Z tego co wiem, polska Obrona cywilna (OC) również ma prawo zabrać własność prywatną, samochody, motory, łodzie, itd., jeśli może to pomóc w obronie kraju/bezpieczeństwa ludzi. I nie ma w tym nic dziwnego. Co do pozostałych wymienionych przez Ciebie uprawnień, nie mam pewności, ale przypuszczam, że polskie służby w razie zagrożenia również maja podobne uprawnienia.FEMA - na mocy ustawy:
- Ma prawo przejąć jakiekolwiek fundusze.
- Otoczyć kordonem bezpieczeństwa całe miasta.
- Zabrać jakakolwiek własność prywatną ,od domów po samochody i budynki użytkowe włącznie.
- Przejąć kontrolę nad drogami i transportem.
Uważam, że to nie żaden obóz koncentracyjny, a po prostu schron. Do zadać OC należy m.in. przygotowanie i organizowanie schronów. Więc zamiast się martwić i bać, że budują nam obóz koncentracyjny, to się cieszcie, że mamy porządne schrony. Na Dworcu Centralnym w Warszawie chyba też taki jest. Przynajmniej w razie jakiejś strasznej klęski żywiołowej lub ataku bombowego czy innego zagrożenia, będziemy mogli przeżyć.Anonimowy pisze...
Chciałbym się podzielić pewną informację którą otrzymałem od znajomego który pracuje w firmie architektonicznej która brała udział w przygotowywaniu projektu nowego stadionu X-lecia w Warszawie. Otóż projekt składa się z dwóch części, druga część jest jakby załącznikiem który nie był nawet przedstawiany publicznie, obejmuje on transformację stadionu w ogromny obóz koncentracyjny, zdolny pomieścić kilkadziesiąt tysięcy osób.
Niemniej jednak interesujący temat, ciekawie napisany artykuł. Mimo, że nie do końca zgadzam się z założeniami, na których został on oparty, daję plusa.
Użytkownik Kajman edytował ten post 17.12.2011 - 17:50