"Jaki to łańcuch prawdziwych argumentów, najlepiej niezależnie potwierdzonych prowadzi Cie do wniosku, że piramidy z Gizy były zaawansowanym technologicznie nie-wiadomo-czym?"
- Nieporównywalny od reszty piramid poziom zaawansowania co uwidacznia nam porównanie stanu dzisiejszego piramidy Cheopsa do innych które w większości pozostały kupą gruzu. (Zaawansowana technologia to nie tylko multifunkcyjność, ale trwałość materiału).
- Specyfika wnętrz która nie odpowiada specyfice miejsca użytkowego dla ludzi, nie pozwalająca choćby na przeprowadzenie procesji pogrzebowej (ciasne korytarze, tunele 20x20 cm), bardziej przypomina mi to urządzenie. W tej skali coś co dla Ciebie jest korytarzem dla kogoś może być rurą dopływową, kanałem.
- Brak wejścia dla ludzi jakie zostały odkryte przy innych, późniejszych piramidach.
- Piramida Cheopsa jako jedyna zawiera system tuneli wznoszący się ponad powierzchnię ziemi, nie tylko w głąb.
- Zapiski starożytnych mówiące o schodach które łączyły z niebem. (Przez Ciebie uznane za mit, dla mnie niekoniecznie.)
"A co byś stwierdził, gdybyś na cmentarzu w starym otwartym grobowcu znalazł pozbawione ciała rozbite resztki trumny?"
Z góry zakładasz że jesteśmy na cmentarzu lub grobowcu, a o to się nam rozchodzi więc dziwne pytanie.
"Dlaczego się upieram? Bo trochę argumentów, także namacalnych na to wskazuje. ...te slogany, standardowe wycieranie się Hawassem, które mi tu przypisujesz wyglądają jak żywcem wyciągnięte z jego "Oczu Sfinksa..."
Te namacalne argumenty to porównania (skojarzenia, więc wracamy do wcześniejszej bajki) do późniejszych grobowców. O Piramidzie Cheopsa nie wiemy nic i bazujemy tylko na porównaniach, to staram się unaocznić.
Nigdzie nie napisałem że popieram Daenikena, ani nawet że go czytałem. Fakt faktem zacząłem czytać, przerwałem bo ten koleś jedynie szkodzi ludziom którzy szukają solidnych argumentów, nie naciąganych. Nie jest to prekursor tej teorii, tylko człowiek który się na niej dorobił. Dla każdego człowieka który szuka sam informacji nie jest żadnym znawcą, jedynie podczepionym wagonem, który hamuje cały skład i na dodatek go ośmiesza. Czasem mam wrażenie że tacy ludzie są celowo podstawiani by wyśmiać niektóre niewygodne teorie. Oceniam go na 50/50 dużo ciekawych spojrzeń na temat, lecz zbyt dużo spektakularnych wpadek.
"Standardowo. Wskazywały by na Cheopsa. Jakieś teksty natury religijnej. Jakieś informacje nt. budowniczych. Coś w ten deseń."
Sprytnie Mariush

. Jeśli chodzi o Howarda Vyse'a i jego dziwnym trafem odnalezione napisy nie w pierwszych ale w następnych komorach odkrytych tylko przez niego, jest to bardzo wątpliwe. Skoro budowniczowie zostawiali te informacje na kamieniach to dlaczego nie ma ich w pierwszych (do której również nikt nie miał dostępu przed otwarciem, więc teoria "tu możemy je zostawić bo nikt ich nie będzie widział" bierze w łeb, btw, "tu możemy zostawić imię właściciela bo nikt nie zobaczy" jest samo w sobie głupie). Poza tym jego pamiętniki świadczą o tym że był pod ogromną presją odnalezienia komory grobowej, co jest jednym z motywów fałszerstwa. W piramidach ślady po robotnikach i twórcach (daty itd), są widoczne na setkach kamieni, tutaj nie.
"Skoro piramida Cheopsa była istniejącym, niedoścignionym wzorem dla piramidy Dżesera to dlaczego pierwotnie budowano coś zupełnie odmiennego - mastabę? Dlaczego ostatecznie zdecydowano się na postawienie kilku mastab jedna na drugiej tworząc tzw. piramidę schodkową."
Na początku była mastaba, jednak wpadł na genialny pomysł by budować mastabę na mastabie dzięki czemu będzie mógł stworzyć coś na kształt tak zagadkowego dla niego i być może świętego obiektu. Przecież musieli jakoś zacząć, więc dlaczego nie zacząć od mastaby jako podstawy? Może myślał że ją obuduje blokami na kształt piramidy by mieć grobowiec który będzie budził podziw jak nasz anonimowy twór?

Któż to wie?
"Bodajże wczoraj pisałeś jak to piramida Cheopsa jest skomplikowaną budowlą. Powiesz mi, w którym miejscu?"
Zobacz ile zapadła się ta budowla z upływem lat.
Zobacz odchylenie szczytu od środka i podziel przez 2.3/2.5 miliona bloków.
Jest tak zaawansowana że człowiek XXI wieku nie jest w stanie pojąć czemu służyła (też argument

)
Wszystko:
"Wiem o tym, że to nie jest rampa przy piramidzie Cheopsa. To jest rampa przy świątyni. Podałem to tylko jako przykład"
Napisałeś że odnaleziono rampę przy piramidzie Cheopsa dlatego użyłem cytatu. W takim razie pokaż mi tą rampę przy piramidzie Cheopsa i inne rampy oprócz tej którą wkleiłeś. Odnalezioną.
Użytkownik broszatan edytował ten post 10.02.2012 - 18:43