Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły dźwięk w Kijowie i w innych miejscach świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
619 odpowiedzi w tym temacie

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Staniq

Powtarzam: Jeśli uważasz że zasięg hornu obejmuje 51 tysięcy kilometrów kwadratowych to podziwiam twoją zdolność logicznego rozumowania..

Pozatym, niektóre bardzo ciekawe filmiki były wyrażnie oddalone od akwenów, niektóre w górach. Trudno sobie wyobrazić by nagle na całym świecie były słyszane Horny statków, ot tak sobie w 2011 słyszymy wszędzie horny statków... Jak już wspominali moi poprzednicy niektórzy, są dowody ze głosy te biorą się z wnętrza ziemi. Na niektórych filmikach widać manifestacje świetlne, kombinacje różnych głosów + potencjalne UFO. Przeglądni cały wątek i bez obrazy - nie ośmieszaj się.
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Staniq

Powtarzam: Jeśli uważasz że zasięg hornu obejmuje 51 tysięcy kilometrów kwadratowych to podziwiam twoją zdolność logicznego rozumowania..

Pozatym, niektóre bardzo ciekawe filmiki były wyrażnie oddalone od akwenów, niektóre w górach. Trudno sobie wyobrazić by nagle na całym świecie były słyszane Horny statków, ot tak sobie w 2011 słyszymy wszędzie horny statków...

Nigdzie nie napisałem, że tak uważam. A z logiką, to mamy obydwaj problem, bo podejrzewam, że nie rozumiemy się nawzajem.
Nie wiemy co słyszymy i Ty też tego nie wiesz. Poza tym, dźwięki nie były słyszalne tego samego dnia i o tym samym czasie, co według mnie wyklucza to samo źródło dźwięku. Skłaniał bym się raczej do pozaziemskiego pochodzenia tych dźwięków, tylko znowu problem jest z ich "lokalnością" występowania.
Czy teraz mój post jest jasny dla Ciebie? Jeżeli przedtem tak nie było, to wina skrótów myślowych (sorki), a tekstów o "ośmieszaniu siebie" nie wpinaj w takie dyskusje. Każdy ma inną percepcję i to samo odbiera inaczej niż Ty.

Moltenlair.
  • Tematów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Proszę bardzo, filmik usunięty, rozejść się, można wrócić do swojego poważnego życia.

Użytkownik Aexalven Fendadra edytował ten post 05.02.2012 - 16:10

• -3

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Niedługo wkleicie link do tego jak bąka puścił wasz sąsiad i porównacie z tym co dzieje się na świecie...
  • 2

#215 Gość_xoenx

Gość_xoenx.
  • Tematów: 0

Napisano

Witam, wpadłem na chwilkę.
Przeczytałem dziesiątki raportów ludzi z paru kontynentów, rozmawiałem osobiście z paroma świadkami....
Mało czasu, więc powiem tylko tyle:
poziom tego forum spadł poniżej dna i jeśli userzy mają pisać banialuki o pierdzeniu, to powodzenia życzę.
(pan Hologram po przeczytaniu paru jego postów, na przykład).

Kilka słów:
powiedzmy oględnie - 35% przypadków to fakes - celowe podpinanie się pod falę doniesień.
W pozostałej części nieznana procentowo linia podziału dzieli zdarzenia zwykłe, nawet codzienne, oraz KILKA niezależnych przyczyn nie do końca typowych.

Co do filmu z Ukrainy - sprawa jest niejasna, ale po "małym" wniknięciu w temat rzecz ciekawa - w tym obszarze operowało sporo ciężkiego sprzętu związanego z mocno popędzaną budową autostrady. Nie zakładam tego jako ostateczną przyczynę, ale przynajmniej zachciało mi się określić, co w tym okresie się tam działo i nawet sobie poczytałem stronę o TEJ budowie.
Teraz mniej ciekawa sprawa - 60krotnie spowolniony dźwięk autobusu MPK na Ukrainie(nagrany mniej więcej w TYM SAMYM OKRESIE) z zatartymi hamulcami daje....taki sam dźwięk, jak na filmie z Kijowa.
i jeszcze: to, że ludzie na filmie coś słyszą(przynajmniej niektórzy) jest oczywiste - rzecz polega na tym, że nie musi być to TEN "nieznany" dźwięk - i tu właśnie wracamy do ..budowy A7, bodaj to była. dołóżmy ów spowolniony sound i mamy osobliwość(jeszcze ta dziwaczna wypowiedź dziecka pod koniec).
btw, rozmawiałem z tą panną, autorką, nie przekonała mnie.

----
Ogólny zarys fenomenu "dźwięków":

przypadki zwykłe, tu wliczałbym rzeczy typu(przykłady):
- uwalnianie gazów/pary pod ciśnieniem, z dużej odległości dźwięk potrafi początkowo naprawdę dać do myślenia, gdy trwa długo,
- burze, grzmoty, itp,
- dźwięki ciężkiej maszynerii, urządzeń kopalnianych(w paru relacjach),
- samoloty, helikoptery(w paru relacjach) - ludzie czasem jakby "od nowa" odkrywają te dźwięki - chodzi o moment, gdy nagle skupiamy się na czymś, co dobrze znamy i przestajemy na codzień słyszeć,
- air conducting, i inne rzeczywiste fenomeny atmosferyczne(te są natenczas naduzywane jako wyjaśnienie zupełnie nieprzystających nawet przypadków),
- ..w to mi trudno uwierzyć, ale ATS parę dni temu mocno próbował udowodnić, że CAŁA rzecz to kampania...Mass Effect 3.
- celowe "kawały" w stylu puszczanie industrialu i filmowanie nudnej okolicy za oknem czy sadu, gdzie pod drzewem sika pies(= gwiazdki na ATS dla attention seekerów, czy rosnąca reputacja na forach, jak TO :E). modny też jest dźwięk z "wojny światów", wersja z TC, jak się zdaje...

przypadki osobliwe:

2 zasadnicze typy:
- z "nieba",
- spod ziemi.

możnaby jeszcze dodać infra-, sub-dźwięki i inne, bezkierunkowe(np. takie, któzy świadkowie określają jako prawie niesłyszalne, lecz które można "poczuć" ciałem, i/lub mają wpływ na budynki, meble, itp.

ciekawostka: większość przypadków(prawie wszystkie) "z nieba" ma miejsce przy pełnym, lub prawie pełnym zachmurzeniu.

inny podział
- dźwięki cięzkiej maszynerii, z słyszalnym "mieleniem" metalu, mocno industrialny grind, itp. - rzecz związana głównie z kierunkiem "spod ziemi" ale NIE tylko,
- świsty, gwizdy, taos-hum-like, buczenie, i inne - rzecz zwykle związana z kierunkiem z "nieba".
- dźwięki typu: stacjonarny odrzutowiec(NIE śmigłowce!), generator elektryczny, itp - rzecz zwykle związana z kierunkiem z "nieba",lecz nie zawsze,
- osobliwości związane z prawie niesłyszalnym dźwiękiem, lecz wyczuwalną zmianą ciśnienia, efektem subwoofera i/lub drganiami mebli, lub nawet budynków. tu często dołaczają się przypadki dziwnego zachowania zwierząt.

....i tu kończy mi się czas, update możliwy wkrótce...

w tym wyjaśnienie, czemu mimo, że pozornie podział przypadków zwykłych i nietypowych miejscami się pokrywa, daję je w obu sytuacjach.

Użytkownik xoenx edytował ten post 06.02.2012 - 00:46

• 1

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

- uwalnianie gazów/pary pod ciśnieniem, z dużej odległości dźwięk potrafi początkowo naprawdę dać do myślenia, gdy trwa długo,

To na 100% nie jest usuwanie gazów czy pary pod ciśnieniem bo mieszkam zaraz obok zakładu, który takie czynności wykonuje i jest to zwykły bardzo głośny szum, prócz tego, że potrafi być na prawdę głośny nic go nie wyróżnia, żeby knuć jakieś domysły.
Jak ktoś zainteresowany to mogę nagrać ten dźwięk jak będą spuszczać parę. Nie robią tego zbyt często, ale może uda mi się nagrać.

Użytkownik PIKuS edytował ten post 06.02.2012 - 09:42

• 0

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Xoenx

Narazie to poziom forum spada głównie przez ciebie, jesteś tu kilka tygodni jako czynny user. W tym temacie wykonałem bardzo dużo pracy aby wyszukac linki do ciekawych filmików. Zależy mi ażeby rozwiąza tę zagadkę, ale jak widzę co wklejają niektórzy userzy to szlag tafia.
  • -1

Energetyk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Panie xonex, spróbuję skonfrontować Pana wypowiedz na temat dźwięków z Ukrainy. Na wstępie zaznaczam, że jestem częstym bywalcem stolicy Ukrainy. Kijów znam lepiej od Warszawy więc sprostuje kilka stwierdzeń.
Teoria z autostradą: Po pierwsze na Ukrainie nie ma ŻADNEJ drogi, która według norm europejskich, spełnia standardu autostrady. Na Ukrainie najwyższą klasą drogi jest tz Magistrala (M10, M11, M9 - przykłady magistrali od granicy z Polską). Natomiast autostrada w rozumieniu drogi o podwyższonym standardzie i bezpieczeństwu istnieje pod nazwą Awtomahistral (Автомагистраль) i oznacza sią ją również symboliką M (a nie "A"). Wracając do Kijowa. Film został wykonany na północy miasta. Najbliższą budową przy użyciu ciężkiego sprzętu jest Подільсько-Воскресенський міст (Podilśko-Woskresenśkyj Mist) wraz z liną metra i trasą drogową. Budowa ta jest najpoważniejszą inwestycją drogową Ukrainy, która nie obywa się bez wpadek dużego formatu powodując tym samym miesięczne opóźnienia. W czasie nagrania dźwięku były montowane TYLKO części konstrukcyjne mostu. Zjawiska występujące na granicy stal - stal pozostawiam metaloznawstwu, ale proszę uwierzyć że dźwięk nie jest tym spowodowany. Budowa metra na tej trasie w tym czasie była ZATRZYMANA.
Teoria z MPK na Ukrainie: na Ukrainie NIE występuje MPK, natomiast występują prywatne marszrutki (taksówki o stałej trasie). Można też spotkać miejskie środki transportu autobusowego, lecz bardzo rzadko (nawet bilet można nabyć, co jest dziwne!). Zamykając temat KM Kijowa przejdźmy do klocków hamulcowych. Mechanizm tarcia na granicy dwóch ciał zależy od wielu czynników, natomiast zjawisko dźwiękowe jest charakterystyczne. Kilka tygodni temu postanowiłem zbadać przebieg falowy "strasznego dźwięku" z Kijowa i dosyć dobrze pamiętam parametry fali. Spowolnienie n krotne powoduje wydłużenie okresu fali n krotnie. Znam wiele przykładów źle pracujących układów hamulcowych (pociągowych, samochodowych) lecz takich cudów o jakich Pan pisze to nie widziałem, ani nie słyszałem.
"dźwięki typu: stacjonarny odrzutowiec" - polecam poczytać troszkę o gazometrii lub o aerodynamice i powrócić do tematu!
  • 3

#219 Gość_xoenx

Gość_xoenx.

Napisano

post przeredagowany, naprawdę, jestem tematem zainteresowany.

Słowo wstępu:
oglądałem i słuchałem dziesiątki zgłoszeń, mp3jek od autorów i filmików. Praktycznie od początku TEJ fali, która stworzyła ten wątek( głownie ATS, powtarzam, fala szybko trafiła na ATS, gdzie 97% ludzi jest ignorantami, osoby, które nagrywają materiały głównie tam trafiają, co tragicznie odbija się na dalszym rozwoju tematu)
od 20 lat słucham industrialu i zasadmiczo dźwięków, zwykle w słuchawkach, umiem posługiwać się edytorami dźwięku, itp softem.

do Hologram:
...możliwe, że mylę się co do oceny panskiej osoby. sprawdzę dokłądnie, czy zamierza pan w banalny sposób rzecz ubić, czy wyjaśnić, możliwe, że się mylę.
wiem tylko, że zanim pan tu zaistniał, mój status równał się ilości wpisów. po sporej przerwie mój status tu znikł = 0.

do p. Energetyk:
chyba nie rozumie pan, do czego zmierzam.
Panna i jej film kłamie. Nie mówię o nazwach ukraińskiego MPK, tylko odnoszę się do tego, co widziałem i słyszałem na własne uszy, mogę znaleźć też nagranie, można to odtworzyć po spowolnieniu i mimo, iż nie znam nazwy ukraińskiego MPK, rzecz leży w tym, co słychać...
upd: droga o ile pamiętam to H07. W czasie, gdy film bił rekordy YT i for jak to, odprawiano tam pochody ciężkiej maszynerii.
Czy analizował pan to, co mówi ów kobieta i DZIECKO?
Pytam, bo dziwny trend ostatnio naciska na uznanie, że dzieci wiedzą lepiej, słyszą więcej, i ktoś próbuje takim podejściem udowodnić prawdziwość materiałów, choćby materiał tracił PRZEZ to na wiarygodności wynikowo(widzialem fajny film, mam 5 lat, to ONI). Powtórzę, rozmawiałem z tą kobietą, imho, osoba ta nie jest wiarygodna.

Przepraszam, jeśli wydaję się być prostackim "debunkerem", moim założeniem jest stworzyć klasyfikację fakeów, materiałów w prosty sposób możliwych do wyjaśniania ORAZ reszty. A akurat z tymi świadkami, ktorych wyjaśnień prostych nie da się uzyskać, jest najwięcej ciekawostek.

Może coś celem wyjaśnienia:
Zakładam, że większość "dźwięków" jest pochodzenia, które można wyjaśnić w prosty sposób.
Reszta, choćby ktoś je piardami określał, nie.

do p. PIKuS:
...3 zgłoszenia, o którym studenciki pojęcia nie mają(nie wliczam pana) mogę tak wyjaśnić,
jak to brzmi, wiem, vide EC2 w Łodzi.
Rozśmieszają mnie ludzie, którzy próbują na wypust pary, gazów itp zrzucić całość zjawiska, PROSZĘ ZROZUMIEĆ.
Skoro nagle widzę, że po wczorajszym wpisie, określony zostałem jako wróg idei, że nie wszystko jest jasne, to najwyraźniej, poniosłem porażkę, bo wiem, że nie wszystkie zgłoszenia są wyjaśnialne w prosty sposób, więcej - narasta ilość niewyjaśnialnych, mimo wiedzy, doświadczenia i logiki.
Przykro mi, że próba POCZĄTKU systematyki, którą wczoraj zacząłem, zdała sie na nic.
Jak już pisałem, prowadziłem dialog z paroma osobami, które doświadczyły różnych TYPÓW "dźwięków" i nie zależy mi na formie moich wpisów, zależy mi na choćby 2 osobach, które zdolne są temat realnie drążyć i mogą się komunikować w paru językach, by dialog rozwijać z świadkami.

----
Proszę pamiętać, że sprawa, przy ODROBINIE zaangażowania obejmuje ponad 75 zgłoszeń, nie 5 i nie Kijów z panienką z dzieckiem i taśmą industrialu.
----

z uszanowaniem,
xo.

przepraszam, że nie rozwinąłem poprzedniego wątku - klasyfikacji, wyjaśnień, pytań i prób analizy.

szybki, nagły update:
tworzona jest mapa,gdzie wedle świadków zdarzenia związane z tematem miało miejsce:
http://seektress.com/ssounds.htm
z niemałym zaskoczeniem ktoś nagrał materiał z mojej okolicy z okresu, gdy temat mnie mocno zainteresował.. od razu mówię, nie pamiętam, bym ten dźwięk słyszał, a często o tej porze działam. Oczywiście, niczego to nie dowodzi, ale widząc Łódź spodziewałem się nagrania wypustu pary z EC właśnie, a tu niespodzianka.

drugi przypadek zgłoszony w Polsce to..Lublin, ale tu zauważmy coś:
- osoba która to wpuscila na yt jest z Holandii, na video widać..niewiadomo jakie miasto, a w tle..znajomy "war of the worlds" = FAKE.

I teraz słowo nt. tego, czemu uznaję wszystkie materiały z dźwiękami z"War of the Worlds", czyli
film z Kijowa TAKŻE
za fakes:
PTAKI w tle brzmią zawsze tak samo, na kazdym jednym video typu "WoTW".

bo to TA SAMA ścieżka dźwiękowa.

Czy naprawdę nikt nie chce zająć się prawdziwymi materiałami, tylko Kijowskim fake'm?

Użytkownik xoenx edytował ten post 07.02.2012 - 23:40

• 2

Izajasz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam:) Od dawien dawna przeglądam forum, jedank dopiero teraz postanowilem się zarejestrować. Przeglądałem ten temat z niekrytą ciekawością, zainteresowany rozwiążaniem tej zagadki. Kilka postów wyżej, ktoś umieścił zdanie, że ta cała otoczka to akcja promocyjna Mass Effect 3.Do premiery gry został niecały miesiąc, więc możę być coś na rzeczy. Jako wielki fan tej serii zacząłem szukać informacji na temat odgłosów złowrogiej rasy Żniwiarzy, która chce unicestiwć wszystko co się rusza. I trafiłem na takie cudo

3:16 zwróćcie uwagę na ten odgłos. Nie kojarzy wam się z niczym ? :>

Użytkownik Izajasz edytował ten post 07.02.2012 - 20:28

• 0

Pomaranczka.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Owszem dźwięki są "kosmiczne" ale nawet ten z 3:16 jest zupełnie inny niż ten z np. Kijowa. Tak w ogóle to film na YT jest z listopada (nie wiem kiedy był nagrywany reportaż, ale pewnie niewiele wcześniej) a dźwięki z Kijowa są z lata zeszłego roku. Nie przyszło Ci do głowy, że może ten spec od soundu do "Mass Effect" chce uzyskać podobny rezultat ? :>

Użytkownik PIKuS edytował ten post 07.02.2012 - 21:14

• 0

Izajasz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może i chce uzyskać podobny rezulatat. Tego nie wiem i pewnie się nie dowiem. Próbuje znaleźć w miarę logiczne wytłumaczenie tego dźwięku. Jakoś wyssane z palca teorie o niby podziemnych bazach kosmitów mnie nie przekonują :P
  • 0

#223 Gość_xoenx

Gość_xoenx.

Napisano

PIKuS, jeśli możesz, nagraj ten dźwięk spuszczanej pary, jeśli się trafi.
Z pewnej przyczyny nagle byłby mi przydatny, muszę coś porównać.
  • 0

Pomaranczka.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze jak tylko mi się uda to nagram. Ale coś ostatnio rzadko ją spuszczają bo nic nie słychać.
Będę czuwać... :)
  • 0

#225 Gość_xoenx

Gość_xoenx.

Napisano

Dobrze jak tylko mi się uda to nagram. Ale coś ostatnio rzadko ją spuszczają bo nic nie słychać.

To samo u mnie.
Widać, że para nie idzie w ..gwizdek :)
Dzięki, pozdrawiam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych