Głównym problemem jest KRUS i niesprawiedliwość tej instytucji. Potem istnieje idiotyzm ZUSu, który mógłby być po prostu ściągany przez US, a nie oddzielny organ podatkowy który się powiela.
Głównym problemem jest sama idea przymusowych ubezpieczeń społecznych
Po prostu organizacja była zła, zbyt późno zebrano wymaganą liczbę podpisów.
Mylisz się. Jeżeli zasady są takie, że podpisy mają być złożone do godziny 23:59 dnia X to mogę dostarczyć je o 23:58 i oświadczyć, że dostarczyłem je w terminie. Po to jest data graniczna, by złożyć wniosek do tego czasu, niezależnie czy 2 dni wcześniej czy minutę przed. Zarejestrowanie tych list jest obowiązkiem organu państwowego i mnie nie interesuje jak to zrobi. Niech zastrzeże dwa dni zapasu po terminie ostatecznym- zasady to zasady. Jedynym podmiotem, który się do nich nie stosował jest PKW i szczerze wątpię by był to przypadek.
5.60zł za olej napędowy na stacji zamiast 2.30zł gdzie reszta to podatki i akcyza jest oznaką naszej bezradności w stosunku do cen paliw? A przypomnę, że kwota ta wlicza się w cenę chleba, który mogę kupić w sklepie, gdyż samochód, który przewozi pieczywo z piekarni do sklepu trzeba zatankować.
Taka strategia krajów europejskich dla zwiększania wpływów do budżetu. Tego nie da się zbyt szybko zmienić.
Jak to nie da się szybko zmienić? Przecież nasz rząd w zastraszającym tempie potrafi podnosić akcyzę i koszty paliwa.
Kolejny podatek- tym razem od śmieci, do tego centralizacja rynku wywozu odpadów!
Nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach
Środa, 28 grudnia (06:00)
Nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach ogranicza konkurencję na rynku wywozu i zagospodarowania odpadów komunalnych w Polsce. Głównym beneficjentem wprowadzanych zmian będą spółki komunalne kontrolowane przez gminy. Stracą natomiast przede wszystkim konsumenci oraz małe i młode firmy zajmujące się wywozem śmieci.
1 stycznia 2012 r. wejdzie w życie nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, wywracająca system zarządzania odpadami komunalnymi w Polsce. Wprowadza ona następujące zmiany:
• Obowiązek wyboru firm zajmujących się odbiorem, transportem i zagospodarowaniem odpadów przeniesiony zostanie z właścicieli nieruchomości na gminy. Gminy dokonają wyboru firm w formie przetargów (na zasadach określonych w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych Dz.U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 ze zm.),
• Miejsca, do których odpady będą przekazywane zostaną wskazane przez gminy,
• W zamian za odbiór odpadów mieszkańcy zobowiązani będą do ponoszenia stałej opłaty na rzecz gminy (tzw. ,,podatek śmieciowy").
Ustawodawca uzasadnia wprowadzenie nowelizacji potrzebą usprawnienia systemu zbierania, segregowania i przetwarzania odpadów komunalnych, do poziomu pozwalającego spełnić wymogi unijne wyznaczone przez dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r.
http://biznes.interi...ieszeni,1739382
Co dalej?
Pozdrawiam, Przemek
Użytkownik Shay edytował ten post 28.12.2011 - 18:48