polsce mają bardzo bezpieczne finansowo życie. Powtarzam, kwota zastąpienia jest w Polsce powyżej średniej światowej, a wyprzedzają nas tylko takie socjalistyczne tuzy jak Szwecja, Dania, Arabia Saudyjska etc.

Pomijam wspomniane wcześniej wielokrotnie 50 lat budowania dobrobytu przez zachód. To jest właśnie bezpośredni powód dostatku tamtych emerytów. Czy w latach 70 na zachodzie emeryci byli tak dostatni jak dziś? Raczej w to wątpie (lata 70. to ekwiwalent czasowy naszego rozwoju w kapitalizmie).

Świat nie jest czarno-biały. Dokładnie. Tylko że to Wy o tym zapominacie. Nie zauważacie cudownym sposobem skutków komuny, sytuacji krajów sąsiednich (Węgry, Czechy, Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, Bułgaria, nawet wschodnie Niemcy które się wyludniają) które miały podobną historie i mają podobne jak nasze problemy - albo i większe.
Widzicie tylko że bogatszy sąsiad ma lepiej. Tylko nie widzicie że on miał o 50 lat więcej na zdobycie tego bogactwa. To właśnie wy nie widzicie tych szarości. Ciągle tylko łakomym wzrokiem patrzycie na zachód i zadajecie pytania, czemu u nas nie jest tak samo. Zadajcie to pytanie Stalinowi.

Powiadasz, manipulacje statystykami? Ja przynajmniej mam czym manipulować, bo z drugiej strony słyszę zwykle tylko emocjonalne dane oparte "na widzi mi się", "ja uważam" i "ja widzę".

Jęk Lodowatych Ulic.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Masz zapasy starego węgla? Powinieneś to zgłosić i zapłacić akcyzę
Bałagan wywołany wprowadzeniem akcyzy na węgiel zatacza coraz szersze kręgi.Do tej pory pukaniem w czoło komentowali nowe przepisy handlowcy oraz osoby, które musiały kupić węgiel w pierwszych dniach nowego roku. Teraz do tego grona dołączyli ci, którzy kupili węgiel jeszcze przed 1 stycznia, sądząc, że pozwoli im to spokojnie przetrwać kolejne tygodnie.

Nic bardziej mylnego. Już wkrótce mogą się spodziewać wizyty celników. Sprawdzą oni, czy aby posiadacze takich zapasów nie powinni zapłacić akcyzy od posiadanego węgla. Aldona Węgrzynowicz, rzeczniczka katowickiego oddziału Izby Celnej, wyjaśnia, że jeśli ktoś w ubiegłym roku kupił węgiel i nie spalił go do 31 grudnia, a wedle nowych przepisów nie przysługuje mu prawo do zwolnienia od akcyzy, to zobligowany jest do... uiszczenia podatku od zalegających mu w piwnicy zapasów.

- Powinien złożyć właściwemu naczelnikowi urzędu celnego deklarację podatkową i dokonać obliczenia oraz wpłaty akcyzy na rachunek właściwej izby celnej - tłumaczy Aldona Węgrzynowicz.

Kto tego nie zrobi, musi liczyć się z grzywną - taką samą, jak gdyby w restauracji sprzedawał nielegalnie alkohol.

Link

Nadchodzi ósma plaga - brak pracy
Przybywa bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy. W styczniu ich liczba może się zwiększyć w porównaniu z grudniem o ok. 140 tys. do ponad 2,1 mln - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Link

Grabowski: Rząd przyjął projekt ustawy wprowadzającej podatek od kopalin
ada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy wprowadzającej podatek od niektórych kopalin, zgodny z przedłożeniem Ministerstwa Finansów - powiedział PAP wiceminister finansów Maciej Grabowski.
Projekt zakłada minimalną stawkę podatkową w wysokości 0,5 proc. średniej ceny miedzi, a maksymalną na poziomie 16.000 zł/t.

- Rząd przyjął dziś projekt ustawy wprowadzającej podatek od wydobycia niektórych kopalin. Projekt został przyjęty w przedłożeniu Ministerstwa Finansów bez żadnych zmian - powiedział Grabowski.

link

Ceny paliw wystrzeliły
Od początku roku paliwa drożeją w zastraszającym tempie i końca podwyżek nie widać - alarmuje "Gazeta Wyborcza"
Od 1 stycznia, dostosowując się do wymogów UE, rząd podniósł o 16 gr podatki (akcyzę i opłatę paliwową) doliczane do ceny litra oleju napędowego.

Podwyżki w sprzedaży hurtowej są wyższe, bo na giełdach w górę poszła cena ropy naftowej. Powodem są rosnące napięcia wokół Iranu i groźby blokady cieśniny Ormuz.
W odpowiedzi Unia Europejska zaczęła szykować embargo na irańską ropę. Po jego ogłoszeniu ceny ropy podskoczą i zwykły olej napędowy będzie już na pewno kosztować ponad 6 zł za litr.

Link

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nadchodzi ósma plaga - brak pracy
Przybywa bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy. W styczniu ich liczba może się zwiększyć w porównaniu z grudniem o ok. 140 tys. do ponad 2,1 mln - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Grudzień był wyjątkowo ciepły i sprzyjający pracy w budowlance. Standardowe zjawisko zwalniania pracowników sezonowych w okresie zimowym. Popatrz za okno i powiedz czy da się coś budować. :P Bezrobocie w okresie śniegu i mrozu zawsze skacze.

Grabowski: Rząd przyjął projekt ustawy wprowadzającej podatek od kopalin
ada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy wprowadzającej podatek od niektórych kopalin, zgodny z przedłożeniem Ministerstwa Finansów - powiedział PAP wiceminister finansów Maciej Grabowski.

Bardzo dobrze. W końcu to zrobili. Większość krajów świata ma takie podatki i dobrze z tego żyją. W końcu firmy wydobywcze wybierają bogactwa mineralne które się nie odnowią.

Ceny paliw wystrzeliły
Od początku roku paliwa drożeją w zastraszającym tempie i końca podwyżek nie widać - alarmuje "Gazeta Wyborcza"
Od 1 stycznia, dostosowując się do wymogów UE, rząd podniósł o 16 gr podatki (akcyzę i opłatę paliwową) doliczane do ceny litra oleju napędowego.

Podwyżki w sprzedaży hurtowej są wyższe, bo na giełdach w górę poszła cena ropy naftowej. Powodem są rosnące napięcia wokół Iranu i groźby blokady cieśniny Ormuz.
W odpowiedzi Unia Europejska zaczęła szykować embargo na irańską ropę. Po jego ogłoszeniu ceny ropy podskoczą i zwykły olej napędowy będzie już na pewno kosztować ponad 6 zł za litr.

Oto dlaczego paliwa są tak drogie

Winne są nie tylko podatki. Coraz droższy surowiec powoduje, że opłaca się eksploatacja trudnych złóż. To na stałe wywinduje notowania – twierdzą uczestnicy debaty „Ceny paliw – mechanizmy ich kształtowania i perspektywy”

link

Ropa naftowa się powoli kończy, przyzwyczajcie się do wysokich cen.

Jęk Lodowatych Ulic.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ropa naftowa się powoli kończy, przyzwyczajcie się do wysokich cen.

Może się powoli kończy tylko że wciąż znajdowane są nowe złoża nie twierdzę że się nie kończą ale po prostu tak szybko nie znikną .
A oto wykaz złóż odkrytych w ciągu zeszłego roku

Wenezuela ma największe potwierdzone rezerwy ropy naftowej na świecie, które wynoszą 297 mld baryłek - oświadczył w środę wenezuelski minister energetyki i ropy naftowej Rafael Ramirez Carreno.
- Pod koniec roku 2010 mieliśmy 217 mld baryłek ropy, a teraz możemy stwierdzić, że rezerwy wynoszą 297 mld baryłek - powiedział minister dziennikarzom.

Według Organizacji Krajów Eksportujących Ropę Naftową (OPEC), największe potwierdzone rezerwy tego surowca, sięgające 266 mld baryłek, ma Arabia Saudyjska, będąca pierwszym światowym producentem i eksporterem ropy.

Większość zasobów ropy odkrytych w ostatnich latach w Wenezueli znajduje się w dorzeczu Orinoko na obszarze ponad 55 tys. km kwadratowych.

link

Noble Energy, a US-based oil and gas firm, along with its Israeli exploration partners, have confirmed the discovery of a huge offshore gas field called Leviathan, 130km off the coast of the Mediterranean port of Haifa.

Delek Energy, one of the Israeli partners, said on Wednesday that the discovery was the largest deepwater natural gas find in the world in the past decade.

Leviathan is estimated to have 450 billion cubic metres of gas and could transform Israel into an exporter of gas.

Tamar, a nearby site already being drilled by Noble and Delek, was the largest gas find in the world in 2009, at 8.4 trillion cubic feet.

Link

Francuski koncern energetyczny Total znalazł być może największe złoża gazu ziemnego w Boliwii od 10 lat.

Odkrycie, dokonane w obszarze Aquio na południowym wschodzie kraju, zawiera trzy biliony metrów sześciennych gazu ziemnego.

Pozwoli to na produkcję 18 milionów metrów sześciennych gazu dziennie w ciągu najbliższych pięciu lat. Boliwijskie rezerwy skurczyły się od czasu gdy w 2006 roku rząd znacjonalizował przemysł energetyczny.

Link

Norweski gigant naftowy Statoil poinformował w piątek, że złoże ropy Aldous Major South położone na Morzu Północnym zawiera dwa razy więcej surowca niż firma pierwotnie zakładała. Urasta ono również do rangi jednego z największych odkryć u wybrzeży Norwegii.

Wyniki niedawnego odwiertu próbnego dokonanego na polu, które zostało odkryte tego lata, wskazują, że Aldous Major South ma potencjał wydobywczy na poziomie 0,9-1,5 mld baryłek odpowiednika ropy. Wcześniej wielkość tę szacowano na 400-800 mln baryłek.

Ale to tylko część całej historii.

Złoże Aldous należące do Statoil jest połączone bezpośrednio z nowoodkrytym polem Avaldsnes, kontrolowanym przez Lundin Petroleum. Zdaniem Statoil jest to w sumie jedno wielkie odkrycie.

- Aldous i Avaldsnes są gigantyczne. To jedno z największych odkryć na szelfie norweskim. Podwyższyliśmy nasze szacunki, ponieważ odwiert próbny dowiódł obecności dużego i głębokiego rezerwuaru ropy – napisał w oświadczeniu Tim Dodson, wiceprezes Statoil odpowiedzialny za prace poszukiwawcze.

Lundin czterokrotnie zwiększył prognozy dot. wielkości złoża Avaldsnes już w zeszłym miesiącu. Obecnie firma szacuje, że potencjał wydobywczy zawiera się w przedziale 0,8-1,8 mld baryłek odpowiednika ropy.

Suma najnowszych szacunków dla obu pól wynosi obecnie 1,7-3,3 mld baryłek. Górna wartość z tego przedziału stawiałaby złoże Aldous/Avaldsnes zaraz za ogromnymi polami Statfjord i Ekofisk – największymi w historii norweskich odkryć naftowych.

Link

Brazylia zamierza zostać nową potęgą naftową – jeśli powiedzie się najnowsza, gigantyczna inwestycja koncernu Petrobras, w 2020 roku kraj ten będzie czwartym producentem ropy na świecie. Ale to nie jedyny kraj, który szykuje się na energetyczny boom.

Kraje regionu zaczynają wykorzystywać swój potencjał za sprawą nowych technologii poszukiwawczych. Jedna z nich pozwala przebijać się przez formacje skalne dzięki połączeniu technik wiercenia horyzontalnego i kruszenia hydraulicznego.

Przykładowo, w maju Argentyna ogłosiła największe odkrycie ropy w tym kraju od odnalezienia zasobów łupku w Patagonii w latach 80. Odkrycie zainteresowało zagraniczne firmy, jak Apache Corporation i Exxon Mobil. Według kwietniowego raportu Amerykańskiej Agencji Informacji Energetycznej (US EIA) Argentyna plasuje się na trzecim miejscu na świecie - po Chinach i USA - pod względem wielkości rezerw gazu łupkowego.

Imponujące zasoby łupków posiadają też Paragwaj, Urugwaj oraz południowa Brazylia. Na czwartym miejscu w klasyfikacji wielkości rezerw gazu łupkowego znajduje się kolejny liczący się gracz na rynku energii – Meksyk, jednak w wyniku nacjonalistycznej polityki rządu Meksyk nie uwalnia zbyt wielu zasobów tego surowca.

link

The Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) has discovered a major new natural gas reserve in the north east of Friesland, the oil and gas company said on Monday, news agency ANP reports.

The reserve is thought to contain some four billion cubic metres of gas at a dept of 3.9 kilometres underground. Four billion cubic metres is equivalent to the annual usage of 2.5 million households.

NAM hopes to start extracting the gas in the summer. The field, close to the village of Ee, has been named Metslawier-zuid and is sandwiched between two other major reserves.

link
Oraz na koniec coś na temat łupka w Polsce

Polska ma jedne z największych na świecie i największe w Europie zasoby gazu łupkowego - wynika z opublikowanego we wtorek raportu na temat perspektyw wydobycia gazu niekonwencjonalnego na świecie. Dokument, do którego dotarła Wirtualna Polska, opracował Departament Energii USA.

Autorzy raportu liczą, że w naszym kraju znajduje się 22,43 bilionów metrów sześciennych gazu łupkowego, z czego ok. 5,29 bln m3 to gaz nadający się do wydobycia. Najwięcej znajduje się go w basenie bałtyckim (3,65 bln m3), potem w lubelskim (1,25 bln m3) i podlaskim (0,4 bln m3).

link

Użytkownik Domin15krk edytował ten post 17.01.2012 - 17:07

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może się powoli kończy tylko że wciąż znajdowane są nowe złoża nie twierdzę że się nie kończą ale po prostu tak szybko nie znikną .
A oto wykaz złóż odkrytych w ciągu zeszłego roku

Przeczytałeś ten artykuł który wkleiłem? Z tego co widzę nie. Te nowe złoża są położone głębiej, są trudniej dostępne, albo wymagają więcej nakładu energetycznego do wydobycia ropy. To się równa większym kosztom. Jeśli firmy wydobywcze sięgają po złoża wcześniej nie tykane, to znaczy jedno - zaczyna brakować łatwych i tanich złóż.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych