Skocz do zawartości

Zdjęcie

Polacy - naród owiec (Podatki)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
358 odpowiedzi w tym temacie

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

mylo - oczekujesz rozwiążań? Rozwiązania wszyscy znają tylko nikt nie chce ich wprowadzić.

Powiedz.. Czy jeśli ja Ci podam te rozwiążania to Ty sprawisz, że zostaną one wprowadzone? Jeśli tak to cudownie i chętnie się podzielę z Tobą rozwiązaniami, o któych wielu mądrych ludzi pisze.

Reindustrializacja kraju, my powinniśmy mieć przemysł oparty o noweh technologie, którego kapitał zakładowy pochodzi od polskich obywateli. Bo zagraniczne fabryki pieniędzy w Polsce nie zostawiają, a piorą pieniądze tak aby one lądowały w krajach spółek matek.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polska akurat mocno stoi przemysłem, za ponad 28% PKB odpowiada przemysł - to dużo.
Niestety nie da się przejść do gospodarki innowacyjnej z marszu, bo jest to bardzo kapitałochłonne i wymagające rozbudowanych i stabilnych przedsiębiorstw. Do tego ważna jest tutaj mentalność przedsiębiorców, którzy muszą być gotowi na inwestowanie w innowacje, które mają długi okres zwrotu. Łatwiej handlować towarami z Chin niż stworzyć innowacyjny produkt.

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Polska akurat mocno stoi przemysłem, za ponad 28% PKB odpowiada przemysł - to dużo.
Niestety nie da się przejść do gospodarki innowacyjnej z marszu, bo jest to bardzo kapitałochłonne i wymagające rozbudowanych i stabilnych przedsiębiorstw. Do tego ważna jest tutaj mentalność przedsiębiorców, którzy muszą być gotowi na inwestowanie w innowacje, które mają długi okres zwrotu. Łatwiej handlować towarami z Chin niż stworzyć innowacyjny produkt.

mylo, piszesz bzdury.

Po pierwsze Polska przemysłu nie ma prawie żadnego. Miała 20 lat temu ale teraz prawie go nie ma.

Po drugie gospodarka innowacyjna to tylko pojęcie i nie ma nic wspólnego ze strategią gospodarczą polski, która przewidywałą ograniczenie przemysłu i rolictwa na rzecz usług - my w latach 90-tych posiadaliśmy robudowane i stabilne przedsiębiorstwa. Zostały sprzedane zagranicznym inwestorom za ułamek wartości. Maszyny zostały wywiezione do fabryk właścicieli za granicą, a polskie fabryki do bankructwa.

Po trzecie Mentalność przedsiębiorców nie ma nic do rzeczy - mentalnością każdego przedsiębiorcy jest zarobienie pieniędzy. Jeśli interes przynosi korzyści to się go rozbudowuje. Jeśli przynosi straty to się go zamyka - tutaj nie ma mentalności tylko czysta matematyka. Pierdzielisz farmazony bo starasz się udowadniać swoje racje, które są nijakie. Koszty prowadzenia działąlności, w Polsce są jednymi z najwyższych w UE, nie wspominając już o tym, że przyjazność państwa jest jedną z najgorszych.

Po czwarte handlowanie towarami z Chin ma się nijak do produkowania towarów w Polsce - konkurencją dla przemysłu ciężkiego bylibyśmy nie dla Chin lecz dla UE. Za inwestycje odpowiadają banki, a te nie wspierają rodzimego przemysłu bo zdają sobie sprawę z rzeczywistości - i znowu wracamy do czystej matematyki - nie opłaca się inwestować w polskiego przedsiębiorcę - a to z kolei jest wina naszych polityków, którzy odpowiadają za zniszczenie przemysłu.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Striker, nie chcę być niemiły ale jeśli czytam takie pierdoły to mi się nie chce być miłym.

Kto jest największą potęgą przemysłową Europy? Niemcy. Jaki procent PKB tworzy u nich przemysł? 29,1%.
No tak bo to potęga przemysłowa.

Skoro Polska zniszczyła sobie przemysł to pewnie powinna mieć ten wynik poniżej średniej w UE która wynosi 18% PKB.

Ale co widzimy? W Polsce przemysł odpowiada za 28,1% PKB! Jak to możliwe skoro jesteśmy pustynią przemysłową i wszystko sprowadzamy z Chin. Ba w tym kwartale mamy nadwyżkę eksportu nad importem.

Ile razy musiałem poprawiać na tym forum takie bzdury których można uniknąć poświęcając 5 sekund w googlach? Sprawdzajcie prawdziwość swojego zdania zanim się coś napisze. Plox.

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Możesz być jaki chcesz ja nie biorę tego do siebie..

Uważam, że Polska przemysłu nie ma bo Polski PKB przypomina PKB Belgii, Państwa o niemal czterokrotnie mniejszej liczbie ludności. Więc porównywanie wielkości przemysłu tylko do PKB to bzdura. Podajesz strukturę PKB na którą w Polsce w 28.1% składa się przemysł ale to nie oznacza, że jest on duży.

Ale porównajmy to Twoim sposobem tylko, że tak dla sprawiedliwości porównamy ten przemysł do liczby mieszkańców danych krajów europejskich.

Polska - roczny PKB 487,6 mld $ - przemysł 28,1% - czyli przemysł daje Polsce 137 mld $ do PKB, a to jest 3554$ na mieszkańca.

Niemcy - roczny PKB 3400,6 mld $ - przemysł 29% - czyli przemysł daje Niemcom 986,1 mld & do PKB (a ma niemal taki sam procent jak Polski!!!) - 12276$ na mieszkańca.

Francja - PKB 2608,6 mld $ - przemysł 24% czyli 636 PKB czyli 9704$ na mieszkańca.

I teraz patrz na to bo to będzie fajne:

Belgia kraj o PKB równym Polsce - 484,6mld $ - przemysł 25% PKB czyli 10864$ na mieszkańca.

Holandia - PKB 773,1 mld $ - przemysł 24,2% PKB czyli 11150$ na mieszkańca.

Mylo widzisz mylisz strukturę PKB, na którą w Polsce składa się 28,1 % PKB z wielkością przemysłu, a Polska ma przemysł wielkości Belgii, kraju o niemal 1/4 mieszkańców Polski i dziesięcio-krotnie mniejszej powierzchni. Polska powinna mieć przemysł conajmniej taki jak Hiszpania.

Użytkownik Striker edytował ten post 19.08.2013 - 16:15

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Striker, oj Striker. Znowu opowiadasz jakieś opowieści dziwnej treści zza siedmiu rzek i gór. Hiszpania nie była sterowana centralnie, gdzie stawiano na przemysł nisko wyspecjalizowany i mało innowacyjny - głównie ciężki który nie miał ekonomicznego sensu, co widać było dokładnie po paraliżu gospodarczym końcówki PRLu. Taka tam wybiórcza pamięć gdzie Ci pasuje. ;) Standard.

Sprawa jest prosta. Jeśli w strukturze gospodarki przemysł odpowiada za 28% PKB to znaczy że jest on silny i nie ma co manipulować nominalnymi wartościami, bo nie jesteśmy Holandią ani nawet Hiszpanią. Właśnie o tym pisałem gdy chciałem konkretów, a nie płaczów o jabłko którego nie jesteśmy w stanie sięgnąć.

Sprawa jest prosta:

Mamy prawie najwyższy udział przemysłu w PKB w Europie.
Mamy teraz nawet nadwyżkę handlową z zagranicą. Dla niekumatych eksportujemy więcej niż importujemy. Taka sytuacja dotyczy tylko krajów bogatych w surowce i z silnym przemysłem. A że nie jesteśmy potęgą wydobycia surowców naturalnych, odpowiedź czemu tak się dzieję nasuwa się sama.

Mów do mnie logicznie Striker i nie zmieniaj stanowiska za każdym powiewem wiatru. Bo najpierw pisałeś że przemysł w Polsce jest w rozsypce, potem w panice na wieść jakie opowiadasz pierdoły zacząłeś porównywać Polskę do krajów zachodnich bo "mamy mniejsze PKB niż xxx". To nie jest żaden argument. Przemysł byłby w rozsypce gdyby udział w PKB byłby znacząco niższy niż teraz i na pewno nie mielibyśmy dodatniego bilansu handlowego.

optymista.
  • Tematów: 16
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Husar,

To przyprowadź do naszego kraju przeciętnego Niemca, Francuza, Anglika, Włocha, który jest gołodupcem, to by dostał rozwolnienia ze strachu przed tym jak sobie u nas poradzić. Oni nie są przyzwyczajeni do tak ciężkich warunków.

1. U naszych wschodnich i południowych braci warunki są takie same lub gorsze, więc idąc tym tokiem myślenia, to są oni równie zaradni, albo zaradniejsi, niż Polacy.
2. Czy słusznym jest nazywanie zaradnością przystosowania się do kiepskich warunków? Jeśli już, to IMHO zaradnością byłoby takie działanie, by te złe warunki sobie polepszyć, a nie godzić się z nimi.
3. Ciamajda z Niemiec, Francji, czy podobnych krajów żyje u siebie ze socjalu i narzeka, że dostaje go za mało i ogólnie w kraju jest źle. W Polsce analogiczna ciamajda żyje i robi to samo, tylko, że socjal ma trochę mniejszy. Innych różnic między nimi raczej nie ma.

Użytkownik optymista edytował ten post 19.08.2013 - 18:18

goompas.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mylo a co według ciebie będzie argumentem, że polska nie ma przemysłu? Skończ już siać te swoje farmazony z tuby, bo to się już śmieszne robi. Przecież pokazał ci, że nasz przemysł produkuje 4 razy mnie niż zachodni.
Widać dobrze ci płacą :)

Użytkownik goompas edytował ten post 19.08.2013 - 18:59

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem jak mam Ci logiczniej wyjaśnić, że struktura PKB nie przekłada się na wielkość przemysłu. Tylko realne kwoty, które ten przemysł wytwarza w przełożeniu na liczbę mieszkańców i powierzchnię kraju.

Równie dobrze możesz powiedzieć, że mamy większą armię od Niemiec bo Niemcy przeznaczają tylko 1,3% PKB na armie, a Polska aż 2%. tyle tylko że nasza armia w porównaniu do niemieckiej to jak cyborg do stracha na wróble. Polski PKB jest bardzo niskie - chcesz wiedzieć jak to sprawdź jaką pozycję mamy w PKB per capita - czyli na jednostkę - i wtedy będziesz wiedział gdzie jest Polska w UE - na samym dole.

Co do historii to nie musisz mnie uczyć historii Polski. Wiem gdzie byliśmy i gdzie jesteśmy ale to nie jest prawdziwy problem pozatym minęło już 20 lat to sporo. Prawdziwy problem polegał na tym, że w latach transformacji nie mieliśmy odpowiedniej kadry zarządzającej, która potrafiłaby radzić sobie na konkurencyjnym kapitalistycznym rynku. Transformacja była nagla, a "przyjaciele" z zachodu zamiast nam pomóc to wykorzystali sytuację i albo pozbywali się konkurencyjnych przedsiębiorstw doprowadzając je do bankructwa albo je wykupywali za bezcen i przenosili do własnych krajów, a to dlatego, że przemysł działa na rynku ogólnoeuropejskim, a nie lokalny więc Europie nie była potrzebna konkurencja w dodatku taka, która zaniża ceny.

Wiesz jak dzisiaj przedsiębiorstwa opierające sie o kapitał zagraniczny piorą kasę by nie płacić jej do naszego budżetu? Np. Fabryki produkcyjne wykupują wszystkie możliwe licencje od spółek matek - nawet jeśli ich nie potrzebują i za dużo większą cenę niż wartość rzeczywista a to zmniejsza im zysk więc podatek od dochodów w Polsce płacą mniejszy, za to do siebie sprowadzają kasę i nasz podatek trafia jako dochód do PKB ich państw. Dlatego opłaca się mieć fabryki za granicą i dlatego państwa wspierają budowanie fabryk rodzimych korporacji za granicą.

Wiesz jak banki sobie radzą? Biorą kredyty w spółkach matkach, albo lokaty robią - na bardzo niekorzystnych warunkach oczywiście. I tak pieniążki odpływają z naszego PKB.

Dlatego nasz PKB jest tak beznadziejnie niski.. bo pieniążki z naszej kochanej Polski wypływają. Natomiast my nie mamy od kogo kraść bo nie mamy za granicą żadnych przedsiębiorstw.. Nie mamy ich nawet prawie w Polsce..

Więc sobie daruj opowieści dziwnej treści, że ja teraz panikuje bo się skapnąłem, że Polska ma przemysł - bo silny to on jest tylko w porównaniu do beznadziejnego PKB, które jest tak wysokie jak dziesięciokrotnie mniejszej Belgii z czterokrotnie mniejszą populacją, a to zasługa tego, że nasi politycy to banda niedoświadczonych cwaniaczków, którzy potrafią robić w ***** własnych obywateli ale w starciu z politykami z inncyh krajów są bezbronni i naiwni. O reindustrializacji kraju mówią w już dwie partie - PiS i SLD, które proponują wielkie państwowe programy wsparcia w budowaniu korporacji, natomiast PO, która rządzi nie ma żadnego pomysłu.

Dołączona grafika

HPL

optymista.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Striker,

O reindustrializacji kraju mówią w już dwie partie - PiS i SLD, które proponują wielkie państwowe programy wsparcia w budowaniu korporacji, natomiast PO, która rządzi nie ma żadnego pomysłu.

Czyli plan jest taki, że zwiększy się podatki i przydusi obywateli i już działające firmy, a z pozyskanych pieniędzy zbuduję się firmy, które może kiedyś będą przynosić zyski (albo i nie, jak masa państwowych przedsiębiorstw).

Użytkownik optymista edytował ten post 19.08.2013 - 20:01

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

goompas@

Przedstaw argumenty to zobaczymy co to będzie. ;)

Striker@

Nie poruszaliśmy tematu gospodarki ogółem, ale tego czy Polska ma zrujnowany przemysł. Nie ma zrujnowanego przemysłu. Pojedź sobie na targi, jakiekolwiek. Zobacz ile jest firm w Polsce które coś produkują. Przejedź się po drogach wojewódzkich i policz szyldy przy halach jakie będziesz mijał. Zrób ten wysiłek i doceń te tysiące firm po 50-100-200 osób które produkują, eksportują, zarabiają i są olewane przez wszystkich - BO STOCZNIA (co z tego że trzeba było do niej dopłacać... STOCZNIA).

Wspieranie korporacji przez partie powiadasz? :roll:
Co będą robić te korporacje? Korporacjonować? :mrgreen:

"Zróbmy coś!!"
"Tak!! Zróbmy!!... Ale co to będzie?"
"Coś!!"

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mylo a co według ciebie będzie argumentem, że polska nie ma przemysłu? ...... Przecież pokazał ci, że nasz przemysł produkuje 4 razy mnie niż zachodni. ....

goompas zrozumiał a mylo nie potrafi!

goompas@

Przedstaw argumenty to zobaczymy co to będzie. ;)

Striker@

Nie poruszaliśmy tematu gospodarki ogółem, ale tego czy Polska ma zrujnowany przemysł. Nie ma zrujnowanego przemysłu. Pojedź sobie na targi, jakiekolwiek. Zobacz ile jest firm w Polsce które coś produkują. Przejedź się po drogach wojewódzkich i policz szyldy przy halach jakie będziesz mijał. Zrób ten wysiłek i doceń te tysiące firm po 50-100-200 osób które produkują, eksportują, zarabiają i są olewane przez wszystkich - BO STOCZNIA (co z tego że trzeba było do niej dopłacać... STOCZNIA).

Wspieranie korporacji przez partie powiadasz? :roll:
Co będą robić te korporacje? Korporacjonować? :mrgreen:

"Zróbmy coś!!"
"Tak!! Zróbmy!!... Ale co to będzie?"
"Coś!!"

Ja Ci coś piszę, a Ty nie dość, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem to jeszcze starasz się mi wytłumaczyć co ja miałem na myśli w komentarzu, na który mi odpowiadasz.. Czy Ty w ogóle jesteś normalny?

Jeżeli chcesz się bawić w tą grę to wysil się troszkę - pokaż ile jest w Polsce firm produkcyjncyh i po ile osób zatrudniają bo na razie tylko cwaniakujesz i rzucasz frazesami nie podpartymi żadnymi dowodami oprócz tego, że usilnie mylisz strukturę PKB z wielkością przemysłu.
W dodatku beszczelnie przypisujesz sobie jakąś rolę mentora, który twierdzi, że coś udowodnił, a tymczasem nie udowodniłeś nic oprócz własnej nie wiedzy.

btw.. nie obchodzi mnie co myślisz i co Ci się wydaje że dzieje się na targach. Ile to wspaniałych polskich firm się wystawia.. Zresztą na tych targach to większość wystawiających się to przedstawiciele zachodnich fabryk. Nie obchodzą mnie Twoje dywagacje na temat stoczni (były 3 nie ma ani jednej), a garażowych firm produkujących meble (ten wielki polski przemysł). Obchodzą mnie twarde dane z eurostatu.

A tymczasem przemysł mamy do niczego i jego wkład do naszego PKB to 137 mld $ co daje 3554$ per capita a powinien generować co najmniej 320 mld $ gdyby istniał jakiś. A fakt, że mimo iż jest tak słaby a nadal zajmuje 28% PKB tylko udowadnia jaką słabą gospodarkę mamy! Bo w takim razie te 65% PKB, które generują usługi to 317 mld $ co udowadnia jak beznadziejnie mało do budżetu przynosi sektor usług w porównaniu z krajami zachodnimi bo daje nam 8222 $ per capita w porównaniu do 24358 $ w rozpadającej się gospodarce Włoch.

i wszystko byłoby ok gdyby ceny w Polsce były takie jak w Indiach czy Chinach ale mamy takie same ceny jak w Niemczech, Włoszech czy Francji...

Udowodnij nam..

Porównaj ilość firm produkcyjych w Polsce i Niemiczech i w Polsce i Belgii z podziałem na wskaźniki zatrudnienia - czyli firmy do 100 pracowników, od 101 do 1000 pracowników i firmy powyżej 1001 pracowników (z podaniem źródła danych).

Użytkownik Striker edytował ten post 19.08.2013 - 21:05

optymista.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

http://www.banque-fr...etude-180-6.pdf

Za małe i średnie firmy uznawane są tu te o przychodzie poniżej 50 milionów euro. Za małe firmy uznawane są te o przychodzie poniżej 10 milionów euro.

Tabelka na stronie 60 pokazuje ilość małych i średnich firm (po francusku PMI) w 2008r:
Polska - 11 766
Niemcy - 6 533
Belgia - 15 202

Na stronie 63 mamy tabelkę z procentowym wkładem małych i średnich firm w przemysł wytwórczy (tabelka po lewej):
Polska - 46%
Niemcy - 14%
Belgia - 30%

Dla wyłącznie małych firm będzie to (tabelka po prawej):
Polska - 21%
Niemcy - 3%
Belgia - 13%

Swoją drogą, jak widać na tabelkach, Francuzi analizują swoją ekonomię w porównaniu do ośmiu innych krajów UE, my załapaliśmy się w tej ósemce, świadczy to o tym, że inni nie traktują naszej gospodarki jako jakiejś katastrofy.

Użytkownik optymista edytował ten post 19.08.2013 - 21:18

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

rzucasz frazesami nie podpartymi żadnymi dowodami oprócz tego, że usilnie mylisz strukturę PKB z wielkością przemysłu.

Frazesami? Czy bardzo duży udział przemysłu w PKB nie świadczy o tym że posiadamy dużą liczbę firm które działają w przemyśle? Jeśli nie to o czym to świadczy? O niebieskich jednorożcach?

btw.. nie obchodzi mnie co myślisz i co Ci się wydaje że dzieje się na targach.

Bywam czasem na targach, albo przeglądam zdjęcia znajomych z targów różnego rodzaju. Dlaczego? Bo mój światek to ludzie zajmujący się wzornictwem przemysłowym i takie jest nasze zadanie żeby wiedzieć co się dzieję w przemyśle, jakie rozwiązania stosują firmy, materiały etc. Więc coś mi się wydaję że to Tobie się coś wydaje.

Zresztą na tych targach to większość wystawiających się to przedstawiciele zachodnich fabryk.

Pupa jaś.

Nie obchodzą mnie Twoje dywagacje na temat stoczni (były 3 nie ma ani jednej), a garażowych firm produkujących meble (ten wielki polski przemysł). Obchodzą mnie twarde dane z eurostatu.

Garażowe? :mrgreen:
Tylko ukazujesz swoją skrajną ignorancje, albo trollujesz po prostu. To są garażowe firemki: Grupa Black Red White (1,55 mld zł przychodu), Grupa Meblowa Szynaka (ok. 682,37 mld zł), Grupa IMS (ponad 458 mln zł)?

A może Com.40 Limited (ponad 625 mln zł przychodów). Poniżej ich hale.
Dołączona grafika

To może Fakro jest garażówką? ;)
Dołączona grafika

Może Oknoplast.
Dołączona grafika
Dodam jako ciekawostkę że właściciel jeździ Astonem Martinem. ;)

Stalprodukt? ;)
Dołączona grafika

Reszta Twojej pisaniny to standardowe płacze że u nas nie jest jak na zachodzie (na takie pierdoły nie chce mi się odpowiadać). Natomiast Twoje żądania żebym dawał tutaj jakieś chorej dokładności dane statystyczne? Daruj sobie, jeśli potrafisz wypisywać że Polskie firmy meblarskie to garażówki nie mam zamiaru podawać Ci choćby linka do strony GUS.

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

i wszystko byłoby ok gdyby ceny w Polsce były takie jak w Indiach czy Chinach ale mamy takie same ceny jak w Niemczech, Włoszech czy Francji...

Mamy takie same ceny jak na zachodzie? Wyjaśnij o co dokładnie ci chodziło, bo jest to oczywista bzdura i wie o tym każdy, kto choć raz był za granicą na wakacjach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych