Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
885 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Millowisck@

Pokazuje prawdę z każdej strony. Ludzie którzy się tutaj w większości są oderwani od rzeczywistości. Nie wgłębiają się w sprawę, nawet nie wiedzą jakie jest obecnie ustawodawstwo w Polsce w sprawie piractwa.

Ty wiesz jakie jest to ustawodawstwo i co może zrobić władza jeśli Cię namierzy? hmm?
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szkoda, że artyści nie zrzeszyli się i nie podjęli polemiki z ACTA.

Bo artystom to się podoba. W końcu będą mieli więcej pieniędzy, czy nie?
  • 0

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wie ktoś co ustalili Boni z Tuskiem??
Mieli rozmawiać chyba o 14 i jeszcze nie skończyli?
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

WithinTemptation@

Nie bądź szyderczy. Artyści i zawody kreatywne czekają na jakieś rozwiązanie w tej kwestii, bo nikt nie lubi gdy ogląda używanie swoich dzieł za darmo. Prawda?

To nie jest takie proste. To nie jest czerń-biel. Tutaj wymagane jest rozwiązanie, musi być system który pozwala chronić dzieła artystów. Niech będzie to stworzone jawnie, niech nie będzie to ACTA - ale takie rozwiązanie jest wymagane i w końcu coś takiego musi być wprowadzone.

Czy Ci się to podoba czy nie, artyści i twórcy mają prawo do dysponowania swoimi dziełami - nie odmówisz im tego.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy Ci się to podoba czy nie, artyści i twórcy mają prawo do dysponowania swoimi dziełami - nie odmówisz im tego.

Tak to prawda, ale niech oni może lepiej chronią swoje dzieła? Mają później pretensje do ludzi o to, że ściągają za darmo ich prace, skoro są na wyciągnięcie ręki. To tak jak zostawić telefon na ławce w parku i później dziwić się, że ktoś go zabrał i nie oddał. Z tą różnicą, że dzieła nie są kradzione, a powielane i nigdy nie wiadomo, czy ktoś kto pobrał daną rzecz kupiłby ją, gdyby jej nie pobrał. Gdyby nie muzyka w necie to nigdy nie poznałbym WT. Zobaczyłem kawałek piosenki w TV, zaciekawiłem się, przesłuchałem parę piosenek i tak mi zostało. Płyt oryginalnych jeszcze nie mam, ale kiedyś na pewno muszę się w nie zaopatrzyć ^^ Podobnie koncert kiedyś muszę zaliczyć. Gdybym nie miał możliwości ich wysłuchania, wtedy przeszedłbym obok nich obojętnie.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 23.01.2012 - 17:17

• 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

tvn wlasnie ogaldam ... nic sie nie zmienilo oni stoja przy swoim, nic nie wplynie na zycie bla bla bla ... - czyli zadyma bedzie !
zaraz wrzucie film na YT - bo zgrywam .

Użytkownik hubiii p edytował ten post 23.01.2012 - 17:27

• 0

Millowisck.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

*
Popularny

@mylo

Wiem dokładnie bo 7 lat temu o 8 rano odwiedziła mnie policja z nakazem prokuratorskim. Zerekwirowała komputer, płyty, nośniki danych. Sprawa w sądzie. Mam się rozpisywać ? Wiem dokładnie jak TO DZIAŁA i powiem Ci że po wszystkim ( jedna rozprawa ) nie dostałem nawet upomnienia na piśmie od sądu, nic, ani grzywny, ani nagany, NIC.

Tylko teraz powiedz mi dlaczego w takim razie panowie policjanci nie oddali mi sprzętu skoro sąd ani mnie nie skazał ani nie jestem wpisany w żadnym rejestrze jako pirat, jako człowiek z wyrokiem ? Ty wiesz jak to działa bo przeczytałeś pare ustaw ? Nieźle ale ja wiem jak to działa w praktyce bo siedziałem w tym po uszy i wiem że działa źle, ze mną rozprawe łączoną miały w tym momencie jeszcze dwie inne osoby w tym dziadek lat około 60 bo znalazł się w złym miejscu i o złym czasie. Chcesz dowodów ? Mogę Ci wrzucić skany od prokuratora i sądu.
Mówisz że pokazujesz prawdę z każdej strony ? Raczej w Twoich postach widzę popadnie z skrajności w skrajność zależy jak wiatr zawieje.
  • 8

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jest wiele ludzi, którzy pobierają film, aby sie przekonać czy jest sens wydawać na niego pieniądze i mieć oryginał i wielu osobom jak film, gra czy muzyka przypadnie do gustu to kupuje, bo w ciemno raczej nikt nie będzie kupował, a pozatym to nie są tanie rzeczy, a zarobki w Polsce wiemy jakie są, ledwo starcza na podstawowe rzeczy niezbędne do życia. Mniej znani artyści na początku nie byliby teraz rozpoznawani, gdyby nie internet i promowanie ich za pomocą wymiany, kto ma kupic ten i tak kupi oryginał, cały czas ich produkty dobrze się sprzedają, gdyby byli na tym stratni lub słabo zarabiali na tym co robią to by dalej nie tworzyli i zamkneli interes.

Co do tego kontrowersyjnego ACTA to przedwszystkim chcieli go przepchnąć za Naszymi plecami, nie pytając większości społeczeństwa nawet o zdanie, pozatym ACTA ogranicza wolność słowa i prywatność ludzi w sieci, a według prawa konstytucyjnego, łamie podstawowe prawa człowieka i wolność słowa.

"Zagwarantowana przez Konstytucję wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniana ma szerokie znaczenie.

Wolność wypowiedzi gwarantuje wolność wyrażania swoich poglądów za pomocą wszelkich dostępnych środków ich uzewnętrzniania. Do takich środków możemy zaliczyć:

gesty,
dzieła sztuki,
prasę,
plakaty,
telewizję,
radio,
sieć komputerową (np.Internet),
płyty,
wystawy,
odczyty.

Wolność słowa to również dostęp do istniejących krajowych i zagranicznych źródeł informacji. Wolność ta przejawia się także w wolności poszukiwania informacji.

Wolność wypowiedzi uważana jest za najważniejszą z wolności obywatelskich. Służy ona zarówno państwu, jak i poszczególnym jednostką. Dla każdego człowieka jest sposobem na samorealizację. Władzy pomaga natomiast w procesie sprawowania władzy. Wolność wypowiedzi stanowi fundament państwa demokratycznego. Niestety nie wszystkie państwa na świecie przestrzegają tej zasady."

Użytkownik OpenYourMind edytował ten post 23.01.2012 - 17:34

• 0

Elvis.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bzdura, akurat dwóch muzyków (Matheo i Sokół - bardzo znani w swoim środowisku) dali już znak swojej dezaprobaty co to ACTA, choć walkę z piractwem oczywiście popierają. Piractwo to obusieczny miecz - z jednej strony daje promocje, z drugiej strony umożliwia ludziom 'kradzież'.
  • 0

BehawioralnyBarbararzyńca.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bzdura, akurat dwóch muzyków (Matheo i Sokół - bardzo znani w swoim środowisku) dali już znak swojej dezaprobaty co to ACTA, choć walkę z piractwem oczywiście popierają. Piractwo to obusieczny miecz - z jednej strony daje promocje, z drugiej strony umożliwia ludziom 'kradzież'.

Aż dwóch? To i tak niezły wynik.

Oglądajcie tvpinfo. Póki co nie ma dobrych wieści.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko teraz powiedz mi dlaczego w takim razie panowie policjanci nie oddali mi sprzętu skoro sąd ani mnie nie skazał ani nie jestem wpisany w żadnym rejestrze jako pirat, jako człowiek z wyrokiem ?

Nie wiem jakie środki prawne powziąłeś żeby domagać się swoich praw. Ale mogłeś spokojnie domagać się zwrotu sprzętu i zadośćuczynienia. Pewnie wolałeś mieć spokój - zrozumiałe.

Nadużycia się zdarzają i można dochodzić sprawiedliwości - jeśli się chce. Bierzesz prawnika i działasz. Nic Ci na to nie poradzę.

Mówisz że pokazujesz prawdę z każdej strony ? Raczej w Twoich postach widzę popadnie z skrajności w skrajność zależy jak wiatr zawieje.

W żadnym poście nie powiedziałem że popieram ACTA, w żadnym poście nie wieszczyłem NWO i totalnej inwigilacji. Więc nie popadałem w skrajności. Wielu użytkowników za to wpadało.
  • 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

no to dziekujemy bardzo ..... rzad sobie z tego nic nie zrobil, tak pogadamy z wami ale i tak podpiszemy.
qrde nagralem calosc ale niestety bez dzwieku ;( wiec nie wrzuce ;((((
  • 0

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak ACTA przejdzie będzie to oznaczało że rząd manipuluje społeczeństwem i łamie podstawowe prawo konstytucyjne - podstawowe prawa człowieka i wolność słowa. Większość ludzi jest przeciw ACTA, skoro w naszym kraju jest demokracja, to powinni zapytać społeczeństwo i liczyć się z podstawowymi prawami człowieka.
  • 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

W naszym kraju demokracja nigdy nie istniała. Zaraz po upadku komunizmu mieliśmy wielkie łajno na którym wykarminili się Tuski i inne. Nigdy się nas nikt nie pytał o zdanie. Manipulowane media, manipulowana prasą i papka medialna do mydlenia oczu. Przypomnijcie sobie: Powódź, Smoleńsk, Fukushima media zawsze znajdowały ważniejszy temat aby nie pokazać tego co się na świecie dzieje i gdyby nie internet to nic byśmy nie wiedzieli. Cała reszta zajęta była kretyńskimi serialami jakie serwuje nam nasza rodzima kinematografia. Myślicie, że kogokolwiek w rządzie interesuje co mamy do powiedzenia? Paliwo kosztuje u nas tyle co we Włoszech. Gdy powiesz takie coś, to zaraz znajdzie się dwudziestu, którzy powiedzą - nie porównuj ich gospodarki i wypłat do naszej.
Teraz mamy sprawę identyczną. Są głosy krytyki, że ACTA jest sprzeczna z konstytucją ale zaraz potem z powrotem, no bo właśność intelektualną należy chronić. Owszem należy, ale należy się też zastanowić, co może taka ochrona oznaczać.
Obejrzałem tą komedię na TVN. Jak zwykle szczają na nas z góry. Sratatata jest czas na ratyfikację. Ta ustawa nic nie zmienia i tak ją podpiszemy. To dla naszej ochrony i ochrony producentów naszych ogórków kiszonych, które są masowo podrabiane w Azji.

Oczywiście moja wypowiedź nie będzie się podobać, na szczęście nie musi. ACTA jeszcze nie jest podpisana i dziś istnieje jeszcze wolność słowa.
  • 6

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A nie mówiłem?
Podpiszą i wprowadza w życie a potencjalne poprawki dodadzą jak już ACTA będzie obowiązywać.
Pytanie czy polecą w kulki i podpiszą już 26 styczna czy poczekają z miesiąc aż się wyborcy trochę nie uspokoją...

Na TVN potwierdzają że podpiszą 26.... szopka i mydlenie oczu x|

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 23.01.2012 - 19:03

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych