Napisano 15.02.2012 - 12:11
Napisano 16.02.2012 - 08:58
Jarecki przecież ten dźwięk z Oregonu musiałby być słyszalny w promieniu kilku kilometrów (co najmniej!). Po prostu nie wierzę, że nikt więcej nie zwróciłby na niego uwagi, reszta mieszkańców miasteczka musiałaby być totalnie głucha. Szczególnie jeśli ten dźwięk pojawił się o 3 nad ranem kiedy w mieście jest cicho. Jak dla mnie to ewidentny fake. Ta babka jest dziwnie spokojna, każdy normalny człowiek trząsłby się ze strachu słysząc takie piekielne dźwięki nad ranem
Napisano 16.02.2012 - 16:10
Moje monitory aktywne 8,5" mają płaską charakterystykę do 45Hz, a stoją sobie w pokoju i nie potrzebują garażu
25" głośniki też z bliska podziwiałem, utrasztywne membrany z kevlaru - robią niesamowite wrażenie.
Kartę polecam Ci M-Audio 1010LT - 32bit/96kHz i świetnie przetworniki cyfrowo-analogowe. Niedrogo można już kupić, myślę że jakością dźwięku przebija ASUS'a - ale przekonaj się sam
Mówisz oczywiście o głośnikach mających charakterystykę do 100 Hz - tzw. niskotonowych. Nie wygłupiaj się z 25", bo to coś musiało by mieć pudło jak garaż na malucha. Sprzęt (poza kartą dźwiękową) nie ma tutaj znaczenia (to moje małe hobby, uwierz jest dobry), bo odsłuchuję takie rzeczy przez słuchawki (Sennheiser HD 449 - 16 do 24000 Hz , 32oHm).
Dobrze zogniskowany dźwięk z głośnika robi bałagan nie w odległości 1m, lecz troszkę dalej. Zależy to od jego budowy, min. skoku membrany, który jest różny przy z pozoru tak samo wyglądających głośnikach. Nie będę teraz robił Ci wykładu z akustyki, ani o budowie pudla rezonansowego i jego wpływie na dźwięk.
Niestety nie nagrano tego materiału mikrofonem dynamicznym, tylko pojemnościowym, bo takie są w kamerach. Dźwięk zapisany był w formacie wav. i tylko taki materiał obrabiałem, bez konwersji do innych formatów.
Uzyskana jakość po oczyszczeniu to 99 000 Hz w 32 bitach, dlatego materiał końcowy miał dziesięciokrotnie większą objętość niż wejściowy. Niestety nie stać mnie na kartę 64 bit (kosztuje majątek i prawie nie do kupienia, robione są w większości na zamówienie).
Asus to dynamika i SNR na poziomie 123 dB, próbkowanie od 10 do 200kHz i natywna rozdzielczość 24bit. To moje hobby, nie jestem audiofilem.
Użytkownik ciasteczkowypotwor edytował ten post 16.02.2012 - 16:15
Napisano 16.02.2012 - 16:28
Napisano 16.02.2012 - 18:29
Napisano 16.02.2012 - 19:46
Uważasz, że producent kłamie? Skoro Twoje pojęcie na temat akustyki jest wyższe niż moje, wiedziałbyś o tym, że każdy głośnik jest kierunkowy. A może nie? Może polaryzacja na zaciskach też nie ma znaczenia?Odsłuch przez słuchawki - bardzo trafne i dobre, szczególnie ta charakterystyka 16Hz, chyba przy spadku -20dB.
Karta dźwiękowa 64bit, tak na pewno... Już 32bit to programowy mit.
Asus i dynamika na poziomie 123dB, tak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
Dobrze zogniskowany dźwięk? To fale dźwiękowe da się ogniskować?
Panowie dajcie sobie na wstrzymanie z wywodami na temat akustyki, bo wygląda na to, ze obaj macie blade pojęcie o tym.
Napisano 16.02.2012 - 19:53
Napisano 16.02.2012 - 20:17
Użytkownik Staniq edytował ten post 16.02.2012 - 22:33
Napisano 16.02.2012 - 20:32
Napisano 16.02.2012 - 21:20
Użytkownik Staniq edytował ten post 16.02.2012 - 21:21
Napisano 16.02.2012 - 21:27
Użytkownik ciasteczkowypotwor edytował ten post 16.02.2012 - 21:29
Napisano 16.02.2012 - 22:31
Masz rację, dopiero teraz zauważyłem, że tego nie zrobiłem. Zaraz poprawię.Jak cytujesz jakąś poniemiecką książkę, to wypadało by podać źródło.
Tylko w jednym przypadku, głośnik może być źródłem wszech kierunkowym - kiedy leży w pozycji horyzontalnej, poniżej uszu obserwatora. W takiej to pozycji bada się głośniki w komorze bezechowej (czego przykłady podałeś na grafikach), kładąc je na obrotowym talerzu membraną ku górze. Za pomocą obudowy można tą kierunkowość wyeksponować.Otóż głośnik niezależnie na jakie pasmo, jest źródłem wszech kierunkowym. Dopiero odpowiednia obudowa, nadaje mu przybliżoną kierunkowość. Niezależnie od jego rozmiarów.
Im wyższa częstotliwość tym łatwiej uzyskać kierunkowość - tuby driverów ciśnieniowych. Cha. ósemkowa, jakoś się z nią nie spotkałem, albo sobie nie przypominam takich paczek.
Czyli lepszą kierunkowość. Najlepszym przykładem są tzw. horny.Przez odpowiednią konfigurację dwóch głośników, lub odpowiedniej obudowy dla wyższych pasm, można uzyskać wypadkową charakterystykę kardioidalną.
Jest. Fala dźwiękowa ma charakterystykę podłużną.Nie ma czegoś takiego jak charakterystyka podłużna.
Oświeć mnie. Nie wiem. Wygląda na dookólny.Z przedstawionego wykresu, jaką ma charakterystykę ten głośnik?
Napisano 16.02.2012 - 22:47
Napisano 16.02.2012 - 23:37
Popularny
0 użytkowników, 8 gości oraz 0 użytkowników anonimowych