Skocz do zawartości

Cenzura internetu czy walka z piractwem ?

• Please log in to reply
885 replies to this topic

Kelt.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@JackXP wiesz, trochę denerwuje mnie takie podejście jakie prezentujesz. Po,Pis,Sld,Psl,Rp - czy innej alternatywy nie ma? Nie chodzi mi o to żeby kogoś przekonywać do głosowania na Korwina, Ziętka czy kogokolwiek innego ale powiedzmy sobie szczerze wszystkie te 5 partii było przy władzy, no może Palikot nie w pełnym tego słowa znaczeniu ale był w PO, teraz jest w sejmie. I co? Dzisiejsza dyskusja na temat tych partii polega na tym że lepszy jest ten który mniej zepsuł... Czy nie zasługujemy na coś więcej?

Właściwie to jestem za tym żeby wprowadzić coś w stylu Artykułów Henrykowskich, wyglądało by to tak że każda partia przed wyborami spisuje wszystkie zmiany jakie zamierza wprowadzić (same konkrety) - o czym poprzez telewizję publiczną jest informowane społeczeństwo. W razie zwycięstwa mają te 4 lata na spełnienie przynajmniej 75% obietnic. Jeśli tak się nie stanie partia nie ma prawa startu w najbliższych wyborach. Ech... gdyby to tylko możliwe było :|

Demokracja nie jest dla Polaków dobra.
  • 2

JackXP.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W razie zwycięstwa mają te 4 lata na spełnienie przynajmniej 75% obietnic. Jeśli tak się nie stanie partia nie ma prawa startu w najbliższych wyborach. Ech... gdyby to tylko możliwe było :|

Demokracja nie jest dla Polaków dobra.

To byłoby dobre i sam o czymś takim myślałem.

@JackXP wiesz, trochę denerwuje mnie takie podejście jakie prezentujesz. Po,Pis,Sld,Psl,Rp - czy innej alternatywy nie ma? Nie chodzi mi o to żeby kogoś przekonywać do głosowania na Korwina, Ziętka czy kogokolwiek innego ale powiedzmy sobie szczerze wszystkie te 5 partii było przy władzy, no może Palikot nie w pełnym tego słowa znaczeniu ale był w PO, teraz jest w sejmie. I co? Dzisiejsza dyskusja na temat tych partii polega na tym że lepszy jest ten który mniej zepsuł... Czy nie zasługujemy na coś więcej?

Wiesz, napisałem tylko o tych znanych partiach. Pozostałym się nie przyglądałem, chociaż wątpię aby taki PJN miał coś ciekawego do zaoferowania, to tylko odłam PISu. Zgodze się jednak z tym, że błędem jest zamykanie się przy tych partiach o których wspomniałem, potrzebna jest jakaś nowa siła polityczna, Palikot na pewno nią nie jest.
  • 0

esco.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ACTA zmieni głównie to, że w końcu będzie polskie prawo dot. ochrony w internecie, zostanie zwięźlej zapisane i będzie przejrzyste dla zwykłego człowieka. Poza tym... Policja teraz równiej może wejść nam do domu i sprawdzić zawartość komputera. Co gorsza, za ściągniecie pliku z internetu, wedle obecnego prawa, możemy dostać wielokrotność kary, za poszczególny plik. Nowe prawo ma ścisły zapis co do tego, dzięki czemu, "cennik" nie może zostać zmieniony.
  • 0

Krzewiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

olicja teraz równiej może wejść nam do domu i sprawdzić zawartość komputera.

Hę? To jest jakiś żart?

Aby policja CHOCIAŻ MOGŁA WEJŚĆ do naszego domu musi mieć nakaz od prokuratora. Widzę, że esco się chyba za dużo filmów kryminalnych naoglądałeś, gdzie policja wyważa drzwi i wchodzi jak do kawiarni... Poza tym, aby prokurator wydał nakaz też musi to być jakaś grubsza sprawa, a nie podejrzenie o pobranie jednego, czy dwóch nielegalnych plików.
  • 0

esco.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hę? To jest jakiś żart?

Aby policja CHOCIAŻ MOGŁA WEJŚĆ do naszego domu musi mieć nakaz od prokuratora. Widzę, że esco się chyba za dużo filmów kryminalnych naoglądałeś, gdzie policja wyważa drzwi i wchodzi jak do kawiarni... Poza tym, aby prokurator wydał nakaz też musi to być jakaś grubsza sprawa, a nie podejrzenie o pobranie jednego, czy dwóch nielegalnych plików.

no oczywiście że tak. nakaz prokuratora nie podlega żadnej dyskusji. jednak uzyskać nakaz w momencie gdy policja ma jakiekolwiek przypuszczenia, nie stanowi żadnego problemu. <--- autopsja.

poza tym, wątpię żeby typowy "kowalski" posiadał jedynie kilka nielegalnych plików na swoim komputerze.

Użytkownik esco edytował ten post 29.01.2012 - 19:04

• 0

BehawioralnyBarbararzyńca.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Hę? To jest jakiś żart?

Co do tych grubszych spraw - oczywiscie, ze nikt nie zrobi spektakularnej akcji z wywazaniem drzwi i granatami hukowymi pod pretekstem paru plików. Ale to będzie taki fajny dodatek. Panu X nie udowodnią, że handluje narkotykami, jego dziupla akurat wtedy była czysta, więc czemu nie skorzystać z okazji i nie zamknąć go za parę pirackich rzeczy które ma na PC ?

Te parę nielegalnych plików to może być świetny pretekst, by przetrzepać dom komukolwiek. Przy okazji przypadkiem znajdą trochę narkotyków. Ot, droga na skróty ;)

edit- ciekawe czy policja ma wszystko oryginalne na pc ;> wiem, oni są zawsze ponad prawem

Użytkownik BehawioralnyBarbararzyńca edytował ten post 29.01.2012 - 19:10

• 1

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

behawioralny :
wiesz co policja jest biedna ... , kiedys znajomy mowil ze jego zona lata z wlasnym laptopem do pracy, inaczej musiala by maszyny uzywac. Oryginalow tam nie miala... wiec pewnie duzo sie nie zmienilo i jeszcze pewnie tak pracują.
  • 1

BehawioralnyBarbararzyńca.
  • Tematów: 5
Reputacja

Napisano

behawioralny :
wiesz co policja jest biedna ... , kiedys znajomy mowil ze jego zona lata z wlasnym laptopem do pracy, inaczej musiala by maszyny uzywac. Oryginalow tam nie miala... wiec pewnie duzo sie nie zmienilo i jeszcze pewnie tak pracują.

W większych komendach z pewnością tak nie jest, ale w tych mniejszych to przypuszczam, że masz rację.
IMO przykład powinien iść z góry - mam nadzieje, że UE zorganizuje jakąś solidną kontrole oryginalnego oprogramowania organów ścigania :P
  • 0

esco.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dopóki politycy są przy korycie, dopóty nic się nie zmieni. dostają takie pensje, że mają to gdzieś co się dzieje w państwie tak naprawdę, bo najciemniej jest pod latarnią. niestety.
  • 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z ciekawości zapytam...

Co może grozić za posiadanie nielegalnego Windowsa, Offica, jakiś 100 mp3, z 5 filmów i 4 gier? Myślę, że standardowa zawartość HDD u przeciętnego człowieka w wieku... 15-25 lat.

Użytkownik JackXP edytował ten post 29.01.2012 - 20:19

• 0

#761 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Hę? To jest jakiś żart?

no oczywiście że tak. nakaz prokuratora nie podlega żadnej dyskusji. jednak uzyskać nakaz w momencie gdy policja ma jakiekolwiek przypuszczenia, nie stanowi żadnego problemu. <--- autopsja.

poza tym, wątpię żeby typowy "kowalski" posiadał jedynie kilka nielegalnych plików na swoim komputerze.

Nie przypuszczenia tylko muszą mieć dowody operacyjne na fakt przygotowania do popełnienia przestępstwa lub fakt juz jego popełnienia. Przeszukania domu i rzeczy prywatnych dokonuje się tylko i wyłącznie w celu potwierdzenia materiałów operacyjnych aby móc z tego faktu przeszukania zgromadzić materiał procesowy - dowodowy. Wystarczające sa tutaj także poszlaki w postaci np. zeznań osób będących świadkami takich czynów o jakich napisałem wyżej.

behawioralny :

W większych komendach z pewnością tak nie jest, ale w tych mniejszych to przypuszczam, że masz rację.
IMO przykład powinien iść z góry - mam nadzieje, że UE zorganizuje jakąś solidną kontrole oryginalnego oprogramowania organów ścigania :P

Zapomnij :) ręka rękę myje. Zawsze najciemniej jest pod latarnią.

Z ciekawości zapytam...

Co może grozić za posiadanie nielegalnego Windowsa, Offica, jakiś 100 mp3, z 5 filmów i 4 gier? Myślę, że standardowa zawartość HDD u przeciętnego człowieka w wieku... 15-25 lat.

Zajrzyj do kodeksu karnego. Ogólnie jeżeli posiadasz te oprogramowanie na własny użytek, nie handlujesz nim ani nie rozprowadzasz, nie byłeś notowany, karany etc. w zasadzie co najwyżej grozi Ci nawiązka na rzecz poszkodowanego czyli autorów / firm do których należą prawa autorskie, jakaś kara grzywny, ewentualnie kara w zawieszeniu. Wszystkie czynniki bierze sie pod uwagę. Także przyczynowo - skutkowe takiego przestępstwa i ciężar gatunkowy oraz społeczną szkodliwość takiego czynu - w tym przypadku znikomą.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co może grozić za posiadanie nielegalnego Windowsa, Offica, jakiś 100 mp3, z 5 filmów i 4 gier?

Jak na moje oko będzie to w najgorszym wypadku kara grzywny, około 5 tys zł (suma wartości rynkowych x 5). Ale jak trafisz na miłego pana pałecjanta skończy się na upomnieniu. :roll:
Do więzienia za to raczej nie wyślą bo jak sam mówisz musieliby przymknąć 70% internautów - zwyczajnie zabrakłoby miejsca w "klatkach". :))

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 29.01.2012 - 20:30

• 0

Po_prostu.
  • Tematów: 2
Reputacja

Napisano

Tu chyba znajdziesz odpowiedź na trapiące Cię pytanie ;p
http://forum.pclab.p...ws-co-mi-grozi/

od kazdego softu zaplacisz tyle ile kosztuje wersja najbardziej rozbudowana, kazda kopia jest liczona oddzielnie, tak samo z mp3

Odnośnie zabierania dysków... niestety,w praktyce zabierają całe kompy.
Tak, że ... drżyjcie piraci nie znacie dnia ani godziny!

też tak uważam że powinni zabierac jedynie nośniki, ale te mongoły faktycznie zabezpieczają całą jednostke centralną :/

Jak przyjdą do ciebie to Twoje obywatelskie prawo nie wpuścić ich do mieszkania. Chyba że mają nakaz a nakazu nie wydaje się ot tak dla zabawy - trzeba mieć konkretne powody.

• 0

Matis99.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Posiadanie "pirackich" mp3, filmów itd. jest w Polsce legalne, podobnie jak ich ściąganie. Nielegalne jest ich rozprowadzanie - ma to miejsce zazwyczaj w sieciach typu p2p, gdzie ściągając, je się jednocześnie udostępnia. Z programami jest inaczej - ich posiadanie jest nielegalne.
  • 0

bad.mike.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

można prosić o jakiś odnośnik dotyczący legalności mp3 i filmów ściągniętych z internetu?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych