Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego w Polsce jest dobrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
756 odpowiedzi w tym temacie

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

mefistofeles@

Po pierwsze źródła. Informacje bez żadnego potwierdzenia są bezwartościowe.

ręce opadają.

ad 1. źródłem są dane Eurostat ( napisane wyraźnie)
ad 2. źródłem jest wypowiedź wiceminister pracy,
ad 3. źródłem jest World Factbook,
ad 4. źródłem są badania fundacji republikańskiej,
ad 5. żródłem jest GUS.

Skrót: tygodnik Angora nr 14(1138) str 8.

Wiecie co? Gdyby mnie nie było tutaj to ktoś mógłby pomyśleć że w Polsce dzieję się tylko źle.
I tak mam utrudnione zadanie szukając pozytywnych artykułów - media wolą złe wiadomości.

w Polsce nie dzieje się "tylko źle". Jest sporo pozytywnych aspektów. Ty uprawiasz jednak propagandę, którą zresztą bardzo łatwo obalić. Mało tego, chcąc za wszelką cenę błysnąć uciekasz się do sprzecznych z regulaminem prowokacji.

Jednak podziwiam wasze zacięcie w szukaniu złych stron życia. To musi być przykre, widzieć same negatywy. :)

po raz n-ty: Dziecko, dorośnij.

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Artykuł trochę stary, ale... :

Dług Polski rośnie - już 752 mld zł!!!

Zadłużenie Skarbu Państwa na koniec czerwca 2011 roku wzrosło wobec maja o 9 mld 255 mln zł, tj. o 1,2 proc., i wyniosło 752 mld 219 mln zł - poinformowało w komunikacie Ministerstwo Finansów.

Zgodnie z komunikatem, od początku roku zadłużenie wzrosło o 50 mld 369 mln zł, czyli o 7,2 proc. Zadłużenie krajowe wyniosło na koniec czerwca 546 mld 758 mln zł, co oznacza wzrost o 3 mld 449,2 mln zł (0,6 proc.) wobec maja 2011 r. Od początku roku zadłużenie krajowe wzrosło o 39 mld 747 mln zł, czyli o 7,8 proc.

Przypomnijmy, że w 2007 r. - gdy Donald Tusk przejmował władzę - dług publiczny Polski wynosił 527,4 mld zł.

Zadłużenie zagraniczne w czerwcu 2011 r. wyniosło 205 mld 460,9 mln zł, co oznacza wzrost wobec maja o 5 mld 806 mln zł, czyli o 2,9 proc. Od początku roku zadłużenie zagraniczne wzrosło o 10 mld 621,9 mln zł, czyli o 5,5 proc.

Donald Tusk zadłuża Polaków znacznie szybciej niż Edward Gierek w latach 70. XX wieku. Jeśli polski dług wciąż będzie rósł w tym tempie, czeka nas los Grecji i Włoch.

Źródło:
http://niezalezna.pl...-juz-752-mld-zl

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

----

Użytkownik kapuchy edytował ten post 07.04.2012 - 20:12

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mefistofeles@

Nadal nie podałeś źródeł. Tyle co napisałeś to ja wyczytałem wcześniej. Chodzi o źródła które pozwolą zweryfikować Twoje informacje. Ich podawanie jest na tym forum bardzo dobrą tradycją i polecam Ci ją.

w Polsce nie dzieje się "tylko źle". Jest sporo pozytywnych aspektów. Ty uprawiasz jednak propagandę, którą zresztą bardzo łatwo obalić. Mało tego, chcąc za wszelką cenę błysnąć uciekasz się do sprzecznych z regulaminem prowokacji.

Robisz to samo co ja, tylko budujesz propagandę negatywną. :) Niczym się nie różnisz.

kapuchy@

To samo co wyżej. Wy uprawiacie propagandę nihilizmu. Uwielbiacie rozkoszować się negatywnymi aspektami życia w Polsce, co jest niestety naszą chorobą narodową. I nie ma co tu kryć.

Żeby coś poprawić to po pierwsze trzeba widzieć realną sytuację, a nie jakiś chory miraż pesymizmu. Do czego prowadzi dyskusja toczona przez kółko wzajemnej adoracji które prześciga się w szukaniu najgorszych aspektów? Do takiego prostackiego narzekania, które do niczego nie prowadzi. Rzygać mi się chce, nienawidzę tego u Polaków, tego ciągłego narzekania i omijania spraw pozytywnych by szukać złych.

Nie media wolą, tylko naprawdę trudno znaleźć jakies pozytywy, a jeśli jakieś się trafią, to tylko dzięki
zwykłym ludziom, którzy się nie poddają - bo nie mogą...

Media karmią się katastrofami, aferami i morderstwami. Na prawdę tego nie wiesz? Pozytywne informacje się nie sprzedają.

Nasze władze od dawna nie zrobiły NIC pozytywnego.

Podwyższają wiek emerytalny. Zwiększyli sporo płace minimalną. Deregulują masę zawodów. Zawetowali propozycję Danii co do zaostrzenia planów redukcji CO2. Zakrzywiasz rzeczywistość odrzucając wszystko co Ci nie pasuje do Twojej wizji świata. O to mi właśnie chodzi, o wybiórczość w postrzeganiu.

Jesteśmy jawnie okradani i oszukiwani przez aparat administracyjny.

Że przychodzą do naszych mieszkań i kradną? ;) Wyważenie w dyskusji jest jedną z większych cnót.

Puste obietnice - a tylko takie rządzący składają - już nikomu nie wystarczą, gdzieś jest granica.

To jest przykład pustosłowia.

Wmawianie, że jest dobrze, albo lepiej niż w np. Zairze lub Kongo, to jawne kpienie i traktowanie ludzi jak idiotów.

Ty chcesz tak robić? Bo ja w życiu nie porównałem Polski do tych krajów. Do Czech, Słowacji, Litwy, Estonii tak.

km1972.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

na zasadzie - produkcja chleba spadła, ale za to lokomotyw wyprodukowaliśmy więcej.

Jeżeli produkcja tych lokomotyw daje pracę i dobrze się one sprzedają na świecie, to ja jestem za.

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mefistofeles@

Nadal nie podałeś źródeł. Tyle co napisałeś to ja wyczytałem wcześniej. Chodzi o źródła które pozwolą zweryfikować Twoje informacje. Ich podawanie jest na tym forum bardzo dobrą tradycją i polecam Ci ją.

być może użyłem zbyt małej czcionki: Źródło: Tygodnik Angora 14(1138) str 8. .

ciekaw jestem kiedy inni moderatorzy zauważą jak kompromitujesz ich funkcję.

Robisz to samo co ja, tylko budujesz propagandę negatywną. :) Niczym się nie różnisz.

bzdura, od kiedy pisanie prawdy w oparciu o oficjalne źródła jest propagandą? Ty natomiast wrzucasz primaaprylisowe prowokacje, po czym przyznajesz, że zrobiłeś to celowo licząc na "hejtowanie".

Rzygać mi się chce, nienawidzę tego u Polaków, tego ciągłego narzekania i omijania spraw pozytywnych by szukać złych.

prostujemy jedynie propagandę, którą nas uraczasz w tym temacie. Propagandę typu : " skarpeta to najbezpieczniejsza inwestycja".

Podwyższają wiek emerytalny.

to tak jakby leczyć raka wątroby głaszcząc się po brzuchu. Rózne myla to kupują.

Zwiększyli sporo płace minimalną.

i to ma być zaleta?:)

Deregulują masę zawodów.

nie deregulują, a obiecują deregulacje dzieciaku. A to ogromna różnica w kontekście tego Rządu.

Zawetowali propozycję Danii co do zaostrzenia planów redukcji CO2.

to jest właśnie jasna strona, której ponoć nie widzimy. Natomiast z tego co pamiętam Twoje stanowisko w tej sprawie to nie jesteś z tego powodu zbyt szczęśliwy.

Zakrzywiasz rzeczywistość odrzucając wszystko co Ci nie pasuje do Twojej wizji świata.

co konkretnie?

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

----

Użytkownik kapuchy edytował ten post 07.04.2012 - 20:12

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zartujesz sobie...? Podwyższenie wieku emerytalnego doprowadzi do tego, że niewielu tej emerytury dożyje. Wyobraź sobie, że generalnie wśro moich znajomych zgon następuje w coraz niższym wieku. Ja nie mówię o statystykach, tylko o rzeczywistości.

A mój wujek to coś tam. Statystyki są bardziej miarodajne i są nieubłagane - żyjemy coraz dłużej.

Siłę weta naszego rządu wszyscy znamy... Taka sama jak brednie o dopisywaniu klauzul do ACTA itd... Łykasz te ich kłamstwa jak młody pelikan ryby.

Coś mi się wydaję że cokolwiek by nie zrobili to byś i tak był niezadowolony. :) Nie mówię że są świetni, ale Ty określasz rząd jako złodziei którzy z premedytacją robią wszystko by zniszczyć kraj. To jest co najmniej mało prawdopodobne.

Deregulacje to też czysto populistyczne zagranie.

No dokładnie, nic Ci nigdy nie będzie pasować. Skoro nawet tak pozytywna ustawa jest dla Ciebie niczym.

A co zmieni deregulacja...? kompletnie nic. Poza dalszym obniżeniem stawki, bo konkurencja wzrośnie. Ale cała reszta przepisów nie dość, że nie zostanie urealniona, to wręcz zaostrzona. Wszystko się robi od d... strony. Czysty populizm. Wkładanie kitu.

To oczywiste że jesteś przeciwko skoro ustawa uderza w Twoją uprzywilejowaną pozycję. Jednak nie masz racji, konkurencja to pozytywna sprawa. Natomiast ja wiem że architekci nie zarabiają źle. Kiedyś pracowałem w modelarni architektonicznej, a kolejnego znam ze studiów bo robi drugi fakultet. Staweczki są niczego sobie. :) Nawet kilka lat temu jako pomocnik modelarza nie widziałem stawek 6 pln. Nie czaruj.

W moim zawodzie jako pierwszym widać objawy zapaści gospodarczej. Ceny rosną, ochrona zdrowia coraz gorsza. Piszę to z perspektywy doświadczeń i porównań z prawie 50 lat które przeżyłem.

Wspomnienia mają to do siebie że się je idealizuje. Zwłaszcza w wieku zaawansowanym w którym z rozrzewnieniem myśli się o młodości w której wszystko było prostsze.

Mam wrażenie, że nieźle się bawisz wkurzając ludzi, którzy na co dzień borykają się z kretyństwami w tym kraju. I tylko po to założyłeś ten temat.

Raczej dziwię się temu jak trudno przyjmujecie jakiekolwiek pozytywne informacje.

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dwie uwagi do panów Mefistofeles i Kapuchy.

Proszę unikać wycieczek osobistych. Uwagi typu "dzieciaku - dorośnij" nie pomagają w dyskusji.

I proszę mi wyjaśnić - co oznaczają posty zawierające jedynie:

----

?

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proszę unikać wycieczek osobistych. Uwagi typu "dzieciaku - dorośnij" nie pomagają w dyskusji.

ok, wobec tego za te stwierdzenia przepraszam i więcej ich nie użyję. Natomiast jeżeli jesteśmy tak skrupulatni to proszę o zwrócenie uwagi na post moderatora mylo zawierający prowokację łamiącą regulamin tego forum.

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wycieczek osobistych myla, na dodatek prowokacyjnych nie widzisz?
po drugie - (---) - wycofałem się z bezsensownej dyskusji.

i jednocześnie wnioskuję o możliwość włączenia ignorowania postów moderatora.

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zero odzewu i konsekwencji po zaraportowaniu postu myla - fakt faktem sam tego chciał. Nie wiem, czy to ty rozpatrywałeś, ale to nie jest ważne.
Zwrócę uwagę na jeszcze jedno:

Statystyki są bardziej miarodajne i są nieubłagane - żyjemy coraz dłużej.

Nadużywasz tego zdania, jak faceci prezerwatyw. To, że żyjemy dłużej, nie znaczy, że będziemy pracować wydajniej. Nie oznacza to, że będziemy zdrowsi w starszym wieku. Po za tym nie wiesz, czym jest to spowodowane(dłuższe życie) więc nie uważaj tego co piszesz za pewnik.

Media karmią się katastrofami, aferami i morderstwami. Na prawdę tego nie wiesz? Pozytywne informacje się nie sprzedają.

Choć tu muszę przyznać trochę racji.

Użytkownik Torek edytował ten post 07.04.2012 - 23:09

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proszę też o powrót do tematu - wszelkie pytania proszę kierować na PW - zawsze chętnie i szczegółowo odpowiem.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mefistofeles@

bzdura, od kiedy pisanie prawdy w oparciu o oficjalne źródła jest propagandą? Ty natomiast wrzucasz primaaprylisowe prowokacje, po czym przyznajesz, że zrobiłeś to celowo licząc na "hejtowanie".

Czyli nadal niczym się nie różnimy. Może tylko tym że masz mniejsze poczucie humoru. :P

prostujemy jedynie propagandę, którą nas uraczasz w tym temacie. Propagandę typu : " skarpeta to najbezpieczniejsza inwestycja".

Nie wiem o czym mówisz, ale wydaję mi się że mieszasz tematy.

to tak jakby leczyć raka wątroby głaszcząc się po brzuchu. Rózne myla to kupują.

Dłużej żyjesz, dłużej pracujesz. Proste.

i to ma być zaleta?

Dla ludzi zarabiających o te 130 złotych więcej jest to niezaprzeczalna zaleta. :) Dla pracodawców jest to negatywne. Inflacja zjada bardzo dużo naszych zysków i wypłaty zwiększać trzeba.

nie deregulują, a obiecują deregulacje dzieciaku. A to ogromna różnica w kontekście tego Rządu.

Ciężko mi z tym dyskutować bo nieco przesadzasz.

to jest właśnie jasna strona, której ponoć nie widzimy. Natomiast z tego co pamiętam Twoje stanowisko w tej sprawie to nie jesteś z tego powodu zbyt szczęśliwy.

Źle pamiętasz. Nie popieram tego mocnego cięcia emisji CO2. Przynajmniej nie dla Polski, bo będzie nas to zbyt dużo kosztować. W przypadku Danii, Francji czy Szwecji to może działać, ale nie u nas. Ale to nie ten temat.

co konkretnie?

Wszystko co wklejam i opisuje.

Torek@

Nadużywasz tego zdania, jak faceci prezerwatyw. To, że żyjemy dłużej, nie znaczy, że będziemy pracować wydajniej. Nie oznacza to, że będziemy zdrowsi w starszym wieku. Po za tym nie wiesz, czym jest to spowodowane(dłuższe życie) więc nie uważaj tego co piszesz za pewnik.

A pieniądze na coraz dłuższe emerytury wyczarujesz?

Jeszcze jedno. Uczepiliście się tej prowokacji jak rzep psiego ogona. Prowokacje w Prima Aprilis? Naprawdę? Wszystkie portale, nawet te najpoważniejsze biorą udział w tej zabawie i widzę tylko tutaj waszą chęć na szukanie na mnie haków i to w taki wymuszony sposób.

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@mylo
Nie chce wchodzić w bezsensowną dyskusję z tobą.

Torek@

A pieniądze na coraz dłuższe emerytury wyczarujesz?

A nowe zdrowie na dłuższą pracę wyczarujesz?

Jeszcze jedno. Uczepiliście się tej prowokacji jak rzep psiego ogona. Prowokacje w Prima Aprilis? Naprawdę? Wszystkie portale, nawet te najpoważniejsze biorą udział w tej zabawie i widzę tylko tutaj waszą chęć na szukanie na mnie haków i to w taki wymuszony sposób.

Czyli inaczej mamy ciebie brać za dziecko, które robi psikusa tu, psikusa tam. Dodałeś ten post w swoim temacie, aby udowodnić, że w Polsce jest dobrze. Na pewno ci się to uda, z tak "poważnym" podejściem. Zresztą to, że inne portale tak robią nie znaczy, że i my musimy. Czy jakbym ci kazał skoczyć w ogień, to byś skoczył? Po za tym został specjalnie do tego stworzony temat(!), aby wklejać artykuły, do którego link wkleiłem.

/EDIT:

2012-04-07 08:38

Bruksela przejechała się ostro po polskiej kolei

Nie ma szans, aby Polska wykorzystała całą pulę unijnych pieniędzy przeznaczoną na modernizację kolei – wynika z zakończonego właśnie audytu projektów kolejowych, którego przygotowanie zleciła Komisja Europejska. Na jego podstawie może ona podjąć decyzję o przesunięciu 1,2 mld euro z projektów kolejowych na inwestycje drogowe, o co zabiega polski rząd.

Eksperci wytypowali 63 projekty, które mają jakąkolwiek szansę powodzenia. To, czy Unia pomoże je sfinansować, zależy od tego, czy kolej dopełni niezbędnych formalności. Jeżeli tego nie zrobi, koło nosa może przejść nam nawet 1,8 mld zł. Jeżeli się spręży, przepaść może „jedynie” 400 mln euro. Ten optymistyczny wariant zakłada jednak, że KE musiałaby się zgodzić na podniesienie maksymalnego poziomu dofinansowania z obecnych 50 do 85 proc. A na to się nie zanosi. Dlatego najbardziej prawdopodobny jest scenariusz neutralny, w którym tracimy 1,2 mld euro.

Ministerstwo Rozwoju Regionalnego nie zostawia na kolejarzach suchej nitki. – Raport przygotowany na zlecenie KE mówi dokładnie to samo, co resort powtarza od kilku miesięcy. Nawet jeśli sprawy nabiorą rozpędu, to kolej i tak nie będzie w stanie wydać wszystkich pieniędzy – wieszczy wiceminister rozwoju regionalnego Adam Zdziebło.

Z drugiej strony należy uczciwie przyznać, że w ostatnich miesiącach nastąpiło wyraźne przyspieszenie w wydatkowaniu unijnych środków na kolej. Jeszcze na początku marca MRR informowało, że od 2007 r. Komisja Europejska wypłaciła zaledwie 1 proc. z puli 20 mld zł przeznaczonej na modernizację linii kolejowych i taboru. Obecnie jest to w okolicach 3 proc. Mieć do wydania 20 mld zł, a wydać jedynie 60 mln – to się dopiero nazywa oszczędność.

Źródło:
http://forsal.pl/art...kiej_kolei.html

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 00:36

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych