@real
Tak, żeby za bardzo nie offtopować to zarzuce tutaj ostatni post, a później najwyżej na pw możemy się dogadać w którym temacie go pociągnąć
.
Nie wiem, co widzisz złego w idei społeczeństwa jako grupy ludzi o tych samych prawach, z których żaden nie jest ani wywyższony ani zaniżony. Grupy, w której nikt nie ma się za kogoś wyżej ani niżej od drugiego.
Bo coś takiego uderza w naturalny porządek rzeczy. Widzisz ludzie się różnią, mamy wysokich i niskich, pięknych i wręcz przeciwnie (chociaż tutaj to zależy od punktu widzenia
) no i w końcu mamy głupich (przeważająca ilość społeczeństwa) i mądrych (geniuszy tutaj nie wliczam). Z samego tego założenia, wynalazca będzie znajdował się wyżej w hierarchi społecznej niż przedstawiciel (nieistniejącej już niestety) klasy robotniczej. Równanie wszystkich nie ma sensu bo ludzie nie są równi - jeżeli rozpiszemy społeczeństwo procentowo (umownie oczywiście) to wyjdzie nam, że głupich i przeciętnych jest 90% a ludzi wybijających się ponad zostaje jedyne 10%. I teraz przychodzi czerwona śmieszna równość i rozbija istniejący od zawsze porządek - 10% geniuszy się ogłupia (albo likwiduje, w tym przodowali dumni rewolucjoniści) a pozostałe 90% albo pozostaje na tym samym poziomie albo następuje kolejny głęboki regres - czemu w ten sposób ? Bo z mądrego osobnika po odpowiedniej "terapii" zawsze będziemy w stanie zrobić debila w drugą stronę tak to nie działa. To jest właśnie czerwona wymuszona równość, ja pisałem o czarnej kolektywistycznej wolności, którą opisujesz dalej :
W której każdy robi coś, żeby wszystkim było lepiej.
Kapitalizm właśnie do tego dąży - do ciągłej secesji państw narodowościowych przekształcających się w "państwa-miasta" czyli właśnie kolektywy (czarne! w żadnym wypadku tfu czerwone). Ludzie żyjąc w małych grupkach, pracowali by pomagając sobie nawzajem (tak jak murzyni np. dla nich praca powyżej 2h to abstrakcja
) przy czym zachowali by pełną wolność. Mam nadzieję, że kminisz teraz mój punkt widzenia, czerwone poglądy są zamachem na moją wolność z samego założenia
.
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 24.01.2012 - 12:16