Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Please log in to reply
885 replies to this topic

Xeo.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Anony chyba czekają do 26 stycznia (czy.t podpisanie ACTA przez PL w Tokio), po podpisaniu pewnie pokażą, na co ich stać.
  • 0

markus_111.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Anony chyba czekają do 26 stycznia (czy.t podpisanie ACTA przez PL w Tokio), po podpisaniu pewnie pokażą, na co ich stać.

Mam nadzieję, ze do tego dojdzie.
  • 2

Wollywell.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podpisuje się ludzie, damy radę !!

http://www.petycjeon...zynarodowej/608
http://www.petycjeon...nalda-tuska/639
  • 0

szmaszmo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przemo, mam podobną opinię, właśnie o kwestii, że z braku podciągniecia do czego innego, podciągną do pirata, bo zapewne znajdą się i tacy którzy skwapliwie będą teraz korzystać z tej ustawy i zacznie się sądzenie wszystkich za wszystko. Równiedobrze mogliby już wysłać wszystkim internautom pozwy, bo właśnie z niejaności punktów tej ustawy wynika, że właścwiei każdy z nas jest piratem:) Aye Aye Captain :D
  • 0

Vogozuse.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak się zastanawiam nad tą ustawą czy faktycznie zmniejszy ona internetowe piractwo i przypomniało mi się, że jeszcze kilka lat temu gdy nie było powszechnie szybkiego internetu a chciało się mieć grę lub film na który nie było po prostu nas stać szło się na bazar i kupywało kopię od ruskich za parę złotych...
Ta ustawa da po prostu zarobić zorganizowanym grupom, które znajdą dzięki niej kolejny rynek zbytu
  • 2

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przemo czy oprócz oczywistego powodu szukania spisku wszędzie, masz jakieś sensowne podstawy by tak sądzić? Wszystkie te złodziejskie przepisy zostały stworzone przez największych złodzieji branży rozrywkowej czyli wytwórnie. Nożem też się można zabić, ale czy to oznacza, że nóż kuchenny powinien być zakazany? ACTA daje pole do ograniczenia wolności przez wszystkich, a nie tylko przez rządy.

Pozdrawiam

Użytkownik PaZi edytował ten post 24.01.2012 - 22:53

• 1

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Oczywiście, że tak, ale dla producentów gier i muzyki to nie ma znaczenia. A może raczej dla dystrybutorów gier. Takie działania odbywają się bowiem na mniejszą skalę. Powróci kopiowanie płyt od kolegi. Tyle, że nie będzie można dla przykładu znaleźć e-booków, czy też interesującego gatunku muzyki. Bo przecież znajomi słuchają techna i rapu. Zmniejszy się inteligencja przyszłej młodzieży, ponieważ zostanie jej odebrana powszechnie dostępna wiedza. Pamiętam, że ja, kiedy zaczynałem czytać książki to raczej po kryjomu czytałem, bo taka atmosfera w mej szkole panowała, że książki to dla [...]i mózgowców. Czy poszedł bim wtedy do biblioteki i wypożyczył to co mnie interesuje? Cóż. Na pewno przeczytał bym przynajmniej pięć razy mniej książek. I nie ma znaczenia, czy to były książki fantastyczne, czy podróżnicze. Nie wyobrażam sobie siebie kupującego, albo wypożyczającego wszystkie tomy Sagi o Ludziach Lodu, nie zniósł bym spojrzenia bibliotekarki :D. A przecież tyle się z nich nauczyłem. Moje oburzenie wynika z wielu rzeczy, ale najbardziej irytuje mnie to, że wkrótce dostęp do książek będzie bardzo utrudniony. Może również dostęp do muzyki. Dzieciaki za młodu przestaną słuchać punk rocka, tylko będą łapali to co dostaną od kumpli. A z kumplami to wiadomo, że idioci ustalą trendy. To właśnie o to niepokoję się najbardziej. Kary za kradzież z internetu gier komputerowych i filmów, mogę jeszcze znieść i zrozumieć. Ale książki i muzyka! To podłość.

Edycja: Kurczak

Dołączona grafika

• 2

Simson.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oczywiście, że tak, ale dla producentów gier i muzyki to nie ma znaczenia. A może raczej dla dystrybutorów gier. Takie działania odbywają się bowiem na mniejszą skalę. Powróci kopiowanie płyt od kolegi. Tyle, że nie będzie można dla przykładu znaleźć e-booków, czy też interesującego gatunku muzyki. Bo przecież znajomi słuchają techna i rapu. Zmniejszy się inteligencja przyszłej młodzieży, ponieważ zostanie jej odebrana powszechnie dostępna wiedza.

Pamiętaj,że wtedy niewiele komputerów było podłączonych do Internetu...
Teraz praktycznie każda stacja jest podłączona lub ma taką możliwość (antena WIFI - ale np. wyłączona)
Istnieje również możliwość "wybudzenia" wyłączonego komputera...
Pomny tego - popatrz tu:
http://technologie.g..._telefonow.html
  • 0

DaMiAn85osg.
  • Tematów: 13
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

http://www.digitalmu.../111221airvinyl

Podobno to jest prawdziwy powód zamknięcia Megaupload. Chcieli wprowadzić coś nowego co pozwoliłoby artystom więcej zarabiać niż dotychczas odcinając się od muzycznych przedsiębiorstw. Im się to nie spodobało, więc jest jak jest.
  • 1

hubiii p.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

zobaczcie na to
http://di.com.pl/new...jecie_ACTA.html

wow konsultowane bylo.... z firmami zwiazanymi z ochroną praw autorskich.
spolecznej organizacji nie bylo, organizacji powiazanej z rolnictwem, nic ... same mutlimedia...
  • 0

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wyobrażam sobie siebie kupującego, albo wypożyczającego wszystkie tomy Sagi o Ludziach Lodu, nie zniósł bym spojrzenia bibliotekarki :D. A przecież tyle się z nich nauczyłem.

Dodajmy do tego, że o ile udało by ci się je w ogóle znaleźć, bo założę się że w wielu byś nie uraczył tych książek, tak jak wielu innych świetnych tytułów.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wyobrażam sobie siebie kupującego, albo wypożyczającego wszystkie tomy Sagi o Ludziach Lodu, nie zniósł bym spojrzenia bibliotekarki . A przecież tyle się z nich nauczyłem.

Ja za młodu byłem stałym bywalcem bibliotek, nie wiem co jest złego w spojrzeniu bibliotekarek. Dostęp do książek jest w bibliotekach. Z resztą czytanie książek na ekranie monitora to bezczeszczenie czytelnictwa. :P

Zmniejszy się inteligencja przyszłej młodzieży, ponieważ zostanie jej odebrana powszechnie dostępna wiedza.

Mylisz wiedzę z rozrywką. Wiedzę możesz znaleźć na wikipedii, a nie czytając fantastykę. Ja Ci powiem tak, gdy byłem młody nie było ebooków (kurde, zaczynam gadać jak stary pierdziel :D), nie było wikipedii, nie było youtuba(!).

Dzisiejszy dostęp do wiedzy i kultury, nawet bez przyzwolenia na piractwo - będzie niebagatelnie większy niż za czasów mojej młodości. Po prostu przyzwyczaiłeś się do darmowego wszystkiego, traktujesz to jako normalność. Ja pamiętam czasy przed szeroko dostępnym internetem i wtedy dopiero mógłbyś narzekać.

Zmniejszy się inteligencja przyszłej młodzieży, ponieważ zostanie jej odebrana powszechnie dostępna wiedza.

Śmiem powiedzieć, że raczej szeroki dostęp do nieograniczonej ilości gier/seriali/filmów/muzyki powoduje okropne marnotrawienie czasu młodzieży, która przesiaduje przed komputerem grając we wszystko co wyjdzie. To bardziej destruktywne niż budujące zjawisko. Nie muszą nawet kombinować skąd wziąć kasę na grę, bo sobie ją biorą z internetu za darmo.

Ja osobiście w moim życiu widzę wiele momentów w których marnowałem ogromne ilości czasu, bo wciągałem się w najgorszą zarazę ludzkości - seriale i anime. :P Dlaczego to oglądałem? Bo było za darmo i w nieograniczonych ilościach.

To właśnie o to niepokoję się najbardziej. Kary za kradzież z internetu gier komputerowych i filmów, mogę jeszcze znieść i zrozumieć. Ale książki i muzyka! To podłość.

Podłość to korzystanie z czyjejś pracy za darmo. Pisarze i muzycy nie są w niczym gorsi od innych.
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oczywiście, że jesteś spiskowcem bo to jedyna myśl jaka krąży w twojej głowie. W moim świecie nóż kuchenny służy do krojenia, a nie zabijania. To że morderca użyje go do zabicia kogoś nie znaczy, że powinno się go zabronić tylko z tego powodu. Przykład trochę nieadekwatny bo ACTA to typowo złodziejskie narzedzie, które może być wykorzystane przez rządy. Jednak pierwotny pomysł wziął się od złodziejskich wytwórni, a rządy conajwyżej mogą przy okazji z tego skorzystać. Zagrożenie jest podwójne. I pomimo twoich teorii spiskowych mogę się założyć, że najpierw odczujemy jak z powodu zmian kulturowych zaczną ludzi do więzień wsadzać niż wyłapywać wszystkich krytyków NWO. W przeciwnym wypadku już się nie zobaczymy na forum, czego tobie ani nikomu innemu nie życzę.

Pozdrawiam
  • -1

wazer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Panowie i panie kończy się pewna era w naszym życiu. Nie bedzie już filmów on-line.

Ostatnie info: Videobb i Videozer zostały zmuszone do skasowania wszystkich treści ze swoich serwerów !

Nie wyobrażam siebie teraz zimowego wieczoru bez filmu do poduchy....
  • 0

hubiii p.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

co ty gadasz jaka era sie konczy ? bez przesady cyfrowe media typu streamy, wypozyczalnie VOD ,,, apple itunes store to wszytsko bedzie i zosanie tyle ze za $ wiec nie pisz ze sie konczy era bo to nie prawda . Darmowych i pelni legalnych tez jest troche . iplex, google movie juz o tym pisalem ... nie siej paniki

Użytkownik hubiii p edytował ten post 25.01.2012 - 01:25

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych