Skocz do zawartości

Zdjęcie

Polacy - naród owiec (Podatki)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
358 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak. Bo to rządzący są tylko ci najgorsi, a ludzie nie mają żadnego wpływu na to jak się żyje. ;)
To jest tró story, tylko że boli bo można zobaczyć te przywary u siebie i potem - o nie daj boże - jeszcze coś zmieniać.

#182 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

hmm mnie zastanawia jeden fakt, piszecie po 500 stron, ale co to da, że narzekacie trzeba wyjść zaprotestować, po co te przepychanki na forum i narzekanie, w ogóle nie rozumiem tego co autor miał na myśli chociaż Strikera lubię i szanuję bo to mój kolega, trzeba było napisać list do premiera i podpisać nickami, przecież Dziki Kurak nie uleczy ustroju, a to jej portal. A biadoleniem jak dziadki po mszy świętej nic nie zmienimy.

Użytkownik mroova edytował ten post 23.06.2013 - 17:37

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak. Bo to rządzący są tylko ci najgorsi, a ludzie nie mają żadnego wpływu na to jak się żyje. ;)
To jest tró story, tylko że boli bo można zobaczyć te przywary u siebie i potem - o nie daj boże - jeszcze coś zmieniać.

@mylo - rządzący: zdefiniuj proszę te pojęcie. Określ co oznacza i jakie kompetencje mają osoby, które się nim określa.

Gadanie, że w demokracji to my mamy coś do gadania jest śmieszne gdy nasza władza kończy się w momencie gdy odchodzimy od urn wyborczych. Chociaż fakt jest taki, że następuje przebudzenie Polaków :)

W Elblągu odwołano prezydenta miasta z PO. W Warszawie mają już wymagane 130 tyś podpisów by odwołać Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, która jednocześnie pełni funkcję wiceprzewodniczącej PO. Najlepsza była jej reakcja jak się o tym dowiedziała - stwierdziła, że to nie są prawdziwi Warszawiacy..

Ok lecimy dalej wg. CBOS 68% uważa, że sytuacja w kraju zmierza w złym kierunku (próba na 1010 osób). Według sondy onet.pl Bardzo dobrze i dobrze pracę rządu Tuska ocenia 18% Polaków ale źle już 80% z czego 63% jako bardzo źle (próba na 25 tyś osób).

Najlepsze, jest to że dotychczasowe hasło wyborcze numer 1 - zagłosujcie na nas bo w przeciwnym razie rządzić będzie mały, wściekły Kaczyński straciło moc i nikt się już nie boi wizji rządów Kaczyńskich. Polacy się uczą :)

Użytkownik Striker edytował ten post 23.06.2013 - 17:54

Imb.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wyjść na ulicę, zaprotestować... Jak to łatwo powiedzieć, a jeszcze łatwiej jest dawać same dobre rady. ;)

Niestety, ale mówiąc o zmianach w sensie większym niż nasze podwórko, miasto - jeżeli chcemy zmienić coś na skalę ogólnokrajową, to naszą jedyną realną możliwością, jaką mamy my, obywatele, są wnioski o referenda. Tylko tutaj napotykamy na przeszkodę w postaci Marszałka i jego dobrej woli, której niemal nigdy nie było. Każdy wniosek od obywateli, na który uzbiera się wymaganą liczbę podpisów musi zostać jeszcze zaakceptowany przez władzę w postaci marszałka, czyli tutaj odpada wszystko, co nie będzie po myśli władzy, odpada w przedbiegach - wystarczy zapoznać się z wnioskiem o referendum w sprawie posyłania sześciolatków do szkół i rozbrajającej swoją szczerością wypowiedzi minister edukacji, że i tak żadnego referendum nie będzie (mimo zebrania około miliona podpisów).

Tutaj coś takiego, do poczytania:

Polska to kraj demokratyczny?

Często spotykamy się z twierdzeniem, że Polska to kraj demokratyczny lub słyszymy od polityków, że „w demokratycznym państwie to…”. Otóż gdyby tak się przyjrzeć to nici z tej całej demokracji. Oczywiście raz na cztery lata możemy oddać swój głos na partię – zazwyczaj tę, której marketing dotarł do nas najlepiej lub której obietnice nam się najbardziej podobają. Mamy również takie demokratyczne narzędzia jak obywatelska inicjatywa ustawodawcza czy referendum ale mało kto o tym wie i mało kto z tego korzysta. Jako, że organizowałem referendum ogólnopolskie w sprawie umowy ACTA wiem jakie reakcje można spotkać u obywateli prosząc o podpis.

My Polacy boimy się podpisywać cokolwiek, boimy się o nasze dane osobowe lecz nie zdajemy sobie sprawy z tego, że są one przetwarzane przez setki firm i krążą po bazach danych, które można kupić. Jednak głównym powodem dla którego nie chcemy brać udziału, w życiu społecznym poprzez podpisanie petycji, wniosku o referendum itp. Jest nieświadomość! Można by zdać pytanie skąd wzięło się to dziwne stwierdzenie? Otóż w tym roku przeprowadzano badania wśród obywateli na temat tego czy wiedzą czym jest referendum. Większość ankietowanych nie miała żadnego pojęcia w tym temacie już pomijając pytania odnośnie wymaganej ilości podpisów. Sam z ciekawości nagrałem film na ten temat by sprawdzić czy rzeczywiście jest aż tak źle? Okazało się, że niestety tak.

Można by obwiniać tutaj każdego po kolei jednak takich rzeczy powinno się uczyć w szkołach na lekcjach WOS-u, co więcej powinno się je praktykować. W Polsce jest z tym ciężko… W całej historii naszego kraju odbyły się zaledwie cztery referenda a wszystkie obywatelskie inicjatywy trafiły do parlamentarnego kosza – ponad 4,5 miliona podpisów. Dla drastycznego przykładu w Szwajcarii do dnia dzisiejszego referendum odbyło się już ponad 575 pomijając fakt, że w każdym referendum obywatele odpowiadają na ok. 15 pytań. W Polsce nie obchodzi nikogo nasze zdanie. Jesteśmy skazani na decyzje podejmowane przez partię rządzącą. Dlatego jeśli ktoś Ci kiedyś powie, że żyjesz w demokratycznym kraju to przytocz mu powyższe dane i kontynuujcie rozmowę…

Źródło

Olbrzymie znaczenie mają także media, które są w sumie najlepszym odzwierciedleniem obecnego ustroju - nie pokazywać tego, co naprawdę jest ważne tylko to, co najlepiej się sprzedaje. Po co informować o kolejnych upadających firmach, niejednokrotnie wręcz umyślnie dobijanych przez "tych na górze". Tutaj jest ciekawy wykład pana Kluski, założyciela firmy Optimus, która niedługo po przemianach ustrojowych, gdy jeszcze funkcjonował u nas jako taki wolny rynek rozwijała się i obecnie mogłaby stanowić jednego z liderów na świecie w strefie komputerowej, ale... sami obejrzyjcie:

http://www.youtube.com/watch?v=DVVCKkOYPqQ

Obecnie zamiast próbować zmienić obecną sytuację protestem i buntem (chociaż, jeśli sytuacja stanie się jeszcze gorsza, to fala strajków będzie nieunikniona; pozostaje jednak pytanie - co po niej?), jedynym sensownym rozwiązaniem jest mrówcza wręcz praca u podstaw oraz powrót do najpiękniejszej zasady - módl się i pracuj.

#185 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

@Imb

Wyjść na ulicę, zaprotestować... Jak to łatwo powiedzieć, a jeszcze łatwiej jest dawać same dobre rady. ;)

Najłatwiej to jest siedzieć i narzekać. Pisałam już kiedyś, że jeśli chcemy zmienić coś w kraju w polityce to trzeba się w nią zaangażować, innego wyjścia nie ma. W takim układzie można 20 kolejnych lat narzekać na rząd, jedni muszą protestować inni myśleć jak to wszytsko skleić do kupy, żeby miało ręce i nogi. Państwo to żywy organizm, nie zabawa w kotka i myszkę. System musi być tak stworzony, żeby ten organizm funkcjonował i dawał funkcjonować tym co go tworzą. Do tego zależny od innych organizmów (państw)Tego nie zmieni się od tak, pewne przemiany muszą i będą trwać latami. Trzeba im tylko nadać odpowiedni kierunek.

Użytkownik mroova edytował ten post 24.06.2013 - 14:09

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jaki ja mialem cel tworzac ten temat? Czulem frustracje. Ta frustracja sie nawarstwiala. Czulem jej jeszcze wiecej az wkoncu nie wytrzymalem i wyrzucilem z siebie to co mnie boli. A boli mnie to ze musze ponosic konsekwencje za decyzje niekompetentnych lub nieucciwych politykow i urzednikow.

Użytkownik Striker edytował ten post 23.06.2013 - 23:29

Kabezecik.

Magia i Miecz

• Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Parias i Dekadent - strasznie bronisz biurokracji i tego całego bagna. Dziwne,może sam pracujesz w rządzie?
A tekstu typu "wyjść na ulicę i coś zrobić nie jest tak łatwo" W innych krajach typu Grecja potrafią. Bez pisania na forach. Po prostu jest bunt,to się robi dym. Proste. Tylko u Nas,w Polsce ludziom się nie chce,bo jest strach - o pracę ,bo kto za dużo gada może ją szybciutko stracić.
Jest przyzwolenie na żenująco niskie zarobki,więc Parias i Dekadent czyja to jest wina ? Zwykłych obywateli ? Poniekąd,ale tylko w niewielkim stopniu.

Zastanawiam się czy tu,w Polsce jest w ogóle jeszcze sens powstania ludzi,czegokolwiek.
Jestem młodą,ambitną osobą,chętną do godnej pracy,zatrudniłem się w pracy,przepracowałem 192 godziny w miesiącu. Wypłaty dostałem...900zł.
I wiesz co? Chrzanię to,tu nie ma się co zastanawiać,stąd trzeba jak najszybciej uciekać.
Polska to tonąca łódź.

#188 Gość_Creator

Gość_Creator.

Napisano

Cieszę się, że jest ktoś na tym forum, kto ma podobne odczucia jak moje. Striker, bo o nim mowa rozumie, że ta "demokracja" jest pozorna, bo fakt jest taki, że wybór jest pomiędzy tym, co rząd sam wystawi. Wielkie mi halo. Tu trzeba zrywu narodowego, niech uczciwi ludzie wchodzą do władzy, młodzież która chce silnej i bogatej Polski i bogatego społeczeństwa. Ja mam tylko nadzieję, że większość Polaków pójdzie do urn i zagłosuje na patriotów, ludzi oburzonych, wściekłych na władze i wściekłych na rujnowanie Polski. Wreszcie utworzyli legalną partię i jest to nadzieja i coś co może wreszcie wspomoże odbudowę kraju.

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@mylo

Tekst, który wstawiłeś oczywiście ma sens - tylko warto zauważyć jedno:

To ludzie tworzą ten system, nie paru figurantów u władzy.

Ludzie nie tworzą systemu, my w Polsce żyjemy "obok"; system żyje swoim życiem. Figuranci u władzy to osoby, które przygotowały III RP pod swój własny interes - i to jest właśnie system. To nie jest jakieś wielkie odkrycie - pisał już o tym dawno w/w Wańkowicz w swoim dziele "Kundlizm" czy Ziemkiewicz w "Polactwie"; jednak od słowa pisanego do zrozumienia jest daleka droga.

Więc owszem, istnieją grupy interesów, które zrobiły z nas chamów i taka sytuacja bardzo im pasuje - ale jest również w tym nasza wina, że chamstwem i cwaniactwem nadal się szczycimy. Brakuje elit (bo nie będziemy nimi nazywać przecież aktualnych "celebrytów"), brakuje bogatej i dobrze wykształconej klasy średniej; bez tego trudno coś budować.

Reasumując - rozgonić układ, który ciągle do tych naszych biednych głów sączy swój postkomunistyczny jad i równocześnie zająć się "pracą u podstaw" - zmienić "polactwo" w naród.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na co zamienić? ;) Na jakiegoś nieustalonego króla o którym ktoś tutaj opowiada? Czy może na ludzi którzy będą mieć konotacje z ONR, NOP czy innymi ksenofobicznymi organizacjami które jeden jad zastąpią drugim.

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na co zamienić? ;)

Na ludzi, którzy będą działać w (ładnie nazwanej przez Dmowskiego) ogólnie pojętej "sprawie polskiej" a nie w ramach swoich małych cwanych interesów - którzy "odkryją prawdę" iż ten kraj należy do nas wszystkich i trzeba go budować a nie rozkradać; "Polska dla Polaków", wszystkich!

Nie interesuje mnie kto to będzie - jeżeli będzie w stanie powiedzieć do mnie, szczerze i bez fałszu, "budujmy ten kraj razem" to podam mu rękę.

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadzam się z tobą Shi, ja też zaufam z przyjemnością takiemu komuś. Wyznacznikiem wartości musi być miłość do Polski i chęć poświęcenia a nie tylko zarobienia. Ideologie mają drugorzędne znaczenie, ważniejsza wrażliwość i miłość do kraju a przede wszystkim do wszystkich jego mieszkańców.

Straszenie dojściem do władzy innych niżeli ci politycznie poprawni dzisiaj jest korzystne dla złodziejskiej wierchuszki, która nie wyznaje żadnych ideałów i co najwyżej się nimi zasłania i instrumentalnie wykorzystuje. W moich oczach nie ma polityków do których miałbym szacunek, niekiedy tylko któremóś zdarzy się przemówić ludzkim głosem.
Ale wierzę, że istnieją ludzie, którym nieobca jest przyzwoitość i mam cichą nadzieję, że kiedyś wiatr historii wypchnie ich w górę.

A jeśli ktoś wierzy jakiejś sile politycznej niech zauważy, że zasadniczo droga Polski zmierza w tym samym kierunku, niezależnie kto jest u władzy czyli aktorzy w spektaklu się zmieniają ale reżyser dba o kierunek, reżyser Złodziejowsław Przekręt vel Łapówa ;)

Użytkownik Padael edytował ten post 24.06.2013 - 16:14

#193 Gość_Creator

Gość_Creator.

Napisano

Shi dobrze mówi i widzę, że rozumie o co w tym bajzlu chodzi Pariasie. Natomiast mówisz tak trochę w sposób anty o ONR. Nie wiem jak NOP, bo nie przyglądam się temu ugrupowaniu bliżej, ale ONR od dłuższego czasu jest demonizowany, ale przez kogo wiadomo. Ludzie nie można wierzyć tym pasztetowym mediom i bandyckim pismakom, że to jakieś skrajnie niebezpieczne grupy. To nie jest prawda. W wielu tych ruchach narodowych działa masa zniecierpliwionej młodzieży, która chce coś zmienić w tym kraju. Jak myślicie, dlaczego tak jest że obecna władza i media od lat przypinają plakietki takim grupom jako faszystowskie czy antysemickie? Bo się ich boją, a najlepszą metodą jest szybka medialna pacyfikacja kluczowymi słowami w propagandowym bełkocie. Ja szczerze mam dość tych samych gęb, które zmieniają się od 30 lat, skaczą z partii do partii lub zmieniają ich nazwy. To nic nie daje głosowanie na nich. Tu trzeba świeżej krwi, której tak się boją, którą tak obsmarowują. Ludzie, w Polsce nie ma faszyzmu. Od kiedy patriota, który chce Polskiego przemysłu, wysokiego PKB, a także nie chce faworyzowania mniejszości kosztem większości, jest faszystą? Czy to jest w porządku? Ja na pewno zagłosuję na narodowców.

Tenhan.
  • Tematów: 52
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na co zamienić? ;) Na jakiegoś nieustalonego króla o którym ktoś tutaj opowiada? Czy może na ludzi którzy będą mieć konotacje z ONR, NOP czy innymi ksenofobicznymi organizacjami które jeden jad zastąpią drugim.

Z tym że drugi jad co najwyżej może otruć jakieś mniejszości (choć nie musi) a ten co jest obecnie zatruwa lwią część Polaków i polskość. Jak się przewrócę w domu i złamię nogę to nie powiem że nie jadę do szpitala bo mogę po drodze złapać katar i będę sobie leżał ze złamaną nogą. Czerwony rak jest najgorszy i już nawet lepszy jest faszyzm niż żydokomuna (oczywiście to że uważam że faszyzm > żydokomuna nie oznacza że jestem jego zwolennikiem, spośród dwóch brzydkich kobiet też można stwierdzić która jest ładniejsza).

Użytkownik Tenhan edytował ten post 24.06.2013 - 17:57

#195 Gość_Creator

Gość_Creator.

Napisano

Zobaczcie o jaką Polskę walczą młodzi narodowcy. To nie są faszyści, tylko prawdziwi patrioci i w pełni ich popieram.

http://www.youtube.c...h?v=maqve3w1fEs

I jeszcze wiele innych inicjatyw patriotycznych

http://www.youtube.c...h?v=oGNVhSwg3MM

http://www.youtube.c...h?v=sjZH68CBXRQ

http://www.youtube.c...h?v=7v6bJ75yXK8

http://www.youtube.c...h?v=BlUTxVsg9C0

Bóg Honor Ojczyzna! Jeszcze Polska nie zginęła! "Pocałunek złożony na ziemi Polskiej ma jednak dla mnie sens szczególny. Jest to jakby pocałunek złożony na rękach Matki- albowiem Ojczyzna jest Naszą Matką ziemską. Polska jest Matką szczególną. Niełatwe są Jej dzieje, zwłaszcza na przestrzeni ostatnich stuleci. Jest Matką, która wiele przecierpiała i wciąż na nowo cierpi. Dlatego też ma prawo do miłości szczególnej" Jan Paweł II

Użytkownik Creator edytował ten post 24.06.2013 - 18:13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych