Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe uprawnienia NIK!!! Pełna inwigilacja obywatela!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Kaluzhinsky.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Podnoszę alarm i jeszcze raz alarm! Od czerwca Najwyższa Izba Kontroli będzie miała prawo zbierać dane nt. naszych preferencji seksualnych, poglądów politycznych, wyznania czy kodu genetycznego (!). Tutaj jest o tym artykuł Mój odnośnik ACTA to, przy tych uprawnieniach wzietych jakby żywcem z komunistycznej Służby Bezpieczeństwa, pikuś. To już nie jest wojna o pieniążki za klipy muzyczne które ściąga się nielegalnie z neta. Niestety rodzi nam się dyktatura pod przykrywką demokracji. Udostepniajcie i linkujcie gdzie się da!
  • 10

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Link, który podałeś nie działa, więc związku z tym twoje słowa niestety są mało wiarygodne.

Ok, już cofam to wyżej ;p

Użytkownik Torek edytował ten post 25.01.2012 - 23:48

• 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up http://www.tokfm.pl/..._wyznanie_.html

Jeżeli to ja bym rządził i mógł ustalać co i o kim ile mamy wiedzieć, to niech panowie z rządu wiedzą, że nigdy nie ograniczyłbym naszej wolności z jednego powodu: uważam, że jestem lepszy od tych z rządu. Tak, właśnie, że tak uważam. Napisałem to. Czuję się bardziej dowartościowany i roztropniejszy niż oni w rządzie. Dlaczego? Nigdy nie robiłbym czegoś, czego nie chcą ludzie, nigdy nie działałbym wbrew naszym prawom, nigdy nie odebrałbym wolności ludziom.

Użytkownik Fisher edytował ten post 25.01.2012 - 18:31

• 1

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sprawny link
Mnie tam nic nie zdziwi... coraz częściej mam wrażenie, ze ktoś tu na mnie eksperymentuje ile mogę znieść :P

Użytkownik Ill edytował ten post 25.01.2012 - 18:30

• 1

Kaluzhinsky.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Sprawny link
Mnie tam nic nie zdziwi... coraz częściej mam wrażenie, ze ktoś tu na mnie eksperymentuje ile mogę znieść :P

Rzeczywiście sprawny, pomimo iż składa sie z tych samych znaków co poprzedni. Dorzucam Print Screen Print Screen

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
  • 0

Synkretysta.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Napisze tylko że nie umiera sie za symbole, a w tym wypadku symbolem jest wolność słowa. Ciągle ci sami ludzie w rządzie są od niepamiętnych czasów(odkąd pamiętam). A z tym nic nie zrobicie ! Dlaczego ? Ponieważ dysputy na ogół nie przynoszą rezultatów. Nie ma wśród Polaków szaleńca który by wysadził ten zbiór psychopatów. Ponieważ oni sami mogą dokonać tylko destrukcji. Do czego zmierzają wielkimi krokami. Obłuda, kłamstwo - to przecież normalne dla władz. A teraz wszyscy się dziwią, bo dotknęła ich cena paliwa i brak możliwości pobierania filmów, muzyki. Pewnie dostane same negatywy. Ale zauważcie ze my się od niech niczym nie różnimy. Interesuje nas tylko nasza kieszeń! Chcą inwigilacji, przecież już ją mają. Ale wydaje sie teraz że niewiedzą nawet co mogą wiedzieć. Tak moim zdaniem są głupi ale to jest plus ich panowania. (A miało być tylko parę słów wyszło zdań )
  • 0

Kaluzhinsky.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pragnę dodać iż jeden ze słynnych blogerów gdy poinformowałem go o tym na twitterze zbył to słowami "Skoro politycy tak chcieli...". Żałosne....tak jakby chodizło o podatek na chipsy...
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kaluzhinsky- nie jest taki sam, bo ten w 1. poście ma jakieś kwadraty.

Użytkownik Fisher edytował ten post 25.01.2012 - 19:00

• 0

Kaluzhinsky.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przemo. To takie samo gadanie teog człowieka jak gadka Grasia o awarii i nagłym zainteresowaniu internautów. Brednie i jeszcze raz brednie.

@Fisher a rzeczywiście. nie zauważyłem. ale na przykład na gg w okienku wygladają tak samo. dziwne.
  • 0

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I jak ktoś mi teraz powie że to nie kolejny element NWO i totalnej inwigilacji społeczeństwa to go poprostu wyśmieje.
ACTA i teraz ten wynalazek - pełna inwigilacja i pogwałcenie podstawowych praw człowieka i prywatności.

Użytkownik OpenYourMind edytował ten post 25.01.2012 - 19:19

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

NIK dostanie większe uprawnienia niż służy specjalne?
aw

2012-01-25

Nowelizacja ustawy o Najwyższej Izbie Kontroli zawiera artykuł, który znacząco poszerza uprawnienia Izby. Gdy zacznie obowiązywać, każdy kontroler NIK-u będzie mógł zbierać i gromadzić informacje o kodzie genetycznym, pochodzeniu rasowym, preferencjach seksualnych, poglądach politycznych, wyznaniu, nałogach czy stanie zdrowia - pisze tygodnik "Polityka".

Nowelizacja ustawy o NIK z 2010 roku wchodzi w życie 2 czerwca. Kluczowym zapisem jest art. 29 pkt. 2, odsyłający do innego artykułu ustawy o ochronie danych osobowych, który wylicza dane szczególnie wrażliwe. Gdy w Sejmie trwały prace nad ustawą kontrowersje budził jedynie zapis wprowadzający audyt zewnętrzny NIK. Nikt nie protestował przeciwko rozszerzeniu uprawnień kontrolnych Izby. Na zapis nie zwrócili uwagi nawet eksperci Biura Analiz Sejmowych, którzy w czasie prac nad ustawą opracowali pięć ekspertyz na jej temat - pisze "Polityka".

Przed zapisami nowelizacji ustawy o NIK przestrzegał jedynie ówczesny generalny inspektor ochrony danych osobowych Michała Serzyckiego. Przepis, jako zbyt ogólny, krytykuje również były szef GIODO dr Ewa Kulesza. - Dla mnie to rzecz przerażająca. Instytucja państwowa może sięgać po dane szczególnie chronione, ale trzeba określić wyraźnie, w jakich sytuacjach. Myślę, że przy tworzeniu tego przepisu nikt się nie zastanowił, jak szeroki zakres danych za nim się kryje - powiedziała ”Polityce” Kulesza.

Projekt zmian w ustawie o NIK powstał w 2008 roku w sejmowej komisji do spraw kontroli państwowej, pod kierunkiem Mirosława Sekuły, ówczesnego posła PO i byłego prezesa NIK.

Źródło:
http://m.wiadomosci....specjalne_.html

Mam tylko cichą nadzieję, że to tylko bujdy. Tylko cichą nadzieję...
  • 0

Kaluzhinsky.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przemo. To takie samo gadanie teog człowieka jak gadka Grasia o awarii i nagłym zainteresowaniu internautów. Brednie i jeszcze raz brednie.

Tak na zdrowy rozum to po co NIKowi takie uprawnienia? Coś mi tu nie gra.

Dla mnie to była taka oczywista oczywistość niemal po tym gdy przeczytałem ACTA. Myślałem tylko, że takie uprawnienia otrzyma raczej GUS. Wybrali NIK pewnie jako tą silniejszą istytucję i lepiej do tego przygotowaną. Myślę, że w niedalekiej przyszłości możemy się spodziewać kolejnych ustaw i zmian w kierunku poszerzenej inwigilacji.
  • 0

BehawioralnyBarbararzyńca.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To było do przewidzenia - śledził ktoś z was facebooka [czyli najwiekszy portal społecznościowy w Polsce] podczas całego zamieszania z ACTA? Pewnie spora część z was miała przyjemność czytać baaaardzo ostre słowa pod adresem naszych rządzących. Gdyby nie całe zamieszanie w sieci i organizacja policji na czas protestów, to policja wykorzystałaby setki namiarów na "terrorystów" z facebooka. I możliwe, że mogą to zrobić, gdy cała sprawa ucichnie.
  • 0

defensis.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam propozycję podpiąć te linki w jak najwidoczniejszym miejscu, żeby jak najwięcej ludzi to widziało. Udostępniać to na facebookach i innych naszych klasach. W końcu nawet Ci najbardziej zatwardziali się przekonają, że trzeba wyjść na ulicę i walczyć o NASZ kraj tak jak to robili nasi ojcowie walcząc z komuną i nasi dziadkowie walcząc z nazistami.
  • 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Przemo
Potencjalni terroryści w Polsce? Tego by lud nie strawił :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych