Witam
Jestem tu nowa więc jak coś proszę być wyrozumiałym. Przez przypadek wpadlam na ten temat i rzeczywiście historia tej dziewczyny jest naprawdę ciekawa. Jak dla mnie mało w tym prawdy ale mimo wszystko jest dużo pytań do których nie ma odpowiedzi. Tym bardziej się w to wzdranżasz to jeszcze bardziej chce się wiedzieć co tej dziewczynie tak naprawde dolega. Na pierwszy rzut oka wygląda jak nie jedna przeciętna koreanka, która uzależnila sie od internetu lecz patrząc co się dzieje wokól niej ( te pudła przy drzwiach, wszędzie śmieci, napisy na kartonach itp) i nawet i z nią ( bo kto o zdrowym rozsądku instaluje kamery w swoim domu i pozwala aby cały świat ją mógł oglądać 24h/dobę ) to staję sie naprawdę coraz bardziej podejrzane i jednocześnie robi się żal tej dziewczyny. Bawi się w Big Brother tak jak ktoś wcześniej wpominał? Wątpie
Następna kwestia, która jednak mnie najbardziej zainteresowala to jej ciągłe spanie. Od razu przyszła mi na myśl choroba - NARKOLEPSJA.
Duzo wcześniej o niej slyszalam, dlatego to pierwsze co przyszo mi na mysl. Może dodam coś mniej więcej o co w niej chodzi
Narkolepsja jest zaburzeniem snu o podłożu neurologicznym, charakteryzującym się nadmierną sennością w ciągu dnia. Może rozpocząć się w każdym wieku i trwać przez całe życie. Zazwyczaj pierwsze objawy są zauważalne już u nastolatków i młodych dorosłych, ale mogą pojawić się również w późniejszych latach życia.OBJAWY-Nadmierna senność w ciągu dnia, która może objawiać się atakami snu w ciągu dnia, występującymi często niespodziewanie (dla wielu osób ataki snu są nie do przezwyciężenia); może występować również jako utrzymująca się senność przez dłuższy czas lub jako "mikrosen", polegający na bardzo krótkich okresach snu wtrąconych w stan czuwania.
KATAPLEKSJA- polega na nagłej utracie dowolnej kontroli siły mięśniowej, najczęściej wywołanej emocjami, takimi jak śmiech, zaskoczenie, strach czy gniew. Częściej występuje w stanach zdenerwowania lub zmęczenia. Napad katapleksji może mieć charakter łagodny w postaci uczucia osłabienia siły niektórych partii mięśni (np. opadnięcie żuchwy, opadnięcie głowy, ugięcie kolan, osłabienie siły mięśni kończyn górnych, niewyraźna mowa), ale może zakończyć się całkowitym upadkiem, imitującym utratę przytomności (POST WCZESNIEJ KTOS WPOMINAŁ O TYM), a w rzeczywistości osoba taka podczas upadku ma całkowicie zachowaną świadomość
halucynacje hipnagogiczne są to żywe, realistyczne, często wywołujące lęk marzenia senne (JEJ WYMYSLY NA TEMAT CHIPA I POLICJANTA)
JAK ROZPOZNAC ?
Nadmierna senność w ciągu dnia jest często pierwszym pojawiającym objawem choroby i dla niektórych chorych, JEDYNYM objawem narkolepsji. Nadmierna senność może jednak być objawem wielu innych chorób.
Najczęstsze problemy długoterminowe związane z narkolepsją?Narkolepsja może powodować wiele daleko idących konsekwencji. Ataki snu i katapleksja występujące w miejscach publicznych są bardzo krępujące dla chorego i mogą powodować poważne problemy społeczne i ekonomiczne. Katapleksja może zakłócać aktywność fizyczną, a unikanie sytuacji emocjonalnych prowadzi do wycofania z kontaktów międzyludzkich. Niezdolność do pracy oraz prowadzenia pojazdów jest przyczyną utraty niezależności, kłopotów finansowych oraz wielu innych problemów. W tych sytuacjach osoba chora na narkolepsję bardzo łatwo traci kontakt z otoczeniem i może doświadczać objawów depresyjnych.
Co myslicie?
Można też oczywiscie poczytac na ten temat więcej w google