Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego w Polsce jest dobrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
756 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A nowe zdrowie na dłuższą pracę wyczarujesz?

Nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie. Zdrowia nie da się przewidzieć, pieniądze można matematycznie obliczyć co do grosza. Wiem jedno, z pustego nie nalejesz.

Czyli inaczej mamy ciebie brać za dziecko, które robi psikusa tu, psikusa tam.

Twoja sprawa. Pokazujesz tylko swój poziom kolejny raz próbując mnie obrazić. Spływa to po mnie, tylko się narażasz na ostrzeżenia ze strony moderatorów za wycieczki osobiste.

Nie ma argumentów, nie ma rozmowy. :)

Litewski szturm na polskie sklepy

Tysiące mieszkańców Litwy przyjechało w sobotę przed świętami wielkanocnymi na zakupy do sklepów w północno-wschodniej Polsce. Samochody z litewską rejestracją stały nie tylko pod tanimi dyskontami i supermarketami, lecz także na parkingach przy okolicznych hurtowniach i bazarach.

Według sprzedawców z Suwałk i Sejn Litwini stanowią już połowę klientów. Przyjeżdżają głównie po warzywa, owoce, mięso, napoje i nabiał, ale wielu kupuje też perfumy, odzież, środki czystości i materiały budowlane.

Polscy przedsiębiorcy stawiają przy drogach na pograniczu polsko-litewskim billboardy oraz drukują specjalne ulotki promocyjne w języku litewskim i kolportują je wśród obywateli Litwy. Zachęcają do kupowania produktów w Polsce, gdzie jest taniej m.in. ze względu na korzystny dla Litwinów kurs naszych walut, np. żywność w Polsce jest dla Litwinów tańsza o ok. 30 proc.

Różnice w cenach są spowodowane stawką VAT. Na Litwie wynosi ona 21 proc. od artykułów spożywczych, zaś w Polsce – 5 proc. Decydujący jest jednak kurs złotego, który obecnie kosztuje na Litwie ok. 0,83 lita. Jest to spowodowane stałym kursem lita do euro, które na Litwie kosztuje 3,45 lita. Względy podatkowe i kursowe spowodowały, że jedna z litewskich sieci handlowych za kilka tygodni otworzy hurtownię w Polsce na dawnym przejściu granicznym w Ogrodnikach k. Sejn. Firma kompletuje już kadrę pracowników, którzy mówią zarówno po polsku, jak i po litewsku.

link

-trojan-.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niestety nie rozumiem tytułu tematu. W obecnej sytuacji bardziej by pasował (dlaczego w Polsce jest coraz gorzej).
Spójrzcie na swoich rodziców , dziadków w wieku 60+ i wyobrazcie sobie ich w pracy fizycznej ? (oczywiście z przepracowanym wcześniejszym okresem swego życia fizycznie).
Ponoć nasze społeczeństwo się starzeje a pracy będzie ubywać (wprowadzanie nowoczesnych technologi , automatyzacja itp.).Gdzie tu logika przy podniesieniu wieku emerytalnego? A krus , przywileje itp. były i są narazie nietykalne (albo ktoś jest głupi albo mu brakuje odwagi).
Czarno to widzę.

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A nowe zdrowie na dłuższą pracę wyczarujesz?

Nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie. Zdrowia nie da się przewidzieć, pieniądze można matematycznie obliczyć co do grosza. Wiem jedno, z pustego nie nalejesz.

Pieniądze można obliczyć do co grosza? Co ty za bzdury opowiadasz. Zarobków również nie da się przewidzieć.
Wytłumacz mi czemu nie ładnie odpowiadać pytaniem na "pytanie".

Czyli inaczej mamy ciebie brać za dziecko, które robi psikusa tu, psikusa tam.

Twoja sprawa. Pokazujesz tylko swój poziom kolejny raz próbując mnie obrazić. Spływa to po mnie, tylko się narażasz na ostrzeżenia ze strony moderatorów za wycieczki osobiste.

Nie ma argumentów, nie ma rozmowy. :)

1. Jaki pokazuje poziom? Bo nie doczytałem się tego w twoim poście.
2. Czy jakbym ciebie nazwał moderatorem, to też by to była wycieczka osobista? Bo to jest ta sama sytuacja.
3. Nie, nie ma argumentów, tylko kilkanaście/kilkadziesiąt wcześniej wklejonych, ale ty nie chcesz o tym pisać, bo to dla ciebie niewygodne.
4. Nie rozmydlaj tematu.
5. Nie dość, że nie wiedziałeś, że to był artykuł prima aprilisowy, to potem dodałeś komentarz, przez który sam pośrednio pokazałeś, że łamiesz regulamin. Oczywiście komentarz z dennym wytłumaczeniem. A wszystko przez to, że nie umiesz się przyznać do błędu.
6. Fajnie, że zlepiłeś mój sposób. Sam się domyśl o co chodzi.

2012-04-05 06:19 , ostatnia aktualizacja: 2012-04-06 23:07

Praca w Wielkiej Brytanii: Polacy zarabiają tu 4 razy więcej niż w ojczyźnie

Polacy zarabiają na Wyspach 4-krotnie więcej niż w ojczyźnie – wynika z szacunków brytyjskiego think-thanku Migration Watch. Nawet zaoszczędzenie 20 proc. rocznej pensji minimalnej w Wielkiej Brytanii pozwala Polakom odłożyć tyle, ile w Polsce zarobiliby przez cały rok.

Dołączona grafika

Porównanie dochodów gospodarstw domowych w Polsce i Wielkiej Brytanii, fot. Shutterstock
Fot. Forsal.pl

Zdaniem Migration Watch, to właśnie brytyjski system socjalny jest magnesem przyciągającym na Wyspy emigrantów z Europy Wschodniej.

Przykładowo samotny Polak pracujący w Wielkiej Brytanii za minimalna stawkę wynagrodzenia dostaje tygodniowo 254 funty po odliczeniu podatków i wliczeniu ulg zasiłków socjalnych ( np. dopłata mieszkaniowa). Rocznie daje do dochody w wysokości 13 200 funtów. Jeśli uda mu się zaoszczędzić zaledwie 20 proc. wypłaty, czyli ok. 50 funtów tygodniowo, będzie miał w kieszeni tyle, ile w Polsce zarobi przez cały tydzień pracując za płacę minimalną – ok. 250 zł.

System opieki socjalnej w Wielkiej Brytanii idzie na rękę także rodzinom imigrantów. Polak, który za płacę minimalną utrzymuje tu żonę i dwoje dzieci, po odliczeniu podatków i uwzględnieniu zasiłków m.in. na mieszkanie i dzieci, otrzyma tygodniowo 543 funty (rocznie ponad 28 200 funtów). W Polsce, przy tych samych założenia, pracownik zarobiłby 375 zł na tydzień. Odkładanie 20 proc. brytyjskich dochodów tygodniowo, czyli 110 funtów oznacza oszczędności sięgające 540 zł – wylicza Migration Watch.

Cztery razy wyższe zarobki na Wyspach

Dysproporcje w polskich i brytyjskich zarobkach są jeszcze większe, jeśli w przeliczeniach zostaną uwzględnione różnice w kosztach życia. Porównanie zarobków w tych dwóch państwach możliwe jest przy zastosowaniu parytetu siły nabywczej (Purchasing Power Parity –PPP).

Rodzina, w której pracuje tylko jedna osoba i dostaje płacę minimalną, musi utrzymać się za 375 zł tygodniowo. Biorąc pod uwagę różnice w kosztach życia, jest to odpowiednik 145 funtów. W Wielkiej Brytanii ta sama rodzina ma do dyspozycji 543 funty tygodniowo. To niemal cztery razy tyle, ile zarobiłaby w Polsce – podaje Migration Watch.

Sytuacja nie wygląda o wiele lepiej w przypadku rodzin utrzymujących się z jednego średniego wynagrodzenia. Przeciętne zarobki w Polsce wynoszą 615 zł tygodniowo. Po uwzględnienie parytetu siły nabywczej, jest to odpowiednik 235 funtów. To wciąż prawie 2,5 razy mniej, niż tygodniowa stawka minimalna na Wyspach.

Imigranci na zasiłkach, czyli co przyciąga Polaków

Jak wynika z przeprowadzonego przez brytyjski urząd statystyczny badania „ Annual Population Survey”, w 2010 roku w Wielkiej Brytanii mieszkało 550 tys. Polaków. Dla porównania, w 2004 roku naszych rodaków było tu tylko 95 tys. Statystyczny imigrant ze Wschodu to chętny do pracy i lepiej wykształcony od przeciętnego Brytyjczyka młody człowiek.

Z danych Eurostatu wynika, że w momencie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, stopa bezrobocia oscylowała w granicach 20 proc. W kolejnych latach bezrobocie zaczęło gwałtownie spadać i w 2006 r. wynosiło już 10 proc.

Migration Watch twierdzi, że po 2006 r. głównym bodźcem motywującym Polaków do wyjazdów na Wyspy nie była trudna sytuacja na rynku pracy w Polsce, ale atrakcyjny system socjalny, znacznie wyższy poziom życia w Wielkiej Brytanii i perspektywa wyższych oszczędności.

Imigracyjny ciężar dla finansów publicznych

Imigranci z krajów Europy Wschodniej, które przystąpiły do Unii Europejskiej w maju 2004 roku mają pełny dostęp do hojnego systemu świadczeń socjalnych w Wielkiej Brytanii. Rumuni i Bułgarzy uzyskają taki dostęp w styczniu 2014 r.

Organizacja Migration Watch obawia się, że zachęty w postaci zasiłków ściągną na Wyspy jeszcze większe rzesze przyjezdnych ze Wschodu.

„To całkowicie zrozumiałe, że emigranci z Europy Wschodniej chcą poprawić standard życia i zarobić pieniądze, które będą mogli wysłać do domu. To także oczywiste, że większość z nich jest ceniona za zaangażowanie w pracę i wysokie standardy etyczne” – mówi Andrew Green, szef Migration Watch UK.

Bardzo poważnym błędem było jednak rozszerzenie pełnego dostępu do naszego systemu świadczeń socjalnych na obywateli tych krajów członkowskich, w których standardy życia są na poziomie jednej trzeciej naszych standardów. Aby być w porządku wobec brytyjskich podatników, to musi się zmienić. Państwo wypłaca zasiłki na dzieci imigrantów, które nigdy nawet nie postawiły swojej stopy na brytyjskiej ziemi ” – dodaje.

“Cały system socjalny w Unii Europejskiej musi zostać zreorganizowany, inaczej rosnąca liczba imigrantów będzie się stawać coraz większym obciążeniem dla finansów publicznych” – mówi Andrew Green.

Autorzy: AD , Grafika: TL
Artykuły z: forsal.pl

Źródło:
http://forsal.pl/art..._ojczyznie.html

2012-04-04 13:50 , ostatnia aktualizacja: 2012-04-05 07:41

Eurostat wróży Polsce silne spowolnienie: sprzedaż detaliczna spadła w II o 2,7 proc.

Sprzedaż detaliczna w Polsce spadła o 2,7 proc. w lutym w porównaniu z poprzednim miesiącem. Rok do roku spadek był taki sam. To dość duże załamanie biorąc pod uwagę fakt, że większy spadek w całej UE odnotowano tylko w kilku krajach, m.in. w Portugalii, Grecji i Hiszpanii.

Dołączona grafika

Sprzedaż detaliczna w Europie w lutym 2012 r.
Fot. Forsal.pl

Eurostat opublikował dane dotyczące sprzedaży detalicznej w krajach Unii Europejskiej za luty 2012 w środę. Tymczasem według wcześniejszych danych GUS w analogicznym okresie odnotowano w Polsce 13,7 proc. wzrost rok do roku. Analitycy komentujący te statystyki mówili o fenomenie przyspieszenia polskiej sprzedaży w okresie wzrostu bezrobocia.

W całej Unii Europejskiej sprzedaż detaliczna w lutym spadła o 1,1 proc. rok do roku (0,4 proc. miesiąc do miesiąca) - podaje Eurostat. Spadek sprzedaży detalicznej rok do roku na podobnym poziomie co w Polsce, choć trochę mniejszy, widać też w Niemczech (-2,5 proc.)

Europejczycy kupują mniej

Spadek sprzedaży detalicznej to sygnał, że popyt na towary i usługi może się zmniejszać a producenci powinni liczyć się z tym, że na rynku mamy do czynienia z trudnym okresem, w którym ciężko będzie osiągnąć dobre wyniki i duże zyski. Dotyczy to szczególnie firm produkujących dobra na wewnętrzny rynek.

Dane Eurostatu wskazują na silny wzrost popytu na żywność, napoje i papierosy w ubiegłym miesiącu w porównaniu z innymi produktami detalicznymi. We wszystkich 27 krajach sprzedaż produktów żywnościowych i wyrobów tytoniowych wzrosła o 0,6 proc., pozostałych uwzględnionych w badaniu o 0,3 proc. W ujęciu rocznym odnotowano spadek w jednej i drugiej kategorii produktów.

„Spadek sprzedaży detalicznej nie jest zaskoczeniem”, powiedział na temat danych Eurostatu Piotr Bielski, Starszy Ekonomista BZ WBK. „Biorąc pod uwagę utrzymujący się wzrost bezrobocia i spadek poziomu wynagrodzeń, wyhamowanie sprzedaży detalicznej jest naturalną koleją rzeczy. Od połowy 2011 roku w rzeczywistości mamy do czynienia z pogorszeniem na rynku pracy, pomimo że w ujęciu rocznym zatrudnienie rośnie".

Poza tym, jak twierdzi analityk, kryzys gospodarczy, z pewnością wpłynął na decyzje konsumentów. W takich czasach ludzie są bardziej skłonni do oszczędzania niż wydawania.

Cios dla polskiego PKB?

Według badań Eurostatu, Polska na tle innych krajów Europy wypada słabo. Roczny spadek nie jest tak duży jak w przypadku państw, które borykają się z kryzysem zadłużeniowym i wysokim bezrobociem, np. Hiszpanii (- 9,6 proc.) i Portugalii (-6,2), ale w ujęciu miesięcznym jesteśmy w czołówce najsłabszych krajów. Gorszy wynik ma tylko Słowenia (- 5 proc.).

Silne załamanie się sprzedaży detalicznej oznaczałoby cios dla polskiego PKB. Jak mówi Piotr Bielski, konsumpcja detaliczna odpowiada za dwie trzecie wartości PKB. Zatem sprzedaż detaliczna to bardzo istotna informacja na temat tego, co się dzieje z gospodarką. Jednak, według niego, do publikacji danych trzeba podejść z dystansem. „Nie zawsze dane z GUS, czy Eurostatu oddają to co naprawdę dzieje się z konsumpcją prywatną. Sprzedaż detaliczna dotyczy głównie towarów, tymczasem na konsumpcję prywatną składają się również usługi, których dane nam nie pokazują”, mówi analityk.

Kto ma rację – GUS czy Eurostat?

2,7 proc. spadek sprzedaży detalicznej w lutym jest dość znaczący w porównaniu z 13,7 proc. wzrostem, jaki obliczył GUS. Dane z Eurostatu i GUS zawsze się różnią. Wynika to z odmiennej metodologii stosowanej przez obie instytucje. „Dane Eurostatu i GUS tak naprawdę mierzą coś innego. Sprzedaż detaliczna z Eurostatu nie obejmuje na przykład sprzedaży pojazdów samochodowych”, tłumaczy analityk z BZ WBK.

„To jedna z podstawowych różnic. Ostatnio sprzedaż pojazdów osobowych i motocykli była jednym z najszybciej rosnących komponentów sprzedaży detalicznej w Polsce”. GUS z kolei bazuje głównie na danych z dużych sieci handlowych, np. hipermarketów a w badaniu w ogóle nie uwzględnia sprzedaży w sklepach zatrudniających poniżej 9 osób.

„Prawda prawdopodobnie leży po środku. Rzeczywistość nie jest zapewne ani tak dobra jak podaje GUS, ani tak zła jakby to wynikało z danych Eurostatu”, podsumował analityk.

Autorzy: OR , Grafika: TL
Artykuły z: forsal.p
l

Źródło:
http://forsal.pl/art...o_2_7_proc.html

Coś jeszcze nt. braku argumentów?

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 12:03

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pieniądze można obliczyć do co grosza? Co ty za bzdury opowiadasz. Zarobków również nie da się przewidzieć.

Zdrowie jest niepoliczalne, pieniądze są policzalne. Prawda? Nadal nie wiesz skąd brać pieniądze na coraz dłuższe emerytury i unikasz tego tematu jak się tylko da.

Na resztę nie będę odpowiadał, bo jak zwykle zaczynasz gadać o mnie a nie o temacie. Nie będę się znowu wciągał w pyskówki z Tobą, bo pokonasz mnie doświadczeniem. ;)

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@mylo

Zdrowie jest niepoliczalne, pieniądze są policzalne. Prawda?

Nieprawda.

Nadal nie wiesz skąd brać pieniądze na coraz dłuższe emerytury i unikasz tego tematu jak się tylko da.

Wiem jak to zrobisz zrobić. Ty to wymyślisz, bo "wiesz wszystko lepiej". Czemu ja mam to wymyśleć?

Na resztę nie będę odpowiadał, bo jak zwykle zaczynasz gadać o mnie a nie o temacie. Nie będę się znowu wciągał w pyskówki z Tobą, bo pokonasz mnie doświadczeniem. ;)

Czyt. nie mam "argumentów", bo napisałem same bzdury.

Złoty może się osłabiać po słabych danych z USA

06.04.2012 16:09, ostatnia aktualizacja 06 kwietnia 2012 16:09

Złoty zareagował lekkim osłabieniem wobec euro na piątkowe, słabsze od oczekiwań, dane z amerykańskiego rynku pracy. Jednak wyraźniejsze osłabienie możliwe jest dopiero po Wielkanocy, kiedy na rynki wrócą inwestorzy

Złoty w piątek od godz. 9.30 do 15.30 osłabił się z 4,1534 do 4,1573 wobec euro i z 3,1778 do 3,1785 wobec dolara amerykańskiego.

"Złoty lekko się ruszył po danych z USA, polska waluta osłabiła się wtedy o około 1 gr wobec euro. Większy ruch obserwowaliśmy na parze euro-dolar. Rynki zareagują na te słabe dane dopiero we wtorek, kiedy inwestorzy wrócą po Świętach. Dzisiaj mamy niską aktywność i mało transakcji" - powiedział Marek Cherubin, diler walutowy z Banku BPH.

Źródło:
http://www.forbes.pl...h-z-usa,25857,1

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 12:58

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nieprawda.

Nie wiem co Ci powiedzieć na takie bezczelne fałszowanie rzeczywistości. :) Rozkoszne.

Pieniądze są liczbami - ergo są policzalne w każdym systemie liczbowym.
Zdrowie nie składa się z liczb, nie da się matematycznie go obliczyć.

Wiem jak to zrobisz. Ty to wymyślisz, bo "wiesz wszystko lepiej". Czemu ja mam to wymyśleć?

Bo stawiasz tezę że nie trzeba podwyższać wieku emerytalnego. :) Nie będę Ci wymyślał argumentów.

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@mylo

Nieprawda.

Nie wiem co Ci powiedzieć na takie bezczelne fałszowanie rzeczywistości. :) Rozkoszne.

Pieniądze są liczbami - ergo są policzalne w każdym systemie liczbowym.
Zdrowie nie składa się z liczb, nie da się matematycznie go obliczyć.

To oblicz mi swoje "pieniądze" do 67 roku życia, wliczając wszystko możliwe.

Wiem jak to zrobisz. Ty to wymyślisz, bo "wiesz wszystko lepiej". Czemu ja mam to wymyśleć?

Bo stawiasz tezę że nie trzeba podwyższać wieku emerytalnego. :) Nie będę Ci wymyślał argumentów.

Gdzie ową postawiłem?

PS. TFU! Powinno być "zrobić", a nie "zrobisz".
Ładnie się zmyłeś.

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 13:00

km1972.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Póki kapitalizm w Polsce ma XIX-wieczną twarz Jeremiego Mordasewicza, to jest jak jest. Szlag mnie trafia gdy tytułuje się tego człowieka "ekspertem". Dla mnie to zwykły lobbysta, tylko operujący w mediach, zamiast w sejmowych korytarzach.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nawet jakbym chciał tworzyć coś tak skomplikowanego, to nie uważam żeby było to konieczne - wykracza to znacznie poza temat.

Nadal utrzymuje że pieniądze są wyliczalne, zdrowie nie.

Gdzie ową postawiłem?

Wielokrotnie wyrażałeś sprzeciw przeciwko wydłużaniu wieku emerytalnego.

Przypomnę Ci przy okazji:
Skąd chcesz brać kasę na coraz dłuższe emerytury? Może Harry Potter?

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nawet jakbym chciał tworzyć coś tak skomplikowanego, to nie uważam żeby było to konieczne - wykracza to znacznie poza temat.

Nadal utrzymuje że pieniądze są wyliczalne, zdrowie nie.

Dziwne. Drugie zdanie zaprzecza pierwszemu.
I to nie jest skomplikowane - to jest niemożliwe. Więc czemu piszesz, że da się wyliczyć?

Gdzie ową postawiłem?

Wielokrotnie wyrażałeś sprzeciw przeciwko wydłużaniu wieku emerytalnego.

Raczej bym napisał zło konieczne. Gdyby rząd wcześniej tym się zainteresował, to byłoby inaczej. Zresztą odpowiedz mi jak ludzie mają pracować.

Przypomnę Ci przy okazji:
Skąd chcesz brać kasę na coraz dłuższe emerytury? Może Harry Potter?

Skąd chcesz wziąc zdrowie i siłę? Może też Harry Potter? Starzy ludzie nie są tak wydajni, jak młodzi, dlatego ich zwalniają.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I to nie jest skomplikowane - to jest niemożliwe. Więc czemu piszesz, że da się wyliczyć?

Pisanie biznesplanów też jest niemożliwe? Układanie planów oszczędzania też? Planowanie jest dość poważną branżą.

Skąd chcesz wziąc zdrowie i siłę? Może też Harry Potter? Starzy ludzie nie są tak wydajni, jak młodzi, dlatego ich zwalniają.

Znam bardzo wielu ludzi którzy pracują na emeryturze. Ludzie niezdolni do jakiejkolwiek pracy są w dużej mniejszości.

Tak czy siak pieniędzy się nie wyczaruje i Twoja propozycja doprowadzi tylko do katastrofalnego obciążenia pracujących w celu płacenia coraz dłuższych emerytur coraz większej rzeszy emerytów.
Nie masz nic na obronę poza enigmatycznym zapewnieniem że starzy ludzie nie mogą pracować, co jest wierutną bzdurą.

#522 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Gdzie tu logika przy podniesieniu wieku emerytalnego?

Logika jest tu jak najbardziej.
Chodzi konkretnie o to aby państwo zaoszczędziło przez dodatkowe 7 lat na emeryturach kobiet oraz przez 2 lata dla mężczyzn.
Zamiast płacić obywatelom to obywatele będą płacić państwu. Odwrócono rolę. Szatańsko genialny pomysł na wysysanie dalszych pieniędzy z Polaków.
Jest to jedyna idea która przyświecała tej "reformie emerytalnej"
Każde inne tłumaczenie to totalna ściema.

Użytkownik osiris edytował ten post 08.04.2012 - 16:19

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

osiris@

Obce Ci są problemy z ujemną demografią i przedłużanie się średniego czasu życia?

To nie państwo płaci obywatelom, tylko obywatele obywatelom. W tym przypadku pracujący obywatele płacą tym na emeryturach. Zapominasz że budżet nie rodzi się z kapusty.

#524 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Obce Ci są problemy z ujemną demografią i przedłużanie się średniego czasu życia?

To nie mi są obce te problemy tylko Tuskowi, który powiedział że dla państwa najlepsza jest rodzina bezdzietne.
U nas polityka prorodzinna nie istnieje, więc widząc krach demograficzny idzie się po najmniejszej linii oporu.

A co do długości życia.
Owszem wzrasta cały czas tylko czy Ci ludzi są zdrowi żeby pracować dłużej. Bez jaj.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To nie mi są obce te problemy tylko Tuskowi, który powiedział że dla państwa najlepsza jest rodzina bezdzietne.

Powiedział tak?

U nas polityka prorodzinna nie istnieje, więc widząc krach demograficzny idzie się po najmniejszej linii oporu.

Ostatni boom demograficzny wiąże się z ustanowieniem stanu wojennego, jak widać nie ma to nic wspólnego z perspektywami dobrego życia.

Owszem wzrasta cały czas tylko czy Ci ludzi są zdrowi żeby pracować dłużej. Bez jaj.

A czy nie są? Często to właśnie emerytalne zasiedzenie w domu rozkłada człowieka na łopatki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych