Creator@
Inne rządy prywatyzowały znacznie więcej niż Tusk. I co? Poza PiSem za czasów premiera Kaczyńskiego który z drugiej strony prawie całkowicie zablokował proces prywatyzacji - nie z powodów gospodarczych, a politycznych. Czyli przeskakujemy ze skrajności w skrajność. Albo prywatyzujemy jak leci z powodów politycznych, albo prywatyzujemy nic z powodów politycznych. Zero planowania, czyste emocje.
A co mnie intencje interesują. Liczą się fakty, a fakt jest taki że gospodarka i przemysł krajowy leży i kwiczy. Obudź się. Nie śpimy.
W Polsce przedsiębiorstwa mają bardzo niskie obłożenia kosztami pracy. Niska płaca minimalna, średni ZUS dla pracowników. Ryczałtowy ZUS dla przedsiębiorców. Liniowy 19% podatek CIT też należy do niskich. W końcu wysoki VAT nie dotyka firm i przedsiębiorców w takim stopniu - bo można go odliczać i mocno naginać dla osobistych wydatków. Oczywiście Lewiatan powie co innego, ale średni koszt pracy pracownika w Polsce to ok 7 euro na godzinę - jeden z niższych w UE. Gadanie o wysokich kosztach pracy to tylko usprawiedliwienie. Bo Polskę dobijają nie wysokie koszty pracy, ale brak siły nabywczej konsumentów. Podajcie liczby które potwierdzą te wielkie koszty pracy. Dla przedsiębiorcy zawsze będą one za duże, jeśli myśli tylko w skali mikro - czyli obniżania kosztów produkcji. Ale zapominamy wtedy o ogóle gospodarki gdzie pętla niskich zarobków doprowadza do zablokowania konsumpcji na bardzo niskim poziomie i zwiększania się różnic płacowych. To dusi gospodarkę, ale do tego trzeba mieć szerszy ogląd sprawy niż tylko "OBNIŻANIE KOSZTÓW PRODUKCJI" - najlepiej poprzez obniżanie wypłat.
Rozwiązaniem jest zwiększanie innowacyjności, nie obniżanie płac. Oczywiście jeśli chcemy się wyrwać z pętli niskich zarobków - jeśli nie, to droga wolna.
Tak Mylo, a dramatycznie niskie PKB jest skutkiem tych jakże niskich kosztów pracy. Człowieku nie załamuj mnie.
Obejrzałeś wykład? Nauczyłeś się czegoś? Jeśli Dariusz Brzozowiec nie przemówił Ci do rozsądku (chociaż jestem pewny, że nawet tego nie ruszyłeś) to polecam wersję łopatologicznie przedstawionej biedy:
http://polskabieda.com/
Użytkownik Creator edytował ten post 27.06.2013 - 06:48