Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
885 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co nie zmienia faktu że serwisy tego typu są przydatne i służą też do rozpowszechniania dzieł amatorskich itp.

Kto tam zamieszczał działa amatorskie? Wszyscy amatorzy, albo pół-profesjonaliści zamieszczają swoje działa na stronach typu jemendo - czystych pod względem prawnym. A jeśli chodzi o video, to vimeo i youtube. Możesz tam zamieścić wszystko co tylko chcesz, jeśli nie łamiesz praw autorskich. W zasadzie nawet jak łamiesz prawa autorskie i nikomu to nie przeszkadza (czyt. twórcy) to też nie masz problemu. Ja dałem na youtube kiedyś kawałek Stachurskyego "Jam jest 444" i wisi już chyba dwa lata, a oglądnięć ma ze 400 000. Od razu mówię że nie uczestniczę w programie partnerskim i nie dostaje kasy z reklam - bo to by była perfidia (niektórzy tak robią, zarabiają na tym że wstawili cudzą muzykę).

To nie zakończy problemu piractwa, i ograniczy naszą wolnośc do minimum. Chcesz tego?Jesteś wyjątkiem. Graj koncerty, jeśli chcesz zarabiać. Sztuka to nie biznes, można założyć własną firmę i zarabiać. Proszę cię.

Bycie muzykiem to praca jak każda inna. Pracujesz, wkładasz wysiłek w tą pracę i oczywistym jest że liczysz na profity - bo trzeba z czegoś żyć. Ideą "wolnego internetu" nie nakarmisz nikogo. Czemu nie mogę zarabiać na muzyce skoro powiedzmy że lubię to robić i tak chciałbym zarabiać na życie?
Ja nie jestem ortodoksem oryginalności, ale nie lubię histerii, naginania rzeczywistości i hipokryzji. Poglądów w której odbierasz prawo muzykowi do dysponowania swoimi dziełami, bo należą do wszystkich - już zupełnie nie rozumiem. Muzyk ma prawo ze swoją muzyką robić wszystko, może ją sprzedawać za 100$ za utwór i nie zabronisz mu tego. To jest jego dzieło i ma prawo dysponować nim. Możesz zawrzeć z nim umowę o udostępnienie, ale nie możesz zmuszać go żeby oddał Ci to za darmo. Po prostu miej świadomość że nie ma prawa moralnego które uzasadnia piractwo, działasz wbrew woli twórcy i naruszasz jego prawo do dysponowania własnym dziełem. Nie zaglądam nikomu na dyski twarde, ale po prostu trzeba mieć świadomość co się robi i nie usprawiedliwiać się. Powiedz wprost: pasuje mi sytuacja w której mogę zagrać w xx gier w miesiącu i ściągnąć na dysk xxxx utworów muzycznych bez wydania ani grosza. Ale to nadal jest oszukiwanie ich twórców, bo gdyby chcieli dać Ci to za darmo udostępniliby swoje dzieła na licencji Creative Commons. ;)

Chcesz słuchać darmowej fajnej muzyki? Często na bardzo dobrym poziomie? Zapraszam:

jamendo.com

Utwory są za darmo do użytku osobistego, płatne w celach komercyjnych. Możesz wpłacić dobrowolną opłatę na rzecz twórcy. Te utwory na prawdę prawie niczym się nie różnią pod względem profesjonalnych. Sprzęt który daje takie możliwości jest już coraz tańszy. Uważam że to jest dobry kierunek dla muzyki. Konkurencja robi się ogromna, bo ludzi z zespołami jest bardzo dużo i wszyscy mają dostęp do całego świata za pomocą internetu. Ta konkurencja obniża ceny i zmusza do tego typu dystrybucji.

Jeśli ktoś lubi grać, to gry przechodzą w dużej mierze na system free2play - czyli grasz za darmo, płacisz za dodatki. Jest wiele fajnych, darmowych gier amatorskich. Ja od dawna gram prawie tylko w takie.

Jest wiele możliwości bycia fair w stosunku do twórców. Korzystaj gdy dają Ci możliwość za pomocą Creative Commons, jeśli chcą pieniędzy zapłać - nie musisz słuchać właśnie tego, jeśli musisz to znaczy że opłaca się zapłacić. Albo żyj ze świadomością że kogoś oszukujesz. ;) W sumie każdy oszukuje, tylko warto przyznać się przed sobą. :D
  • 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z grupą anonymous czy innymi hakerskimi ale strona sejmu nie działa.
strona sejmu

na tvn cos napisali " usterka techniczna " ale przyczyny nie znają .... byc moze fakjtycznie przypadek ze moze cos padlo ... albo moze nasi rodzimi hakerzy cos napsocili :D

caly art :

http://kontakt24.tvn...grupa=najnowsze

Użytkownik hubiii p edytował ten post 21.01.2012 - 20:38

• 0

antietam.
  • Tematów: 114
  • Artykułów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ile zapłacilibyście za oglądnięcie czegoś takiego?

Czy takich "artystow" będzie bronic ACTA?

• 2

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z grupą anonymous czy innymi hakerskimi ale strona sejmu nie działa.
strona sejmu

Znalazłem coś takiego:
https://twitter.com/#!/AnonymousWiki/status/160788127525507072

Edit:
Zauważyłem, że zbierają także zamówienia na strony do ataku, wśród nich znalazłem międzyinnymi strony tvn'nu, onet czy strona Prezydenta RP
o ile jest to konto rzeczywiście powiązane z anonimami

Użytkownik Logos edytował ten post 21.01.2012 - 21:13

• 0

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

• 0

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

"Gwiazdy" zarabiają na jednym koncercie tyle co za wszystkie wydane płyty, a artyści wchodzący na rynek wręcz zabiegają o to żeby ich muzyka była jak najbardziej rozpoznawalna i dostarczana wszystkimi możliwymi kanałami (także nielegalnie) do jak największej liczby słuchaczy, właśnie po to żeby zdobyć rzeszę "fanów" gotowych zapłacić równowartość ceny płyty (i to w najlepszym razie) za jednorazowy występ ulubionego zespołu.

Użytkownik rainman edytował ten post 21.01.2012 - 21:09

• 0

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Piękny filmik... warto obejrzeć cały, zmusza do refleksji! proszę oglądnicie...

Mylo

Tu nie chodzi o piratów. tu chodzi o naszą wolność, chcemy wolności, praworządności. Chcemy normalnie żyć, bawić się, pracować, istnieć... Oni nam to zabierają, grabią nasz skarb człowieczeństwa, niszą przez kapitalizm poczucie wspólnoty, miłości. Chcesz sztuki jako biznesu, czy szutki jako wspólnego dobra wszystkich ludzi? Górnolotne słowa? być może, ale z serca..

Użytkownik Hologram edytował ten post 21.01.2012 - 21:23

• 2

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Strona Sejmu miała być naprawiona do 21 - rzeczniczka wykręca się usterką, jednak my znamy prawdę. Super chłopaki! ( i dziewczyny jak są tam jakieś) :)

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.01.2012 - 21:29

• 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

antietam@

Ja rozumiem oburzenie, ale bez przesady. Żadna ustawa nie będzie Ci kazać czegoś słuchać. :D Nie popadajmy w histerie. Jeśli wyciągamy bezsensowne argumenty, możemy być łatwo pokonani w dyskusji - pamiętajcie.

rainman@

To prawda że większość z płyty pobiera wytwórnia, ale to jest lekka przesada, z tego wychodzi że członek zespołu otrzymuje dwa razy mniej niż agent i 4 razy mniej niż prawnik. Agenci pobierają zwyczajowo 10% od zysków zespołu - więc to jest jakiś zmyślony wykres.

Wg. prawnik-online w Polsce wygląda to tak:
22% - podatek VAT
24-25% - prowizja sklepu
5% - ZAIKS czyli tantiemy autorskie dla twórców muzyki (kompozytorów) oraz twórców tekstów
8% - koszt produkcji płyty i okładki
11% - koszty dystrybucji, czyli koszty związane z umieszczeniem płyty w punktach sprzedaży
8-11% - koszty tantiem wykonawczych, czyli wynagrodzenie dla wykonawcy/muzyka
8-11% - promocja i marketing
11% - koszty nagrania (studio, mastering, muzycy, realizator, itp.) i zysk wytwórni, przy czym zysk wytwórni zaczyna się po spłaceniu kosztów nagrania (średnio przy sprzedaży powyżej 12 000 płyt)

Źródło: QL Music

Biuletyn OZZ ZPAV, Zima 2010

Proszę was, nie traktujcie obrazków z demotywatorów jako rzeczowe źródło informacji. Nie bądźcie owcami którymi ktoś manipuluje. Trzeba mieć realny obraz rzeczywistości, by ocenić sytuacje.

Hologram@

Przykro mi to mówić, ale to nie są prawdziwe anony. Złamali zasadę 1 i 2 w tagach...

Tu nie chodzi o piratów. tu chodzi o naszą wolność, chcemy wolności, praworządności. Chcemy normalnie żyć, bawić się, pracować, istnieć... Oni nam to zabierają, grabią nasz skarb człowieczeństwa, niszą przez kapitalizm poczucie wspólnoty, miłości. Chcesz sztuki jako biznesu, czy szutki jako wspólnego dobra wszystkich ludzi? Górnolotne słowa? być może, ale z serca..

Artyści to też ludzie i też pracują by otrzymać zapłatę. Więc jeśli chcesz by sztuka była dla każdego, to może chleb dla każdego, samochody dla każdego. To już komunizm.
  • 0

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

mylo

bzdury. nie mówię nic złego na umiarkowany kapitalizm. Ale na socjalizm, totalitaryzm mówie wprost. Są rozwiązania na piratów, jest ich wiele. Sprzedajesz swój utwór w necie za kilka złotych. Wypali, jeśli jesteś dobrym twórcą. Jeśli nie to nie. Idziemy do przodu z rozwojem. Nikt już nie sprzedaje płyt, bo to przeżytek. Z pewnością rozwiązanie w stylu PIPA, ACTA, SOPA nie jest uczcciwe i sprawiedliwe. Jest chamskie, niedemokratyczne i obłudne. Dokładnie tak samo wchodziła ustawa hazardowa, która nie pozwala mi zagrać sobie na necie, w imię walki z uzależnieniem. Gówienko prawda, kontrolują wszystko.
  • 1

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Wam też te drapieżne orzełki z "blokującej" grafiki coś przypominają?

A nawiasem - czy ktoś w ogóle wie, jakie osoby podejmują decyzję w sprawie zamknięcia danej strony? Są jakieś oskarżenia, proces, obraduje jakaś rada?

Czy wszystko załatwia internetowe Gestapo i jego hakerzy?
  • 0

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

*
Popularny

zablokowali gimperrr
tak to będzie wyglądac..
  • 8

Sakul.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na twitterze anonymous pojawila się wstawka, że w grupie jest już 9000hakerów, i informacja o tym ze Polska podpisuje ACTA za 5 dni wraz z namową na atak "FIRE". :)
  • 1

Ferdynand Kiepski.
  • Tematów: 26
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

www.kprm.gov.pl/ Kancelaria Prezesa Rady Ministrów i www.premier.gov.pl are down :)

edit: mkidn.gov.pl - Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego także

Użytkownik pineal gland edytował ten post 21.01.2012 - 22:04

• 1

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Przecież monopolizacja sztuki i uczynienie z idei własności prywatnej, którą można do woli kupczyć, to właśnie ucieleśnienie idei kapitalizmu; chyba ziszczone po kilkuset latach marzenie wszystkich kapitalistów.

Nie widzę tutaj żadnego wytłumaczenia.

Użytkownik Arctur V. edytował ten post 21.01.2012 - 22:04

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych