Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chip-Chan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2750 odpowiedzi w tym temacie

Little Rose.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

PS. A może nawet na tym zdjęciu jest ona? Pudła mi się z nią kojarzą.

Na tym drugim zdjęciu jest babka z kapelusikiem. Chipi ma podobny, ale wątpię, że to ona. Mało ludzi protestuje, bo może nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Swoją drogą, pierwszy raz w życiu słyszę o takich protestach. Może w Korei jest jakaś moda na to? Sama nie wiem.

To jest notka z jej bloga na "naver.com". Przetłumaczcie to na angielski lub polski, rzeczywiście tutaj Chip Chan pisze o molestowaniu.

Gdyby tak było, to coś zaczęłoby się układać. Chociaż kto wie? Ta kobieta jest chora psychicznie, wszystko mogła sobie zmyślić. Uważam, że nie powinniśmy brać na poważnie wszystkiego co pisze.

YuRi_Chan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No tak, zapomniałam go dodać: :facepalm:
http://live.afreeca....0142121&szSkin=

E, mi się tam wydaje, że to Chippie tak się zlewa. Kto wie, może cos ją tam rozśmieszyło w tym laptopie... :D A ja za to raz slyszałam, jak ona z kimś gadała (albo to były z jej lapka jakieś odgłosy)

Little Rose.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak z innej beczki, to przeglądając ten wątek gdzieś widziałam jak ktoś zasugerował, że chipi może zalegać z czynszem, dlatego ci wszyscy policjanci stoją pod jej domem. Właśnie blog Chipi zaprowadził mnie do bardzo ciekawej strony, a na niej doszukałam się:

"스토킹당하기전,
95년 청담동  리더스빌을 차경희에게 임대했었다. 집세 안내고 내연남 이상호가 땡깡부려서, 소송했다.

1996년 명도 소송후 집행관이  이상호동생인 이상기를 내치고 방에서 주사기 2개 발견, 신고했는데 한달후 강남경찰서 강력계형사2반이 밤낮으로 경찰서 오라고 전화했다."

Tłumacz google twierdzi, że jest tam wzmianka o czynszu i jakimś komorniku.

A ja za to raz slyszałam, jak ona z kimś gadała (albo to były z jej lapka jakieś odgłosy)

Szkoda, że nikt z nas nie zna koreańskiego. Wtedy łatwo byłoby określić, czy ona czegoś słucha, czy to ona mówi.

Użytkownik Little Rose edytował ten post 07.02.2015 - 20:42

Phantasma.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, również w jednym z postów wyczytałam, że nie należy sugerować się niekiedy godziną na ekranie (stąd "watch time stop"), bo rzekomo "Gonzo"/Cop P zmienia czas na kamerkach (chyba jeszcze cofa obraz czy coś w tym stylu można było z tego zrozumieć) poniżej jeden z tych tekstów:

"침입전후 사진 처음 올리는데 아마 앞으로는 더 정확히 끈을 맞출것이다

위의 두사진은 침입전 맨아래 05:18사진은 침입후 맨 아래 노끈3개가 다른다
[출처] 2014년12월20일 침입전 침입후 |작성자 스토킹당하고있어요"

Nefuko.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, również w jednym z postów wyczytałam, że nie należy sugerować się niekiedy godziną na ekranie (stąd "watch time stop"), bo rzekomo "Gonzo"/Cop P zmienia czas na kamerkach (chyba jeszcze cofa obraz czy coś w tym stylu można było z tego zrozumieć) poniżej jeden z tych tekstów:

"침입전후 사진 처음 올리는데 아마 앞으로는 더 정확히 끈을 맞출것이다

위의 두사진은 침입전 맨아래 05:18사진은 침입후 맨 아래 노끈3개가 다른다
[출처] 2014년12월20일 침입전 침입후 |작성자 스토킹당하고있어요"

Dopiero niedawno zauważyłam, że w kamerce nr 1 czas pokazuje na późniejszą godzinę niż kamerka nr 2 (różnica kilku sekund), czasem staje w miejscu albo sekundy są mierzone za szybko. Jakieś zakłócenia?

Bunny Winchester.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie będę oryginalna pisząc, że zarejestrowałam się tutaj przez ten właśnie temat. Przypomniała mi się baba po paru latach i tak znalazłam to forum. Witam więc.

W zasadzie nie jestem zbyt chętna do rozważań nad życiem chip, chciałabym jednak wyjaśnić kilka rzeczy, bo czytając ten temat parę razy przysłowiowy nóż mi się w kieszeni otworzył.

Zacznijmy od tych nieszczęsnych kamer i opóźnienia. Słuchajcie, wiem, że teorie spiskowe są fajne, ale polecam zapoznać się z instrukcjami działania kamer IP, które są w zasadzie standardem w monitoringu biur, autobusów czy czego tam jeszcze. Mamy tutaj kilka czynników: sam sprzęt, łącze i docelowy dysk zapisu. Kamerki są stosunkowo tanie, nie zapewniają super hiper duper jakości, jednak na potrzeby domowego inteligentnego domu wystarczą. Jeżeli oglądamy transmisję online, przeskok sekundowy czy przywieszenie się są zupełnie normalne. Czas nagrania definiowany jest przez czas odbiornika, i czy był przeskok czy nie można sprawdzić faktycznie w logach urządzenia, więc zupełnie bym się nie sugerowała tym, co pokazuje sama kamerka w informacji. Jeżeli jeszcze któryś z elementów niedomaga, zachowuje się tak a nie inaczej. Elektronika ma to do siebie, że czasem się psuje :D

Verichip. I tu znowu podstawa, jak działają biochipy. Różne są tego standardy zależnie od przeznaczenia, inne do biletów MPK, inne do kart wejścia do budynków. To, co może mieć (o ile wgl ma) Chip, to zapewne Hitag lub coś podobnego. Macie psa lub kota z chipem? No właśnie. To coś podobnego, zawiera jakieś określone dane, typu numer dowodu, można to odczytać z paru metrów lub centymetrów. Możliwe jest śledzenie osobnika z jego pomocą, ale pod warunkiem ustawienia dość drogich "ekranów", coś jak bramki zabezpieczające, stosuje się toto na lotniskach czy w innych wymagających bezpieczeństwa miejscach. W każdym razie taka technologia nie pozwala na sterowanie człowiekiem, jego myślami, ruchami, nie pozwala także na wysyłanie czy odbieranie dźwięku. Próbowaliście mówić do mastercarda, żeby porozumieć się z infolinią banku? Wgl co to za pomysł wszczepiania tego na stopie, chyba, że w Korei tak więźniów oznaczają zamiast elektronicznych bransoletek.

Chipy planowano wprowadzić (testowo weszły zdaje się w Hiszpanii) w celu wyeliminowania plastików. Masz chip, nie potrzebujesz dowodu, karty bankomatowej, prawa jazdy. Wszystko zakodowane w jednym miejscu. Pojawiły się wątpliwości chociażby ze względu na możliwość zawirusowania takiego urządzenia, ale to już inna bajka. Paru ochotników miało lub nadal ma.

Jeszcze co do tego plakatu 666. Diabłem straszą nawet za kupowanie w Empiku, taka mentalność. I tylko cały czas chodzi mi po głowie, czy "nie daj się oszukać" nie jest skierowane do widzów tej szopki.

Phantasma.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hej, jeszcze a propos' tego afreeca.tv, zobaczcie na jej filmiki, szczególnie te z największą liczbą wyświetleń. Ona normalnie pisze komentarze i z innymi ludźmi. Zobaczcie np. tutaj: http://live.afreeca....8146139&szSkin= w trakcie oglądania tego filmiku po prawej stronie pojawiają się wiadomości (wcześniej napisane komentarze), jedną z dodających jest asdsfs, czyli ona sama. 

Kralewna.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ha0grl.jpg

Kolejny plakat... Czas na tłumaczenie:

"Przeciw bankructwu..." Dalej są niewyraźne znaki.

"Pięć zespołów z 95..." Dalej są niewyraźne znaki.

Nie miałam czasu, żeby wszystko przetłumaczyć, przepraszam.

PS: Te pierwsze trzy znaki wyglądają trochę jak rosyjskie "czie": Ч.

Użytkownik Kralewna edytował ten post 08.02.2015 - 13:56

Phantasma.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Powiem coś na temat tych linek: wstążki nie muszą wcale oznaczać jej nieobecności, zwykle, gdy jest w domu też są one rozwieszone. Są po to, żeby po powrocie z domu mogła sprawdzić czy nikt się nie dobijał do drzwi (zakłada wstążki też na klamkę na zewnątrz) na swoim blogu dodała kiedyś filmik jak jedna z linek sama się poruszała. Później wraca do domu i to sprawdza. Myślę też, że ona ma jeszcze jedną kamerkę na zewnątrz - przykładowo przy oknie, bo na afreeca dodaje często filmiki co się dzieje na dworze. Nie widziałam jeszcze, żeby stawała przy oknie z telefonem i coś nagrywała, więc to prawdopodobne. Też zwykle jak gdzieś wychodziła to włącza obraz na laptopie i zaraz go zamyka (gdy jeszcze było widać ekran to to zauważyłam). 

Charika.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I tylko cały czas chodzi mi po głowie, czy "nie daj się oszukać" nie jest skierowane do widzów tej szopki.

Święte słowa :) Zamiast do sprawy podejść obiektywnie, wolą rozstrząsać i szukać drugiego dna :)

Kanari.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co tu się porobiło! Pół roku temu tu był post na tydzień :v
Zastanawia mnie jedno: co się stanie z kamerkami po jej śmierci o ile one będą jeszcze włączone lub się nie zepsują? Dalej będą pobierać prąd lub ktoś je wyłączy?

Little Rose.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zastanawia mnie jedno: co się stanie z kamerkami po jej śmierci o ile one będą jeszcze włączone lub się nie zepsują? Dalej będą pobierać prąd lub ktoś je wyłączy?

Jeżeli faktycznie ktoś ma nad nią kontrolę (w co wątpię), to pewnie je wyłączy. Raczej się nie zespują, a nawet jeśli, to Chipi już o to zadba, by je naprawić, bo przecież są dla niej dość ważne.

Charika.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kamerki niejednokrotnie szwankowały. Był taki dzień, że kamerki zostały na kilka godzin wyłączone. Jakież było moje zdziwienie, gdy po włączeniu dostrzegłam inne mieszkanie :) 

Nefuko.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chippie pędzi z tymi plakatami, cały czas są nowe.

Postanowiłam przetłumaczyć komentarze z jednego z filmików Chip na afreeca - http://live.afreeca....4092521&szSkin= (miał najwięcej wyświetleń):

Chip-chan: 상범 6월5일생님어서오세요 - Sangbeom (?) (pewnie napisane z błędem) 5 czerwca, witam was

Chip-chan: topnomivubyxtc 조용히들으면알수있어요httpiii1wordpresscom대본httpiii1wordpresscom 대 본제안의견→강퇴제안 - topnomivubyxtc (może to jakiś nick?) wiem, że cicho słychać, iii1.wordpress.com - scenariusz - iii1.wordpress.com, komentarze do tego (filmiku) -> zakazane propozycje

skyland000: 여기 뭐하는 방이에여 - tutaj jest robiony pokój? (tutaj tłumacz mi poprawił ostatni znak na 요, chyba było to napisane z błędem)

wwe3575: 지랄하고 자빠졌네 ♡ - pieprz się (jak miło)

$$$$$$S:블 랍님도 - zablokuj go

Chip-chan: 아이디나닉네임에지랄하고이가포함된시청자찾기 - Pieprzyć nazwę użytkownika lub pseudonim, znajdź widzów

Chip-chan: 해당하는시청자가없습니다 - Nie ma odpowiednich widzów

Chip-chan: 조용히들으면알수있어요 - Wiem, że cicho słychać

$$$$$$S: 주의하세요 - Należy pamiętać

$$$$$$S: 감사 - Dzięki

$$$$$$S: 감시 - Zobacz

Chip-chan: dbans1234님어서오세요 - Witamy dbans1234

$$$$$$S: 당하고잇어요 - To jestem ja (?)

Chip-chan: 장마싫어님어서오세요 - Nienawidzę pory deszczowej, chodź (?)

skyland000: 히익ㄷㄷㄷㄷ - Hiik ㄷㄷㄷㄷ (w wymowie jako d d d d)

skyland000: 감시 그만하고 노무현합시다 - Zatrzymajmy się i obejrzyjmy aktualną pracę

Chip-chan: 아이디나닉네임에감시이가포함된시청자찾기 - Gamsiyi (?), które zawiera nazwę użytkownika lub pseudonim - znajdź teraz (chyba chodziło po prostu o więcej widzów)

Chip-chan: 해당하는시청자가없습니다 - Nie ma odpowiednich widzów

Chip-chan: (powtarza poprzednie sentencje z deszczem)

Chip-chan: 지나가는자님어서오세요 - Witamy

Chip-chan: (powtarza sentencje z blogiem na wordpress, wpisując inne nicki na początku)

$$$$$$S: 1 (chyba z 5 razy to pisał/a)

skyland000: 노무현 - tego nie udało mi się przetłumaczyć

Filmik skończyłam oglądać na pierwszej minucie (1:00), bo nagle przestał działać i dotąd się nie włącza. Myślę, że dalej jest mniej więcej to samo - Chip mówi o widzach, powtarza te same fragmenty i, co najważniejsze, nawet nie odpowiada na pytania oglądających.

Little Rose.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chip-chan: 상범 6월5일생님어서오세요 - Sangbeom (?) (pewnie napisane z błędem) 5 czerwca, witam was

Chip-chan: topnomivubyxtc 조용히들으면알수있어요httpiii1wordpresscom대본httpiii1wordpresscom 대 본제안의견→강퇴제안 - topnomivubyxtc (może to jakiś nick?) wiem, że cicho słychać, iii1.wordpress.com - scenariusz - iii1.wordpress.com, komentarze do tego (filmiku) -> zakazane propozycje

skyland000: 여기 뭐하는 방이에여 - tutaj jest robiony pokój? (tutaj tłumacz mi poprawił ostatni znak na 요, chyba było to napisane z błędem)

wwe3575: 지랄하고 자빠졌네 ♡ - pieprz się (jak miło)

$$$$$$S:블 랍님도 - zablokuj go

Chip-chan: 아이디나닉네임에지랄하고이가포함된시청자찾기 - Pieprzyć nazwę użytkownika lub pseudonim, znajdź widzów

Chip-chan: 해당하는시청자가없습니다 - Nie ma odpowiednich widzów

Chip-chan: 조용히들으면알수있어요 - Wiem, że cicho słychać

$$$$$$S: 주의하세요 - Należy pamiętać

$$$$$$S: 감사 - Dzięki

$$$$$$S: 감시 - Zobacz

Chip-chan: dbans1234님어서오세요 - Witamy dbans1234

$$$$$$S: 당하고잇어요 - To jestem ja (?)

Chip-chan: 장마싫어님어서오세요 - Nienawidzę pory deszczowej, chodź (?)

skyland000: 히익ㄷㄷㄷㄷ - Hiik ㄷㄷㄷㄷ (w wymowie jako d d d d)

skyland000: 감시 그만하고 노무현합시다 - Zatrzymajmy się i obejrzyjmy aktualną pracę

Chip-chan: 아이디나닉네임에감시이가포함된시청자찾기 - Gamsiyi (?), które zawiera nazwę użytkownika lub pseudonim - znajdź teraz (chyba chodziło po prostu o więcej widzów)

Chip-chan: 해당하는시청자가없습니다 - Nie ma odpowiednich widzów

Chip-chan: (powtarza poprzednie sentencje z deszczem)

Chip-chan: 지나가는자님어서오세요 - Witamy

Chip-chan: (powtarza sentencje z blogiem na wordpress, wpisując inne nicki na początku)

$$$$$$S: 1 (chyba z 5 razy to pisał/a)

skyland000: 노무현 - tego nie udało mi się przetłumaczyć

Filmik skończyłam oglądać na pierwszej minucie (1:00), bo nagle przestał działać i dotąd się nie włącza. Myślę, że dalej jest mniej więcej to samo - Chip mówi o widzach, powtarza te same fragmenty i, co najważniejsze, nawet nie odpowiada na pytania oglądających.

Te komentarze są zupełnie od rzeczy, tak samo jak te wszystkie plakaty i "ukryte wiadomości". Podejrzewam, że nigdy nie dowiemy się kim jest, na co choruje i jakie ma/miała zamiary.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych