Napisano 15.02.2012 - 12:11
Napisano 16.02.2012 - 08:58
Jarecki przecie¿ ten d¼wiêk z Oregonu musia³by byæ s³yszalny w promieniu kilku kilometrów (co najmniej!). Po prostu nie wierzê, ¿e nikt wiêcej nie zwróci³by na niego uwagi, reszta mieszkañców miasteczka musia³aby byæ totalnie g³ucha. Szczególnie je¶li ten d¼wiêk pojawi³ siê o 3 nad ranem kiedy w mie¶cie jest cicho. Jak dla mnie to ewidentny fake. Ta babka jest dziwnie spokojna, ka¿dy normalny cz³owiek trz±s³by siê ze strachu s³ysz±c takie piekielne d¼wiêki nad ranem
Napisano 16.02.2012 - 16:10
Moje monitory aktywne 8,5" mają płaską charakterystykę do 45Hz, a stoją sobie w pokoju i nie potrzebują garażu
25" głośniki też z bliska podziwiałem, utrasztywne membrany z kevlaru - robią niesamowite wrażenie.
Kartę polecam Ci M-Audio 1010LT - 32bit/96kHz i świetnie przetworniki cyfrowo-analogowe. Niedrogo można już kupić, myślę że jakością dźwięku przebija ASUS'a - ale przekonaj się sam
Mówisz oczywiście o głośnikach mających charakterystykę do 100 Hz - tzw. niskotonowych. Nie wygłupiaj się z 25", bo to coś musiało by mieć pudło jak garaż na malucha. Sprzęt (poza kartą dźwiękową) nie ma tutaj znaczenia (to moje małe hobby, uwierz jest dobry), bo odsłuchuję takie rzeczy przez słuchawki (Sennheiser HD 449 - 16 do 24000 Hz , 32oHm).
Dobrze zogniskowany dźwięk z głośnika robi bałagan nie w odległości 1m, lecz troszkę dalej. Zależy to od jego budowy, min. skoku membrany, który jest różny przy z pozoru tak samo wyglądających głośnikach. Nie będę teraz robił Ci wykładu z akustyki, ani o budowie pudla rezonansowego i jego wpływie na dźwięk.
Niestety nie nagrano tego materiału mikrofonem dynamicznym, tylko pojemnościowym, bo takie są w kamerach. Dźwięk zapisany był w formacie wav. i tylko taki materiał obrabiałem, bez konwersji do innych formatów.
Uzyskana jakość po oczyszczeniu to 99 000 Hz w 32 bitach, dlatego materiał końcowy miał dziesięciokrotnie większą objętość niż wejściowy. Niestety nie stać mnie na kartę 64 bit (kosztuje majątek i prawie nie do kupienia, robione są w większości na zamówienie).
Asus to dynamika i SNR na poziomie 123 dB, próbkowanie od 10 do 200kHz i natywna rozdzielczość 24bit. To moje hobby, nie jestem audiofilem.
U¿ytkownik ciasteczkowypotwor edytowa³ ten post 16.02.2012 - 16:15
Napisano 16.02.2012 - 16:28
Napisano 16.02.2012 - 18:29
Napisano 16.02.2012 - 19:46
Uwa¿asz, ¿e producent k³amie? Skoro Twoje pojêcie na temat akustyki jest wy¿sze ni¿ moje, wiedzia³by¶ o tym, ¿e ka¿dy g³o¶nik jest kierunkowy. A mo¿e nie? Mo¿e polaryzacja na zaciskach te¿ nie ma znaczenia?Ods³uch przez s³uchawki - bardzo trafne i dobre, szczególnie ta charakterystyka 16Hz, chyba przy spadku -20dB.
Karta d¼wiêkowa 64bit, tak na pewno... Ju¿ 32bit to programowy mit.
Asus i dynamika na poziomie 123dB, tak, a ¶wistak siedzi i zawija je w te sreberka.
Dobrze zogniskowany d¼wiêk? To fale d¼wiêkowe da siê ogniskowaæ?
Panowie dajcie sobie na wstrzymanie z wywodami na temat akustyki, bo wygl±da na to, ze obaj macie blade pojêcie o tym.
Napisano 16.02.2012 - 19:53
Napisano 16.02.2012 - 20:17
U¿ytkownik Staniq edytowa³ ten post 16.02.2012 - 22:33
Napisano 16.02.2012 - 20:32
Napisano 16.02.2012 - 21:20
U¿ytkownik Staniq edytowa³ ten post 16.02.2012 - 21:21
Napisano 16.02.2012 - 21:27
U¿ytkownik ciasteczkowypotwor edytowa³ ten post 16.02.2012 - 21:29
Napisano 16.02.2012 - 22:31
Masz racjê, dopiero teraz zauwa¿y³em, ¿e tego nie zrobi³em. Zaraz poprawiê.Jak cytujesz jak±¶ poniemieck± ksi±¿kê, to wypada³o by podaæ ¼ród³o.
Tylko w jednym przypadku, g³o¶nik mo¿e byæ ¼ród³em wszech kierunkowym - kiedy le¿y w pozycji horyzontalnej, poni¿ej uszu obserwatora. W takiej to pozycji bada siê g³o¶niki w komorze bezechowej (czego przyk³ady poda³e¶ na grafikach), k³ad±c je na obrotowym talerzu membran± ku górze. Za pomoc± obudowy mo¿na t± kierunkowo¶æ wyeksponowaæ.Otó¿ g³o¶nik niezale¿nie na jakie pasmo, jest ¼ród³em wszech kierunkowym. Dopiero odpowiednia obudowa, nadaje mu przybli¿on± kierunkowo¶æ. Niezale¿nie od jego rozmiarów.
Im wy¿sza czêstotliwo¶æ tym ³atwiej uzyskaæ kierunkowo¶æ - tuby driverów ci¶nieniowych. Cha. ósemkowa, jako¶ siê z ni± nie spotka³em, albo sobie nie przypominam takich paczek.
Czyli lepsz± kierunkowo¶æ. Najlepszym przyk³adem s± tzw. horny.Przez odpowiedni± konfiguracjê dwóch g³o¶ników, lub odpowiedniej obudowy dla wy¿szych pasm, mo¿na uzyskaæ wypadkow± charakterystykê kardioidaln±.
Jest. Fala d¼wiêkowa ma charakterystykê pod³u¿n±.Nie ma czego¶ takiego jak charakterystyka pod³u¿na.
O¶wieæ mnie. Nie wiem. Wygl±da na dookólny.Z przedstawionego wykresu, jak± ma charakterystykê ten g³o¶nik?
Napisano 16.02.2012 - 22:47
Napisano 16.02.2012 - 23:37
Popularny
0 u¿ytkowników, 6 go¶ci oraz 0 u¿ytkowników anonimowych