Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Please log in to reply
885 replies to this topic

Shad.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To tak dla poprawy atmosfery.

Co do wartości twojego postu, Hologram, zgadzam się z tobą choć nie w zupełności. Musisz zauważyć, że tak sławne osoby wypromowała głównie społeczność, wśród której przeważa idiotyzm ponad miarę, która lubi oglądać rzeczy dziwne, głupie i łatwo przyswajalne przez mały mózg.
Ofc wśród wymienionych pseudoartystów uwzględniłeś Kubę, który przynajmniej wg mnie jest postacią prawdziwą, osobą inteligentną, obeznaną w wielu tematach. Fakt, że trochę jest z niego taki gagatek, ale nasz naród to kocha. Inaczej nie potrafiłby przemówić do polskiej społeczności, w tym
młodzieży, wplatając w swe słowa anegdoty itp. Jednak to zależy też od rozmówcy.

Ale odbiegamy od głównego wątku.

Użytkownik Shad edytował ten post 22.01.2012 - 23:55

• 1

Jeż Jerzy.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ofc wśród wymienionych pseudoartystów uwzględniłeś Kubę, który przynajmniej wg mnie jest postacią prawdziwą, osobą inteligentną, obeznaną w wielu tematach. Fakt, że trochę jest z niego taki gagatek, ale nasz naród to kocha. Inaczej nie potrafiłby przemówić do polskiej społeczności, w tym
młodzieży, wplatając w swe słowa anegdoty itp. Jednak to zależy też od rozmówcy.

Mówisz o Wojewódzkim? Moim zdaniem troszkę przesadziłeś mówiąc o nim jako o człowieku kochającym naród i inteligentnym. Kiedyś go lubiłem, ale przekreślił to zupełnie dwoma rzeczami - włożeniem w swoim programiku polskiej flagi w psie odchody i pseudośmieszną piosenką w Esce Rock razem z Figurskim po 10 kwietnia 2010. Oczywiście, niektórzy powiedzą, że to taki performance i chciał tym w "dowciapny" sposób zwrócić uwagę na jakiś problem, ale moim zdaniem w tych dwóch sytuacjach przekroczył pewne granice dobrego smaku.
  • 3

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AnonymousWiki Anonymous ✔
ATTN: We will cease fire until we hear the results of talks between Michal Boni and Donald Tusk about ACTA.
1 godzina temu

Czyli czekamy na wyniki rozmów z premierem.

Filesonic zawiesił pobieranie plików. Można obierać tylko pliki, które osobiście umieściło się w serwisie

Użytkownik Logos edytował ten post 23.01.2012 - 00:01

• 1

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem jak u was, ale u mnie na "facebooku" w dosłownie kilkadziesiąt godzin zrobiła się niesamowita moda na bycie anty ACTA. Prawdopodobnie masa z tych ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy przeciwko czemu dokładnie protestuje. Abstrahując od istoty problemu, cała sytuacja jest niezwykle interesująca pod kątem oceny internetu jako świetnego narzędzia manipulacji i dezinformacji. Oczywiście w tym przypadku inicjatywa jest słuszna, jednak dziwi w jak banalny sposób osoby, których 99% wpisów do tej pory stanowiły "nieziemskie pierdoły", w jednej chwili stają do walki o wolność słowa.

Użytkownik rainman edytował ten post 23.01.2012 - 00:21

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem jak u was, ale u mnie na "facebooku" w dosłownie kilkadziesiąt godzin zrobiła się niesamowita moda na bycie anty ACTA.

Dokładnie tak. Ciekaw jestem ile z tych osób tak naprawdę wie o co chodzi z ACTA.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 23.01.2012 - 00:34

• 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem jak u was, ale u mnie na "facebooku" w dosłownie kilkadziesiąt godzin zrobiła się niesamowita moda na bycie anty ACTA.

Dokładnie tak. Ciekaw jestem ile z tych osób tak naprawdę wie o co chodzi z ACTA.

Ja też się zastanawiam, mam przynajmniej taką nadzieję, że ci ludzie wiedzą, że w ACTA chodzi o to, że

- This text has been deleted by SOPA in assocation with ACTA -

Mam nadzieję, że wyjaśniłem głównie nie zorientowanym w swojej długiej wypowiedzi o co chodzi z ACTA i że należy za wszelką cenę sprawić by "AKTA" wylądowały w śmietniku!

Poniżej zamieszczam ciekawe filmy na temat ACTA.

http://www.youtube.com/watch?v=kZOK-O15li8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=pL1mbAM2_Ww

http://www.youtube.com/watch?v=VEbSsJ1eekg&feature=related

Użytkownik Miłosz edytował ten post 23.01.2012 - 02:38

• 0

Millowisck.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

http://c0834752.cdn....VFZ8R6bmOf2.jpg

zmiana zdania :

http://c0834752.cdn....6bmOf2,w600.jpg

Wspaniała demokracja co nie ? Obłuda, fałsz, kłamstwa, manipulacja, zagrywki PR'owe. Przykład jak z Orwell'a, tutaj, na żywo z naszego podwórka.
  • 7

rainman.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma takiej możliwości żeby rząd wycofał się z wprowadzenia ustawy w wyniku szantażu grupy hackerów, ponieważ rodzi to zbyt duże konsekwencje dla autorytetu władzy. W tej chwili trwają raczej prace związane ze zneutralizowaniem niebezpieczeństwa kolejnego ataku niż dyskusja na temat ACTA. Być może grają na zwłokę, szukają źródła. Jestem ciekawy czy te "tajne dokumenty" to coś więcej niż blef. Mam nadzieję, że tak.
  • 0

Millowisck.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@rainman

Parafrazując Twoją wypowiedź

" Nie ma takiej możliwości żeby rząd wycofał się z ustawy w wyniku szantażu grupy górników, ponieważ rodzi to zbyt duże konsekwencje dla autorytetu władzy "

Spokojnie, internautów jest więcej niż górników, wśród nas jest też wielu górników. Pewnie już trwa liczenie poparcia przez PO co się stanie jeżeli Tusk wprowadzi ACTA. Dlatego nad Twoim postem zamieściłem notke agencji rządowej. Niech każdy sam pomyśli nad tym.
  • 0

rainman.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chodziło mi wyłącznie o decyzję w wyniku szantażu grupy hackerów, oczywiście w przypadku ogólnokrajowych protestów (wiążących się ze spadkiem poparcia), zmiana stanowiska przez rząd jest możliwa a nawet bardzo prawdopodobna, szczególnie że dużą część aktywnych użytkowników internetu stanowi młodzież, na której platforma chce budować elektorat.

Użytkownik rainman edytował ten post 23.01.2012 - 02:06

• 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

NWO zaczyna się Panie i Panowie. Żydzi atakują
  • 1

Nights.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Atak na stronę premier.gov.pl. Moim zdaniem modyfikacja zawartości stron wykracza poza dobry smak:

Dołączona grafika

Chociaż z drugiej strony, jeśli faktycznie były takie hasła dostępu, to lepiej tego nie komentować...

Użytkownik Nights edytował ten post 23.01.2012 - 08:03

• 2

Decepticon.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To co powinieneś wiedzieć o ACTA
Nie jest to tak niewinny i ogólny dokument jak usiłuje nam to wmówić na przykład mylo.

"ACTA mnie nie dotyczy, a dostawca sieci może mnie śledzić, bo nie mam nic do ukrycia" – może pomyśleć typowy Kowalski. Po przeczytaniu tych 10 informacji zmienisz zdanie.

1.Jak powstało ACTA?
ACTA to oficjalnie Anti-Counterfeiting Trade Agreement (umowa handlowa przeciwko podróbkom). Dokument był tworzony od 2007 roku w USA i utrzymywany w ścisłej tajemnicy. Na jego kształt wpływały instytucje lobbujące na rzecz ochrony własności intelektualnej. Dopiero 24 marca 2010 roku jego treść wyciekła do opinii publicznej. Odbyło się tylko jedno publiczne spotkanie w sprawie ACTA (w Meksyku), z którego wyproszono osobę próbującą je transmitować w internecie.

Parlament Europejski dwukrotnie sprzeciwił się wprowadzeniu ACTA, domagając się odtajnienia prac nad porozumieniem. Organizacje reprezentujące przemysł, w tym BSA, lobbowały przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Jerzego Buzka o pominięcie opinii Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości przy wdrażaniu ACTA. Ostatecznie UE poinformowała o przyjęciu ACTA na stronie 43 komunikatu prasowego na temat rolnictwa i rybołówstwa.

2.Jak ACTA jest uchwalane w Polsce?
Uchwała pozwalająca na podpisanie ACTA przez Polskę nie zawiera w tytule skrótu ACTA, a nazywa się "Umowa handlowa dotycząca zwalczania obrotu towarami podrobionymi między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, Australią, Kanadą, Japonią, Republiką Korei, Meksykańskimi Stanami Zjednoczonymi, Królestwem Marokańskim, Nową Zelandią, Republiką Singapuru, Konfederacją Szwajcarską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki". Jak donosi zajmujący się prawnymi aspektami funkcjonowania internetu serwis VaGla.pl, dokument wpłynął do Rady Ministrów 18 listopada 2011 roku. Podpisano go już 25 listopada. Biorąc pod uwagę, że także 18 listopada prezydent powołał nowy rząd, prawdopodobnie żaden z ministrów nawet się z nim nie zapoznał - uważa autor serwisu, Piotr Waglowski.

3.ACTA zabrania otwierania stron?
ACTA przewiduje kary dla osób dopuszczających się piractwa na skalę handlową. Pojęcie "skala handlowa" nie jest zdefiniowane w żadnym dokumencie UE, a zdefiniowane przez ACTA "piractwo" jest bardzo ogólne. Na jej podstawie można uznać za "pirata" np. osobę czytającą stronę internetową pochodzącą z kraju, w którym pobieranie plików naruszających prawa autorskie jest zabronione. Dlaczego? Ponieważ podczas przeglądania danej witryny przeglądarka internetowa zapisuje na komputerze jej lokalną kopię, czyli kod, grafiki, treść artykułów. Są to zwykle utwory chronione prawem autorskim.

4.Koniec z YouTube?
Świadome obchodzenie zabezpieczeń takich jak np. możliwość oglądania filmów tylko w wybranej strefie lub korzystanie z proxy w celu obejrzenia na YouTube filmu wskazanego dla wybranego kraju jest nielegalne. Podobnie z wersjami gier przeznaczonymi na inne rynki. Warto przy tym zauważyć, że programy na rynkach wschodzących są 5-10 razy droższe niż w USA.

5.Co z małymi stronami?

Właściciele stron będą odpowiadać za treści na nich, więc wielu zrezygnuje z ryzyka prowadzenia strony. "Gdyby wprowadzić odpowiedzialność po stronie przedsiębiorców internetowych za treści umieszczane przez użytkowników oraz obowiązek monitorowania tych treści to nie tylko doprowadziłoby to do cenzury w internecie, ale przede wszystkim sens biznesowy platform internetowych przestałby istnieć, co z kolei by skutkowało załamaniem gospodarki internetowej" - uważa Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji.

6.Celnicy zajrzą do twojej walizki
ACTA pozwala służbom celnym z własnej inicjatywy zatrzymać na granicy podejrzane towary, w tym przewożone w bagażu podręcznym lub wysyłane paczkami. Towary te mogą zostać zniszczone, jeśli zostaną uznane przez celników za stanowiące naruszenia.

Ponadto państwo może dostarczyć właścicielowi praw informacje dotyczące wysyłek jego towarów, w tym opis i ilość. Może to stanowić podstawę do monitorowania poczty.

7.Programy mogące obchodzić zabezpieczenia stają się nielegalne
Urządzenia i programy, które mogą być użyte do obejścia zabezpieczeń powinny być według ACTA konfiskowane. W tym miejscu pojawia się kwestia tzw. dozwolonego użytku osobistego i użycia zupełnie legalnego urządzenia do zdjęcia np. zabezpieczenia DRM. W tym przypadku tylko cel użycia przesądza o jego charakterze.

8.Dostawca internetu będzie Cię śledził
Właściciel praw autorskich dostanie dane osoby, którą tylko podejrzewa o posiadanie treści naruszających prawa autorskie.

Oskarżający może żądać informacji o wskazanych osobach w jakikolwiek sposób powiązanych z podejrzanym. Może to prowadzić do sytuacji, w której ISP będą musieli ujawniać dane wszystkich osób, które pobierały pliki od podejrzanego przez właściciela praw.

Państwa muszą przewidzieć możliwość niezwłocznego wydania właścicielowi praw autorskich przez ISP danych abonenta, co do którego istnieje podejrzenie, że z jego konta naruszono prawa autorskie. Oznacza to olbrzymie wydatki małych ISP na infrastrukturę monitorującą każdą akcję każdego internaut.

9.Będą Cię kontrolować również inne kraje
ACTA pozwala na działania służb wobec obywateli innych krajów i na terenie innych krajów. Może się to odbywać "bez wysłuchania drugiej strony" [strona – kraj] i przy konfiskacie mienia oraz wniesieniu kaucji przez osobę podejrzaną (nie oskarżoną). Jeśli podejrzenia okażą się niesłuszne, sąd może, ale nie musi nakazać rekompensatę.

10.Państwo będzie wspierało posiadaczy praw
Państwa, w tym już wkrótce prawdopodobnie Polska, "podejmują wysiłki, aby wspierać tworzenie i utrzymywanie formalnych i nieformalnych mechanizmów, takich jak grupy doradcze, w ramach których jej [Państwa - przyp. red.] właściwe organy mogą poznać opinie posiadaczy praw".

Państwa zobowiązują się również do przeszkolenia urzędników w zakresie dochodzenia i egzekwowania praw własności intelektualnej. A kto jak nie "grupy doradcze" związane z instytucjami antypirackimi przeprowadzi takie szkolenia?

źródło :
http://technowinki.o...35,artykul.html

Przykładowe strony zagrożone "wyginięciem" :
Youtube
Filmweb
Wrzuta
Zmiany na Ziemi
Precyl
Paranormalne
Fotosik
Wolne Media
Wikipedia
Protokół Wyginięcia
Losy Ziemi
Monitor Polski
fdb
PEB
Laki

Użytkownik Decepticon edytował ten post 23.01.2012 - 09:52

• 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prezydent może wprowadzić stan wyjątkowy?

W nocy z soboty na niedzielę praktycznie w jednej chwili internetowa część polskiej administracji przestała właściwie istnieć. Padła także strona Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. To sprzeciw hakerów z całego świata wobec planów m.in. polskiego rządu, który chce wprowadzić porozumienie ACTA pozwalające na inwigilację internautów. Dzięki niedawnej nowelizacji prawa prezydent może ze względu na cyberatak ogłosić stan wyjątkowy - czytamy w "Gazecie Polskiej Codziennie".

Hakerzy swoje działania określają już mianem internetowej wojny światowej (World War Web). Międzynarodowe porozumienie ACTA oficjalnie ma na celu walkę z piractwem w sieci. Nieoficjalnie pozwala na inwigilację internautów.

„W Polsce nasi bracia i siostry walczą przeciwko ACTA. Naszym obowiązkiem jest im pomóc!” - czytamy na profilu Anonymous na portalu społecznościowym Twitter. To właśnie ta grupa, przy wsparciu hakerów z całego świata, zorganizowała w nocy z soboty na niedzielę atak na strony internetowe m.in. rządu i prezydenta. Łącznie zablokowano kilkadziesiąt witryn, a wśród nich takie serwisy, jak www.prezydent.pl, www.sejm.gov.pl, www.kprm.gov.pl. Nie działała nawet strona Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, www.abw.gov.pl, która miała rozprawić się z hakerami.

Rzecznik rządu Paweł Graś z samego rana starał się uspokoić Polaków. - Trudno mówić tutaj o ataku hakerów, bo w żaden sposób zawartość zablokowanych stron nie została naruszona - powiedział w Radiu Zet. - Zjawisko wynika z ogromnego zainteresowania tymi stronami - dodał.

Jednak hakerzy na swojej stronie oficjalnie przyznali się do ataku. „Codziennej” udało się porozmawiać z jednym z nich, polskim internautą. - Nasze działania są niezależne od poglądów politycznych czy wyznania. Łączy nas stanowczy sprzeciw wobec układu ACTA. Internet nie jest własnością rządu żadnego kraju i zarządzanie jego treścią w jakikolwiek sposób jest nie do zaakceptowania. Zwłaszcza że porozumienie ACTA to nie tylko prewencja przeciwko piractwu internetowemu, ale przede wszystkim narzędzie w rękach władz do inwigilacji. W tym kontekście można spokojnie używać słowa „cenzura” - tłumaczy nasz rozmówca.

Poza hakerami sprzeciw zgłosili internauci masowo zrzeszający się pod hasłem „Stop ACTA” oraz wiele środowisk internetowych, m.in. grupa Dialog, czyli forum wymiany opinii między rządem a organizacjami społecznymi, czy organizacja Panoptykon. Ich zdaniem porozumienie ACTA stwarza „poważne ryzyko naruszenia prawa do prywatności i ochrony danych osobowych poprzez możliwość dochodzenia prywatnej egzekucji praw autorskich, bez kontroli sądu, w której posiadacze praw autorskich będą mogli żądać od dostawców internetu ujawniania im danych użytkowników”.

Warto przypomnieć, że zgodnie z zeszłorocznymi poprawkami do ustawy o stanie wyjątkowym, które zaproponowała Platforma Obywatelska, może on być wprowadzony przez prezydenta także z powodu cyberataku.

Wiele kontrowersji wzbudza nie tylko samo porozumienie ACTA, ale też sposób jego wprowadzania. Informacja o tym, że polski rząd podpisze umowę 26 stycznia w Tokio, pojawiła się publicznie dopiero w ten czwartek, chociaż Rada Ministrów wyraziła na to zgodę już w listopadzie 2011 r.

Rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska Paweł Zienowicz mówił PAP w minionym tygodniu, że największe zastrzeżenia budzi tryb negocjacji porozumienia. - Ustalenia trwały od 2007 r., ale były tajne. Nie było żadnych konsultacji społecznych. Decyzja o podpisaniu umowy została ogłoszona na 40 stronie komunikatu prasowego, dotyczącego rolnictwa i rybołówstwa. To świadczy o tym, jak politycy nas szanują - powiedział.

Dokument poza nami mają podpisać wszystkie kraje Unii Europejskiej oraz m.in. USA, Australia, Japonia i Szwajcaria. Pracowano nad nim w tajemnicy już od 2007 r. Sprawa wypłynęła jednak dopiero niedawno i to dzięki przeciekom z serwisu Wikileaks. Natomiast na stronie internetowej Ministerstwa Kultury, które ma wdrażać umowę, informacje na temat ACTA pojawiły się… cztery dni temu.

wp.pl
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejne kiepskie wieści.
FileSonic, bardzo popularny serwis umożliwiający umieszczanie w sieci plików o dużej pojemności, a potem udostępnianie ich innym internautom, postanowił zrezygnować z tej funkcjonalności. Zlikwidowano program partnerski, dotychczasowe linki do plików przestały działać.

http://nt.interia.pl...ania,1749808,62
http://tvnz.co.nz/te...ad-case-4698748
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych