Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
885 odpowiedzi w tym temacie

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czytam sobie newsy, i mnie krew zalewa.

Strony administracji publicznej wciąż w ogniu hakerskich ataków, a ministrowie po spotkaniu z premierem Donaldem Tuskiem mówią: "Umowa ACTA w niczym nie zmieni polskiego prawa, jesteśmy gotowi do jej podpisania"

Źródło http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Skoro ta ustawa rzekomo nic nie zmieni w polskim prawie, to po jasną cholerę ją podpisywać i narażać się wszystkim tym, którzy są przeciwko?! Mało im ataków? Kompromitacji? Nasze zdanie się nie liczy, bo ważniejsza jest polityka lizania tyłków innych państw? Podpisywanie wszystkiego bo inne państwa też podpisują to właśnie nasz cel? Prawie jak z traktatem lizbońskim! Nie lepiej byłoby oświadczyć coś w stylu:

"Umowa ACTA w niczym nie zmieni polskiego prawa dlatego jej nie podpiszemy."

To by zakończyło wojnę, ataki na strony, normalnie wszyscy zadowoleni, ale nie, trzeba podpisać bo tak. Po co podpisywać coś, co nie daje efektów, a na tysiące osób działa jak płachta na byka?! TO JEST CHORE. Ciągle widzę artykuły nie o ACTA, o sednie tej sprawy, ale o złych hakerach co atakują nasze rządowe strony, no naprawdę biedny rząd, oj prawie się popłakałem (ze śmiechu), to jest odwracanie kota ogonem, omijanie tematu za wszelką cenę! Sytuacja zmusiła to przyznali, że są atakowani, a wcześniej co było? "Ogromne zainteresowanie stronami premiera" hahaha, po prostu nosi mnie jak widzę co się dzieje.

Nikt tego nie przyzna publicznie, ale za tym wszystkim stoi coś grubego, bo gdyby to była nic nie zmieniająca ustawa, to już dawno by była w koszu. A może po prostu rządzą nami skończeni idioci, co chcą za wszelką cenę popisać się na arenie międzynarodowej, że nie ugięli się pod naciskiem, że są mocnym rządem? Są, ale tylko w gebie, przed wyborami. Dziękuję dobranoc

Moim zdaniem ktoś naciska na naszego "kochanego" Donusia. Zresztą, wg. zawsze się tak zachowuje, jakby ktoś mu coś kazał(nie mówiąc o naszym prezydencie ^_^). Coraz bardziej myślę, że wszystkie te rządy są marionetkami w czyichś rękach.
A jeśli chodzi o temat. O co chodzi? O oba przypadki- cenzura internetu(+ usuwanie niewygodnych osobników oraz informacji) i walkę z "piractwem"(koniec wolnego słowa).

Użytkownik Torek edytował ten post 24.01.2012 - 03:07

• 1

#497 Gość_Veckas

Gość_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Z listy głosowań wynika też, że najwięcej głosów przeciwko oddali Fińscy europosłowie bo aż 69 proc. Natomiast 53 proc. francuskich europosłów głosowało przeciw, w Niemczech 52 proc., a Polsce tylko 14 proc!
  • 0

markus_111.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Z listy głosowań wynika też, że najwięcej głosów przeciwko oddali Fińscy europosłowie bo aż 69 proc. Natomiast 53 proc. francuskich europosłów głosowało przeciw, w Niemczech 52 proc., a Polsce tylko 14 proc!

To jest właśnie nasza "solidarność" i innymi państwami. Nie chodzi mi tu o ślepe podążanie za głosem tłumu ale nasz rząd niemal zawsze robi wszystko odwrotnie i przeciw opinii własnego Narodu.
  • 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To jest właśnie nasza "solidarność" i innymi państwami. Nie chodzi mi tu o ślepe podążanie za głosem tłumu ale nasz rząd niemal zawsze robi wszystko odwrotnie i przeciw opinii własnego Narodu.

A czego można po tych idiotach się spodziewać? W 99% przypadków nie mają pojęcia za czym głosują. Podnoszą rękę bo podnosi większość z ich partii.
Skąd u nas tyle fotoradarów ? Skąd tyle durnych przepisów w skarbówce. Jak myślicie czy oni wiedzą co to jest internet? Większość z nich kojarzy internet bardziej z internatem. Gdy usłyszą, że ktoś włamał się im do komputera to oglądają obudwę i szukają śladów po śrubokręcie. Wystarczyło posłuchać wczorajszej wypowiedzi ministrów. Najbardziej spodobał mi się fragment o tym, że przecież nasz rząd najbardziej chce chronić wolności obywatelskie, i dziwi ich, że tylko serwery w polsce padły celem ataków, chciaż wcześniej wspomniał, że to nie atak tylko duże zainteresowanie treściami zamieszczonymi na stronach. I znów kłamstwo. Przecież ataki na strony w USA były pierwsze. Czy wspomieli chociaż słowem o protestach różnych portali np wikipedii? Czy wspomnieli, że niektóre kraje zaczynają się zastanawiać czy podpisać to w obecnej formie?
  • 2

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Anonymous zakładają Anonyupload?

Megaupload padł, Filesonic i Fileserve ograniczają możliwość dzielenia się plikami. Dlatego powstał serwis Anonyupload, który jest być może dziełem Anonymous. Grupa nie przyznaje się jeszcze oficjalnie do założenia tego serwisu. Anonyupload ma być niezależnym serwisem wymiany plików. Strona ma udostępniać szybkie transfery i najważniejsze - darmowe konta i anonimowość. Serwery mają znaleźć się na terenie Rosji, co ma podobno pomóc w omijaniu prawa.
Strona organizuje obecnie zbiórkę funduszy na start, który ma mieć miejsce jeszcze przed środą. Jak już wspomniałem grupa Anonymous nie potwierdza jeszcze, że to oni są autorami tego serwisu. Możliwe, że Anonyupload jest jedynie sposobem na wyciągnięcie kasy od naiwnych internautów. Warto poczekać przed ewentualnymi datkami na serwis.

http://nt.interia.pl...aupload,1750308

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 24.01.2012 - 09:16

• 0

#501 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

Teraz Chiny i Rosja będą się cieszyć.
  • 0

jakku1.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Juz ciezko patrzec na to, co stalo sie z ACTA. Z jednej strony mamy grupe hakerow, ktorzy w imie "wolnosci" atakuja strony rzadowe, spamuja internet przeroznymi irracjonalnymi grozbami (atak na domeny .pl) oraz rozpuszczaja bzdury o "tajnych informacjach" i "mailach Tuska" (amerykanskie forum, ehe), a z drugiej grupe ludzi w internecie, ktorzy w to wszystko swiecie wierza, a nawet nie przeczytali tej umowy.

Po wczorajszych i dzisiejszych wydarzeniach ciezko powiedziec, ze Anonimowym chodzi o jakies powazniejsze wartosci. Chodzi juz tylko o zadyme - znalazl sie podatny grunt na przeprowadzenie takiej akcji, to jest ona kontynuowana, a konflikt nabiera rumiencow i pojawiaja sie coraz to nowe roszczenia. Teraz tylko czekac, az ktos zazada jednego miliona dolarow za przerwanie ataku. Do tego to prowadzi.

Szkoda gadac. Byla okazja, zeby przeprowadzic solidna debate na temat tego, co wolno w sieci, a czego nie wolno, ale zostala ona zmarnowana. Nie wiem z czyjej winy - teraz sklaniam sie ku temu, ze problem lezal i lezy po kazdej ze stron, bo trudno bylo przypuszczac, ze rzad niezaleznego panstwa podda sie szantazowi grupy hakerow, ktorym - jak widac - chodzi tylko i wylacznie o to aby narobic jak najwiekszego zamieszania.
  • -4

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żeby nikt nie mówił, ze o atakach nie ma absolutni nic w zachodnich mediach:
BBC
  • 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szkoda gadac. Byla okazja, zeby przeprowadzic solidna debate na temat tego, co wolno w sieci, a czego nie wolno, ale zostala ona zmarnowana. Nie wiem z czyjej winy - teraz sklaniam sie ku temu, ze problem lezal i lezy po kazdej ze stron, bo trudno bylo przypuszczac, ze rzad niezaleznego panstwa podda sie szantazowi grupy hakerow, ktorym - jak widac - chodzi tylko i wylacznie o to aby narobic jak najwiekszego zamieszania.

Jaka okazja, kiedy o czym?
Nie wiem co wczoraj w TV widziałeś. Powiedzieli jesteśmy gotowi do podpisania. Podpiszą i uwierz mi nie będzie debaty. Zaraz będzie wiosna, jakaś powódź, jakaś afera, skonfiskują parę komputerów i powiedzą jaką to udaną akcję przeprowadzili (tak jak pościg w warszawie za pijanym kierowcą, który uciekał z prędkością 30km/h jadąc w korku). Zrobią zamęt licząc że ludzie zapomną. Chwilę później zrobią wielką nagonkę i łapankę. Ropa będzie kosztować 6,50...

A tak wogóle kolego jesteś w temacie? Czy wiesz jak to się zaczęło? Od protestu dużych portalu takich jak wikipedia.

Użytkownik Andy-1970 edytował ten post 24.01.2012 - 11:23

• 2

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co sądzicie o tym ? :)

Z jednym z filmiku na pewno się zgodzę, dotychczasowe ataki to tylko DDoS a do tego wystarczy podstawowa wiedza informatyczna. Prawdziwych ataków to jeszcze nie było. To podmienienie strony przy haśle: ADMIN1...to też trudno nazwać hackerstwem :D

Na pewno istnieją prawdziwi hackerzy co do tego nie mam wątpliwości. Tylko ciekawe czy naprawdę się włączą do walki.
  • 0

Jęk Lodowatych Ulic.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

O ja pierd. po prostu masakra ręce opadają z tym co ten debilny rząd robi niby nie mogą się wycofać z podpisaniem tego ACTA.
A to ciekawe przecież jeszcze nie podpisali no chyba, że robią na nas wałek i już podpisali to wcześniej a teraz tak bardziej oficjalnie.
  • 1

Serenity.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

w ostatnim filmiku mówią ze maja emaile i korespondencje w sprawie Smoleńska ze stroną Rosyjska, Ze maja wiadomości na temat koncesji na wydobycie gazu kto i gdzie dostanie. Jakaś hipokryzja :D Znaczy ze te dane wyjdą na jaw tylko gdy podpiszą ACTA a jak nie podpiszą to cool nikt nic się nie dowie :) jakaś ściema...
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To podmienienie strony przy haśle: ADMIN1...to też trudno nazwać hackerstwem

To zapewne było specjalnie, oni myśleli, że tacy sprytni są i nikt nie wpadnie na tak banalne hasło ^^

w ostatnim filmiku mówią ze maja emaile i korespondencje w sprawie Smoleńska ze stroną Rosyjska, Ze maja wiadomości na temat koncesji na wydobycie gazu kto i gdzie dostanie. Jakaś hipokryzja Znaczy ze te dane wyjdą na jaw tylko gdy podpiszą ACTA a jak nie podpiszą to cool nikt nic się nie dowie jakaś ściema...

Ja mam nadzieję, że nie - chciałbym, aby cała prawda wyszła jaw i ludzie opamiętali się. Kurczę, czy tylko ja jestem przekonany co do tego, że PO nie wygra następnych wyborów? Tak wkurzyli internautów, że wątpię, aby mieli duże poparcie. A wyjawnienie tych tajnych informacji opamiętałoby jeszcze więcej osób - głosowałyby na nich tylko garstka zaślepionych jednostek ^^

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 24.01.2012 - 11:44

• 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

w ostatnim filmiku mówią ze maja emaile i korespondencje w sprawie Smoleńska ze stroną Rosyjska, Ze maja wiadomości na temat koncesji na wydobycie gazu kto i gdzie dostanie. Jakaś hipokryzja :D Znaczy ze te dane wyjdą na jaw tylko gdy podpiszą ACTA a jak nie podpiszą to cool nikt nic się nie dowie :) jakaś ściema...

A dla mnie to nie takie oczywiste. Zobacz co stało się z Julian Assange, za swoje wikileaks.

Gdybym ja np. dzisiaj wpadł w posiadanie jakiejś wiedzy, ani trochę nie oznacza że bym ją opublikował i komukolwiek przekazał.

Włamanie się gdzieś i wyciągnięcie danych nie oznacza od razu publikacji tych danych. Chyba, że Ci życie nie miłe. Od razu policja znajdzie odciski palców Twoje przy jakimś morderstwie a może ktoś Cie o gwałt posądzi.

Publikacja czegokolwiek na władzę musi być tylko przy bardzo dużym poparciu społecznym. Inaczej zginiesz w tłumie, nawet nie wiedząc kiedy i zrobią z Ciebie wariata, który popełnił samobójstwo.
  • 1

#510 Gość_Rolland

Gość_Rolland.

Napisano

Nie wycofamy się z podpisania ACTA - jest za późno

- Już za późno na wycofanie się z podpisania ACTA. Nie możemy nie podpisać tego dokumentu, ale do umowy chcemy dobudować klauzulę bezpieczeństwa, która pokaże, jak my interpretujemy te punkty, które należą do polskich kompetencji - mówi gość Kontrwywiadu RMF FM Michał Boni. - Jeżeli ACTA zostanie ratyfikowane, to tylko z taką klauzulą - zapewnia minister.

- Chcę powiedzieć, że dzisiaj powołujemy w ramach komitetu do spraw cyfryzacji taki zespół do spraw ochrony w tej dziedzinie i będziemy dyskutowali, jak maksymalnie szybko wprowadzić odpowiednie standardy, współpracować z CERT-em - rządową instytucją związaną z analizą sytuacji w cyberprzestrzeni i popatrzeć, czy nie trzeba gdzieniegdzie zmienić administratorów, żeby to było bezpieczniejsze - powiedział Boni.

Nie wykluczył też, że w jakiś przypadkach właściciele tych stron, na które były ataki hakerskie i administratorzy złożą zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Jednocześnie podkreślił, że nie ma żadnych danych, które by potwierdzały, że jakiekolwiek materiały rządowe zostały podczas tych ataków ściągnięte.

- Na mój komputer się nikt nie włamał, było mi trochę przykro z powodu zatrzymania naszej strony. Strona internetowa jest przecież nie dla mnie jako ministra i nie dla ministerstwa, tylko jest dla ludzi. Zatrzymanie jej funkcjonowania jest trochę przeciwko ludziom, którzy chcą się dowiedzieć o pewnych rzeczach. Ale rozumiem, że to jest taki element walki - dodał.

Zapewnił, że nie będzie żadnych zmian w prawie, które by ograniczały wolność internautów.

Powiedział też, że jest już trochę za późno, by wycofać się z ACTA. - Ten proces przecież trwa tak naprawdę od 2006 roku, Polska w nim uczestniczy od 2008 roku i on ma też bardzo duże pozytywne znaczenie, jeśli chodzi o walkę przeciwko podróbkom, szczególnie z państwami trzecimi, to jest także ochrona polskiego biznesu - mówił Boni.

Wiadomość o tym, że Polska jest gotowa podpisać 26 stycznia porozumienie ACTA, z rozczarowaniem przyjęli przedstawiciele kilku organizacji pozarządowych. W oświadczeniu reprezentanci Internet Society Poland, Fundacji Nowoczesna Polska, Polskiej Grupy Użytkowników Linuksa - PLUG, Fundacji Panoptykon oraz Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania napisali m.in. że doceniają złożoną przez Boniego "obietnicę poważnej dyskusji na etapie ratyfikacji porozumienia, jednak w żadnym razie nie zastąpi to realnych konsultacji dotyczących ogólnego kierunku politycznego, jaki wybrał rząd".

- Po tym, jak Polska oficjalnie podpisze ACTA, konsultacje mogą być co najwyżej próbą przekonania sceptyków - napisali. Autorzy oświadczenia oczekiwali poważnej rozmowy o zasadach egzekwowania praw własności intelektualnej. Ich zdaniem, "gotowość rządu do podpisania ACTA to jednoznaczny sygnał, że poważnej dyskusji na temat rewizji praw własności intelektualnej, w tym szczególnie ważnego dla internetu prawa autorskiego, już nie będzie; będzie tylko represyjne podejście do jego egzekwowania".

Według nich "zarówno sposób negocjacji porozumienia ACTA, jak i jego zawartość oraz możliwe konsekwencje budzą poważne zastrzeżenia z perspektywy praw podstawowych obywateli, w szczególności użytkowników internetu". Przedstawiciele organizacji pozarządowych ponowili apel o niepodpisywanie ACTA, natomiast chcą, by rząd wystąpił do Trybunału Sprawiedliwości UE o opinie na temat zgodności porozumienia z prawem UE.

Zaapelowali również o zamówienie analiz i przeprowadzenie debat na temat przewidywanych gospodarczych i społecznych skutków ACTA; wykorzystanie przez Sejm wprowadzonego Traktatem z Lizbony mechanizmu współpracy między Parlamentem Europejskim i parlamentami narodowymi dla podjęcia działań, których celem byłoby nakłonienie Parlamentu Europejskiego do odrzucenia ACTA; podjęcie szerokich konsultacji zmierzających do przeprowadzenia reform służących dostosowaniu praw własności intelektualnej do realiów funkcjonowania współczesnego społeczeństwa i gospodarki.

Autorzy oświadczenia poparli też wszystkie podejmowane w granicach prawa wyrazy sprzeciwu wobec ACTA, zdecydowanie nie popierają natomiast działań niezgodnych z prawem. "Jest to sprzeczne z ideą, jaka stoi za sprzeciwem wobec ACTA i może odwracać uwagę od zasadniczego problemu - braku poważnej i merytorycznej dyskusji na temat konsekwencji przyjęcia tego porozumienia" - podkreślili.

ACTA (Anti-counterfeiting trade agreement) to układ między Australią, Kanadą, Japonią, Koreą Południową, Meksykiem, Maroko, Nową Zelandią, Singapurem, Szwajcarią i USA, do którego ma dołączyć UE. Jest to umowa handlowa zobowiązująca jej sygnaratiuszy do walki z łamaniem prawa własności intelektualnej oraz handlem podrabianymi towarami. Zdaniem obrońców swobód w internecie może prowadzić to do blokowania różnych treści i cenzury w imię walki z piractwem.

Źródło: http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html

Jak wam się to podoba? Bo ja powstrzymam się od komentarza Dołączona grafika
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych