Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chip-Chan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2750 odpowiedzi w tym temacie

#2281 Gość_UlzzangGirl

Gość_UlzzangGirl.
  • Tematów: 0

Napisano

Niestety nie dowiemy się, o co Chip chodzi. Ponieważ tamta dziewczyna do której pisałam twierdzi, że to za trudna gramatyka i jeszcze jej się nie uczyła co wiąże się, że nie jest w stanie nam tego przetłumaczyć : /

simon21.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Za trudna gramatyka? Może po prostu to co jest napisane jest bez sensu? Ludzie kiedyś pisali, że większość z tego co chippie pisała na plakatach nie miało większego sensu.  Czy ktoś obserwuję ją w miarę regularnie? Kamerki to główne źródło naszych nowych wniosków, więc myślę że warto :)

#2283 Gość_UlzzangGirl

Gość_UlzzangGirl.

Napisano

Ja ją obserwuję regularnie, kiedy tylko mam dostęp do internetu. Kamer nie wyłączam nawet jak wychodzę z domu ^^

Nie mam pojęcia. Koreańskiego nie znam na tyle, by wiedzieć czy ona pisze bez sensu czy po prostu gramatyka jest za trudna. Ale kiedy to się przetłumaczy w tłumaczu google to pojedyncze słówka da się poprawnie przetłumaczyć. Np. takie 세균 na jednym z jej plakatów oznacza "bakterie", 수 "być", 독 "trucizna", 시 "miasto", 침입 "włamań", 청 "agencja", 더 "więcej", 악 "zło". Ale jeśli chcemy przetłumaczyć wszystko za jednym zamachem to wyjdzie z tego tylko niezrozumiały bełkot. 

simon21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wydaję mi się że poznanie pojedynczych słów, które są zapisane również może być przydatne! Spróbujmy chociaż częściowo to przetłumaczyć.

McNugget.
  • Tematów: 10
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Np. takie 세균 na jednym z jej plakatów oznacza "bakterie", 수 "być", 독 "trucizna", 시 "miasto", 침입 "włamań", 청 "agencja", 더 "więcej", 악 "zło".

Bakterie to trucizna, a przez włamania do agencji jest więcej zła? Brzmi jakby była na coś chora, a ktoś chciał wykraść jej dane, ale to tylko moje domysły.

#2286 Gość_UlzzangGirl

Gość_UlzzangGirl.

Napisano

Udało mi się przetłumaczyć następne kilka, pojedynczych słówek. 움 to znaczy "pomoc", 직 "prosty", 어 게 "do sterowania", 첩 "zastaw", 속 po prostu "w", 항은 "określenie", 수 "być" (ale to już pisałam), 게속 oznacza "kontynuuj", ale jeśli dodamy do tego 더 wyjdzie "nadal, więcej", 팔 "ramiona", 운 angielskie słówko, które po przetłumaczeniu oznacza "majątek" ewentualnie "fortuna", 입 następne angielskie słówko które oznacza "Ja". 

Następne słówka, które udało mi się przetłumaczyć:

- 어니 znaczy tyle co "starsza siostra". W Korei są dwa takie określenie: nuna (누나. Przeznaczone dla mężczyzn) oraz eoni (어니, przeznaczone dla kobiet). Chociaż znaczy to "starsza siostra", Koreanki używają tego określenia również w stosunku do innych koreanek, z którymi mają dobry kontakt. Tak więc: albo Chip-chan na jednym z plakatów wspomina o jakiejś swojej dobrej znajomej (czyli nie jest taka samotna jak myślimy) lub o swojej starszej siostrze (czyli ma jakąś tam rodzinę. Gorzej jeśli ta prawdopodobna siostra również nie żyje i Chip-chan rzeczywiście jest całkiem sama)

- 소변 znaczy "mocz". Z kolei na jej blogu jest masa zasikanych spodni... myślę, że ma to jakiś związek. Może właśnie do tych swoich zdjęć się odnosi?

- 일 znaczy "dni".

Użytkownik UlzzangGirl edytował ten post 19.10.2014 - 09:31

simon21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mimo wszystko dobra robota. Nawet pojedyncze słowa mówią nam o co chip chan mniej więcej chodzi. Napisała słowo "pomoc", więc może naprawdę jej oczekuje. Oczywiste jest, że nie mamy możliwości jej pomóc, ale gdyby udało nam się z nią jakoś skontaktować. Podobno ma ona maila i kiedyś nawet odpisywała na wiadomości. Wie ktoś coś o tym?

BTW domyśla się ktoś co może oznaczać skrót przy kamerce UNCNS?

Użytkownik simon21 edytował ten post 20.10.2014 - 18:01

Weronika666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@up 

myślę, że UNCNS jest skrótem od unconscious ;)

Czemu u niej tam tak pusto? 

#2289 Gość_UlzzangGirl

Gość_UlzzangGirl.

Napisano

Ja pisałam do niej w maju, do dziś nie uzyskałam odpowiedzi. Może po prostu ten email jest już nie aktywny? albo nie sprawdza poczty...

Raifuru.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Też pisałam do niej jakiś czas temu, tak samo niestety nie odpisała.

Katsumi__.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hej, jestem tu nowa :) zarejestrowałam sie tutaj z powodu Chip-chan.

Dzisiaj widziałam jak weszla na chwile do domu, ubrała jakąś chustke na głowe i wyszła.

Screen jak wchodzi do domu (i butelki sie na nią wywalają ;D )

http://i62.tinypic.com/npm7o6.jpg[/IMG

Użytkownik Katsumi__ edytował ten post 02.11.2014 - 12:25

Cestelle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hej, w sumie już wcześniej czytałam o Chip Chan ale nie myślałam że to może być na prawdę. :o Ale jak już znalazłam te działające kamerki i plakaty to zastanawiam się: Co to ma być.? O.o    ~   Mam nadzieję że są aktywni ludzie tutaj bo bardzo chętnie przyłączę się do poszukiwań... :xEr5ik9v.png?1

Dodaję zdjęcie z przed chwili... Wcale się nie rusza :o Może śpi.?

clubbingb.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O, czyli sie cos zmienilo od kiedy ostatnio sie udzielalem na jej temat. Czy ona zrobila jakies przemeblowanie albo przemieszczenie? Bo juz nie widze drzwi przy dwoch laptopach. Ktos sie dowiedzial co jest napisane na tych transparentach?

Cestelle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Znaczy puki co siedziała, po czym wstała i zniknęła z kamer na 17 minut O.o Po czym wróciła, znowu wstała i pokręciła się chwilę przy butelkach i wróciła. 

Nie mam pojęcia, miałam nadzieję że ktoś by pomógł coś z tymi plakatami... Przybyło ich. 

GeJHbTT.png?1

Troszkę mi się wydaje że część tych kartek jest przyklejona do kamerki. -.-"

*

*

*

I znowu znikła... O.o :cc

clubbingb.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"make me unconscious" spraw bym stracila przytomnosc. Zgadzam sie z Toba. Ciekawe co znaczy ta "czysta" kartka na drzwiach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych