Skocz do zawartości

Zdjęcie

Polacy - naród owiec (Podatki)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
358 replies to this topic

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

i wszystko byłoby ok gdyby ceny w Polsce były takie jak w Indiach czy Chinach ale mamy takie same ceny jak w Niemczech, Włoszech czy Francji...

Mamy takie same ceny jak na zachodzie? Wyjaśnij o co dokładnie ci chodziło, bo jest to oczywista bzdura i wie o tym każdy, kto choć raz był za granicą na wakacjach.

Bzdura? Komputery, samochody, telewizory, pralki, lodówki wszystko w podobnych cenach. Spożywka i chemia różnie - jeden produkt u nas jest tańszy inny u nich. Jeśli chodzi o mieszkania to różnie to bywa, generalnie jest drożej ale zarobki są dużo wyższe i więcej się odkłada niestety koszty utrzymania mieszkania są wyższe.

http://www.banque-france.fr/fileadmin/user_upload/banque_de_france/Economie-et-Statistiques/Entreprises/Bulletin-de-la-Banque-de-France-etude-180-6.pdf

Za małe i średnie firmy uznawane są tu te o przychodzie poniżej 50 milionów euro. Za małe firmy uznawane są te o przychodzie poniżej 10 milionów euro.

Tabelka na stronie 60 pokazuje ilość małych i średnich firm (po francusku PMI) w 2008r:
Polska - 11 766
Niemcy - 6 533
Belgia - 15 202

Na stronie 63 mamy tabelkę z procentowym wkładem małych i średnich firm w przemysł wytwórczy (tabelka po lewej):
Polska - 46%
Niemcy - 14%
Belgia - 30%

Dla wyłącznie małych firm będzie to (tabelka po prawej):
Polska - 21%
Niemcy - 3%
Belgia - 13%

Swoją drogą, jak widać na tabelkach, Francuzi analizują swoją ekonomię w porównaniu do ośmiu innych krajów UE, my załapaliśmy się w tej ósemce, świadczy to o tym, że inni nie traktują naszej gospodarki jako jakiejś katastrofy.

No tak jestesmy w 8 krajów z którymi francuzi się sprawdzają i nie wynika to z jakiegoś niewiadomo jakiego szacunku lecz z prostego faktu, że mamy 7 największy PKB w UE.

Proponuję Ci przyjrzeć się moim tabelką z Eurostatu

Kluczowe wskaźniki produkcji
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ilość zatrudnionych w mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach produkcyjnych
Dołączona grafika

Wkład do PKB w Euro i podział procentowy pomiędzy micro, małe, średnie i duże przedsiębiorstwa produkcyjne
Dołączona grafika

Nie obchodzą mnie Twoje dywagacje na temat stoczni (były 3 nie ma ani jednej), a garażowych firm produkujących meble (ten wielki polski przemysł). Obchodzą mnie twarde dane z eurostatu.

Garażowe? :mrgreen:
Tylko ukazujesz swoją skrajną ignorancje, albo trollujesz po prostu. To są garażowe firemki: Grupa Black Red White (1,55 mld zł przychodu), Grupa Meblowa Szynaka (ok. 682,37 mld zł), Grupa IMS (ponad 458 mln zł)?

A może Com.40 Limited (ponad 625 mln zł przychodów). Poniżej ich hale.
Dołączona grafika

To może Fakro jest garażówką? ;)
Dołączona grafika

Może Oknoplast.
Dołączona grafika
Dodam jako ciekawostkę że właściciel jeździ Astonem Martinem. ;)

Stalprodukt? ;)
Dołączona grafika

Reszta Twojej pisaniny to standardowe płacze że u nas nie jest jak na zachodzie (na takie pierdoły nie chce mi się odpowiadać). Natomiast Twoje żądania żebym dawał tutaj jakieś chorej dokładności dane statystyczne? Daruj sobie, jeśli potrafisz wypisywać że Polskie firmy meblarskie to garażówki nie mam zamiaru podawać Ci choćby linka do strony GUS.

Frazesami? Czy bardzo duży udział przemysłu w PKB nie świadczy o tym że posiadamy dużą liczbę firm które działają w przemyśle? Jeśli nie to o czym to świadczy? O niebieskich jednorożcach?

Wiesz o czym to świadczy? Nie o jednorożcach ale o tym że bardzo duży udział w bardzo niskim PKB oznacza bardzo słabe państwo.

a PKB Polski stanowi 4,2% PKB Unii Europejskiej - wiesz, że to ponad 2 razy mniej od Hiszpańskiego, ponad 3 razy mniej od Włoskiego prawie 6 razy mniej Niemieckie! Czyli w porównaniu do przemysłu Europejskiego - nasz przemysł praktycznie nie istnieje - tzn można nas porównać do małych mikro państewek, ale żadne państwo o podobncyh do nas rozmiarach nie ma tak beznadziejnie małego przemysłu.

Jak zwykle mylo - nie masz nic do powiedzenia, nic do udowodnienia. Popracowałem więc ja i wstawiam tabelki z eurostatu.

Wiesz dlaczego nie możemy się dogadać bo to jest kwestia skali. Możesz sobie wklejać kilka ładnych fabryk ale to jest tak jak bym mówił, że całe wojsko Polskie wygląda jak GROM :P - możesz zwalać to, na to że kilka firm meblarskich nie robi na mnie wrażenia - no bo jak mają robić. Gdy Ty podniecasz sie Astonem Martinem jakiegoś prezesa, ja się zastanawiam czy odrzutowce prezesów Renault, Citroen, Airbus są szybsze od dźwięku czy nie..

Widzisz nasz problem to problem skali - Ty jesteś mieszkańcem dużego kraju, który cieszy się z sukcesów na miarę małego kraju. Ja natomiast wymagam sukcesów na miarę jego wielkości i liczebności. Ty się podniecasz firmą o wartości kilkudziesięciu milionów i uważasz, że to jest super, a ja myślę, że super to jest firma o wartości kilku miliardów.

Firmy meblarskie to są firmy garażowe, korzystające z najprostszych technologii podobnie, jak firmy produkujące proszki do prania lub szyjące ubrania. Ile mamy fabryk, których know how warte jest miliony - wiesz takich z zaawansowaną technologią?

Jest coś jeszcze - Twój język - ten którego używasz. Znam ten język - to jest język dziennikarzy zachwalających Polskę Polakom, inaczej język inżynierii społęcznej. Te ciekawostki o Astonie Martinie, o polskiej dumie z fabryk meblowych. Zwykły Kowalski przecież nie potrafi sobie wyobrazić odrzutowca i hal montażowych w których produkują tysiące samochodów, a tym bardziej wielkich samolotów pasażerskich typu A380. Nie potrafi sobie wyobrazić tych wszystkich inncyh przedsiębiorstw potrzebnych do wydobycia i przetworzenia surowców, aby te samochody i samoloty wyprodukowano. Dlatego używasz języka prostej projekcji - czyli prostego do wyobrażenia..

Użytkownik Striker edytował ten post 20.08.2013 - 00:35

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

poronione bramki na autostradzie - do poznania drozej jak we francji od belgi do paryza.. to jest ok?

Użytkownik manitoris edytował ten post 19.08.2013 - 22:50

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Porównywanie cen proponowałbym rozpocząć od najważniejszej "statystyki". W przeciwnym razie dochodzimy do absurdalnych wniosków.

Dołączona grafika

Gromisek.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak samo czemu inwestujemy w górnictwo jeśli ono cały czas generuje straty i jest całkowicie nieopłacalne tzn koszt wydobycia znacznie przekracza cenę rynkową.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie zaczynajcie znowu z porównywaniem zarobków Polski do krajów zachodnich. Ma to równy sens z obsiewaniem śniegu.

Już pomijam że ten obrazek "zarobki w Europie" z "rzetelnego" źródła dziwnym trafem zapomniał o kilkunastu europejskich krajach w których zarobki są niższe, albo znacznie w niższe niż w Polsce. :roll:

Gromisek.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myślę ,że już nie chodzi nawet o zarobki tylko w jaki sposób jesteśmy wykorzystywani przez nasze państwo na wszystkich frontach (podatki,akcyzy,w jaki sposób inwestują nasz pieniądze.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wyraźnie było o zarobkach. ;)

Nie widzę zbytniej różnicy w wykorzystywaniu obywateli przez Polskę, a przez inne kraje w Europie. W tych bogatszych mniej to czuć bo ogólnie zarabia się więcej, ale u nas podatki nie są zbyt wysokie jak na standardy Europejskie. Inwestycje też nie są dużo mniej udane niż w innych krajach. Wszędzie zdarzają się totalne porażki inwestycyjne.

Te Polskie nieudane inwestycje mają się nijak do tych:

10 najbardziej nietrafionych inwestycji w historii

Warto poszerzyć horyzonty o inne kraje, żeby zobaczyć że w Polska nie jest jakimś ewenementem. Nie po to żeby nic nie robić ze złymi inwestycjami, tylko żeby nie udręczać się ciągle opowieściami że żyjemy w najgorszym miejscu na świecie.

Wiecie co? Wklejacie zmanipulowane tabelki które mają za zadanie pokazać Polskę na samym dnie zarobków w Europie, szukacie tylko tych danych i tych statystyk które pokażą Polskę jak najniżej w rankingach. Umniejszacie Polski przemysł, opowiadacie że nic u nas nie ma tylko zachodnie koncerny które na dodatek nas okradają ze wszystkiego. Co z tego macie? Poczucie że żyjecie w najgorszym miejscu i trzeba sobie to udowodnić? Żyjecie w zwykłym miejscu, średnim, nie bogatym, nie biednym. Nie ciepłym, nie zimnym. Bez wysokich gór i bez wielkiego oceanu. Ale na pewno nie jest najgorsze.

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wyraźnie było o zarobkach. ;)

Nie widzę zbytniej różnicy w wykorzystywaniu obywateli przez Polskę, a przez inne kraje w Europie. W tych bogatszych mniej to czuć bo ogólnie zarabia się więcej, ale u nas podatki nie są zbyt wysokie jak na standardy Europejskie. Inwestycje też nie są dużo mniej udane niż w innych krajach. Wszędzie zdarzają się totalne porażki inwestycyjne.

Te Polskie nieudane inwestycje mają się nijak do tych:

10 najbardziej nietrafionych inwestycji w historii

Warto poszerzyć horyzonty o inne kraje, żeby zobaczyć że w Polska nie jest jakimś ewenementem. Nie po to żeby nic nie robić ze złymi inwestycjami, tylko żeby nie udręczać się ciągle opowieściami że żyjemy w najgorszym miejscu na świecie.

Wiecie co? Wklejacie zmanipulowane tabelki które mają za zadanie pokazać Polskę na samym dnie zarobków w Europie, szukacie tylko tych danych i tych statystyk które pokażą Polskę jak najniżej w rankingach. Umniejszacie Polski przemysł, opowiadacie że nic u nas nie ma tylko zachodnie koncerny które na dodatek nas okradają ze wszystkiego. Co z tego macie? Poczucie że żyjecie w najgorszym miejscu i trzeba sobie to udowodnić? Żyjecie w zwykłym miejscu, średnim, nie bogatym, nie biednym. Nie ciepłym, nie zimnym. Bez wysokich gór i bez wielkiego oceanu. Ale na pewno nie jest najgorsze.

Ojoj no już już tylko nie płacz..

Tacy źli jesteśmy, że mamy już dość złodziejstwa i nikompetencji?

Moje zmanipulowane tabelki są z danych Eurostatu. tak btw nasze zarobki są jednymi z najmniejszych w UE bo mamy równie niską pozycję w PKB per capita - co próbowałem Ci wytłumaczyć przy wielu okazjach, również przy okazji przemysłu także :) I to niestety ale jest prawdą i możesz od tego uciekać ale nie schowasz się przed tym.

Co mi osobiście daje narzekanie? Jak będę głośno narzekał i uświadamiał innych i wzbudzał ich gniew to te śmiecie nie wygrają kolejnych wyborów i partia któa wygra będzie musiała ich rozliczyć bo jak tego nie zrobi to ludzie sami to zrobią.

A osobiście wyobraź sobie, że mieszkałem trochę na zachodzie. W sumie się tam wychowałem i wybrałem jak większość mojej rodziny Polskę. Mogę Ci powiedzieć, że obywatli wykorzystuje się chyba tylko w krajach 3-ciego świata bo na zachodzie o obywateli się dba. Nie wykorzystuje się ich. Sprawia się aby zarabiali zoraz więcej i kupowali coraz więcej by nakręcali własny rynek.

Ty najwyraźniej jesteś wielkim patriotą - to dobrze. Każdy z nas kiedyś był ale teraz koniec z wiarą w gruszki na wierzbie - jak chce sie coś zrobić z własnym losem to trzeba los kraju wziąć we własne ręce - ręce tysiecy Polaków.

Przejrzyj tabelkę zarobków z Eurostatu - porównaj sobie jak rosły wypłaty w PL i pozostałych krajach UE = miłej lekturki..

Dołączona grafika

Użytkownik Striker edytował ten post 20.08.2013 - 03:07

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przecież to Ty płaczesz ustawicznie. :)

Co mi osobiście daje narzekanie? Jak będę głośno narzekał i uświadamiał innych i wzbudzał ich gniew to te śmiecie nie wygrają kolejnych wyborów i partia któa wygra będzie musiała ich rozliczyć bo jak tego nie zrobi to ludzie sami to zrobią.

Aha, jasne. Jak zawsze. ;)

Przejrzyj tabelkę zarobków z Eurostatu - porównaj sobie jak rosły wypłaty w PL i pozostałych krajach UE = miłej lekturki..

No i? Rosły podobnie jak w krajach z naszą historią: Czechy, Litwa, Łotwa, Estonia, Węgry.
Czego byś chciał, żeby podskoczyły magicznie do poziomu Luksemburga? :roll:

Mistrz Relonikiv.
  • Tematów: 7
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

^
Pewne jest to że ten gość " Striker" ma rację. Jeśli się z nim nie zgadzasz to masz dobre życie w Polsce, ale niestety nie każdy miał rodziców komunistów. Najlepiej jest siedzieć w ładnym domu i pisać "pierdoły" na internecie jaki to nasz kraj jest dobry ojojojojo. Ten kraj jest paskudny, bo wykorzystuje nas na każdym kroku. Nie czuje patriotyzmu w sobie, chętnie wyemigruję z tego kraju, jak tylko nadarzy się okazja. W tym kraju liczą się tylko znajomości. No, ale twoi rodzice pewnie dobrze zarabiają, nie masz problemów finansowych to możesz sobie pisać takie dyrdymały na internecie i oglądać chińskie bajki. Zastanów się nad czym piszesz :/
Teraz możecie mnie "obsypać" minusami za to, że napisałem prawdę, śmiało.

optymista.
  • Tematów: 16
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Mistrz Relonikiv, w Polsce jest mnóstwo ludzi, którzy nie mieli bogatych lub wpływowych rodziców, a dorobili się dzięki swojej pracy i zaradności. Sam taki jestem i znam dużo takich ludzi, nie jest to dla mnie czymś niezwykłym. A jeśli ktoś się nie dorobił to zazwyczaj dlatego, że jest właśnie za mało zaradny i/lub leniwy i gdyby urodził się w innym kraju, to wiódł by taki sam los.

By zyc na dobrym poziomie nie trzeba mieć bogatych rodziców, nie trzeba wykorzystywać innych, nie trzeba być nieuczciwym - to są tylko wymówki.

Użytkownik optymista edytował ten post 20.08.2013 - 14:08

sickman.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No i? Rosły podobnie jak w krajach z naszą historią: Czechy, Litwa, Łotwa, Estonia, Węgry.

Nie no chyba za chwilę padnę na twarz, podobnie powiadasz? Zadałem sobie trud żeby wrzucić dane z lat 2000 i 2009 dla kilku biedniejszych krajów i zobaczyć jaki był wzrost procentowy.

Dołączona grafika

Nadal uważasz, że rosły podobnie?

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Mistrz Relonikiv, w Polsce jest mnóstwo ludzi, którzy nie mieli bogatych lub wpływowych rodziców, a dorobili się dzięki swojej pracy i zaradności. Sam taki jestem i znam dużo takich ludzi, nie jest to dla mnie czymś niezwykłym. A jeśli ktoś się nie dorobił to zazwyczaj dlatego, że jest właśnie za mało zaradny i/lub leniwy i gdyby urodził się w innym kraju, to wiódł by taki sam los.

By zyc na dobrym poziomie nie trzeba mieć bogatych rodziców, nie trzeba wykorzystywać innych, nie trzeba być nieuczciwym - to są tylko wymówki.

Jest ich mnóstwo (co oczywiście jest nie policzalne) ale jeśli mnóstwo podłożymy pod skalę to ich nie propocrjonalnie mniej niż w średniej europejskiej.

I tak ich nie przekonasz, że w kraju szklanych domów jest raj.

Przecież to Ty płaczesz ustawicznie. :)

Aha, jasne. Jak zawsze. ;)

A co tobie daje usilne wmawianie wszystkim, utopii?

Kolega sickman porównał i wyszło na to, że albo nie umiesz liczyć albo kłamiesz w żywe oczy. Nie obrażam Cie. Mówię jak jest za to Ty obrażasz naszą inteligencję - dlatego mamy Cię za tego za kogo Cię mamy..
Kraje starej UE dostały podwyżki (przez te 10 lat) wyższe niż całe nasze wynagrodzenie - super nadganiamy!

Użytkownik Striker edytował ten post 20.08.2013 - 15:02

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

sickman@

Nie no chyba za chwilę padnę na twarz, podobnie powiadasz? Zadałem sobie trud żeby wrzucić dane z lat 2000 i 2009 dla kilku biedniejszych krajów i zobaczyć jaki był wzrost procentowy.

Yhm, tylko zastanawia mnie ten nagły spadek dochodów w 2009 o 1/5 wartości i czemu inne kraje jej nie doświadczyły. Wytłumaczysz mi to? I co to za jednostki w tej tabelce. Jeśli ja podaje dane to staram się żeby były zrozumiałe, a tutaj są jakieś anonimowe cyfry oznaczające nie wiadomo co. Jest to wartość nominalna w euro? Jeżeli tak to nijak ma się to do realnych zarobków bo trzeba brać pod uwagę parytet wartości.

Striker@

Stara zagrywka. Nigdy nie mówiłem że mamy utopię. Wyraźnie zawsze powtarzałem że żyjemy w takim sobie średnim kraju. Za to z Twoich słów wynika że żyjemy w Mordorze. ;) Głupota.

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

sickman@

Yhm, tylko zastanawia mnie ten nagły spadek dochodów w 2009 o 1/5 wartości i czemu inne kraje jej nie doświadczyły. Wytłumaczysz mi to? I co to za jednostki w tej tabelce. Jeśli ja podaje dane to staram się żeby były zrozumiałe, a tutaj są jakieś anonimowe cyfry oznaczające nie wiadomo co. Jest to wartość nominalna w euro? Jeżeli tak to nijak ma się to do realnych zarobków bo trzeba brać pod uwagę parytet wartości.

Striker@

Stara zagrywka. Nigdy nie mówiłem że mamy utopię. Wyraźnie zawsze powtarzałem że żyjemy w takim sobie średnim kraju. Za to z Twoich słów wynika że żyjemy w Mordorze. ;) Głupota.

@mylo aka Jak Rzyć

Czytaj ze zrozumieniem. Przecież sickman wyodrębnił dane z tabelki, którą ja wkleiłem. A pytanie o spadek wynagrodzeń? Hmm pomyślmy co się w Polsce stało - Przy rządach SLD notowaliśmy stabilny wzrost wynagrodzenia, po czym przez 2 lata rządów PIS wynagrodzenia mocno poszły w górę, po czym władzę przejęło PO i wynagrodzenia spadły do wielkości z przed rządów PiS.

Tabelka to średnie roczne zarobki w € brutto osób zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu w przedsiębiorstwach mających dziesięciu lub więcej pracowników - eurostat

Cieszy mnie natomiast, że spadek w 2009 zauważyłeś ale to nie jest dowód na to, że tabelki są jakieś zmanipulowane. Sprawdź sobie link - pochodzą bezpośrednio z eurostatu :D

I mylo ja nie próbuje udowodnić, że Polska to Mordor. Po prostu mówię jak jest - bo średnim krajem to my jesteśmy w porównaniu do Ameryki Południowej, a nie UE - pomimo tego co mówią w polskiej TV, patrząc na statystyki europejskie - Polska się bardzo słabo rozwija, a poziom życia w Polsce jest 3cim od dołu w całej UE.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych