Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Please log in to reply
885 replies to this topic

Kelt.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Janusz Palikot? -.- Hologramku kochany oni nie byli by w stanie współpracować bo się różnią i to bardzo znacząco. A to że chcesz te dwie persony połączyć w powiedzmy ,,rząd" pokazuje że słabo znasz realia dzisiejszej polityki - a jak się o czymś nie wie to się na ten temat nie wypowiada. A tak swoją drogą to Palikot jest w sejmie i co zrobił? Nic? Aha skąd ja to znam.

Generalnie niewątpliwie najciekawszą kwestią całej sprawy są te informacje które podobno są w posiadaniu hakerów :) Mam nadzieję że to nie blef i chciałbym by je opublikowali, widzę w tym pewną szansę na to że ludzie, a przynajmniej ich część przejrzy na oczy.
  • 0

Shad.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Generalnie niewątpliwie najciekawszą kwestią całej sprawy są te informacje które podobno są w posiadaniu hakerów :) Mam nadzieję że to nie blef i chciałbym by je opublikowali, widzę w tym pewną szansę na to że ludzie, a przynajmniej ich część przejrzy na oczy.

Wątpię by posiadali jakiekolwiek informacje o czymkolwiek. Większość tajemnic zapewne ukryta jest w skarbnicy bibliotek (ale takich prawdziwych, że możesz je dotknąć Oo) pilnie strzeżonych. Nie włamią ci się przecież do szuflad. Trzebaby być kompletnym idiotą, by najważniejsze informacje dla całego świata umieszczać ryzykownie w urządzeniu, jakim jest komputer. Z takiego punktu widzenia przykładowo o zjawiskach typu m.in. UFO również niewiele wiemy. Zresztą jak wagę miałyby mieć te informacje, to mnie najbardziej nurtuje...

Użytkownik Shad edytował ten post 24.01.2012 - 00:46

• 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

2x up wejdz sobie na http://pastebin.com i wpisz tusk zobacz co sie pokaze, juz wczesniej o tym pisalem znalazelm ten wpis na twiterze ale wydaje mi sie ze to sciema .
  • 1

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wątpię by posiadali jakiekolwiek informacje o czymkolwiek. Większość tajemnic zapewne ukryta jest w skarbnicy bibliotek (ale takich prawdziwych, że możesz je dotknąć Oo) pilnie strzeżonych. Nie włamią ci się przecież do szuflad. Trzebaby być kompletnym idiotą, by najważniejsze informacje dla całego świata umieszczać ryzykownie w urządzeniu, jakim jest komputer. Z takiego punktu widzenia przykładowo o zjawiskach typu m.in. UFO również niewiele wiemy. Zresztą jak wagę miałyby mieć te informacje, to mnie najbardziej nurtuje...

Jednak bez sensu byłoby straszyć Polski rząd, skoro nasz rząd wie, że tych danych nie ma w komputerach. Nie wiem także, jak to by miało się odnieść do "normalnych" ludzi. Chyba, że naprawdę tego nie mają ale samo "coś" wymyślą. Nawet jeśli nie będzie to prawdą, to cześć ludu może uwierzyć, gdyż wiedzą, że oni włamali się na polskie serwery, są przeciwko ACTA i Tuskowi oraz tym, że są "za" Polską.
No i skoro piszesz, że trzeba być idiotą, to sobie sam "odpowiedziałeś na pytanie".

Użytkownik Torek edytował ten post 24.01.2012 - 00:58

• 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Box

Ty chyba też nic nie rozumiesz.. Pogwałcono demokrację a ty o piractwie..ludzie zastanówcie się o czym mówicie. Manipulują wami jak chcą. Przerazacie mnie, przerażacie..

Rozgonią? Nie chochccie do pracy, szkoły, polska gospodarka zacznie się sypać, to donek zrozumie.

Rozumiem, jestem jak najbardziej przeciwny temu porozumieniu. W mojej opowiedzi chciałem się jednak odnieść do oficjalnego założenia ACTA. Podobnej treści e-mail porozsyłałem do najważniejszych instytucji państwowych, do samego premiera i prezydenta. Do czołowych polityków w kraju, przewodniczących partii, posłów z mojego okręgu, kolegów i koleżanek z partii (nie powiem, do jakiej należę :D). Piractwo jest przykrywką, wiem doskonale o tym i dlatego chciałem pokazać, jak bardzo denną przykrywką.

Pogwałcenie podstawowych praw człowieka, praw obywatelskich to inna sprawa. Bardziej poważna. Widziałem treści interpelacji poselskiej, w której poseł Ożóg zarzuca tajność i niezgodność z konstytucją. Popieram i oczekuję od rządu odpowiedzi na te pytania.

• 0

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To nie muszą być od razu "najważniejsze informacje dla całego świata". Bardzo prawdopodobne, że kopie dokumentów są fizycznie archiwizowane natomiast przy pełnej informatyzacji, wymiana danych i wszystkie ogólnie rzecz ujmując "operacje", są wykonywane w pierwszej kolejności w sposób elektroniczny. Na uwagę zasługuje raczej brak wystarczających zabezpieczeń przed atakami hackerskimi co jest jednoznacznym wyrazem niekompetencji i "amatorszczyzny" rządu.

Zastanawia mnie wiarygodność video z rzekomym przesłaniem grupy "anonymous" dla polskiego rządu. Co o nim myślicie?

Jeszcze mały offtopic:

http://uroda.onet.pl...l#photo11153299

Najmocniejszy atut gwiazd hahaha
Kapitalna ilustracja współczesnego "show-biznesu".

Użytkownik rainman edytował ten post 24.01.2012 - 01:10

• 0

wazer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Też bardzo bym chciał żeby to była prawda odnośnie tych kompromitujących informacji dotyczących naszych polityków. Ale niestety musimy zdać sobie sprawę że teraz dużo ludzi robi sobie przysłowiowe jaja. Niedaleko szukać przykładu z niby zhakowaną stroną cba. Okazało się to tylko żartem. Więc narazie wszystkie takie informacje trzeba brać z przymrużeniem oka. Musimy się raczej zastanowić co sami możemy zrobić. Trzeba wyjść na ulice zacząć organizować pikiety i to nie tylko związane z acta jest masa innych spraw które wymagają interwencji, ceny paliw, emerytury, ostatnie ekscesy nfz. Teraz jest idealny moment kiedy ludzie są podburzeni i gotowi się wreszcie zmobilizować.

Użytkownik wazer edytował ten post 24.01.2012 - 01:03

• 0

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Cholera, nie wiem czy pojawie się w Krakowie..Macie jakies namiary na konta bankowe Anonów? Chcę im pomóc chociaż finansowo, albo coś zrobić..postaram się przyjechać ale..
  • 0

Shad.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cholera, nie wiem czy pojawie się w Krakowie..Macie jakies namiary na konta bankowe Anonów? Chcę im pomóc chociaż finansowo, albo coś zrobić..postaram się przyjechać ale..

Mówisz poważnie? Znasz ich chociaż :>... Nie rób niczego pochopnie.
  • 0

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak nie masz na co wydać kasy to kup takie kartki - naklejki do drukowania i wydrukuj jakieś slogany, czy coś. Takie rzeczy się przydają na manifestacjach o ile wiem. Ja tam nigdzie nie jadę, chyba, że wszyscy się zbiorą w Warszawie, może mi się uda brata ciotecznego namówić, bo tak sam to się nie będę błąkał.
  • 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@wazer:
wiesz 50:50 czesc moze byc jakimis dokumentami faktycznymi a druga czesc fabrykowane zeby robic rozglos. ( cos jak ten caly gimper zrobil ). Jesli hakerzy sie wlamali do komputera jakiegos ministra, komputer ten musial byc podlaczony do sieci, nie wiem moze akurat gdzies siedzial i dostal mejla z trojanem .. w tv o tym nic nie mowili - o sposobie, moze to kolejna sciema rządu? i trzeba bylo jakiegos kozła ofiarnego zrobić?

Wlam na serwery i od razu dostanie sie do poczty np tuska tez wymaga czasu, chyba ze admini w rzadzie to debile - ale wątpie. Pliki rządowe na pewno maja jakies zabezpieczenie np jakis soft szyfrujący, wiec pewnie tez od razu nie widac co i jak, a nawet jesli ktos cos sciagnie to rozkodowanie pliku tez nie trwa sekundy. Przy ataku jesli serwer pada to chyba nie ma za bardzo opcji grzebania swobodnego bo polaczenie jest bardzo obciazone. W sumie nie znam sie na tym moze jest jakis sposob na zrobienie sobie "bezpiecznego tunelu"

Z drugiej strony......, nie wiem czy kojarzycie, kiedys na konferencji ktos zrobil zdjecie lapka jakiegos ministra czy kogos, na ktorym byla naklejona informacja odnosnie loginu do widnowsa/systemu etc . Jesli politycy sa tacy tepi ze nie zdzieraja takich informacji albo nie zmieniaja za czesto hasel to taki wlam na konto / poczte etc to w sumie prosta sprawa.

edit
znalzlem czyj to byl komputer : premiera :DD
http://tech.wp.pl/ka...1dcb2&_ticrsn=3

Użytkownik hubiii p edytował ten post 24.01.2012 - 01:48

• 0

wazer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po dzisiejszym dniu szczerze wątpię w profesjonalizm rządowych informatyków. Mocne hasło do panelów administracyjnych stron to podstawa a admin admin1 to jest kompromitacja na pełną skalę. Jednak narazie nie ma co gdybać trzeba czekać do ujawnienia tych informacji. Ja się ciesze że wreszcie wśród naszego społeczeństwa jest takie poruszenie, to już nie są przelewki. Teraz jest nasz czas na działanie.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Eh, te nasze biedne i niewinne "gwiazdy" :) http://mistrzowie.org/390321
  • 2

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Gdzie jest google, yahoo, facebook? ACTA dotyczy ich tak samo jak SOPA? Dlaczego nam nie pomagają, potrzebujemu pomocy z zagranicy od potężnych korporacji, takich jak microsoft czy facebook.Dopiero wtedy pokonamy magnatów z Hollywood.
  • 0

#495 Gość_Rolland

Gość_Rolland.

Napisano

*
Wartościowy Post

Czytam sobie newsy, i mnie krew zalewa.

Strony administracji publicznej wciąż w ogniu hakerskich ataków, a ministrowie po spotkaniu z premierem Donaldem Tuskiem mówią: "Umowa ACTA w niczym nie zmieni polskiego prawa, jesteśmy gotowi do jej podpisania"

Źródło http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Skoro ta ustawa rzekomo nic nie zmieni w polskim prawie, to po jasną cholerę ją podpisywać i narażać się wszystkim tym, którzy są przeciwko?! Mało im ataków? Kompromitacji? Nasze zdanie się nie liczy, bo ważniejsza jest polityka lizania tyłków innych państw? Podpisywanie wszystkiego bo inne państwa też podpisują to właśnie nasz cel? Prawie jak z traktatem lizbońskim! Nie lepiej byłoby oświadczyć coś w stylu:

"Umowa ACTA w niczym nie zmieni polskiego prawa dlatego jej nie podpiszemy."

To by zakończyło wojnę, ataki na strony, normalnie wszyscy zadowoleni, ale nie, trzeba podpisać bo tak. Po co podpisywać coś, co nie daje efektów, a na tysiące osób działa jak płachta na byka?! TO JEST CHORE. Ciągle widzę artykuły nie o ACTA, o sednie tej sprawy, ale o złych hakerach co atakują nasze rządowe strony, no naprawdę biedny rząd, oj prawie się popłakałem (ze śmiechu), to jest odwracanie kota ogonem, omijanie tematu za wszelką cenę! Sytuacja zmusiła to przyznali, że są atakowani, a wcześniej co było? "Ogromne zainteresowanie stronami premiera" hahaha, po prostu nosi mnie jak widzę co się dzieje.

Nikt tego nie przyzna publicznie, ale za tym wszystkim stoi coś grubego, bo gdyby to była nic nie zmieniająca ustawa, to już dawno by była w koszu. A może po prostu rządzą nami skończeni idioci, co chcą za wszelką cenę popisać się na arenie międzynarodowej, że nie ugięli się pod naciskiem, że są mocnym rządem? Są, ale tylko w gebie, przed wyborami. Dziękuję dobranoc

Użytkownik Androll edytował ten post 24.01.2012 - 02:52

• 5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych