Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego w Polsce jest dobrze

• Please log in to reply
756 replies to this topic

#526 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Ostatni boom demograficzny wiąże się z ustanowieniem stanu wojennego, jak widać nie ma to nic wspólnego z perspektywami dobrego życia.

Myślałem że masz na wyższym poziomie argumenty.
Może przyjmijmy Plan Jaruzelskiego i będzie po problemie, choć sprawy idą w takim kierunku że może niedługo trzeba będzie wprowadzić stan wyjątkowy a więc Twój pomysł może się ziścić.

Donald Tusk: Dla państwa najtańsza jest rodzina bez dzieci

Użytkownik osiris edytował ten post 08.04.2012 - 16:50

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślałem że masz na wyższym poziomie argumenty.
Może przyjmijmy Plan Jaruzelskiego i będzie po problemie, choć sprawy idą w takim kierunku że może niedługo trzeba będzie wprowadzić stan wyjątkowy a więc Twój pomysł może się ziścić.

Ale taki jest fakt. Co ja na to poradzę. W sklepach były kartki, kolejki po kilka godzin, brak perspektyw i system totalitarny. Mimo tego dzieci rodziło się więcej niż dziś.
To nie w poziomie życia problem, tylko w priorytetach mojego pokolenia. Tutaj akurat mogę się wypowiedzieć bo jestem w wieku jak to mówią rozrodczym. Nawet gdyby mi państwo dało 10 000 becikowego i dodatki miesięczne to bym nie chciał mieć jeszcze przez długi czas dzieci. Wolimy zainwestować w swoją edukacje, w podróże, lepsze mieszkania, samochody. Napatrzyliśmy się na ciężką dole naszych rodziców których uderzyła zmiana systemu i nie chcemy tak biedować.

Donald Tusk: Dla państwa najtańsza jest rodzina bez dzieci

Trochę wyrwane z kontekstu jedno króciutkie zdanie... Łatwo zniekształcić w ten sposób sens.

Ale patrząc z boku to faktycznie, rodzina bezdzietna jest najtańsza w krótkiej perspektywie. Nie trzeba łożyć pieniędzy na jego leczenie i kształcenie. ;) Ale to jest oczywiście punkt widzenia bardzo krótkowidzący, nie identyfikuje się z nim.

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

I to nie jest skomplikowane - to jest niemożliwe. Więc czemu piszesz, że da się wyliczyć?

Pisanie biznesplanów też jest niemożliwe? Układanie planów oszczędzania też? Planowanie jest dość poważną branżą.

Biznesplan? Czy ty orientujesz się w wątkach?

Skąd chcesz wziąc zdrowie i siłę? Może też Harry Potter? Starzy ludzie nie są tak wydajni, jak młodzi, dlatego ich zwalniają.

Znam bardzo wielu ludzi którzy pracują na emeryturze. Ludzie niezdolni do jakiejkolwiek pracy są w dużej mniejszości.

Ilu znasz?
Ilu pracodawców przyjmie takich ludzi?
Ilu pracodawców zwolni takich ludzi?

Tak czy siak pieniędzy się nie wyczaruje i Twoja propozycja doprowadzi tylko do katastrofalnego obciążenia pracujących w celu płacenia coraz dłuższych emerytur coraz większej rzeszy emerytów.
Nie masz nic na obronę poza enigmatycznym zapewnieniem że starzy ludzie nie mogą pracować, co jest wierutną bzdurą.

Ja nic nie zaproponowałem. Etykietę wierutnych bzdur można śmiało przykleić twoim postom. Nie wciskaj mi na siłę słów do ust.
Przedłużenie wieku emerytalnego tylko opóźni tą twoją "katastrofę".

Ostatni boom demograficzny wiąże się z ustanowieniem stanu wojennego, jak widać nie ma to nic wspólnego z perspektywami dobrego życia.

Co masz tu na myśli?

#529 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Nawet gdyby mi państwo dało 10 000 becikowego i dodatki miesięczne to bym nie chciał mieć jeszcze przez długi czas dzieci. Wolimy zainwestować w swoją edukacje, w podróże, lepsze mieszkania, samochody. Napatrzyliśmy się na ciężką dole naszych rodziców których uderzyła zmiana systemu i nie chcemy tak biedować.

Czyli postawa - samolubna - takich ludzi jak TY powoduje że wprowadza się te "reformy"
Bykowe więc jest tu jak najbardziej na miejscu bo wyniszczacie swoja postawa narodowość polską.

Ale patrząc z boku to faktycznie, rodzina bezdzietna jest najtańsza w krótkiej perspektywie. Nie trzeba łożyć pieniędzy na jego leczenie i kształcenie.

To jest ta sławetna polityka Tuska "TU I TERAZ" a po nas choćby potop.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przeczytaj co to jest biznesplan i czemu idealnie pasuje do tego wątku.

Ilu znasz?

Kilkunastu.
Wielu.
Jeśli będzie pracował na miarę oczekiwań to nie będą.

Ja nic nie zaproponowałem. Etykietę wierutnych bzdur można śmiało przykleić twoim postom. Nie wciskaj mi na siłę słów do ust.

Aha, czyli propozycja nie przedłużania wieku emerytalnego nie jest propozycją? Jak to nazywasz w swoim języku?

Co masz tu na myśli?

Osiris zrozumiał, Ty nie. No cóż...

Osiris@

Czyli postawa - samolubna - takich ludzi jak TY powoduje że wprowadza się te "reformy"
Bykowe więc jest tu jak najbardziej na miejscu bo wyniszczacie swoja postawa narodowość polską.

Czemu samolubna? Przecież płace ZUS na dzisiejszych emerytów i nie liczę za bardzo na to że dużo z tego odzyskam.
Ludzie chcą po prostu dobrze żyć, na pewno nikt nie będzie wychowywał dzieci dla "dobra narodowości polskiej".

To jest ta sławetna polityka Tuska "TU I TERAZ" a po nas choćby potop.

Gdyby tak na prawdę sądził to by nie ryzykował podnoszenia wieku emerytalnego. Przecież to jest ustawa która da realne oszczędności dopiero za 5-10 lat, gdy Tusk nie będzie już u władzy. Natomiast poparcie społeczne traci teraz. Zauważ to. Tak samo z deregulacją zawodów. Wkurza tym masę ludzi, a zyski dla gospodarki z tego tytułu pojawią się za kilka lat.

Ja sądzę że Tusk ma plan pójść gdzieś w kierunku kariery unijnej i postanowił załatwić kilka spraw podczas ostatniej kadencji by pokazać zagranicznym dyplomatom że potrafi załatwiać trudne sprawy. Z resztą zapowiadał że już nie będzie startował na trzecią kadencje premiera. W pierwszej był miękkim mietkiem, teraz się znacznie poprawił.

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@mylo

Przeczytaj co to jest biznesplan i czemu idealnie pasuje do tego wątku.

Nie pasuje...

Ilu znasz?

Kilkunastu.
Wielu.
Jeśli będzie pracował na miarę oczekiwań to nie będą.

1. Czyli ułamek procenta. Rzeczywiście bardzo dużo. A ile znasz ogólnie emerytów?
2. Bzdura. Myślisz, że będą przyjmować ludzi przed wiekiem emerytalnym zamiast młodych, o wiele bardziej wydajnych? I co to znaczy wielu? Dla jednego wielu to może być 10, a dla drugiego 1000.
3. Rozwiń swoją myśl.

Aha, czyli propozycja nie przedłużania wieku emerytalnego nie jest propozycją? Jak to nazywasz w swoim języku?

Oczywiście, że jestem przeciwny przedłużaniu wieku, lecz to jest mniejsze zło konieczne.

Co masz tu na myśli?

Osiris zrozumiał, Ty nie. No cóż...

Rozumiem to w dwie, przeciwne strony. Dlatego się pytałem.

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 17:42

#532 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Gdyby tak na prawdę sądził to by nie ryzykował podnoszenia wieku emerytalnego. Przecież to jest ustawa która da realne oszczędności dopiero za 5-10 lat, gdy Tusk nie będzie już u władzy. Natomiast poparcie społeczne traci teraz. Zauważ to. Tak samo z deregulacją zawodów. Wkurza tym masę ludzi, a zyski dla gospodarki z tego tytułu pojawią się za kilka lat.

Ja sądzę że Tusk ma plan pójść gdzieś w kierunku kariery unijnej i postanowił załatwić kilka spraw podczas ostatniej kadencji by pokazać zagranicznym dyplomatom że potrafi załatwiać trudne sprawy. Z resztą zapowiadał że już nie będzie startował na trzecią kadencje premiera. W pierwszej był miękkim mietkiem, teraz się znacznie poprawił.

Zaryzykował i rzucił wszystko na jedną szalę za ciepłą posadkę w UE co zresztą sam potwierdzasz. Tyle warta jest ta reforma emerytalna.
Takie jest moje zdanie i wielu ma podobne.
To była zagrywka pod UE i agencje ratingowe aby zapewnić sobie elastyczną linie kredytowa która mu da jeszcze spokojnie porządzić aż do końca kadencji.
Nie ma w tym żadnej troski o państwo.
Tak ja to poczytuję.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie pasuje...

Nie czytałeś. Prognozowanie przyszłości.

1. Czyli ułamek procenta. Rzeczywiście bardzo dużo.
2. Bzdura. Myślisz, że będą przyjmować ludzi przed wiekiem emerytalnym zamiast młodych, o wiele bardziej wydajnych?
3. Rozwiń swoją myśl.

1. Ja obracam się w środowisku młodych ludzi. Znam ułamek procenta ludzi starszych. :)
2. Wszystko jest kwestią ceny.
3. Jeśli pracodawca zatrudnia kogoś takiego to jest świadomy jakie może stawiać oczekiwania.

Oczywiście, że jestem przeciwny przedłużaniu wieku, lecz to jest mniejsze zło konieczne.

Więc sobie tak po prostu narzekasz bez żadnego pomysłu. Nie za bardzo cenię takie zachowanie.

Osiris@

Zaryzykował i rzucił wszystko na jedną szalę za ciepłą posadkę w UE co zresztą sam potwierdzasz. Tyle warta jest ta reforma emerytalna.
Takie jest moje zdanie i wielu ma podobne.
To była zagrywka pod UE i agencje ratingowe aby zapewnić sobie elastyczną linie kredytowa która mu da jeszcze spokojnie porządzić aż do końca kadencji.
Nie ma w tym żadnej troski o państwo.
Tak ja to poczytuję.

Elastyczna linia kredytowa nie ma nic wspólnego z agencjami ratingowymi i z UE. Zapewnia ją MFW znajdujący się w USA.
Podwyższenie wieku emerytalnego to konieczność i dobrze że miał odwagę to zrobić.
Agencje ratingowe i UE patrzą nie na to do którego roku życia pracujemy, te instytucje patrzą tylko jaki jest nasz deficyt budżetowy. To my decydujemy na ile się zadłużymy a one tylko mogą przyjść ze smutną wiadomością: "Przykro mi macie tyle długów że jesteście mało wiarygodni".

Mieszanie UE i agencji ratingowych do reformy emerytalnej jest strasznym spychaniem tematu na niesłuszne tory. Zwłaszcza że nie masz żadnych dowodów na wpływ tych instytucji, ba! one nawet się nie zajmują tą działką- więc jest to wbrew logice.

Tusk jeszcze nie musiałby się tak zginać za dodatkowe kredyty. Mamy dług na poziomie 54-53% PKB, natomiast kraje które mają dziś problemy z długiem mają go na poziomie 140%, 100%, 80%. Nam trochę brakuje i gdyby Tusk chciał tylko dociągnąć do końca tej kadencji to wcale by się nie musiał jeszcze martwić tylko by wydawał na igrzyska.

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@mylo

Nie pasuje...

Nie czytałeś. Prognozowanie przyszłości.

Czyli Kowalski pracujący na poczcie ma także tworzyć biznesplan? No chyba coś tu nie pasuje...

1. Czyli ułamek procenta. Rzeczywiście bardzo dużo.
2. Bzdura. Myślisz, że będą przyjmować ludzi przed wiekiem emerytalnym zamiast młodych, o wiele bardziej wydajnych?
3. Rozwiń swoją myśl.

1. Ja obracam się w środowisku młodych ludzi. Znam ułamek procenta ludzi starszych. :)
2. Wszystko jest kwestią ceny.
3. Jeśli pracodawca zatrudnia kogoś takiego to jest świadomy jakie może stawiać oczekiwania.

1. To po co kłamiesz?
2. Na pewno. Najlepszy argument na wszystko. Zresztą idąc twoim tokiem myślenia, to i tak będą zatrudniać młodych, bo oni będą pracować za grosze, bo nie ma pracy. O ile nie wyjadą za granicę. A wtedy podwyższenie wieku emerytalnego zda się na nic.
3. Zatrudnia w czasach, gdy był on znacznie wydajniejszy. Obecnie nie ma tyle sił co wcześniej i przynosi mniejsze zyski.

Więc sobie tak po prostu narzekasz bez żadnego pomysłu. Nie za bardzo cenię takie zachowanie.

Nie obchodzi mnie, co sobie cenisz. Wiem, że taki pomysł jest zły, ale nie ma już wyboru. Podwyższenie wieku przyniesie tylko więcej negatywnych konsekwencji.

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 18:06

#535 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Mieszanie UE i agencji ratingowych do reformy emerytalnej jest strasznym spychaniem tematu na niesłuszne tory.

No tu zabrakło Ci - ewidentnie - elokwencji ale nie dziwota bo chyba sam nie wierzysz w to co piszesz, więc zabrakło Ci właściwych słów aby tak pokrętnie odeprzeć moje tezy.
Zresztą każdy ma własne zdanie na ten temat i nikt zapewne go nie zmieni.

Użytkownik osiris edytował ten post 08.04.2012 - 18:09

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli Kowalski pracujący na poczcie ma także tworzyć biznesplan? No chyba coś tu nie pasuje...

Jeśli chce to może, ale ja nic takiego nie mówiłem. :)

1. To po co kłamiesz?
2. Na pewno. Najlepszy argument na wszystko. Zresztą idąc twoim tokiem myślenia, to i tak będą zatrudniać młodych, bo oni będą pracować za grosze, bo nie ma pracy. O ile nie wyjadą za granicę. A wtedy podwyższenie wieku emerytalnego zda się na nic.
3. Zatrudnia w czasach, gdy był on znacznie wydajniejszy. Obecnie nie ma tyle sił co wcześniej i przynosi mniejsze zyski.

1. Nie kłamie.
2. Przynajmniej prawdziwy i bez wodolejstwa.
3. Doświadczenie jest równie ważne jak sprawność fizyczna. Zwłaszcza w dzisiejszym wyspecjalizowanym świecie.

Nie obchodzi mnie, co sobie cenisz. Wiem, że taki pomysł jest zły, ale nie ma już wyboru. Podwyższenie wieku przyniesie tylko więcej negatywnych konsekwencji.

Wg mnie przyniesie pozytywne.

No tu zabrakło Ci elokwencji ale nie dziwota bo chyba sam nie wierzysz w to co piszesz, więc zabrakło Ci właściwych słów aby tak pokrętnie odeprzeć moje tezy.
Zresztą każdy ma własne zdanie na ten temat i nikt zapewne go nie zmieni.

Wiem Osiris, Ty nigdy nie lubiłeś dyskutować tylko wpadałeś wypowiadałeś swoje zdanie, a potem zatykałeś uszy i nuciłeś "lalalala, nie słyszę, lalala". :P
Co do mojego zdania:

Dołączona grafika

#537 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Wiem Osiris, Ty nigdy nie lubiłeś dyskutować tylko wpadałeś wypowiadałeś swoje zdanie, a potem zatykałeś uszy i nuciłeś "lalalala, nie słyszę, lalala"

Kiedy brakuje właściwych argumentów zaczynają się wycieczki ad personam.
Dobrze że chociaż zabawne i ukraszone niezwykle kunsztowną grafiką oraz oprawą muzyczną.
To jest chyba wczesny Tusk?

Użytkownik osiris edytował ten post 08.04.2012 - 18:53

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedy brakuje właściwych argumentów zaczynają się wycieczki ad personam.
Dobrze że chociaż zabawne i ukraszone niezwykle kunsztowna grafiką. To jest chyba wczesny Tusk.

Nazywam tylko Twoje zachowanie. Gdybyś raczył mi odpowiedzieć merytorycznie zamiast rozpisywać się o mojej składni to bym nie miał do tego podstaw. ;)
Nie przeszkadzało Ci takie zachowanie gdy "jechałeś" mi wielokrotnie od propagandzistów, tub Tuska i innych. Cieknie hipokryzją. :P

katabas.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Reforma emerytalna ma mnóstwo wspólnego z agencjami ratingowymi i rynkami finansowymi. Bo jest do nich skierowana. To sygnał: Paljaki mogą żreć lebiodę (wiem, reforma tego nie oznacza, pokazuję mechanizm), ale długi będziemy spłacać za wszelką cenę. To z jednej strony jest wyrachowanie Tuska, który liczy na posadkę w Brukseli (potrzebuje jej jak kania dżdżu - by mieć unijny immunitet, a po co mu on, to każdy niech sobie sam odpowie). Posadę może mu zapewnić Angela Merkel, więc robi to, co ona chce. Pamiętacie, jak było z ACTA? Odgrażał się, że się nie ugnie, och, ach... Angela zrezygnowała z ACTA, i Donek tak samo, jak pani matka każe. Akurat tutaj to dobrze, ale jest kompletnie zależny.

Druga sprawa to fakt, że PO to grupa (piszę "grupa" z ostrożności procesowej, wolę, by o 6-ej przychodził tylko mleczarz) silnie związana z elitą finansjery. A jej zależy, by obecny oszukańczy system finansowy przetrwał. Dlatego tak ujadają na Węgry, które praktycznie zlikwidowały OFE, nałożyły podatki na banki i zagraniczne sieci handlowe. Kroki te zabrały tej kamaryli mnóstwo pieniędzy. I dlatego gdy PiS wysunął projekt podatku bankowego, by banki, osiągające rekordowe zyski, wzięły na siebie część ciężaru kryzysu, Rostowski zaczął się drzeć jak opętany, że "pomysły rodem z Budapesztu tutaj nie przejdą". Ta ekipa nie chce dobra Polski, tylko tego systemu finansowego: zagranicznych banków, sieci handlowych i OFE. Oni mają się bogacić, my na to harować. I dalej się zadłużać. Reforma emerytur > zaufanie rynków > niższe oprocentowanie długu > można dalej się zadłużać. Dopóki to wszystko nie trzaśnie. A wtedy Rostowskiemu może się faktycznie przydać zielona karta do USA, o której mówił, strasząc wszystkich wojną.

Użytkownik katabas edytował ten post 08.04.2012 - 19:59

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@mylo

Jeśli chce to może, ale ja nic takiego nie mówiłem. :)

A o czym ja ciągle pisze? Przecież, że nie o przedsiębiostwach. Człowieku przestań się gubić.

1. To po co kłamiesz?

1. Nie kłamie.
2. Przynajmniej prawdziwy i bez wodolejstwa.
3. Doświadczenie jest równie ważne jak sprawność fizyczna. Zwłaszcza w dzisiejszym wyspecjalizowanym świecie.

1. Nie? To porównajmy:

Znam bardzo wielu ludzi którzy pracują na emeryturze. Ludzie niezdolni do jakiejkolwiek pracy są w dużej mniejszości.

Ilu znasz?

Kilkunastu.

1. Czyli ułamek procenta. Rzeczywiście bardzo dużo. A ile znasz ogólnie emerytów?

Kłamiesz i na dodatek kłamiesz twierdząc, że nie kłamiesz. Dziwię się tak samo, jak mefistofeles, jak ktoś taki może piastować funkcję moderatora.

2. Tak i z drugą stroną medalu.
3. Z pewnością. Zresztą praca to nie tylko wysiłek fizyczny(o czym powinieneś wiedzieć). Nie piszemy tu o ludziach z wyższym wykształceniem, ale o 40-67 lat, gdzie większość(zresztą tak przypuszczam, bo w tamtych czasach był mniejszy "dostęp" do studiów) jego nie ma.

Wg mnie przyniesie pozytywne.

Wg mnie słońce jest różowe. Uwierzysz mi?

Wiem Osiris, Ty nigdy nie lubiłeś dyskutować tylko wpadałeś wypowiadałeś swoje zdanie, a potem zatykałeś uszy i nuciłeś "lalalala, nie słyszę, lalala". :P
Co do mojego zdania:

Dołączona grafika

To raczej powinno wyglądać tak:
Dołączona grafika

Użytkownik Torek edytował ten post 08.04.2012 - 20:26

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych