Twoja kolej.
Kolej na co?
Pamiętam jeszcze czasy komuny, i jestem wyczulony na propagandę. Prawakiem też nie jestem, a katolem na pewno. mój ostatni sakrament to była komunia, a mój syn został ochrzczony przez moją rodzinę, kiedy wyjechałem do Anglii. dziś ma 15 lat i u komunii nie był i nie będzie. Jak na prawaka to trochę słabo, nieprawdaż? Co ciekawe pisałem o tego typu argumentach parę dni temu w innym temacie. Tak czy inaczej. opinie, które przedstawiam, są mojego autorstwa, i są oparte na mojej wiedzy, i obserwacjach, otaczającego mnie świata.
Twój wiek nie ma w tym przypadku najmniejszego znaczenia.
Tak naprawdę to nie mam racji, tak samo jak ty.
A skąd to przekonanie że ja nie mam racji. I dla czego ciśnież temat skoro uważasz że ty jej też nie masz?
https://sjp.pl/lewactwo
https://sjp.pl/prawactwo
Moje słowa odnosiły się jedynie do tych dwóch mocno subiektywnych słów. To nie są naukowo definiowalne określenia.
Przejrzałem źródła które podałeś. I nie znalazłem tam nic co podważa moje twierdzenia. Pewnie coś przeoczyłem.
Nikt cię o to nie prosił. Ty powinieneś wykazać nieprawidłowości w tych pracach lub przedłożyć wiarygodne publikacje, kontrargumentujące.
Jak pisałem zapoznałem się pobieżnie.
Co do moich źródeł, nie mam zamiaru kopać głęboko.
Zacznę od końca.
Menopauza.
http://naukawpolsce....przetrwaja.html
Z tym pojęciem masz racje, autor artykułu w tym momencie się myli, ale chyba jego wpis nie o tym traktuje?
Powszechność homoseksualizmu w naturze.
Wiki
https://pl.wikipedia...wania_zwierzÄ
t
Odniosę się do Krzyżówek. bo tylko tutaj podano jakieś cyfry. pewnie dla tego że są bardzo duże. (bonobo pomijam gdyż są one bi a nie homo a to w tym wypadku robi różnicę)
U kaczki krzyżówki (Anas platyrhynchos) zachowania homoseksualne są powszechne. Od 2 do 19% wszystkich par stanowią pary dwóch samców.
2 do 19% to nie jest powszechność. To margines. Zresztą jeden z kolesi którzy nad tym pracowali dostał antynobla.
Kees Moeliker za to badanie dostał akurat nobla:
https://www.improbab...nged-my-life-2/
W Polsce na drogach w wypadkach ginie do 6000 ludzi rocznie. Jeden z gorszych wskaźników w Europie. To dużo, czy mało?
Jest to taki procent na mieszkańca Polski:
0.0157%
Nie znalazłem żadnego potwierdzenia, żeby dostał anty nobla nad podobnymi badaniami.
Po za tym polecam prześledzić listę źródeł na Wikipedii o homoseksualizmie w zalinkowanym przez ciebie wpisie:
Frans B. M. de Waal The ape and the sushi master: cultural reflections by a primatologist, 2001, Basic Books, "Bonobos and Fig Leaves"
James Owen Homosexual Activity Among Animals Stirs Debate, "National Geographic" 2004-07-23
Wbrew naturze? – wystawa w Oslo, Indymedia, 2006-11-20
Oslo gay animal show draws crowds, BBC News, 2006-10-19
B. Bagemihil Biological Exuberance, "St. Martin's Press" 1999
Coe, M.J. (1967). "Necking" behavior in the giraffe." Journal of Zoology, London 151. ss. 313-321.
Volker Sommer, Paul L. Vasey. (2006). Homosexual behaviour in animals: an evolutionary perspective. Cambridge University Press. s. 139.
Central Park Zoo's gay penguins ignite debate, 2004-02-07
L. S. Davis, F. M. Hunter, R. G. Harcourt, S. M. Heath Reciprocal Homosexual mounting in Adélie penguins Pygoscelis adeliae, "Emu" 98/1998, s. 136-137
A. F. McBride, D. O. Hebb Behavior of the captive bottlenose dolphin, Tursiops truncates, "Jurnal if Comparative and Physiological Psychology" 41/1948, s. 111-123
D. H. Brown, K. S. Norris Observations of captive and wild cetaceans, "Jurnal of Mammalogy" 37/1959, s. 311-326
M. C. Tavolga Behavior of the bottlenose dolphin (Turopsis truncatus): Social interactions in a captive colony, w: Whales, Dolphins, and Porpoises, red. K. S. Noris, "University of California Press" 1966
Homesexual Activity Among Animals. [dostęp 2013-09-21].
F. de Waal Peacemaking among Primates, "Harvard University Press" 1989 s. 201-204
Frans B. M. de Waal Bonobo Sex and Society, "Scientific American", marzec 1995, s. 82-88
D. A. Goldfood, H. Westerborg-van Loon, W. Groenveld, A. K. Slob Behavioral and physiological evidence of sexual climax in the female stumptailed macaque (Macaca arctoides), "Science" 208/1980, s. 1477-1479
A. K. Slob, W. H. Groeneveld, J. J. van der Werft Ten Bosch Physiologicaj changes during copulation in male and female stumptail macaques (Macaca arctoides), "Physiology and Behavior" 38/1986, s. 891-895
B. B. Smuts, J. M. Watanabe Social relationships and ritualized greetings on aldut male baboons (Papio cycocephalus anubis), "International Jurnal of Primatology" 11/1990, s. 147-172
Bruce Bagemihl, Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity’’, St. Martin's Press 1999, s. 501-505, wyd. 1st ed, New York: St. Martin's Press, 1999, ISBN 0-312-19239-8, OCLC 39281997.
R. H. Wagner Male-male mountings by a sexually monomorphic bird. Mistaken identity or fighting tactic?, "Journal of Avian Biology" 27/1996, s. 209-214
B. Bagemihl Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity, "St. Martin's Press", New York 1999, s. 487-491
L. W. Braithwaite Ecological studies of the Black Swan III – Behaviour and social organization, "Australian Wildlife Research" 8/1981, s. 134-146
L. W. Braithwaite The Black Swan, "Australian Natural History" 16/1970, s. 375-379
K. M. Kovacs, J. P. Ryder Reproductive performance of female-femalepaurs and polygynous trios of ring-billed gulls, "Auk" 100/1983, s. 658-669, PDF
M. R. Conover, G. L. Hunt jr Experimental evidence that femele-female pairs in gulls result from a shortage of breeding males, "Condor" 86/1984, s. 472-476, PDF
G. L. Hunt, A. L. Newman, M. H. Warner, J. C. Wingfield, J. Kaiwi Comparative behavior of male-female and female-female pairs among western gulls prior to egg-laying, "Condor" 86/1984, s. 157-162 PDF Abstract
Moeliker C. W.. The first case of homosexual necrophilia in the mallard Anas platyrhynchos (Aves: Anatidae). „Deinsea”. 8, s. 243-247, 2001.
Homosexual Necrophilia in the Mallard Duck - Ig Nobel Prizes. [dostęp 2015-04-24].
Ornitolog o tajemnicach ptasiego seksu: Jeśli chodzi o 'osiągi', to wróbel bije koguta na głowę (pol.). gazeta.pl. [dostęp 2015-10-17].
D. H. Hamer, S. Hu, V. L. Magnuson, N. Hu, A. M. L. Pattatucci A linkage between DNA markers on the X chromosome and male sexual orientation, "Science" 261/1993, s. 321-327
S. Hu, A. M. L. Pattatucci, C. Patterson, L. Li, D. W. Fulker, S. S. Cherny, L. Kruglyak, D. H. Halmer Linkage between sexual orientation and chromosome Xq28 in males but not in females, "Nature Genetics" 11/1995, s. 248-256
Preston Hunter, Homosexuality: A Paradox of Evolution
R. A. Lutz, J. R. Voight Close encounter in the deep, "Nature" 371/1984, s. 563
Olivia Judson Porady seksualne dr Tatiany dla wszystkich stworzeń dużych i małych. Wprowadzenie do biologii ewolucyjnej seksu, I wydanie polskie Wydawnictwo CiS, Warszawa 2004, ISBN 83-85458-92-1
G. Rice, C. Anderson, N. Risch, G. Ebers Male homosexuality. Absence of linkage to microsatellite markers at Xq28, "Science" 284/1999, s. 665-667
Brian S. Mustanski, Michael G. Dupree, Caroline M. Nievergelt, Sven Bocklandt, Nicholas J. Schork, Dean H. Hamer A genomewide scan of male sexual orientation, "Human Genetics", 116/2005, 272-278 dokument PDF
Anastasia Toufexis New Evidence of a "Gay Gene", "The Time", 2001-06-24
Bocklandt, S.B., Horvath, S., Vilain, E., Hamer, D.H. (2006). Extreme skewing of X chromosome inactivation in mothers of homosexual men. Human Genetics, 118:691-694
Cantor, J. M., Blanchard, R., Paterson, A. D. & Bogaert, A. F. (2002). How many gay men owe their sexual orientation to fraternal birth order. Archives of Sexual Behavior, 31:63-71
http://mendel.ugr.es...tion-finger.pdf
J. C. Hall The mating of a fly, "Science" 264/1994, s. 1702-1714
L. C. Ryner, S. F. Goodwin, D. H. Castrillon, A. Anand, A. Villella, B. S. Baker, J. C. Hall, B. J. Taylor, S. A. Wasserman Control of male sexual behavior and sexual orientation in Drosophila by the fruitless gene, "Cell" 87/1996, s. 1079-1089
D. Yamamoto, J.-M. Jallon, A Komatsu Genetic dissection of sexual behavior in Drosophila melanogaster, "Annual Review of Entomology" 42/1997, s. 551-585
R. P. Sharma Light-dependent homosexual activity in males of a mutant Drsophila malanogaster, "Experientia" 33/1977, s. 171-173
http://www.eurekaler...s-bbh030804.php "Biology behind homosexuality in sheep, study confirms"
P. L. Vasey Female choice and inter-sexual competition for female sexualpartners in Japanese macaques, "Behaviour" 135/1998, s. 579-597
J. Erwin, T. Maple Ambisexual behavior with male-male anal penetration in male rhezus monkeys, "Archives of Sexual Behavior" 5/1976, s. 9-14
S. LeVay Queer Science: The Use and Abuse of Research into Homosexuality, "MIT Press" 1996
E. O. Wilson Sociobiology: Thae New Synthesis, "Harvard University Press" 1975 s. 343-344 (wyd. polskie Socjologia. Nowa synteza, Poznań 1997
W. D. Hamilton Narrow Roads of Gene Land, t. I Evolution of Social Behavior W. H. Freeman, 1996
E. O. Wilson The Insect Societes rozdz. 10, "Harvard University Press" 1971
R. M. Nowak Walker's Mammals of the World, wyd. VI, "Johns Hopkins Univesity Press" 1999, s. 667
J. E. Duffy Eusociality in coral-reef shrimp, "Nature" 381/1996, s. 512-514
C. G. Faulkes, N. C. Bennett Family values. Group dynamics and social control of reproduction in African mole-rats, "Trends in Ecology and Evolution" 16/2001, s. 184-190
G. E. Hutchinson A speculative consideration of certain possible forms of sexual selection in man, "American Naturalist" 93/1959, s. 81-91
W. R. Rice Sex chromosomes and the evolution of sexual dimorphism, "Evolution" 38/1984, s. 735-742
A. K. Chippindale, J. R. Gibson, W. R. Rice Negative genetic correlation for aldut fitness between sexes reveals ontogenetic conflict in Drsophila, "Proceedings of the National Academy of Sciences" USA 98/2001, s. 1671-1675
Zoo w Amsterdamie pokazuje homoseksualne zwierzęta (pol.). queer.pl, 2018-08-01. [dostęp 2018-08-05].
W której pracy są błędy?
Cytat
W przypadku bezkręgowców sprawa wydaje się prosta. Owady i pajęczaki często są po prostu mało wybredne, jeśli chodzi o dobór partnerów. „Szybko łączą się w pary. Poświęcanie czasu na sprawdzenie płci partnera albo wahanie się może je sporo kosztować. Dlatego podejmują ryzyko popełnienia błędu” – wyjaśnia dr Inon Scharf, zoolog z Tel Aviv University. Jego zespół przebadał pod tym kątem zachowania 110 gatunków stawonogów.
U niektórych gatunków samce mylą się aż w 85 proc. przypadków. Naukowcy uważają, że najczęściej przyczyną jest to, iż stawonogi nie potrafią rozpoznać płci partnera. Może być np. tak, że na ciele samca zostały substancje zapachowe wyprodukowane przez samicę, z którą wcześniej kopulował. Wówczas staje się on atrakcyjny dla innych samców i kłopot gotowy.
https://www.focus.pl...quotinaczejquot
Co w związku z tym? Przeczytałeś chociaż cały ten malutki artykulik? Po za tym nie ma źródeł!
Co do zwierząt, w ogrodach zoologicznych. Przyznając że ich zachowania homoseksualne są w istocie homoseksualizmem, należało by przyznać że zachowania homoseksualne więźniów osadzonych w zakładach karny też nim są. A skoro tak to okazuje się że można zostać homoseksualistą pod presją otoczenia. I chodzi mi tylko o to że seks homoseksualny w więzieniach dotyczy większego odsetka ludzi niż po za murami. To chyba oczywiste, i nie muszę tego linkować.
Poproszę o linkowanie, tym razem prawidłowe.
Cytat
Bezdyskusyjnie homoseksualizm ma silny aspekt genetyczny,
Link ten sam co powyżej. Cytat:
Niektóre zachowania homoseksualne zwierząt można wytłumaczyć chęcią zaspokojenia przyjemności seksualnej[3]. Naukowcy podjęli ponadto różne próby wyjaśniania tych zachowań...
Ponownie, artykuł z Focusa nie ma źródeł!
czy mój poprzedni post teraz jest wystarczająco podlinkowany?
Przykro mi, ale nie jest.
Nie wykazałeś ani jednego błędu w publikacjach którymi podpiera się wpis na blogu Artura Króla, poza tym przedstawiłeś artykuły, które popierają wpis blogowicza, lub nie potwierdzone żadnymi źródłami. Ale fakt, z tym przekwitaniem masz racje. Ale nie o tym jest ten temat.
PS. tutaj kontakt do psychologa Artura Króla:
Telefon
+48 505 506 874
[email protected]
Możesz mu osobiście napisac/opowiedzieć, że to co mówi jest:
... to efekt propagandy LGBT...