Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły dźwięk w Kijowie i w innych miejscach świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
619 odpowiedzi w tym temacie

Starosta.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jarecki przecież ten dźwięk z Oregonu musiałby być słyszalny w promieniu kilku kilometrów (co najmniej!). Po prostu nie wierzę, że nikt więcej nie zwróciłby na niego uwagi, reszta mieszkańców miasteczka musiałaby być totalnie głucha. Szczególnie jeśli ten dźwięk pojawił się o 3 nad ranem kiedy w mieście jest cicho. Jak dla mnie to ewidentny fake. Ta babka jest dziwnie spokojna, każdy normalny człowiek trząsłby się ze strachu słysząc takie piekielne dźwięki nad ranem ;)
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jarecki przecież ten dźwięk z Oregonu musiałby być słyszalny w promieniu kilku kilometrów (co najmniej!). Po prostu nie wierzę, że nikt więcej nie zwróciłby na niego uwagi, reszta mieszkańców miasteczka musiałaby być totalnie głucha. Szczególnie jeśli ten dźwięk pojawił się o 3 nad ranem kiedy w mieście jest cicho. Jak dla mnie to ewidentny fake. Ta babka jest dziwnie spokojna, każdy normalny człowiek trząsłby się ze strachu słysząc takie piekielne dźwięki nad ranem

Nie sądzę aby wywołać to mogło taki atak paniki, po prostu coś słychać, ktoś pomyślał że samolot i spał dalej a ktoś inny nie obudził się, po prostu panna miała bardziej bezsenną noc i była bardziej uważna to i usłyszała.

Okolica raczej nieludna, dom daleko od miasta, ludzie raczej wypierają nieznane niż się tym interesują.

Ja bym się wcale nie trząsł ze strachu - byłbym tak samo ciekawy, co jest powodem takiego hałasu.
  • 1

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Moje monitory aktywne 8,5" mają płaską charakterystykę do 45Hz, a stoją sobie w pokoju i nie potrzebują garażu ;)

25" głośniki też z bliska podziwiałem, utrasztywne membrany z kevlaru - robią niesamowite wrażenie.

Kartę polecam Ci M-Audio 1010LT - 32bit/96kHz i świetnie przetworniki cyfrowo-analogowe. Niedrogo można już kupić, myślę że jakością dźwięku przebija ASUS'a - ale przekonaj się sam ;)

Jakie monitory z głośnikiem 8,5" zagrają poniżej 45Hz, bajki opowiadasz.
M-Audio 1010LT to średnia półka, badziew jak i asus. A rozdzielczość 32bit to tylko bajer.

Mówisz oczywiście o głośnikach mających charakterystykę do 100 Hz - tzw. niskotonowych. Nie wygłupiaj się z 25", bo to coś musiało by mieć pudło jak garaż na malucha. Sprzęt (poza kartą dźwiękową) nie ma tutaj znaczenia (to moje małe hobby, uwierz jest dobry), bo odsłuchuję takie rzeczy przez słuchawki (Sennheiser HD 449 - 16 do 24000 Hz , 32oHm).
Dobrze zogniskowany dźwięk z głośnika robi bałagan nie w odległości 1m, lecz troszkę dalej. Zależy to od jego budowy, min. skoku membrany, który jest różny przy z pozoru tak samo wyglądających głośnikach. Nie będę teraz robił Ci wykładu z akustyki, ani o budowie pudla rezonansowego i jego wpływie na dźwięk.
Niestety nie nagrano tego materiału mikrofonem dynamicznym, tylko pojemnościowym, bo takie są w kamerach. Dźwięk zapisany był w formacie wav. i tylko taki materiał obrabiałem, bez konwersji do innych formatów.
Uzyskana jakość po oczyszczeniu to 99 000 Hz w 32 bitach, dlatego materiał końcowy miał dziesięciokrotnie większą objętość niż wejściowy. Niestety nie stać mnie na kartę 64 bit (kosztuje majątek i prawie nie do kupienia, robione są w większości na zamówienie).
Asus to dynamika i SNR na poziomie 123 dB, próbkowanie od 10 do 200kHz i natywna rozdzielczość 24bit. To moje hobby, nie jestem audiofilem.

Odsłuch przez słuchawki - bardzo trafne i dobre, szczególnie ta charakterystyka 16Hz, chyba przy spadku -20dB.

Karta dźwiękowa 64bit, tak na pewno... Już 32bit to programowy mit.
Asus i dynamika na poziomie 123dB, tak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
Dobrze zogniskowany dźwięk? To fale dźwiękowe da się ogniskować?

Panowie dajcie sobie na wstrzymanie z wywodami na temat akustyki, bo wygląda na to, ze obaj macie blade pojęcie o tym.

Użytkownik ciasteczkowypotwor edytował ten post 16.02.2012 - 16:15

• 2

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Strange sounds in the sky 2012 (Oregon) - brzmi jak utwory Briana Eno! :)
  • 0

Grzesiek85.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ciasteczkowypotwor

Sam troche bawie się na klawiszach od czasu do czasu i do odsłuchu polecam słuchawki studyjne z jak najbardziej płaską charakterystyką - ja używam KRK KNS-8400, a karte dzwiekowa e-mu 0404 24b/96khz.
A 32bitowe probkowanie to oczywiscie mozliwe tylko po przekonwertowaniu (np w cubase) z 24b albo 16b np do robienia precyzyjniejszego masteringu jakiegos miksu.. tak samo jak z 48khz na 192khz itd.
ale odtwarzanie albo nagrywanie w 32bitach? to masz rację bzdura totalna :) max 24bity i 96khz
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odsłuch przez słuchawki - bardzo trafne i dobre, szczególnie ta charakterystyka 16Hz, chyba przy spadku -20dB.

Karta dźwiękowa 64bit, tak na pewno... Już 32bit to programowy mit.
Asus i dynamika na poziomie 123dB, tak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
Dobrze zogniskowany dźwięk? To fale dźwiękowe da się ogniskować?

Panowie dajcie sobie na wstrzymanie z wywodami na temat akustyki, bo wygląda na to, ze obaj macie blade pojęcie o tym.

Uważasz, że producent kłamie? Skoro Twoje pojęcie na temat akustyki jest wyższe niż moje, wiedziałbyś o tym, że każdy głośnik jest kierunkowy. A może nie? Może polaryzacja na zaciskach też nie ma znaczenia?

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Nie uważam ze Sennheiser kłamie, ale 16Hz odtwarzają te słuchawki, ale przy jakim spadku minimum. Te słuchawki grają góra od 50Hz.

Każdy głośnik jest kierunkowy, a to ci dopiero. Poniżej charakterystyka promieniowania kolumny 2x15".

Dołączona grafika

Widzisz tu gdzieś jakąś kierunkowość?

Polaryzacja, to nie kierunkowość.
  • 1

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli tak nie jest, to dźwięk z tylu kolumny będzie tak samo słyszalny jak z przodu? Pomyśl zanim odpowiesz. Podpowiem Ci tylko, że jest różnica w kierunkowości dźwięków, a co się z tym wiąże z ich lokalizacją. Dźwięki niskie jest bardzo trudno zlokalizować, ponieważ ich charakterystyka promieniowania - rozchodzenia się na to nie pozwala. Podałeś przykład głośnika 15", czyli niskotonowego. Poszukaj sobie charakterystyki głośnika np. 1.5" lub 2.5".
Występują trzy charakterystyki głośników, jeżeli chodzi o promieniowanie kierunkowe dźwięku.
Rozróżniamy następujące podstawowe typy charakterystyk:
-charakterystykę dookólną
(wszechkierunkową),
-podłużną (mocno ukierunkowana)
-dipolową lub ósemkową (równie
silna z przodu i z tyłu, zero pod kątem 90 stopni).

Optymalna charakterystyka może być bardzo
różna dla różnych głośników. Np. w głośniku dyskotekowym
korzystna byłaby emisja jednokierunkowa
w postaci wiązki, podczas gdy w
głośniku Hi-Fi dąży się na ogół do charakterystyki
dookólnej lub dipolowej.

źródło:Friedmann Hausdorf Podręcznik budowy zestawów głośnikowych.

Użytkownik Staniq edytował ten post 16.02.2012 - 22:33

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Proszę charakterystyka promieniowania głośnika 4". Mniejszych nie mam. Jakoś tu nie widzę, kierunkowości.
Dołączona grafika

-podłużną (mocno ukierunkowana)
-dipolową lub ósemkową (równie
silna z przodu i z tyłu, zero pod kątem 90 stopni).

Pokaż przeto głośnik o charakterystyce dipolowej, lub podłużnej!

Tak mikrofony o char. ósemkowej są.
  • 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika
Powyższe, to promieniowanie dźwięku dla dwóch przykładowych częstotliwości.

Jedyne spotykane głośniki o charakterystyce dipolowej to głośniki niskotonowe i średniotonowe.
Charakterystykę podłużną spotykamy we wszystkich rodzajach głośników (nisko, średnio i wysoko tonowe).

edit:literki

Użytkownik Staniq edytował ten post 16.02.2012 - 21:21

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Jak cytujesz jakąś poniemiecką książkę, to wypadało by podać źródło.

Otóż głośnik niezależnie na jakie pasmo, jest źródłem wszech kierunkowym. Dopiero odpowiednia obudowa, nadaje mu przybliżoną kierunkowość. Niezależnie od jego rozmiarów.

Im wyższa częstotliwość tym łatwiej uzyskać kierunkowość - tuby driverów ciśnieniowych. Cha. ósemkowa, jakoś się z nią nie spotkałem, albo sobie nie przypominam takich paczek.

Przez odpowiednią konfigurację dwóch głośników, lub odpowiedniej obudowy dla wyższych pasm, można uzyskać wypadkową charakterystykę kardioidalną.

Nie ma czegoś takiego jak charakterystyka podłużna.

Z przedstawionego wykresu, jaką ma charakterystykę ten głośnik?

Użytkownik ciasteczkowypotwor edytował ten post 16.02.2012 - 21:29

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak cytujesz jakąś poniemiecką książkę, to wypadało by podać źródło.

Masz rację, dopiero teraz zauważyłem, że tego nie zrobiłem. Zaraz poprawię.

Otóż głośnik niezależnie na jakie pasmo, jest źródłem wszech kierunkowym. Dopiero odpowiednia obudowa, nadaje mu przybliżoną kierunkowość. Niezależnie od jego rozmiarów.

Im wyższa częstotliwość tym łatwiej uzyskać kierunkowość - tuby driverów ciśnieniowych. Cha. ósemkowa, jakoś się z nią nie spotkałem, albo sobie nie przypominam takich paczek.

Tylko w jednym przypadku, głośnik może być źródłem wszech kierunkowym - kiedy leży w pozycji horyzontalnej, poniżej uszu obserwatora. W takiej to pozycji bada się głośniki w komorze bezechowej (czego przykłady podałeś na grafikach), kładąc je na obrotowym talerzu membraną ku górze. Za pomocą obudowy można tą kierunkowość wyeksponować.
Jak to nazwałeś - "paczek" ósemkowych nie ma za wiele. Ale może widziałeś kiedyś kolumny, gdzie były zamontowane głośniki odwrotnie, czołem membrany do środka, oczywiście w takich zestawach paruje się głośniki - kiedy jeden jest "odwrotnie", taki sam w tej samej kolumnie jest zamontowany "normalnie", a każdy ma odseparowaną komorę akustyczną. Efekt odsłuchu imponujący. Zalecane dla uzyskania większej "przestrzenności" dźwięku, bez udziału elektronicznego "ulepszania" efektami dookolnymi.

Przez odpowiednią konfigurację dwóch głośników, lub odpowiedniej obudowy dla wyższych pasm, można uzyskać wypadkową charakterystykę kardioidalną.

Czyli lepszą kierunkowość. Najlepszym przykładem są tzw. horny.

Nie ma czegoś takiego jak charakterystyka podłużna.

Jest. Fala dźwiękowa ma charakterystykę podłużną.

Z przedstawionego wykresu, jaką ma charakterystykę ten głośnik?

Oświeć mnie. Nie wiem. Wygląda na dookólny.

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Wygląda na dookolny bo głośnik ma to do siebie ze jest źródłem wszech-kierunkowym.

Nie ma charakterystyki podłużnej. A rodzaj fali jaka jest fala dźwiękowa, to fala podłużna, a to co innego.

Zamontowanie głośnika odwrotnie, nie ma tu nic do rzeczy. Są paczki gdzie masz i głośnik z tyłu kolumny. Żadnych przestrzennych wrażeń to nie poprawia. Poza tym, zamontowanie obok siebie z przodu paczki głośnika grającego "do przodu" i drugiego grającego "do tyłu" tak jak to napisałeś, spowoduje powstanie destrukcyjnych interferencji. Ustawienie to jest bez sensu.

W komorze bezechowej można badać głośniki w półprzestrzeni, albo w przestrzeni otwartej. Nic tam się nie układa horyzontalnie, albo poniżej uszu.
  • 0

Goplana.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Od dwóch stron zaśmiecacie temat pieprzonymi głośnikami.Co mnie obchodzi, które głośniki jak grają i w która stronę.Wchodzę na ten temat żeby zobaczyć jakies nowe newsy, ale nie to...pożal się Boże.Proponuje wam założyć odzielny temat np. "Kierunkowość głośników - prawda czy mit" i tam przeprowadzajdzie dyskusje a nie tutaj.
Dziekuję za uwagę.
  • 19

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

up@
Muszę Ci przyznać rację z małym "ale". Poddano wątpliwości kilka rzeczy, a ja staram się je wytłumaczyć.
Fakt, że dyskusja z ciasteczkowym zaszła za daleko w akustykę. Ze swojej strony, niniejszym kończę dyskusję o głośnikach itp.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zrodla:

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości oraz 0 użytkowników anonimowych