Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Please log in to reply
885 replies to this topic

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nie metodą siłową.
Ruszcie wreszcie głową.

Teoretyka zmian jest istotna, ale bez czynnika sprawczego stanowi tylko dużo pięknych słów i próżnych wyobrażeń. Najistotniejszym priorytetem dla społeczeństwa znajdującego się w podobnym do naszego stanie jest odnalezienie konkretnej i jasno sprecyzowanej płaszczyzny porozumienia pomiędzy wszystkimi obywatelami. Idee muszą być bezgranicznie akceptowane i całkowicie przejrzyste dla każdego.

Wówczas wprowadzenie w życie zmian - to kwestia zdobycia większości. A metody do tego użyte... cóż, zależą od okoliczności. Na etapie Przemiany liczy się przede wszystkim skuteczność.
  • 1

Cmb.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tak tak, tylko że luzy interpretacyjne pozwalają na naprawdę wiele, przepisy są bardzo ogólnikowe. I oto mamy władzę bezpośrednią - poprzez referenda i wybory. To, że regulują to ustawy i znacznie ograniczają to już inna sprawa. No i kluczowe słowo - lub. Skoro wybraliśmy swoich przedstawicieli to oddaliśmy w ich ręce władzę, i tak naprawdę niewiele można w tym aspekcie zrobić. Jedynie apelować do inteligencji ludzi, ale to też mało da bo większość ma to po prostu wszystko gdzieś - egzystują sobie na tym świecie i gadają jak to im źle i niedobrze, ale trwają dalej w swoim stanie skupieni aby przeżyć do następnego dnia. Nie wiedząc nic o planach partii ani o ludziach w niej będących, idą na wybory i głosują w ciemno, zazwyczaj opierając się na opiniach znajomych. Mam smutne wrażenie, że żadna partia już tego nie uratuje. Jest coraz gorzej i wygląda na to że będzie jeszcze gorzej. Chyba, że naród naprawdę się obudzi...
  • 0

TTT.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co do zdjęcia z poprzedniej strony nasuwa się jeden niepokojący komentarz:

"Czy już wiecie kim tak naprawdę jesteśmy?"

Dołączona grafika

Nie jest to moje zdanie na ten temat, jedynie pierwsze skojarzenie.
  • 0

dryndryn.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ciekawy tekst: Hołdys gamoniu, od dziś płać tantiemy Internautom

http://lazacylazarz....emy-internautom
  • 1

Freeman.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

OTO CZĄSTKOWY WYKAZ JAKICH SPRAW UJAWNIANYCH BĘDĄ DOTYCZYŁY DOKUMENTY POZYSKANE !!!

http://deeuss.wordpr...trzebujemy-cie/

Bez Capsa proszę, bo zacznę wlepiać ostrzeżenia.

/mylo

• 0

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

OTO CZĄSTKOWY WYKAZ JAKICH SPRAW UJAWNIANYCH BĘDĄ DOTYCZYŁY DOKUMENTY POZYSKANE !!!

http://deeuss.wordpr...trzebujemy-cie/

Ta lista krąży już rok... Gadają, że "coś" ujawnią, acta podpisane i dalej tylko gadają.
  • 0

#742 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

Gdzieś wcześniej na forum czytałem świetny temat o tym, w jaki sposób Amerykanie poprzez uczynienie z dolara waluty światowej w handlu międzynarodowym zbudowali nowoczesną formę kolonializmu i poddaństwa innych państw. Szczególnie tych z nimi w jakikolwiek sposób stowarzyszonymi. Nie wiem niestety gdzie to było i nie mogę tego odnaleźć. Wydaje się jednak, szczególnie poprzez informacje zaznaczone w tekście kolorem czerwonym, iż słabnąca gospodarka amerykańska jak świeżej krwi potrzebuje dopływu waluty. Jednym z takich źródeł jest zapewne dokument ACTA, który pozwolił by amerykańskim branżom na czerpanie korzyści finansowych z ratyfikacji przez poszczególne kraje dokumentu ACTA. Tak kolejna forma, usankcjonowana przez same rządy niby wolnych, niby demokratycznych krajów podatku kolonialnego na rzecz hegemona.

Polecema wszystkim zapoznanie się z tym postem i kolejnymi odnoszącymi się do wcześniejszych zamieszczonych w różnych tematach na portalu.

Opublikowano: 29.01.2012

Nie będzie ratyfikacji ACTA w Polsce?

Nagły zwrot akcji w sprawie ACTA – premier Tusk zapowiedział, że jeśli pojawią się uzasadnione wątpliwości co do możliwego zagrożenia wolności przez traktat, rząd nie przedstawi go Sejmowi do ratyfikacji.

W czwartek polska ambasador w Japonii podpisała umowę ACTA mimo ogromnych kontrowersji, jakie w ostatnim tygodniu pojawiły się w większości polskich mediów. Porozumienia bronił minister kultury Bogdan Zdrojewski, dowodząc, że ani organizacje pozarządowe, ani prawnicy czy eksperci, o zwykłych internautach nie wspominając, na proponowanych regulacjach się nie znają. W pośpiechu zaczęto mówić o konieczności zorganizowania jednak konsultacji społecznych z prawdziwego zdarzenia, gdy okazało się, że zapytane wcześniej o opinię organizacje reprezentowały de facto tylko jedną stronę.

Ze względu na protesty w wielu polskich miastach (polecamy nasz fotoreportaż z Poznania), zmiękczeniu zaczęło ulegać stanowisko polskiego rządu. Pojawiły się nawet pogłoski, że minister Boni lub Zdrojewski mogą pożegnać się ze stanowiskiem. Ten pierwszy miał zaoferować swoją dymisję, jednak Donald Tusk jej nie przyjął.

Premier polskiego rządu poinformował jeszcze wczoraj w Sejmie o kolejnej rewelacji. Zapowiedział, że jeśli pojawią się naprawdę uzasadnione opinie, że ACTA może stanowić zagrożenie dla wolności, to rząd może nie zdecydować się na przedłożenie umowy do ratyfikacji. Oznaczałoby to, że umowa nie weszłaby w Polsce w życie.

Każe to jednak zadać sobie pytanie, dlaczego dopiero teraz mówi się o pozyskaniu innych opinii? Dlaczego nie zrobiono tego, zanim umowa została podpisana? Na co liczył rząd, podpisując umowę? Czyżby rząd podpisał się pod czymś, co nie było wystarczająco dobrze sprawdzone? Jeśli tak, to kto w takiej sytuacji za to odpowie? Możliwe, że w Warszawie nie dostrzeżono wagi problemu, jaki przedstawia ACTA.

Równocześnie, ze względu na wezwanie jednej z komisji sejmowych, by premier Tusk nie wydawał upoważnienia do podpisania przez Polskę umowy ACTA, do akcji wkroczyła ambasada Stanów Zjednoczonych. Wydaje się, że jej zachowanie wykroczyło poza zwykłe zainteresowanie sprawą.

Amerykanom z przyczyn oczywistych bardzo zależy na wejściu w życie porozumienia ACTA. Przypomnijmy, że Polska podpisała w czwartek w Tokio ten traktat. By jednak wszedł on w życie konieczne jest dokonanie ratyfikacji przez polski parlament. A ta stanęła pod znakiem zapytania z powodu zmiany stanowiska samego Donalda Tuska, który do nie dawna jakiekolwiek zagrożenia związane z ACTA bagatelizował.

Do zamieszania wokół ACTA dołączyła teraz także ambasada Stanów Zjednoczonych w Warszawie. Wszystko za sprawą telefonu, jaki jedna z pracownic placówki dyplomatycznej wykonała do polskiego Sejmu. W środę komisja innowacyjności i nowych technologii przyjęła dezyderat, w którym wezwała premiera Tuska do wstrzymania się z podpisaniem przez nasz kraj porozumienia. Było to możliwe, gdyż podczas głosowania zabrakło trzech posłów – po jednym z PO, PSL i SLD.

Telefon miał miejsce w czwartek. Kobieta miała pytać, o to, dlaczego suma osób, które głosowały nie zgadza się z liczbą członków, którzy zarejestrowani są w komisji. Chciała także wiedzieć, czy podczas głosowania była dyscyplina partyjna i czy z powodu nieobecności kilku posłów nadal było kworum.

Pytani przez telewizję TVN politycy nie mają wątpliwości, że zachowanie to było nie na miejscu. Samo zainteresowanie procesem legislacyjnym w tej sprawie nie jest czymś nagannym, w końcu wejście w życie ACTA leży w interesie amerykańskiej administracji. Jednak pytania o dyscyplinę partyjną i kworum zdaje się zahaczać o wtrącanie się w sprawy polskiego parlamentu.

Opracowanie: Michał Chudziński
Na podstawie: Wyborcza.pl, TVN
Źródło:
Dziennik Internautów

Źródło: www.wolnemedia.net

Użytkownik Sentinel edytował ten post 29.01.2012 - 10:14

• 0

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Urzędnik Parlamentu EU odpowiedzialny za ACTA zrezygnował ze stanowiska.

Dołączona grafika

Kader Arif, "sprawozdawca" porozumienia ACTA, zrezygnował ze swojego stanowiska ze względu na obrzydzenie wobec procesu w jakim Unia Europejska doprowadziła do podpisania ACTA. Sprawozdawca jest osobą "wyznaczoną przez ciało opiniodawcze w celu zbadania problemu." Okazuje się jednak, że badanie ACTA nie wprawiło go w dobry nastrój:

“Chcę potępić w najsilniejszy możliwy sposób cały proces, który doprowadził do podpisania niniejszej umowy: brak włączenia organizacji społeczeństwa obywatelskiego, brak przejrzystości od początku rozpoczęcia negocjacji, ciągłe powtarzane odroczenia podpisania tekstu bez przekazania jakichkolwiek wyjaśnień, pominięcie żądań parlamentu UE, które były wyrażane wielokrotnie w naszym zgromadzeniu.

Jako sprawozdawca tego tekstu, byłem świadkiem nigdy wcześniej nie widzianych manewrów z prawej strony Parlamentu aby przyspieszyć cały proces, zanim opinia publiczna będzie miała szanse być ostrzeżoną, pozbawiając w ten sposób Parlament jego prawa do wypowiedzi i jego instrumentów, by sprostać wymaganiom obywateli.

Każdy wie, że porozumienie ACTA jest problematyczne, czy to jeśli chodzi o wpływ na wolności obywatelskie, czy sposób w jaki sprawia, że dostawcy dostępu do Internetu będą odpowiedzialni, czy wpływ na produkcję generycznych leków, czy jak niewielką ochronę daje ona naszym oznaczeniom geograficznym.

Umowa ta może mieć poważne konsekwencje na życie obywateli, a mimo to robi się wszystko aby zapobiec dopuszczeniu jej do Parlamentu Europejskiego aby wypowiedział się w tej sprawie. Dlatego dziś, wydając raport za który byłem odpowiedzialny, chcę wysłać silny sygnał i alarm do opinii publicznej o tej niedopuszczalnej sytuacji. Nie mam zamiaru dłużej brać udziału w tej maskaradzie.”

Dość rzadko zdarza się znaleźć taką bezpośrednią szczerość w kręgach politycznych. Jest to dość bezpośrednie i wyraźne potępienie całego procesu, zobaczymy czy to będzie miało wpływ w odniesieniu do procesu legislacji. Podczas gdy UE podpisała ACTA, to musi być jeszcze ratyfikowana przez Parlament Europejski. Odejście Arifa jest istotnym oświadczeniem, które miejmy nadzieję ułatwi członkom Parlamentu mówić głośno przeciwko ACTA... Mimo tego jest to żmudna walka. Zwolennicy ACTA pracowali przez lata, aby została zatwierdzona. Dla nich jest to po prostu zakończona sprawa.

Link do oryginalnego artykułu: LINK

Jest to typowe dla całej Unii Europejskiej. Prawa i lewa strona pracuje dla tych samych wpływowych ludzi. Pracują przez lata nad porozumieniem a kiedy czasami pojawia się problem pokazują palcem na przeciwników w parlamencie. Ci wszyscy ludzie wiedzieli co robią!

Więcej o systemie działania Unii Europejskiej:

http://www.youtube.com/watch?v=Mzafj3R8k4s

Źródło: http://www.prisonpla...u_eu,p848266185
  • 0

Decepticon.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nagonka na piratów i sprawa ochrony praw autorskich i patentów może spowodować przejście na stronę popierających ten dokument wielu posłów od których zależy ratyfikacja tego dokumentu w Polsce.

Protesty tylko zwróciły uwagę na problem ale jest taka możliwość ze wszystko zostanie delikatnie wyciszone wraz z coraz częstszym pojawianiem się różnej maści specjalistów opłacanych przez RIAA czy Sony BMG Music którzy sprytnie dopasowanymi faktami i prawem będą udowadniać wszystkim w około ze ACTA to wręcz dobrodziejstwo i ostania szansa na to żeby Polacy zaczęli żyć w bogatym mlekiem i miodem płynącym bezpiecznym ( wszędzie kamery i mikrofony)kraju.

Ktoś wspominał ze czas na protesty już minął i należy działać, ale tak żeby poczuły to wielkie sklepy, firmy fonograficzne i zachodnie koncerny muzyczne i filmowe a nie zwykli ludzie.
Sposobów jest wiele:

- Tworzenie dużej ilości Blogów z materiałami zawierającymi treści którymi chcecie się podzielić: FILMY, MUZYKA itp.

- Można zacząć gubić filmy na płytach DVD i CD w galeriach handlowych i Sklepach. Nie musi być dużo, wystarczy dużo ludzi.
Skoro na ulicach było średnio 5-7 tyś protestujących to wystarczy żeby jedna osoba zgubiła 2 płyty z przebojami Video, Muzyka czy filmami ( z opisem) na tydzień to nam daje
6000 filmów i 4000 płyt z muzyką co tydzień ! w jednym mieście za darmo !, żadna firlma fonograficzna nie wytrzyma takiej konkurencji.

- Protesty na ulicach utrudniające życie pracownikom wysokiego szczebla Banków, CBA czy Policji

- Wzrost ruchu wymiany plików

- Znakomity sposób aby ukrócić zapędy koncernów i różnych indywiduów chcących obłowić się na ACTA. Lepszy niż sto demonstracji. Wszyscy którzy widzą ich pazerność powinni przestać kupować płyty z muzyką i filmami. Przestać chodzić na jakiekolwiek koncerty. Nie kupować firmowych ciuchów. Często nie firmowe są lepszej jakości. Nie znaczy to że mamy być odcięci od słuchania, oglądania, czy czytania. Trzeba stworzyć sieć wymiany płytami i książkami. Nie kopiować ich na dyskach. Odsłuchać, przeczytać i puszczać dalej. Zapewniam, że w krótkim czasie ci wszyscy pazerni ludzie będą na błagać aby kupować ich produkty. My musimy być wytrwali w tym postanowieniu !!!

Użytkownik Decepticon edytował ten post 29.01.2012 - 11:40

• 1

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widziałem parę minut temu na TVN24 sondaż przeprowadzony wśród młodych - do 24 lat.
Wg. niego w tej grupie poparcie dla PO spadło aż o 17% - obecnie wynosi 20%. RPP jest pierwsze z poparciem ponad 30% (wzrost bodajże o 3%), drugi jest PIS z poparciem 22% (Wzrost o 11% ! ), trzecie PO
  • 0

Vindir.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To ja tak dodam dla rozluźnienia.

Unia Europejska XXI wiek

Rozmowa telefoniczna ; klient dzwoni do Pizzerii
- [operator]: Dziękujemy, że wybrał pan naszą pizzerię. Czy mogę prosić o pański numer
EUROPESEL?
- [klient]: Dzień dobry. Chciałbym złożyć zamówienie.
- [o]: Czy mogę najpierw prosić pański numer EUROPESEL?
- [k]: Mój EUROPESEL, tak... już ..chwileczkę...to jest:
2165052031412341123221854332223.
- [o]: Dziękuję, panie Nowak. Widzę, że mieszka pan przy ulic Żytniej 14,
a pański numer telefonu to 56320302.
Numer telefonu w pańskim biurze to 54356326, a numer pańskiej komórki
to 88234924. Z którego numeru pan dzwoni?
- [k]: Co? Dzwonię z domu. Skąd pan ma te wszystkie informacje ?
- [o]: Jesteśmy podłączeni do Systemu, proszę pana.
- [k]: (wzdychając) A... tak... Chciałbym zamówić dwa razy waszą Pizzę Samo Mięcho.
- [o]: To chyba nie jest dobry pomysł, proszę pana.
- [k]: Co pan ma na myśli?
- [o]: Proszę pana, w pańskiej kartotece medycznej jest napisane, że ma pan za wysokie
ciśnienie i ekstremalnie wysoki poziom cholesterolu.
Twój Narodowy Opiekun Zdrowia nie zezwoli na takie niezdrowe zamówienie.
- [k]: Cholera. To co pan proponuje?
- [o]: Może pan spróbować naszej niskotłuszczowej Pizzy Sojowej.
Z pewnością panu zasmakuje.
- [k]: Czemu pan sądzi, że mi to zasmakuje?
- [o]: Wypożyczał pan w zeszłym tygodniu "Sojowe przepisy kulinarne" z biblioteki,
dlatego właśnie to panu zasugerowałem.
- [k]: Ok, ok. Proszę więc dwie rodzinne. Zaraz podam panu numer karty kredytowej.
- [o]: Obawiam się, że będzie pan musiał zapłacić gotówką, bo przekroczył
pan limit na koncie karty kredytowej.
- [k]: No to skoczę do banku tu obok i przyniosę gotówkę zanim wasz
kierowca dostarczy pizzę.
- [o]: Pańskie konto czekowe również jest już wyczerpane.
- [k]: Nieważne. Po prostu przyślijcie pizzę, mam już gotówkę gotową.
Jak długo to zajmie?
- [o]: Obawiam się, że około 45 minut, gdyż mamy teraz dużo zamówień.
Chyba, że jeśli chce pan jechać po gotówkę, to po drodze sam pan
podjedzie po zamówienie.
Jednakże wożenie pizzy motocyklem może być ryzykowne.
- [k]: Skąd u diabła pan wie, że jeżdżę na motorze ?!
- [o]: Napisane jest tutaj, że oczekuje się na pana z pierwszą wpłatą
na samochód. Ale motocykl ma pan już spłacony.
- [k]: k... !!!
- [o]: Radzę uważać co pan mówi. Ma pan już przecież kolegium za obrażenie
policjanta w lipcu 2006 roku oraz wyrok za opowiedzenie nietolerancyjnego
dowcipu o nekrofilach.
- [k]: (Milczenie)
- [o]: Czy chce pan coś jeszcze ?
- [k]: Tak, mam kupon na darmowe dwa litry coli.
- [o]: Przykro mi, proszę pana, ale nasz regulamin zabrania podawania coli cukrzykom...
  • 3

Tromasz.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@ Up

Nieźle sie uśmiałem, chociaż wiem, że powinienem płakać bo bardzo możliwe, że niedługo tak właśnie będzie.
  • 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widziałem parę minut temu na TVN24 sondaż przeprowadzony wśród młodych - do 24 lat.
Wg. niego w tej grupie poparcie dla PO spadło aż o 17% - obecnie wynosi 20%. RPP jest pierwsze z poparciem ponad 30% (wzrost bodajże o 3%), drugi jest PIS z poparciem 22% (Wzrost o 11% ! ), trzecie PO

Pierwszy sondaż w który jestem w stanie uwierzyć.
  • 0

BehawioralnyBarbararzyńca.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pierwszy sondaż w który jestem w stanie uwierzyć.

Bo zgadza się z Twoimi przekonaniami politycznymi ;) ?
Mamy stare społeczeństwo i to głównie starsi ludzie głosują [PiS, PO]. A w sprawie ACTA bardziej jest obeznana ta młodsza warstwa. Może się mylę, ale odnosze silne wrazenie, ze w kazdych wyborach decydujace glosy to wlasnie glosy starszych ludzi, bo jest ich po prostu wiecej. Tak więc sondaż wśród młodych do 24 lat jest prawdziwy bo to bylo do przewidzenia, ale tak jak pisze nie cieszylbym sie na zapas.
  • 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To czy się cieszę to temat na odrębną dyskusję.

Palikot to też sprawa i "zjawisko" nad którym warto się głębiej zastanowić. Czy jest on kontrolowanym człowiekiem Tuska? Ciężko powiedzieć. Ale w obecnej sytuacji to raczej on wzbudza największe zaufanie. PO odpada z wiadomych powodów. PIS? Przecież to za ich czasów Polska nie podpisała Karty Praw Podstawowych, oni są tacy sami jak PO, nie łudźmy się. SLD? W sumie na nich byłbym w stanie postawić w obecnej sytuacji, wydają się najlepszą opcją... O PSL się nie będę wypowiadać bo ta partia jest dla mnie nijaka, ciężko coś powiedzieć. Palikot może być zręcznym posunięciem Tuska na kontrolę młodych jak to zostało już powiedziane. I jeżeli tak na to spojrzeć to mamy naprawdę poważną i bardzo niepokojącą sytuację w kraju - kryzys elit politycznych - żadna opcja nie jest zachęcająca. Jeszcze w wyborach 2011 oddałem głos na Palikota, ale teraz myślę, że tego bym nie zrobił. Myślę, że swój głos powierzyłbym SLD, chyba najlepszy wariant...

Co do RP jeszcze, to załóżmy, że jest on "czysty" to nie widzę go jako partii rządzącej - w jego partii nie ma osób budzących zaufanie. Pod względem "ekspertów" i ludzi wykształconych znających się na rzeczy najlepsza jest Platforma, ale po tym co zrobili teraz nie zaufam im ponownie.

Użytkownik JackXP edytował ten post 29.01.2012 - 14:08

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych