Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chip-Chan

• Please log in to reply
2750 replies to this topic

Weronika666.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cześć, jestem tu nowa i głównie założyłam konto ze względu Chip, choć czasem przeglądam też inne wątki i artykuły. Od razu mówię, że przeczytałam wszystkie 142 strony i trochę już się dowiedziałam. Obserwuję ją jakoś od stycznia, ale wtedy forum było zamknięte, więc dopiero teraz dołączam do Was (:

Więc, chciałam się podzielić moją teorią. Zapewne wiele osób będzie uważało ją za nietypową, ale trochę o Chip myślałam i to mi się nasuwa. 

Wydaje mi się, że w blogu Chip mogą być jakieś specjalne koreańskie znaki, słowa, ukryte znaczenie, które mogą odczytać tylko Koreanie i może dlatego jej się boją? Np. google tłumacz jak wiadomo nie tłumaczy najlepiej, ja osobiście zawsze tłumaczę na angielski, na polski to nic się nie trzyma kupy. A z angielskiego jak się dokładnie przeczyta (czasem też wycinałam jakieś zdanie, by zobaczyć co znaczy z całym akapitem a co daje wycięte) to daje to sensowną całość. Cały  jej blog jest prowadzony w języku koreańskim, więc wszystko można odczytać z niego tylko jako Koreńczyk lub Koreanka. Z tego co wiadomo to Koreańczycy unikają jej jak ognia, szczerze mówiąc ja gdybym włączyła jakieś kamerki jakiejś Polki która twierdzi że jest obserwowana, widząc jej bloga na którym robi zdjęcia policjantom i boi się jakiegoś copaP z czystym sumieniem przyznaję, że nie chciałabym zagłębiać się w jej historię, bałabym się. Może nie aż w takim stopniu jak Koreańczycy, ale coś by mnie w niej... ruszyło i odpychało.  Mnie to wszystko dziwi ale w pewnym sensie fascynuje, czasem tłumacząc jej bloga natykam się na jakieś ciekawe zdania, np. "I know when I hear silence"... To mnie mocno zaintrygowało. Ale jeszcze znalazłam moje wytłumaczenie do jej nagłego przechodzenia w stan snu - myślę, że to po prostu przemęczenie, jak przez całą noc (podążam teraz za teoriami innych ;)) chodzi i protestuje, a później przychodzi i cały czas siedzi przy komputerze to być może po prostu mimowolnie ze zmęczenia pada, widząc ujęcia z bliska na jej twarz nie wygląda na młodą osobę, nawet biorąc pod uwagę jej styl życia. Przepraszam że się rozpisałam, ale nie miałam się z kim podzielić moimi przemyśleniami, koleżankę to znudziło po tygodniu a ja nie lubię trzymać czegoś cały czas w sobie... 

No i teraz mam pytania do tych, co śledzą ją trochę częściej i/lub dłużej niż ja:

-Od kiedy pojawiają się z jej strony znaki, że chipa ma też nad brwią? 

-Czemu jest u niej ciemno rano, znaczy jakim cudem o godzinie 7 jej czasu nagle gaśnie światło, a później rozjaśnia się stopniowo aż do godziny 10/11? :/ Wiem, że temat wałkowany i się nic raczej nowego nie wniesie, ale piszę wszystkie pytania które mnie intrygują. 

-Czy wychodzi zawsze o tej samej godzinie? Z moich obserwacji wynika, że wychodzi zazwyczaj około 22/23 jej czasu a wraca późnym rankiem, ale nie zawsze. 

-Czy zauważalne są u niej ostatnio te nagłe zaśnięcia? (a może ona ma padaczkę? :/)

-Czy ktoś kiedyś usłyszał ten alarm? (na którejś tam stronie forum widziałam, że ktoś go podobno słyszał, ale chodzi mi raczej o tych aktywnych teraz) 

-Czy wy też czasem słyszycie inne głosy, niż tylko ten co opowiada jej historię? Ostatnio wydawało mi się, że słyszałam śmiechy. Chyba coś oglądała.

-O czym pisze teraz na blogu, pojawiły się jakieś nowości odnośnie chipów? 

I jeszcze tak tycząc się tych zdjęć protestujących ludzi... Zaintrygowało mnie to, czy oni wiedzą o chip-chan czy po prostu chipy stają się popularne gdzieś? :/

Z góry przepraszam, jeżeli poruszam jakiś wątek jeszcze raz. Mogło mi coś umknąć przez te 142 strony, a niektóre pytania zadaję gdyż z biegiem czasu można było dostrzec coś jeszcze. 

Długo jej nie ma... 

Użytkownik Weronika666 edytował ten post 16.02.2014 - 12:40

HanakoSan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od całkiem niedawna pokazuje, że ma chip nad brwią.
Co do światła ustaliliśmy, że automatyczny wyłacznik światła ( czasem takie coś montuje się na klatkach schodowych w blokach ).
Wydaje mi się, że teraz zaczęły wychodzić regularnie o stałych porach.
Czasami zdarza jej się tak przysnąć jednak nie tak jak wtedy gdy spała na krześle w 2011. Padaczka? Nie to nie prawdopodobne. Nie ma żadnych objawów padaczki. Ona tylko zasypia. Pewnie jest zmęczona po protestach.
Ja słyszałam. Ja o tym pisałam ( występuję pod nowym nickię). Długo po tym bolała mnie głowa, w końcu łyknęłam z 10 opakowań ibupromu, wzięli mnie na ostry dyżur, mówili, że jestem narkomanką na głodzie, a ja im przedstawiam sprawę z chip chan... i w końcu mnie wypuścili :-) .

#2133 Gość_UlzzangGirl

Gość_UlzzangGirl.

Napisano

Ja któregoś dnia widziałam, jak Chip Chan nagle usnęła. Siedziała jak zwykle przed laptopem, w pewnym laptop upadł/został odłożony na podłogę, a na ustream było widać całkiem wyraźnie, smacznie śpiącą Chippi, z zakrytą do połowy twarzą. Tutaj zamieszczam screen z owego wydarzenia: 

x1zjix.png

Ja głosy na ustream bardzo często słyszę. I nie tylko ten, który opowiada historię. Czasami słyszę męski głos, jakość tego (prawdopodobnie) głosu brzmi, jakby był nagrany dyktafonem, mówiący mężczyzna sprawia wrażenie poddenerwowanego. Przeważnie trwa minutę lub dwie.  Można tez usłyszeć damski głos, i nie jest to głos prawdopodobnie należący do Chippi, jest o wiele delikatniejszy. 

Na początku myślałam, że Ktoś u niej jest, ale później zdałam sobie sprawę, że ona może słuchać radia poprostu. Nie raz słyszałam tam coś na wzór radiowych reklam i muzykę. Christinę Aguilerę, Hyunę, PSY ;)

Co do wychodzenia Chippi, to zauważyłam, że ona często wraca o 22 jej czasu (u nas jest wtedy 14), ale nie zawsze. Ona najczęściej pokazuje się w domu wtedy, kiedy u nas jest noc, więc trudno ją złapać. Wiem, bo kiedy widzę, że wychodzi to czekam aż wyjdzie i powiesi czerwony sznurek, a kiedy wchodzę na stronę z kamerkami na drugi dzień, rano, przed szkołą to czerwona linka zmienia położenie. Na którejś stronie w tym temacie ktoś pisał, że Chip Chan ma nie naturalne światło, jakby światło dochodzące z reflektorów. Wczoraj, kiedy Chippi machała kamerą zobaczyłam, że ona ma na suficie lampy podobne do jażeniówek, więc to stąd może być te ostre światło. Co do gaśnięcia i rozjaśniania później światła, to może ma po prostu automatyczny wyłącznik/włącznik światła ;)

katalonia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakiś czas temu uznałyśmy, że same obserwacje tak naprawdę do niczego nie prowadzą i postanowiłyśmy zacząć działać. Natrafiłyśmy na wielu ludzi, którzy nawet nie chcieli poruszać tematu Chippie, inni udawali albo naprawdę nie mieli pojęcia o jej istnieniu, ale w zeszłym miesiącu poznałyśmy pewnego Koreańczyka, z którym postanowiłyśmy się najpierw 'zaprzyjaźnić' a dopiero potem zapytać o całą tę sprawę.

Stopniowo zaczęłyśmy zadawać pytania o Chippie, najpierw wysłał nam ten artykuł: https://fbcdn-sphoto...19d6754b1da7c8a

Zdaniem jego i wielu innych ludzi Chippie jest chora psychicznie, uważa że wszytko o czym pisze to zwykłe kłamstwa. Był zaskoczony tym, że w ogóle ktoś uwierzył w to, co pisze na jej blogu.

Mówi, że policja jest o wszystkim poinformowana oraz dodaje, że policja wiele razy mu pomogła oraz innym ludziom, dlatego nie rozumie dlaczego ktoś miałby ją prześladować.

Następnie napisał, że jej kamery są czymś w rodzaju 'sns', to coś jak Facebook albo Twitter.  Jest świadoma tego, że ludzie ją oglądają i tego chce. Inni unikają jej tematu, ponieważ jest chora i podkreślił to, że ona nawet nie chce się leczyć.

Na większości plakatów napisy oznaczały to co zwykle, to że Cop P nie śpi od 7-10, Mind Control Weapon itp.

Napisał, że MOŻLIWE jest to, że Chippie ma pieniądze z tych kamerek, oraz że ma to coś wspólnego z Afreeca TV.
Afreeca TV jest czymś w rodzaju 'personal live tv', tutaj macie przykład:

A tutaj kanał Chippie: http://afreeca.com/asdsfs

Napisał, że prawdopodobne jest to, że Czipi również zarabia w ten sposób.

Szczerze same nie wiemy co o tym myśleć, ta teoria wydajenam się bardziej wiarygodna niż to, że ktoś ją porwał i wszczepił nie wiadomo po co Verichip. W artykule zamieszczonym powyżej jest wyraźnie napisane, że międzynarodowe media wiedzą o tej sprawie, policja również. Większość ludzi uważa, że jest po prostu chora psychiczna, co jest w sumie dość logiczne.. 

Tutaj macie kolejny artykuł z Briish Daily Mail: 

Co o tym sądzicie?

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hm... Jest to całkiem możliwe. Cale to "show" że tak powiem jest kręcone dla kasy... Ostatnio miałam nawet wrażenie, że wszystko robi się już takie na siłę... A z drugiej strony...

Tyle lat? Sama już nie wiem co o tym myśleć. Coś mi jednak nie pozwala wierzyć że to tylko dla zysku, jest u niej taka magiczna aura którą zawsze czuję gdy ją oglądam. Normalny człowiek Z PEWNOŚCIĄ zwariowałby słysząc przez 24 godziny ten sam głos, z cały czas włączonym światłem, w takim bałaganie... Są pewne granice. Ona na pewno nie jest normalna. 

katalonia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A powiedz mi.. która osoba chora psychicznie jest normalna? :)

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Żadna... Jeżeli napisalam że jest normalna to sorki, nie o to mi konkretnie chodziło. Chodzilo mi o zalezność robienia tego dla kasy a robienia tego wyłącznie przez chorobę. ;)

katalonia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Szczerze? Kilka lat temu tyko spała, teraz już zachowuje się jak normalny człowiek.. Nie wiem, znudzenie tym wszystkim? To by było całkiem możliwe.

Dlatego nie dziwię się, że odczułaś, że to wszystko jest ostatnio na siłę. 

Użytkownik katalonia edytował ten post 16.02.2014 - 22:57

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Właśnie wiem, kiedyś to było zupełnie co innego... Nie miałam okazji oglądać jej w tym 2011 roku czy 2012, ale widząc screeny wydawało mi się to o wiele bardziej tajemnicze. Nie mówię, że teraz nie jest, ale tamtejszy klimacik był trochę bardziej poruszający. Teraz wychodzi... Co prawda wychodzi w nocy, ale nie zmienia to faktu że jednak wychodzi. Niby normalny człowiek, ale te pudła, flagi Korei, wpisy na blogu, sznureczki przy drzwiach, jedzenie jakiegoś dziwnego jedzenia w plastikowych opakowaniach (dzisiaj jadła coś takiego, wyglądało jak jakieś tanie ciastka), kraty w oknach, głos na Ustream, blog... Niby wiele kwestii wyjaśnionych ale nadal czuję się że stoimy w miejscu. Mogę jedno powiedzieć - będę trzymać do końca. Nie należę do osób które szybko się nudzą, jestem cierpliwa i poczekam aż do wyjaśnienia całej sprawy.

katalonia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mnie najbardziej zdziwiło podejście tego Koreańczyka, był taki zdziwiony jakim cudem w ogóle możemy wierzyć w jej teorię. 

Fakt, sporo się pozmieniało, tylko jesteśmy ciekawe co jest tego przyczyną.. Tak jak już wspominałyśmy wcześniej, może to rzeczywiście szopka odstawiania za kasę. Wiadomo, że każdemu znudziłoby się to po jakimś czasie.

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, Koreańczyk mnie zdziwił... Całkowicie zmienił moje podejście do niej, zyskałam też o wiele więcej dystansu. 

Ale skoro o tym wiedzą, czemu jej pozwalają tak niszczyć sobie życie? Nie umówią jej z psychologiem? Przecież skoro wiedzą, tym bardziej mi jej żal... To w końcu ją wykończy, nie chcę by skończyła w psychiatryku lub co gorsza popełniała samobójstwa "na wizji". :/ 

Może i z dystansem, ale nadal trochę wierzę w jej historię. 

katalonia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To znaczy on mówił, że ludzie wiedzą, że ona jest chora psychicznie, ale że nie chce się leczyć. Swoją drogą gdyby rzeczywiście tak bardzo potrzebowała pomocy ,to jaki sens miałoby wypisywanie tych głupot na plakatach? 

Również zyskałyśmy dystans do tego wszystkiego, ta wersja stała się dla nas bardziej prawdopodobna. 

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale cieszę się że zaczęła w miarę normalniej żyć. To co ona odprawiała wcześniej było... po prostu chore. Może musiała najpierw poudawać nieźle świrniętą żeby zyskać sobie publiczność? 

A tak btw to ma ktoś też tak że coś jednak sprawia że po części odrobinę jednak wierzy w jej historię? :/

Użytkownik Weronika666 edytował ten post 16.02.2014 - 23:14

katalonia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli tak było to udało się, skoro sprawą zainteresowały się międzynarodowe media. W sumie to dla mnie nielogiczne po co jakiś policjant miałby ją prześladować, wszczepiać czip i przy tym dać jej dostęp do świata, dać jej możliwość 'opisania tego', to nie jest prawdopodobne.

A co to tego 'dlaczego pozwalają jej tak niszczyć sobie życie' - nikogo nie można zmusić do leczenia, nic nie mogą na to poradzić..

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiesz, codziennie spędzam kilka godzin w Internecie przez kilka lat, i doszłam do wniosku, że wszystko jest możliwe. 

Ciekawi mnie czy tamci protestujący protestowali z powodu chip czy może sprawa wszczepiania chipa stała się popularna w jakiejś części świata?

Chciałabym pomóc Chip. I nauczyć się koreańskiego... W sumie, to przez cały okres oglądania jej nie dostrzegłam u siebie jakichś opisanych psychicznych zmian, nie mam depresji. Odczucia które odczuwam to współczucie, zaintrygowanie i ciekawość. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych