Witam, wpadłem na chwilkę.
Przeczytałem dziesiątki raportów ludzi z paru kontynentów, rozmawiałem osobiście z paroma świadkami....
Mało czasu, więc powiem tylko tyle:
poziom tego forum spadł poniżej dna i jeśli userzy mają pisać banialuki o pierdzeniu, to powodzenia życzę.
(pan Hologram po przeczytaniu paru jego postów, na przykład).
Kilka słów:
powiedzmy oględnie - 35% przypadków to fakes - celowe podpinanie się pod falę doniesień.
W pozostałej części nieznana procentowo linia podziału dzieli zdarzenia zwykłe, nawet codzienne, oraz KILKA niezależnych przyczyn nie do końca typowych.
Co do filmu z Ukrainy - sprawa jest niejasna, ale po "małym" wniknięciu w temat rzecz ciekawa - w tym obszarze operowało sporo ciężkiego sprzętu związanego z mocno popędzaną budową autostrady. Nie zakładam tego jako ostateczną przyczynę, ale przynajmniej zachciało mi się określić, co w tym okresie się tam działo i nawet sobie poczytałem stronę o TEJ budowie.
Teraz mniej ciekawa sprawa - 60krotnie spowolniony dźwięk autobusu MPK na Ukrainie(nagrany mniej więcej w TYM SAMYM OKRESIE) z zatartymi hamulcami daje....taki sam dźwięk, jak na filmie z Kijowa.
i jeszcze: to, że ludzie na filmie coś słyszą(przynajmniej niektórzy) jest oczywiste - rzecz polega na tym, że nie musi być to TEN "nieznany" dźwięk - i tu właśnie wracamy do ..budowy A7, bodaj to była. dołóżmy ów spowolniony sound i mamy osobliwość(jeszcze ta dziwaczna wypowiedź dziecka pod koniec).
btw, rozmawiałem z tą panną, autorką, nie przekonała mnie.
----
Ogólny zarys fenomenu "dźwięków":
przypadki zwykłe, tu wliczałbym rzeczy typu(przykłady):
- uwalnianie gazów/pary pod ciśnieniem, z dużej odległości dźwięk potrafi początkowo naprawdę dać do myślenia, gdy trwa długo,
- burze, grzmoty, itp,
- dźwięki ciężkiej maszynerii, urządzeń kopalnianych(w paru relacjach),
- samoloty, helikoptery(w paru relacjach) - ludzie czasem jakby "od nowa" odkrywają te dźwięki - chodzi o moment, gdy nagle skupiamy się na czymś, co dobrze znamy i przestajemy na codzień słyszeć,
- air conducting, i inne rzeczywiste fenomeny atmosferyczne(te są natenczas naduzywane jako wyjaśnienie zupełnie nieprzystających nawet przypadków),
- ..w to mi trudno uwierzyć, ale ATS parę dni temu mocno próbował udowodnić, że CAŁA rzecz to kampania...Mass Effect 3.
- celowe "kawały" w stylu puszczanie industrialu i filmowanie nudnej okolicy za oknem czy sadu, gdzie pod drzewem sika pies(= gwiazdki na ATS dla attention seekerów, czy rosnąca reputacja na forach, jak TO :E). modny też jest dźwięk z "wojny światów", wersja z TC, jak się zdaje...
przypadki osobliwe:
2 zasadnicze typy:
- z "nieba",
- spod ziemi.
możnaby jeszcze dodać infra-, sub-dźwięki i inne, bezkierunkowe(np. takie, któzy świadkowie określają jako prawie niesłyszalne, lecz które można "poczuć" ciałem, i/lub mają wpływ na budynki, meble, itp.
ciekawostka: większość przypadków(prawie wszystkie) "z nieba" ma miejsce przy pełnym, lub prawie pełnym zachmurzeniu.
inny podział
- dźwięki cięzkiej maszynerii, z słyszalnym "mieleniem" metalu, mocno industrialny grind, itp. - rzecz związana głównie z kierunkiem "spod ziemi" ale NIE tylko,
- świsty, gwizdy, taos-hum-like, buczenie, i inne - rzecz zwykle związana z kierunkiem z "nieba".
- dźwięki typu: stacjonarny odrzutowiec(NIE śmigłowce!), generator elektryczny, itp - rzecz zwykle związana z kierunkiem z "nieba",lecz nie zawsze,
- osobliwości związane z prawie niesłyszalnym dźwiękiem, lecz wyczuwalną zmianą ciśnienia, efektem subwoofera i/lub drganiami mebli, lub nawet budynków. tu często dołaczają się przypadki dziwnego zachowania zwierząt.
....i tu kończy mi się czas, update możliwy wkrótce...
w tym wyjaśnienie, czemu mimo, że pozornie podział przypadków zwykłych i nietypowych miejscami się pokrywa, daję je w obu sytuacjach.
Użytkownik xoenx edytował ten post 06.02.2012 - 00:46