Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły dźwięk w Kijowie i w innych miejscach świata

• Please log in to reply
619 replies to this topic

endl3ss.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Można by zmienić nazwę tematu, wszak nie chodzi już tylko o dźwięk z Kijowa.
  • 1

TTT.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Polecam zapoznać się z filmem:

Mężczyzna zwraca uwagę na pewne dźwięki kluczowe w filmie z Ukrainy, które możemy odnaleźć w innych filmach. Świadczyć to może tylko i wyłącznie o tym, że inne filmy mogą posiadać dźwięk żywcem skopiowany z tamtego nagrania.

Wybrane dźwięki kluczowe: 2:42; 3:33 (jest ich więcej).

Identyczne dźwięki możemy odnaleźć chociażby w tych nagraniach:

Nagranie z Meksyku (1:21)

Conklin (0:58)

Nie twierdzę, że każdy z filmów to fake. Jednak jak widać trzeba mieć oczy i przede wszystkim uszy szeroko otwarte.
  • 0

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

TTT

A pomyślałeś, że może źródło tego dzwięku jest identyczne, więc dzwięk i ten sam?
  • 3

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

TTT - dla mnie niektóre dźwięki są zbyt głośne i nie wiem jak to ująć... "przestrzenne"? Ciężko byłoby uzyskać taki efekt ze zwykłych głośników.
  • 1

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tajemnicze drżenia i hałasy w okolicy strefy subdukcji Cascadia

W ciągu ostatnich 48 godzin, w miejscowości Sooke, wciąż rośnie liczba osób zgłaszających lokalnym władzom, że dzieje się coś nadzwyczajnego. Są odczuwane silne wstrząsy i odgłosy.

Niektórzy twierdzą, że to trzęsienia ziemi. Mają podstawy tak uważać, bo wyspa Vancouver leży w okolicy strefy subdukcji. Są i tacy, którzy przekonują, że to normalne odgłosy spalinowych pociągów towarowych. Huk i wstrząs był jednak tak silny, że zdołał nawet przesuwać sprzęty domowe.

Sejsmolodzy powiedzieli, że nic nie wskazuje na trzęsienie ziemi w rejonie Sooke a to powoduje, że wszystkie ostatnie raporty są jeszcze bardziej tajemnicze. W środę kilku pracowników lokalnego Centrum Nauki oświadczyło, że czuli podobne drżenie, ale uważali, że to w wyniku piaskowania na budowie w centrum miasta.

Mieszkańcy twierdzą, że to musiałaby być bardzo duża eksplozja, aby osoby w Sooke ją poczuły. Nikt z przedstawicieli władz nie był w stanie zaproponować jakiegokolwiek wyjaśnienia tych pomruków. Departament Obrony Narodowej Kanady również zaprzeczył jakoby mógł mieć udział w powstaniu tego zjawiska. Twierdzą oni, że we wtorek nie było tam żadnego statku powietrznego z powodu silnego wiatru.

Źródło

Kolejne nagranie z 23 stycznia Oshawa Ontario

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 27.01.2012 - 13:32

• 0

endl3ss.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Krótkie nagranie, ten sam dzień, w którym ja słyszałem ten dźwięk, tylko że z UK, obok w powiązanych na YT jest też z Brazylii.

Ciekawostką może być to, że dźwięk w pewnym momencie po prostu ustaje, nie ścisza się stopniowo ani nic. Tak było w przypadku mojej obserwacji, ale przy innych filmach także dało się doczytać podobne spostrzeżenia. Nie jestem natomiast do końca pewien w jaki sposób się pojawia. Pewnie nie będę już miał okazji go ponownie usłyszeć i udokumentować, no chyba że mamy do czynienia z początkiem jakiejś fali tych dźwięków bo do tej pory jak żyję nie słyszałem tu nic podobnego.

Pozdrawiam.
  • 0

TTT.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

TTT

A pomyślałeś, że może źródło tego dzwięku jest identyczne, więc dzwięk i ten sam?

Chyba nie zrozumiałeś lub nie obejrzałeś tego krótkiego filmu uważnie. Tu nie chodzi o "tajemniczy" dźwięk sam w sobie lecz o dźwięki towarzyszące i jednym z nich jest odgłos (prawdopodobnie ptaka), który możemy wielokrotnie usłyszeć na nagraniu z Ukrainy. Porównaj dźwięk na dwóch ostatnich nagraniach, które podałem w momentach, odpowiednio 1:21, 0:58. Są identyczne. Zupełnie jakby ktoś "wkleił" podkład dźwiękowy z Ukrainy i nie usunął dźwięków towarzyszących.
  • 0

endl3ss.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeszcze odnośnie tych dźwięków: wygląda na to, że mają one wpływ na zwierzęta. Nie dziwi, że psy szczekają jak to słyszą, to jak najbardziej potwierdzam, ale tu jedna wypowiedź z mojego lokalnego forum, gdzie założyłem temat, aby dowiedzieć się ile osób poza mną słyszało ten dźwięk (wychodzi na to, że 4 poza mną i moją narzeczoną, która ze mną była wtedy, ale nie ma się co dziwić gdyż było to o 1:00 w nocy podczas intensywnych opadów śniegu).

Potwierdzam! Jeszcze nie spałem kiedy moje rybki w akwarium zaczęły niespokojnie pływać od szyby do szyby. Myślałem ż sąsiad z domu obok słucha głośno muzyki, czasem mu się to zdarza ale głównie w soboty. Kiedy otworzyłem okno usłyszałem szczekające psy i te dźwięki. Wszystko trwało jakieś 20 min. potem ucichło.

Oczywiście nie mogę potwierdzić bo nie było mnie wtedy u niego w mieszkaniu, ale załóżmy że to prawda, ja się nie znam więc pytam: czy rybki zachowują się tak gdy słyszą jakikolwiek dźwięk? Jak to jest?

EDIT: Jeszcze jedna ważna rzecz!

Nie chcę się narazić administratorowi, więc linku nie podam. Na innym forum tego typu znalazłem relację użytkownika słyszącego podobne dźwięki... Z lutego 2009 roku, a więc przed całym Kijowem i innymi. Wtedy nikt jeszcze nie wiedział co i jak, przytoczę tu dwie jego wypowiedzi:

I znowu to samo. Położyłem się na łóżku po 23. Słyszałem jak jakiś pies wyje,a potem szczeka. I po chwili znowy słyszałem te zame dźwięki "załamywania metalu" tak jak 2 czy 3 noce temu. Tyle że dźwięk był znacznie bliżej niż poprzednio. Pierwszy zabrzmiał głośniej od tych co wcześniej słyszałem, a drugi najgłośniej ze wszystkich po czym nie było już nic. Coraz mniej mi się to podoba. Coś jest nie tak u mnie na osiedlu. Czekam na komętarze i porady

Oraz ostatnia odpowiedz 8 luty 2009:

Nie nie byłem. Sory ale myślałem że załącznik da się tak samo dać jak zdjęcia. Ale jeżeli ktoś oglądał film Wojna Światów to powinien znać dźwięki wydawane przez trójnogi(maszyny kroczące). Ten dźwięk który słyszałem brzmiał mniej więcej tak samo

To na pewno jeden z dowodów dla sceptyków na to, że to wszystko nie jest zmasowanym żartem. Także dowodzi, że dźwięk w pewnym momencie po prostu ustaje.

EDIT2 bo pewnie zostanę zbanowany za pisanie posta pod postem ;) Filmik z dziś, dźwięk może trochę inny ale zwróćcie uwagę na opis pod filmikiem...

http://www.youtube.com/watch?v=zZmdo7tYAlc

Użytkownik endl3ss edytował ten post 27.01.2012 - 21:01

• 0

renton.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Ten pan z poprzedniej strony co tam o uflokach spod ziemi. Idz sie facet lecz poki jeszcze mozesz..
  • -5

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już nie może. Ten facet z tego filmu został zamordowany niespełna rok po wygłoszeniu tego przemówienia.
  • 1

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Renton

Zraportowane. Wysunąłem teorie bo znajdujemy się na paranormalne.pl nie na racjonalista.pl, jeśli tego nie widać, to może Pan skorzysta z usług psychiatry? Nikt nie zna przyczyn tych wstrząsów, a słowo prawdopodobnie mi nie leży, więc zawsze warto dodać trochę kolorystyki zjawiskom naturalnym, trochę dystansu koleś :)
  • 1

agusiaq.
  • Tematów: 11
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Tu np. słyszymy trzesienie ziemi

Ciekawe czy te "metaliczne"dzwieki sa powiazane z odgłosami trzesienia ziemi?

Użytkownik agusiaq edytował ten post 28.01.2012 - 13:29

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Angole raczyli coś sprawdzić. Nie skończyło się na samych domysłach i gdybaniu. Z miasta w którym obecnie mieszkam ( UK ) też był film w sieci o dziwnych dźwiękach. Tak się składa, że owego dnia bylem cały dzień na dworze, a mieszkam w miejscu, skąd słychać i widać wiele (wzgórze). Nie zaobserwowałem nic, co odbiegało by od normy codziennych dźwięków okolicy. Pytałem znajomych mieszkających w innych częściach miasta, ale oni też niczego nie słyszeli. Dla mnie, to fejki i sianie paniki.

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

• 1

corradam.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja dzis w nocy (1:40) wracajac od dziewczyny po dojechaniu do domu i wyjsciu z auta w celu otworzenia garazu uslyszałem też wyraźne i głosne dzwięki ale nie takie jak na wiekszosci fimikow lecz taki jak ten na filmiku z meczem basebalowym ktory jest zamieszczony w tym wątku. zwiek przypominal wiatr wiejacy przez szczeliny (choc na dworze bylo bezwietrznie)
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych