Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chip-Chan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2750 odpowiedzi w tym temacie

TianTian.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kamerka nr 2 nadal odwrócona..

Guess we have to wait till chippie comes home.

Yesterday I heard a radio broadcast dealing with schizophrenia. It reminded me of chippie and all her "special" behavior like talking, even though we can't see anyone, or looking around as if someone was there, or even just the cameras she set up, to monitor her flat and herself. "Schizo"-patients devellop those typical voices in their heads, can be paranoid about things, which are not actually true or get dellusional and think that someone put a chip inside them, to controll them. This last thing was mentioned in the radio broadcast as a rather common scenario, and I think it's not just a coincidence, that chippie has these chip-"fantasies".
I read this "diagnosis" on the Story of ChipChan-tumblr before, but I'd have to inform myself more about this subject, to be sure that "paranoid schizophrenia" might be chippies mental illness.
This would also explain the rumor, that she might have been in a mental health clinic.
Maybe she has only a "light" case of this illness and can therefore live on her own, besides getting psychotic episodes sometimes. It would be helpful to know how often she gets such psychotic episodes and how strong they are.

Does anyone know a little bit more about schizophrenia? Or has this topic been discussed in this thread?

Użytkownik TianTian edytował ten post 20.12.2012 - 18:06

Dark_Paranoia.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wróciła. Jestem chyba od niej uzależniona :D.
http://zapodaj.net/f...8bb951.bmp.html

Użytkownik Dark_Paranoia edytował ten post 21.12.2012 - 20:31

JachuPL.
  • Tematów: 7
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

to już nieco ponad rok. Coś ciekawego się stało? Ktoś u niej był? Gdzieś była?

Dark_Paranoia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma jej w domu. Mieszkanie wygląda gorzej niż stajnia Augiasza. Jutro 24 grudnia, Wigilia. Bardzo bym chciała wysłać jej chociaż jakiś drobiazg. Szalik, sweter, czy cokolwiek. Kyrie....dlaczego Korea nie jest bliżej nas x| .
Zaniedbałam ostatnio obserwacje. To się ciągnie już ponad rok, a my (w sensie, że internauci) nie dowiedzieliśmy prawie nic, ponad to, co było wiadome na początku. To jest trudniejsze niż myślałam.

JachuPL ona wychodzi z domu, wydaje mi się, że w podobnych porach. Na pewno po zakupy. Ostatnio, gdy ją obserwowałam, wydawało mi się, że ktoś u niej był...a może popadam w paranoje :mrgreen: .

TianTian schizophrenia is a mental disorder characterized by a breakdown of thought processes and by poor emotional responsiveness. Common symptoms include auditory hallucinations, paranoid or bizarre delusions, or disorganized speech and thinking, and it is accompanied by significant social or occupational dysfunction. Diagnosis is based on observed behavior and the patient's reported experiences.

Objawy :
Rozpoznanie opiera się na wywiadzie zebranym od pacjenta, a także nieprawidłowościach w zachowaniu dostrzeżonych przez członków rodziny, przyjaciół lub współpracowników oraz objawach spostrzeżonych przez psychiatrę, pracownika socjalnego, psychologa klinicznego lub innego klinicystę. Do rozpoznania schizofrenii muszą być spełnione określone kryteria, w których uwzględnia się obecność i długości trwania konkretnych objawów. Psychozy przypominające schizofrenię, lecz trwające krócej noszą nazwę zaburzeń schizofreniformicznych.

Tian Tian sorry for the use of the two languages​​, but I can just a little English and I want that all people to understand it.

Edit...czas na fotki.

Po raz raptem 5 odkąd ją obserwuję, ona coś je! Ale co, to nie wiem.
Foto:
http://zapodaj.net/5...4e838a.bmp.html

Użytkownik Dark_Paranoia edytował ten post 23.12.2012 - 21:05

TianTian.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

It's alright for you, to write in polish. Most of what you write I can translate/understand via google translate. :)
It's just unfortunate, that I can't write in polish, so that everyone would understand me. I'm just glad, that there is one way I can participate in this great thread. It means a lot to me, to be in touch with other people thinking&worrying about the same thing.

>schizophrenia
Do you agree with me, that it could be it? Not that it would help us in any way to figure out, how to help chippie :(
And as long as we can't contact her directly, there is nothing we can do, but watch. But sometimes I think, it would be worse if we were actually involved, because she'd either try to get us on her side or she'd shy away out of fear and we'd have it harder to follow her.

I also would love to sent her a present for christmas, let her know that she isn't all alone, that someone is watching over her.

Dark_Paranoia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Yes Tian Tian, I agree with you about schizophrenia. You must learn polish :D. I hope that she didn't commit suicide.

TianTian.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Yes Tian Tian, I agree with you about schizophrenia. You must learn polish :D. I hope that she didn't commit suicide.

Guess I have to :D But I'm already trying to learn korean.
I really hope too, that chippie will never do anything like killing herself or someone else.

Also: Merry Christmas to all of you.
Dołączona grafika

Użytkownik TianTian edytował ten post 24.12.2012 - 01:06

Dark_Paranoia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma jej w domu, jak zawsze, gdy u nas jest rano. Może pracuje? Dzisiaj Wigilia więc Wesołych Świąt wszystkim :mrgreen: . Merry Christmas TianTian :mrgreen: .

Edit.

Chyba mam jakiś trop. Prawdopodobne jest, że cierpi ona na zaburzenia afektywne dwubiegunowe (inaczej psychoza maniakalno-depresyjna).
Objawy tej choroby to zmniejszona potrzeba snu lub hipersomnia (nadmierna senność). Hipersomnia przecież u niej wstępowała.
Można też założyć, że ma halucynacje lub urojenia (cop P, spisek, chip).
Objawem psychozy maniakalno-depresyjnej jest także wycofywanie się z kontaktów społecznych, a z tego co wiemy Chip nie jest zbyt towarzyska.
Bogu dzięki, że chcę zostać kiedyś psychiatrą. Co o tym myślicie? To jest chyba bardziej prawdopodobne założenie niż schizofrenia.

Tian Tian translate this text :mrgreen: . You agree with me?

Użytkownik Dark_Paranoia edytował ten post 24.12.2012 - 10:52

ananaseq.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Schizofrenia, hmm. Jak już wcześniej wspominane było, schizofrenik za żadne skarby nie zgodziłby się na umieszczenie kamer w pokoju, a co dopiero na ich udostępnienie w internecie w celu podglądania jego życia, tak więc to odpada. Psychoza maniakalno-depresyjna, objawy z nią związane idealnie pasują do Chip-Chan.

Dzisiaj w nocy patrzyłam się trochę na kamery, i tak jak już ktoś tu wcześniej wspomniał - ona łyka jakieś tabletki (?). Z jakiegoś zielonego pudełeczka wzięła tabletkę (?) po czym popiła ją wodą zmieszaną z tym zielonym czymś. I przypuszczam że były to prawdopodobnie leki przeciwbólowe, ponieważ co chwile łapała się za głowę, więc wniosek jest jeden - po prostu migrena.

Napisałam również do znanej autorki bloga azjatyckicukier.blogspot.com maila. Interesuje się ona bowiem Azją, z tego co mi wiadomo mieszka w Singapurze, była w Japonii oraz Koreii, więc może słyszała coś o naszej Chippie? Dałam jej link do tego wątku, mam nadzieję że się tą sprawą zainteresuje.

Na chwilę obecną nie ma jej w domu, miejmy nadzieję że poszła do kogoś na święta.

Tak więc wszystkim życzę Wesołych Świąt! Merry Christmas TianTian! :)

Użytkownik ananaseq edytował ten post 24.12.2012 - 11:25

TianTian.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I'm sorry :( I don't know too much about mental illnesses, even less about specific ones like na zaburzenia afektywne dwubiegunowe or psychoza maniakalno-depresyjna. When I heard the symptoms of schizophrenia, they seemed to fit on chippies case, but you could be right about your diagnosis, too.
But it's sad, because even if we know what she has, how can we help her? Maybe we'd know if we have to help her or if we should let her be.

What if Chippie actually has a (boy-/girl-)friend with whom she sometimes spents the night? Like today. I really don't want her to be wandering through the night, all alone. Maybe she goes to someone. That would be great. (Chippie-Chan-fanfiction is coming soon :rotfl:)

TianTian.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

As it is Christmas, I have a little present for you all. I mentioned it before, but since end of august 2011, I've been taking screenshots of chippies webcams. I cleaned out my archives of pics and put together little rar-files for every month. Hope they are as useful to you, as they were for me. Unfortunately some months are missing pics of several days.
The pictures are sorted by date. The filenames are like capture_01032012_203446.jpg, which means capture_day/month/year_hour/minute/second.jpg.
If you find any problems or mistakes in sorting, please tell me, so I can fix it. I'm also looking for a way to upload the pics as rar-files, without using OCHs (maybe Dropbox).

The password for all these files is "x" without the ".

August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
July 2012
August 2012
September 2012
October 2012

Dark_Paranoia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wróciła wczoraj o 23 (u niej 7 rano). Długo jej nie było. Ciekawe, co ona robi, gdy jej nie ma.

somewaterfowl.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@DarkParanoia co jak co, ale to na pewno nie jest afektywna dwubiegunowa :D Nie występuje u niej przymus mówienia (obejmujący najczęściej ogół chorych) ani chociażby pobudzenie psychoruchowe. Objawy które przytoczyłeś równie dobrze można podciągnąć pod wiele innych zaburzeń, a co najważniejsze nie wyszczególniły się u niej wyraźne okresy hipomanii, manii i depresji. Temat ten trwa prawie dokładnie od roku, a to jest już bardzo dobry czas na obserwację i ujawnienie się wszystkich symptomów. Jutro postaram się pooglądać ją przez jakiś czas, przejrzeć archiwum tego tematu i spróbować coś wymyślić.

Dark_Paranoia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Asgrot spróbuj. Może coś wniesiesz to tej sprawy. Faktycznie, miałam wątpliwości co do pobudzenia psychoruchowego i przymusu mówienia. Jednakże jeśli chodzi o depresję, to nie jestem tak do końca pewna, czy ona jej nie ma. Ale mam za mało..hmm.. doświadczenia jeśli chodzi o jej osobę, ponadto nie jestem psychologiem, ja tylko interesuję się psychologią. Skojarzyło mi się z cyklofrenią. Chciałam tylko pomóc :mrgreen: . Może ty coś pomożesz. A jej znowu nie ma. Pewnie zaś przyjdzie dopiero rano.

somewaterfowl.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Dark_Paranoia ja też przecież nie jestem psychologiem i jedynie podobnie jak Ty pasjonuje się tą dziedziną :) Choć nie ukrywam, że najprawdopodobniej ten kierunek przyjdzie mi studiować. A co do samej obserwowanej - ona te wszystkie śmieci sama świadomie gromadzi, czy jest to po prosty wynik całkowitego zaniedbania domu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych