Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
885 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sechmet@

Prosisz - Masz. ;)

treść ACTA

I to wszystko z oficjalnej strony UE. ;)

Streszczenie dla normalnych - którym się nie chce tego czytać:

Na treść umowy ACTA składa się preambuła oraz przepisy prawne podzielone na sześć rozdziałów.
Preambuła wyszczególnia intencje, którymi kierowały się Strony porozumienia tworząc treść Umowy oraz podkreśla znaczenie już obowiązujących regulacji międzynarodowych.

Rozdział 1. zawiera przepisy o charakterze ogólnym, które określają stosunek ACTA wobec innych umów międzynarodowych (w szczególności porozumienia TRIPS) oraz regulacji prawnych obowiązujących w poszczególnych krajach. Wymieniono zakres zobowiązań każdej ze Stron. Obszar ochrony własności intelektualnej pozostaje w gestii poszczególnych sygnatariuszy. Strony otrzymują gwarancje zachowania dla siebie informacji poufnych. W sekcji 2. zamieszczono katalog stosowanych definicji.

Rozdział 2. określa ramy prawne dla dochodzenia i egzekwowania praw własności intelektualnej. Dzieli się na pięć sekcji, opisujące poszczególne aspekty tego typu działań.

Sekcja 1. Są to zobowiązania ogólne. Strony podejmują się użycia skutecznych środków przeciwko naruszania praw własności intelektualnej objętych Umową. Zobowiązują się do stosowania ich w sposób niezakłócający wymianę handlową i gwarantujący ochronę przed ew. nadużyciami.

Sekcja 2. dotyczy dochodzenia i egzekwowania praw w postępowaniu cywilnym. Strony zapewniają swoim organom sądowym prawo do wydawania nakazów zaprzestania łamania praw własności intelektualnej czy dystrybucji nielegalnych dóbr. Organy sądowe mogą w uzasadnionych sytuacjach nakazać zatrzymanie i zniszczenie towaru. Właściciel praw intelektualnych ma prawo do odszkodowania proporcjonalnego do doznanej szkody. Może on również zażądać od sprawcy naruszenia wyczerpujących informacji na temat produkcji i kanałów dystrybucji podrabianych dóbr. W uzasadnionych wypadkach sądy cywilne mogą zastosować środki tymczasowe w postaci przejęcia kontroli nad dowodami rzeczowymi bez wysłuchania drugiej strony.

Sekcja 3. wymienia środki stosowane przy kontroli granicznej. Strony zobowiązują się do skutecznego dochodzenia i egzekwowania praw własności intelektualnej w sytuacjach transgranicznych. W ramach tych postanowień kontroli podlegają przesyłki każdej wielkości oraz (fakultatywnie) bagaż osobisty podróżnego. Dalsze regulacje obejmują przebieg kontroli granicznej oraz sposób postępowania posiadacza praw własności, wnioskującego o interwencję.

Sekcja 4. opisuje dochodzenie i egzekwowanie praw w postępowaniu karnym. Za przestępstwo uważane są przynajmniej przypadki umyślnego podrabiania znaków towarowych i piractwa praw autorskich na skalę handlową oraz pomocy w tym procederze. Oddzielnie wyszczególniono przypadek kopiowania dzieł kinematograficznych w trakcie seansu kinowego (tzw. CAMRip, Telesync), którego karalność pozostawiono do decyzji poszczególnych Stron. Karą za powyższe przestępstwa może być zarówno pozbawienie wolności jak i odpowiedzialność finansowa. Osobny artykuł reguluje kwestie konfiskaty, przepadku i zniszczenia podrabianych towarów.

Sekcja 5. reguluje zasady dochodzenia i egzekwowania praw własności intelektualnej w środowisku cyfrowym (m.in. Internecie). Strony umowy zapewniają dostępność i skuteczność procedur umożliwiających powyższe czynności, w tym doraźne środki zapobiegawcze i odstraszające. Realizacja postanowień nie powinna powodować tworzenie barier handlowych lub naruszać zasad podstawowych: wolności słowa, prawa do sprawiedliwego procesu oraz prawa do prywatności. Strony mogą zapewnić odpowiednim organom prawo do żądania ujawnienia przez ISP informacji na temat abonentów, wobec których zachodzi podejrzenie naruszenia praw własności intelektualnej. Ochrona prawna obejmuje w szczególności środki techniczne stosowane do zabezpieczania nagrań prawnie zastrzeżonych. Ich nieupoważnione obchodzenie albo rozpowszechnianie umożliwiających to technologii powinno spowodować podjęcie odpowiednich czynności prawnych. Podobnej ochronie podlegają elektroniczne informacje o zarządzaniu prawami. Strony mogą wprowadzić własne ograniczenia wobec powyższych ustaleń.

Rozdział 3. wyszczególnia rekomendowane praktyki w zakresie dochodzenia i egzekwowania praw własności intelektualnej. Strony zobowiązują się do wspierania: rozwoju wiedzy fachowej na ten temat, archiwizacji i analiz statystycznych, koordynacji swoich działań, tworzenia ciał doradczych. W sytuacjach transgranicznych Strony powinny podjąć odpowiednią współpracę. System administracyjny i wykonawczy powinien cechować się przejrzystością i udostępniać konkretne informacje do wiadomości publicznej.

Rozdział 4. stwierdza zasadność współpracy międzynarodowej w ramach walki z naruszaniem praw intelektualnych oraz określa jej zakres. Ma ona koncentrować się na wzajemnej wymianie informacji, rozwojem kompetencji i wymianie doświadczenia, a także pomocy technicznej.

Rozdział 5. powołuje do życia Komitet ds. ACTA, który nadzoruje proces realizacji warunków Umowy, ma możliwość modyfikacji jej treści oraz decyduje o możliwości przystąpienia do niej innych członków WTO. Komitet podejmuje decyzje w drodze konsensusu, chyba że (w drodze konsensusu) postanowi inaczej. Komitet nie sprawuje kontroli nad krajowymi lub międzynarodowymi dochodzeniami prawnymi.

Rozdział 6. zawiera postanowienia końcowe. Regulują one kwestie odstąpienia od Umowy, wprowadzania do niej zmian, przystępowania do niej innych członków WTO, itp.

link

Wiecie i z tym właśnie walczę. Z ignorancją, z której wychodzą takie kwiatki jakiego właśnie walnął Sechmet, który wieszczył że nie ma treści ACTA w necie - bo jest tajna. Okazuje się że jest oficjalnie dostępna przez serwery UE.

p.s.

Dla ścisłości macie też tutaj:

Wniosek w sprawie ACTA

ACTA wniosek z 2012-01-18

To wszystko jest dostępne, jeśli tylko zadacie sobie trud poszukać. No oczywiście jest jeszcze inna opcja, można tworzyć teorie spiskowe i mówić że tego nie ma, bo widziałem (bo nie szukałem).
  • 0

#272 Gość_Rolland

Gość_Rolland.
  • Tematów: 0

Napisano

Czy dysponuje ktoś przetłumaczoną wersją wycieku?

Poszperałem w necie, i udało mi się znaleźć to: http://eur-lex.europ...0380:FIN:PL:PDF
Nie jestem jednak pewny, czy to prawdziwy dokument.

Użytkownik Androll edytował ten post 22.01.2012 - 16:17

• 1

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

edit: no, dzięki ;)
edit: dzięki, dzięki

Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 22.01.2012 - 16:28

• 0

#274 Gość_Rolland

Gość_Rolland.

Napisano

Proszę bardzo: http://www.mediafire...szf70frc2cmq788
Mam nadzieję, że o takie coś chodziło. :)

// Widzę, że już nie trzeba :D Może przyda się innym.

Użytkownik Androll edytował ten post 22.01.2012 - 16:28

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Interesuje mnie ochrona praw autorskich. Chciałbym żeby były przestrzegane, a kradzież własności intelektualnej i zarabianie na niej (bo popieram ideę Creative Commons - więc i darmowe użytkowanie moich prac do celów niekomercyjnych) była karalna.

Chciałbym żeby ludzie byli uczciwi w stosunku do siebie, a ktoś kto pracował ciężko nad wartością niesioną w bajtach i szkicach był odpowiednio wynagradzany i nie był okradany.

Moje postulaty:

- rozpowszechnienie licencji Creative Commons.
- Gry w modelu free2play.
- Ostre karanie ludzi zarabiających na czyjejś pracy intelektualnej.
- Szanowanie woli twórcy.
- Przede wszystkim szanowanie woli twórcy. Jeśli nie chce on byście za darmo używali jego dzieła - nie używacie. Nie i koniec. Człowiek ma prawo dysponować swoim dziełem.

To wszystko.

Androll@

Tutaj zamieściłem oficjalną treść ACTA, ze strony parlamentu UE.

link
  • 0

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Mylo

A czym się zajmujesz? Grafiką?

Użytkownik Hologram edytował ten post 22.01.2012 - 16:31

• 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli Polski Rząd podpisze ACTA, proponuję najpierw rozejrzeć się za prawami autorskimi w Sejmie.
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

mylo, %^%& bajki opowiadasz

ACTA to akt ogólny, pokaż nam szczegółowe interpretacje, wykładnię tego prawa, oraz aneksy i dodatki

Na dzisiejszym spotkaniu przedstawiciele Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Ministerstwa Gospodarki bez mrugnięcia okiem potwierdzili, że polski rząd od samego początku wspierał prace nad ACTA i nie podnosił żadnych zastrzeżeń co do jego zgodności z polskim prawem czy interesami polskiego społeczeństwa. Ostatecznie decyzja o przyjęciu ACTA na poziomie Unii Europejskiej została podjęta przez rząd 25 listopada. Okazało się też, że zapadła ona w tzw. trybie obiegowym, czyli bez dyskusji na Radzie Ministrów, ponieważ żaden z ministrów (chodzi jeszcze o skład z poprzedniej kadencji) nie zgłosił sprzeciwu i potrzeby debaty. Na uchwale widnieje podpis Donalda Tuska, możemy więc zakładać, że dokument trafił przynajmniej na biurko premiera.

Jedyny konkret, jaki udało się dziś osiągnąć, to obietnica MKiDN oraz Ministerstwa Gospodarki, że w ciągu paru dni udostępnią wszystkie dokumenty związane z ACTA, a jeszcze przed 26 stycznia spotkamy się ponownie, tym razem z odpowiedzialnym za sprawę wiceministrem, w celu „rozwiania wątpliwości natury prawnej”.

Do tej pory nie udostępniono WSZYSTKICH DOKUMENTÓW związanych z ACTA - a tam pewnie znajdziesz "i czasopisma" - i co wtedy, spłaczesz się i pójdziesz do domu z tej piaskownicy ?

Życie to nie plac zabaw, nie ma dokąd pójść jak coś pójdzie inaczej niżbyś chciał..

Aha - to informacja z dnia 19.01.2012
http://panoptykon.or...-najswiezszych-

Twoja informacja jest z 18.01.2012 - po angielsku, być może zawiera część aneksów, ale czy wszystkie ?

Użytkownik sechmet edytował ten post 22.01.2012 - 16:36

• 2

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

http://fakty.interia...i-slowa,1749679

boże co za propaganda... proszę, nie ulegajcie jej. Iluminaci mają sposoby żeby nas przekonać. Dokładnie przeczytajcie tę ustawę i jej sprytny sposób napisania! Proszę was, błagam. Jest tak ogólna że oczy bolą, napisana za zamkniętymi drzwiami w niedemokratyczny sposób przez iluminatów!

edit by Captain Jack.
  • 0

#280 Gość_Rolland

Gość_Rolland.

Napisano

Androll@

Tutaj zamieściłem oficjalną treść ACTA, ze strony parlamentu UE.

link

Trochę offtopic ale czy źle zrobiłem, umieszczając to w tym wątku? Bo nie rozumiem o co chodzi. Wkleiłem link do polskiej wersji tej ustawy, i z tego co słyszałem jest to wersja bez cenzury, tzn zawierająca niejawne fragmenty, których podobno w oficjalnych wydaniach nie ma. Nie wiem jaka prawda, bo czytałem tylko polską wersję, także nie mam do czego porównać.

Użytkownik Androll edytował ten post 22.01.2012 - 16:43

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

http://wiadomosci.on...,wiadomosc.html

http://www.mon.gov.pl/pl/index/

Strona ABW działa. A strona Sejmu też jednak działa -.-

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 22.01.2012 - 16:53

• 0

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

nie mam zamiaru patrzeć jak sobie tutaj urządzacie kółko wzajemnej adoracji która chce zmusić artystów do oddawania swojej pracy za darmo.

Ty na prawdę jesteś dziwny. Nikt nikogo nie zmusza do oddawania za darmo.
Dlaczego artyści sami wrzucają swoje utwory do internetu (np. ytVEVO)??
BO JEST IM TO NA RĘKĘ. Gdyby nie internet to kto by o takiej Lady Gaga czy o takim Biberze słyszał? Oni zawdzięczają swoją sławę internautom. To oni ich promują. Żaden artysta wypromowany przez internet na pewno nie narzeka na zarobki! Prawdziwą kasę robią na koncertach. Darmowe utwory to reklama, haczyk na nowych fanów. A prawdziwy fan na koncert pójdzie, zapłaci za cos co usłyszał wcześniej w internecie, pójdzie by zobaczyć na żywo gwiazdę ktorą on sam wypromował. Wydaje mi się, że teraz ludzie chodzą na koncerty tylko po to, by zobaczyć celebryte na żywo a nie dla muzyki jak kiedyś.
A co do filmów i kina... filmy to syf, ostatni raz byłem w kinie na Władcy Pierścieni, byłem zadowolony. Teraz nie chodzę do kina bo nie ma filmow które mi sie podobają, same durne komedie i romansidła. Kiedyś w gazetce gratis był polski film Killer, oglądam go zawsze przynajmniej raz w miesiącu, dwa razy bylem w kinie, bo film jest ZAJEBISTY i za to zapłacę.

Więc nie gadajcie, że artysci na tym tracą bo smiać mi się chce... Pomyśl Mylo czasem kto i na czym zarabia.
Dlaczego nie stoisz przy hostessach w sklepie i nie pilnujesz żeby nikt od nich nic nie brał? PRZECIEZ ONI ZA DARMO ROZDAJĄ! TRACĄ NA TYM!!
  • 2

Maly^.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam zajrzeć tutaj: http://anonymouswiki...n.com/f7-polska
Zobaczcie co się wyrabia.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żeby dorobić zajmuję się także nią, ale chciałbym się skupić na wzornictwie przemysłowym i projektowaniu systemów wizualizacyjnych - przenikanie się świata wirtualnego z rzeczywistym. Ogólnie szukam możliwości jakich jeszcze nikt nie znalazł i na tym chcę zarobić. Obecnie mam jeden sukces w tych dziedzinach. Do tego mam kilka pomysłów z których wybieram właśnie najodpowiedniejszy i prawdopodobny do wdrożenia w mojej sytuacji.

Powiem tak. Jeśli ja wymyślę jakieś innowacyjne rozwiązanie, spędzę rok życia na wdrożeniu i potem się okaże że za trzy miesiące ktoś powielił moje rozwiązanie i nic nie mogę mu zrobić... Ograniczona czasowo ochrona dla człowieka który tworzy coś nowego powinna być zapewniona - w końcu musi mu się zwrócić i dać pieniądze na następne inwestycje.

Uważam że takie samo prawo mają muzycy, pisarze i inni twórcy.

Zwłaszcza że istnieje coraz więcej miejsc gdzie możemy kupić książki, muzykę, czy inne dzieła bezpośrednio od Twórców z małą prowizją pośrednika.
Wielkie koncerny fonograficzne odejdą w niepamięć prędzej czy później. Zjedzą ich amazon, itunes czy jemendo - w których może sprzedawać każdy (Amazon nawet nie uznaje żadnych form DRM - więc w pełni fair-trade). Jednak do tego trzeba trochę świadomości społecznej. O ile ściągnięcie kawałka Jay-Z nie wpłynie na jego stan majątkowy, to ściągnięcie piosenek mało znanego muzyka daje mu nieźle po tyłku. Żeby zmienić obraz internetu trzeba być uczciwym. Dużo się zmieniło i to dużo dobrego. Ludzie kupują gry niezależne - które dają duży powiew świeżości, kupują piosenki niezależne. Tego jest masa, tylko trzeba poszukać - bo te dzieła nie są reklamowane przez koncerny.

Ludzie mogą stworzyć na prawdę piękny i różnorodny internet, ale nie da się tego zrobić za darmo. Trzeba szanować ich pracę i ją wynagradzać.
Ja nawet nie blokuje reklam ad-blockerem, bo wiem że z nich żyją właściciele witryn.
  • 0

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Mylo

To wszystko wina słabych zarobków i kondycji gospodarki. im mniej zarabiamy, tym mniej zarabiają artyści. proste.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych