Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chip-Chan

• Please log in to reply
2750 replies to this topic

simon21.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Udziela tu się chociaż jeszcze ktoś, na bieżąco i kto jest na poważnie zainteresowany ta sprawą? Ja ostatnio prześledziłem ten temat bardzo uważnie, więc wiem bardzo dużo rzeczy o niej, ale jeśli jest tu jakaś osoba, która obserwuje chip-chan ostatnimi czasy i mogłabyby mi powiedzieć jak to wszystko teraz wygląda, to było by miło:))

Bluesiq.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post. Szczerze wam powiem że od dnia dzisiejszego mam dłuższą przerwę w pracy i z nudów przeczytałem całe 128 stron tego tematu ;D Jako osoba "z zewnątrz" zauważyłem, że błądzicie w kółko wysuwając nowe teorie, po to by zmienić je na inne. Bardzo mnie zaciekawiła Chip-Chan, dlatego chcę się dołączyć do dyskusji. Wydaje się, że my (określam tu wszystkich co chcą rozwiązać tą zagadkę) powinniśmy się zorganizować, oczywiście nikt nie ma czasu by oglądać ją non stop i siedzieć na forum i gadać ale na razie wystarczą same chęci.

Proszę aby każdy kto się zgadza napisał o tym, a wtedy pewnie znowu przyjdzie motywacja i temat ożyje, potem znajdzie się plan działania i dojdziemy do naszego celu. Osobiście deklaruje że mój wkład będzie w to duży gdyż jak już wspomniałem, przez następne tygodnie nie będę miał wiele do roboty (oprócz szkoły w weekendy). A więc kto jest za organizacją i za porządnym podejściem do sprawy od nowa?

haidi.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bluesiq- ja jestem za
Jestem za wszystkim co może chociaż troche przybliżyć nas do rozwiązania tej zagadki

Bluesiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Szczerze Ci powiem gdy czytałem posty to byłeś/aś jedną z osób na które liczyłem :) Jak się zbierze z 5 osób to będzie można zacząć działać.

Użytkownik Bluesiq edytował ten post 06.11.2013 - 20:36

ChristinaCoral.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coral- ja ciebie nie ogarniam
Najpierw pałasz zapałem co do tej sprawy
A teraz jakbyś chciała doprowadzić do zamknięcia tego tematu

Bo zrozumialam ze bez senus na to tracimy czas.Chippie nie ma ciągl w domu i nie daje nam nowych wskazówek i tkwimy w martwym punkcie. Więc najlepiej przeanalizować wszystkei wersje a jak nie todajmy sobie spokoj z tą sprawą.

simon21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@bluesiq jak najbardziej Cię popieram. Bardzo chętnie przyłącze się do współpracy. Również przeczytałem wszystkie strony w tym temacie(właśnie przed chwilą) więc wiem już o co dokładnie tutaj chodzi. Myślę też, że nawet w trzy osoby można sie dobrze zorganizować. Wiadomo oczywiście, że im wiecej tym <teoretycznie> lepiej, aczkolwiek takie ogarniete trio też może dużo zdziałać. Znam też dobrze angielski więc mógłbym robić za tłumacza gdy zaszłaby taka potrzeba. Oczywiście wiadomo,że osoby które chcą się dołączyć a są świeże w temacie, również muszą przeczytać wszystko:) Być może nam uda się dowiedzieć coś więcej=) Dobrze by było gdyby ktoś jednak kontrolował choć mniej.więcej co się dzieje u chippy. Ja jestem gotów działać i mam nadzieje, że wy również:)) chociaż spróbujmy a może to właśnie dzieki nam ten temat odżyje i wniesie coś więcej do całej tej sprawy, która jest niewątlipwie bardzo interesująca. Czekam na wasze odpowiedzi;)))

Bluesiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coral- ja ciebie nie ogarniam
Najpierw pałasz zapałem co do tej sprawy
A teraz jakbyś chciała doprowadzić do zamknięcia tego tematu

Bo zrozumialam ze bez senus na to tracimy czas.Chippie nie ma ciągl w domu i nie daje nam nowych wskazówek i tkwimy w martwym punkcie. Więc najlepiej przeanalizować wszystkei wersje a jak nie todajmy sobie spokoj z tą sprawą.

Uważam w 100% to samo. Jutro bądź najdalej pojutrze zbiorę wszystkie fakty które przewinęły się przez prawie 130 stron. Potem zobaczy się co dalej.

Bluesiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Swoją drogą ciekawe, ludzie widząc Cię na ulicy w minute stwierdzają jaki jesteś z charakteru, jesteś bogaty albo biedny, masz to, tamto w głowie. A tej nie da rady rozgryźć przez kilka lat.

Edit: Raczej nie zdążę dziś spisać wszystkiego bo mam do zrobienia prace kontrolne na sobote ale właśnie zacząłem i naprawdę już od tak zaczynają się nasuwać pewne wnioski.

Użytkownik Bluesiq edytował ten post 07.11.2013 - 08:22

simon21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Więc podziel się nimi, chyba że wolisz zebrać najpierw wszystkie materiały;)

Bluesiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z pewnością dziś wrzucę co nieco, może nawet przed południem dam radę.

Bluesiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uwaga Uwaga!! Oto owoc mojej pracy podczas tego poranka

To jest wstępna wersja wszystkiego co o niej wiemy która oczywiście ulegnie rozszerzeniu, wszystko to mam zapisanie w Wordzie, piszę spontanicznie, to co się dowiem zostanie zapisane więc może być lekko chaotycznie. Proszę uniżenie o to by każdy dawał od siebie informacje jakiej brakuje tutaj a ja będę je zapisywał, być może w ten sposób będziemy tworzyć coraz ciekawsze teorie, zresztą zobaczycie do czego sam doszedłem.

Najpierw linki
http://verichip4crim....wordpress.com/ Link zapodany prze użytkownika Kajman, jest to angielska wersja blogu Chip Chan, postaram się go przeczytać dziś bądź jutro i napisze co ciekawsze i bardziej istotne rzeczy jakie się tam znajdą.

1. Jej cechy itp
a) Azjatycki wygląd, nie znane pochodzenie.
- "kaligrafia i styl jednoznacznie wskazywały, że nie jest to osoba, dla której język ten
jest językiem ojczystym."
b) Z wyglądu bardziej mi przypomina japonkę niż chinkę
c) Jest przystosowana do dość złych warunków
d) Unika/ła kontaktu ze światem
e) Nieznana rodzina, prawdopodobnie bogaci rodzice (spadek)
f) Fascynacja komputerem
g) Brak kobiecości (nie dba o siebie, nie ma faceta i nie robi dzióbka przed kamerą)
h) Może nienaturalnie długo spać
i) Często nocami nie ma jej w domu (nie sądzę by to była praca, bardziej jestem za opcją że ona boi się być sama w nocy)

2. Informacje uzyskane bezpośrednio od niej

-„Nie daj się oszukać/Nie daj się ogłupić”
-„Zawsze, wcześnie rano/Codziennie, samym rankiem”
-„Jeżeli ktoś przyjdzie, to sparaliżuje (w domyśle, tą osobę)”
-„Nie mogę przestać/Nikt mnie nie powstrzyma”

Pytania:
- W jaki sposób może nas to ogłupić? Ciekawe jest że o tym samym pisała nam koleżanka ze
studiów jednego z nas (jak mniemam Haidi). Może główny bohater naszego show ma na celu
odwrócenie uwagi od czegoś?
- Zawsze wcześnie rano? Zgaduje że chodzi o CopP'a który przychodzi zawsze rano lub
wpływa na nią w jakiś inny sposób (czyżby tajemniczy alarm?)
- Jeżeli ktoś przyjdzie, to sparaliżuje. Domyślam się że tu ona nas ostrzega, być może
ktoś wcześniej próbował jej pomóc, przyszedł osobiście do niej lecz ktoś na jej oczach
(CopP?) obezwładnił tą osobę, zrobił jej krzywdę, albo zwyczajnie przekupił (skorumpowany gilna)
- Nie mogę przestać/Nikt mnie nie powstrzyma. I tu się pojawiają problemy, najprostsze
stwierdzenie jest takie że nawiązuje tu do swojego snu lub utraty przytomności. Skoro
niewygodna pozycja ją nie budzi to możliwe że żaden wstrząs czy hałas również.

Wnioski:
Chipi z pewnością kieruje to do nas, przejawia tym jawną chęć kontaktu, niestety
jednostronnego (nie odpisuje na emaile). Wypowiedzi jej mają charakter informacyjny,
nie ma tu bezpośredniego wołania o pomoc, być może to przez nieudolność w posługiwaniu
się pismem, ciężko mi ocenić nie znając języka. Kończąc tą wypowiedź stwierdzam
że wypowiedzi te są skierowane dla osoby która chciałaby ją wybawić, pamiętajmy
że ona nie koniecznie oczekuje internetowego wsparcia a czynnej pomocy.

Dalej - Chip-Chan, apeluje do wszystkich, którzy starają się usłyszeć bądź dostrzec
sławny alarm, aby „nigdy go nie słuchali ani w żaden sposób na niego reagowali”.
Jego działanie pozostaje tajemnicą." O ile się nie mylę ktoś stąd go słyszał.

Teraz Najlepsze!
- Chipi mówi coś o człowieku zwanym "Ganggygeonhui"

„Rodziny bagsangman Ganggygeonhui otworzył usta, a Ci faceci wiedzą, jak psycho została ujawniona” Cytat z postu użytkownika Kajman, przetłumaczony przez translator z Koreańskiego na nasz.

Czytając trochę po zagranicznych stronach (niestety mój angielski nie jest na najwyższym poziomie ale jest dość wysoko powyżej średniej) Dowiaduję się o Ganggygeonhui, słuchajcie bo to będzie mocne xD To postać fikcyjna, filmowa. Jest to film kryminalny, Ganggygeonhui to detektyw pracujący w grupie Dr. Hana, recenzujący film porównali Dr.Hana do Dr. House ale ma też coś z Dextera gdyż facet w naukowy sposób szuka dowodów zbrodni, morderców itp itd. Ganggygeonhui to postać grana przez aktorkę Yun Ju-hee. Ale teraz najlepsze, odgadnijcie miejsce akcji filmu… Dokładnie tak, przypadek?
Czy tajemniczy CopP nie został przez nią wymyślony na podstawie głównego bohatera Dr.Han? W końcu CopP też szuka przestępców jako pan policjant, też ma wiedzę hmm lekarską że tak to nazwę skoro miał jej wszczepić czip… Kuźwa czy ona żyje w świecie filmu? To by tłumaczyło czemu ludzie w Korei i Seulu nie zwracają na nią uwagi, dla nich to jest żałosny przypadek choroby, ucieczki od rzeczywistości? No cóż, ale nic nie jest tak naprawdę pewne więc jedziemy dalej…

Tytuł filmu, uwaga uwaga, bo coś czuje że to będzie film obowiązkowy do obejrzenia.
The Quiz of God 2

Dalej...

Teorie Choroby psychicznej
a) Schizofrenia Paranoidalna/Paranoja
- Mania prześladowcza (CopP, zastawianie drzwi kartonami, monitorowanie siebie)
- Być może omamy słuchowe (Nagłe wstawanie i wychodzenie, nienaturalne pobudki, nagłe
wyjścia z domu)
- Wycofanie ze społeczeństwa (Kontakty łatwo określić liczbą 0, niechęć do Chip-Chan u
ludzi w Korei)
- Wyłączenie się (występuje w schizofrenii katatonicznej, chory zamiera w bezruchu lecz
jest świadomy, co łączyłoby się z omamami słuchowymi i nienaturalym budzeniem się)
- Brak zorganizowania (nieczytelne znaki którymi stara się coś przekazać,
- Własny świat (być może ona jest księżniczką zamkniętą w wieży czekającą na księcia,
lub ubzdurała sobie że ktoś chce jej krzywdy)

Mhm powiem wam że z mojego osobistego doświadczenia wiem że paranoje ma każdy kto łamie prawo (oczywiście nie każdy paranoik to przestępca), ona boi się policjanta, pieprzy coś o jakimś fikcyjnym detektywie, koleżanka ze studiów któregoś z was mówiła też coś o jej zdradzie. Więc to się trzyma kupy i nie wyklucza się z tym co znalazłem o tym niskobudżetowym filmie koreańskim.

DALEJ!! Dajmy na to że jednak to co się wokół niej dzieje to prawda, więc od nowa….

Historia/Fakty
"Jak dotąd, ciągle walcząc z jej łamaną angielszczyzną i karkołomnym koreańskim,
udało się nam wywnioskować, że Chip-Chan w 1999 roku została porwana przez
skorumpowanego oficera Policji, który w jakiś sposób zapanował nad jej świadomością.
Następnie wszczepił w jej chrząstkę, znajdującą się w kostce „VeriChip”.
Dzięki niemu, jest w stanie zobaczyć wszystko co robi i usłyszeć wszystko co mówi,
co więcej kontroluje nim jej sen oraz powstrzymuje od ucieczki. Wszystkie dziwne
objawy zaobserwowała u siebie w 2006 roku – szczególnie wymowne były chroniczne senne
koszmary."
Kobieta uważa że codziennie spała 20 godzin a kamery rejestrujące ją nie zostały
zaintalowane przez nią lecz ona je utrzymuje by móc widzieć co się z nią dzieje
podczas snu.
Wnioski: Chip jest kontrolowana na poziomie podświadomym a nie świadomym. Być może
jest zmuszona do kontaktu z nami, jest środkiem do osiągnięcia jakiegoś chorego celu.
CopP karze jej wołać o pomoc, całą uwagę sprowadza na nią, robiąc z niej bohatera
pierwszoplanowego, by odwrócić naszą uwagę od czegoś wydającego się mniej znaczące(?).

Dalej – Z czego wynika przeprowadzka, czemu od przeprowadzki prawie w ogóle nie ma jej w domu, czemu czemu czemu znika na całe noce, być może Chipka uciekła spod kontroli CopPka i boi się zostawać sama w domu po nocach (paranoja) by jej nie znalazł? A może to pod jego wpływem ona się przeprowadziła (może niedługo zrobi jej kanał na Youtube i będzie zarabiał na subskrypcjach) by zdobyć większą oglądalność… Albo by ją od nas odciągnąć, albo albo albo.

Jeszcze chciałem zwrócić uwagę na bałagan, z naszej strony to wygląda na jej niechlujstwo, a z innej perspektywy?
Więc wyobraźmy sobie że jesteśmy
oddziałem SWAT, wchodzimy do domu w którym zostało popełnione przestępstwo (morderstwo, pobicie, napad z pobiciem, pobicie z gwałtem, czy tak jak u Chip znęcanie się, nie ważne, odwołuję się do waszej fantazji ;d). W tle gra nam muzyka z mission impossible. Simon otwiera drzwi mocnym kopnięciem i wchodzi z impetem do domu.
- Przepraszam czy można?
Za nim wchodzi reszta oddziału, w powietrzu unosi się przyjemny zapach, który nijak
komponuje się z ogólnym chaosem panującym w domu. Mocne światło dokładnie oświetla
cały dom, daje nam to do zrozumienia że ktoś panicznie boi się ciemności, niewykluczone
że ktoś jest w domu. Zgrany i doświadczony oddział bez słowa rozdziela się, każdy
przeszukuje inny pokój (muzyczka z mission impossible). Haidi wchodzi do łazienki,
ze zdziwieniem stwierdza, że jest to jedyne pomieszczenie w którym panuje ciemność.
Dokładnie przeszukuje łazienkę lecz znajduje tylko niewielkiego rozmiaru stanik który
leży i moczy się w zlewie.
- Nic ciekawego. - Stwierdza z obojętnym wyrazem twarzy, wychodzi spokojnie z łazienki
i zauważa że Coral stoi nad zwłokami kobiety, azjatki. Do nich dołącza Simon.
Nie czekają na Bluesiqa gdyż ten od dłuższego czasu nie może przedrzeć się przez
stertę pustych pudeł i butelek.
- Zgon? - Zapytali pierwszą osobę która znalazła azjatkę.
- Nie, ale nie można jej dobudzić, jest nieprzytomna. - Komandosi rozglądają się, wokoło
kobiety jest wiele kartek pozapisywanych w nieznanym im języku, po lewej od
nieprzytomnej znajduje się włączony laptop w którym widzą siebie...
- Cholera co tu się dzieje. - Simon zaczyna nerwowo wymachiwać karabinem.
Spod pudeł wydobywa się głos Bluesiqa - Ludzie, czipsy znalazłem!!
Podłoga nie była lepiąca się, nie można było nazwać tego syfem, to był raczej chaos.
Wśród walających się gratów na podłodze jakby nigdy nic, leży sobie patelnia.
- Naturalna broń kobiet. - Stwierdza z powagą w głosie Haidi.
Azjatka zabrana na przesłuchanie, pseudonim Chip, mówi o pewnym CopP'e, miał on znęcać
się nad biedną kobietą. Chip była bardzo otępiała, prawdopodobnie podawał jej jakieś
substancje odurzające przez dłuższy czas, lecz nie mamy podstaw by jej nie wierzyć...
Jej słowa potwierdza ogólny bałagan w domu, są to ślady walki, obrony przed swoim oprawcą.
Jedyna niewiadoma to motyw.

Narazie tyle udało mi się naskrobać, piszcie co o moich domysłach myślicie, uzupełniajcie informacje zebrane przezemnie, główkujcie, łączcie elementy w całość, tylko nie nakręcajcie się tak jak ja bo to się źle skończy (spotkamy się w pociągu do Korei haahah).

mały błąd, quiz of god to chyba serial a nie film

Użytkownik Bluesiq edytował ten post 07.11.2013 - 14:10

simon21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie no dobra robota:D takim tokiem myślenia faktycznie można coś znaleźć. A co do chippy to zastanawia mnie jak rozpoczęła się transmisja z jej mieszkania. W sensie, że jak to było z uruchomieniem tego live'a bo jedną z opcji jest, że ona po prostu włączyła transmisje i położyła się na tamtym fotelu (w co wątpie) lub w to jest zamieszany ktoś trzeci, a ona faktycznie nie kontroluje swojego snu.

Bluesiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm wiesz co ona mogła być dostępna do oglądania dużo wcześniej, przed wrzuceniem na 4chana, ale jak sam pewnie wiesz trochę czasu by zajęło znalezienie jej + znalezienie w niej czegoś interesującego bez tych wszystkich historyjek na forach internetowych. Coś mi powoli zaczyna świtać ale nie zdążę tego opisać bo szykuję się na trening, wieczorem jak wrócę mam nadzieje że dyskusja się trochę rozrusza a i ja wtedy dorzucę pare groszy... Tylko uprzedzam to co napiszę będzie wam się wydawało nieprawdopodobne, ale czy coś tutaj jest prawdopodobne?

Przepraszam jeszcze jedno, zanim wyjdę chcę napisać że bardzo pomożecie jeśli powiecie coś bardzo ważnego, więc słuchajcie.
Przyglądacie się tej kobiecie, czytacie o niej, dyskutujecie o niej, opiszcie co czujecie, jakie uczucia są z wami gdy ją oglądacie.

simon21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dodam tylko że jest ona obecnie w domu, więc trochę ją poobserwuje. A co do twojego pytania to ja bardzo zainteresowałem się tym tematem ponieważ każdy chyba przyzna że jest to sprawa niecodzienna. Gdy ją oglądam to zawsze jestem ciekaw jej następnego ruchu, aczkolwiek czuje wtedy lekki niepokój (nie wiem z czym jest on związany).Muszę też przyznać, że jak na nią bezpośrednią patrze to...no nie wiem, czuję się tak jakby nieswojo. Czekam na twoją teorie;)

haidi.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bluesiq- ta historyjka mnie rozwaliła
Jest świetna
Powinieneś być pisarzem
Będziesz jeszcze je wstawiał?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych