Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły dźwięk w Kijowie i w innych miejscach świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
619 odpowiedzi w tym temacie

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

http://geochangemag....=article&id=142

What people hear is only a small fraction of the actual power of these sounds. They are low-frequency acoustic emissions in the range between 20 and 100 Hz modulated by ultra-low infrasonic waves from 0.1 to 15 Hz. In geophysics, they are called acoustic-gravity waves; they are formed in the upper atmosphere, at the atmosphere-ionosphere boundary in particular. There can be quite a lot of causes why those waves are generated: earthquakes, volcanic eruptions, hurricanes, storms, tsunamis, etc. However, the scale of the observed humming sound in terms of both the area covered and its power far exceeds those that can be generated by the above-mentioned phenomena.

--ciach--

There is one more possible cause of these sounds and it may lie at the Earth's core. The fact is that the acceleration of the drift of the Earth's north magnetic pole which increased more than fivefold between 1998 and 2003 and is at the same level today points to intensification of energy processes in the Earth's core, since it is processes in the inner and outer core that form the Earth's geomagnetic field. Meanwhile, as we have already reported, on November 15, 2011 all ATROPATENA geophysical stations which record three-dimensional variations of the Earth's gravitational field almost simultaneously registered a powerful gravitational impulse. The stations are deployed in Istanbul, Kiev, Baku, Islamabad and Yogyakarta, with the first and last one being separated by a distance of about 10,000 km. Such a phenomenon is only possible if the source of this emanation is at the Earth's core level. That huge energy release from the Earth's core at the end of the last year was some kind of a start signal indicating the transition of the Earth's internal energy into a new active phase.

I proszę nie tłumaczcie mi, że Wasze nagrania zawierają fase subsoniczne od 0,1 Hz do 15 Hz bo padnę ze śmiechu.

Artykuł polecam, zawiera ciekawe ilustracje obrazujące miejsca pomiaru osobliwości.

Winien jest jakiś nieznany proces energetyczny, zachodzący w rdzeniu naszej planety. Proces, który generuje energię soniczną większą od znanych przyczyn (trzęsienia ziemi, flary słoneczne itp.).

Zatem dalej nie wiemy co, chociaż wiemy jakie.
  • 0

Oomek.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I proszę nie tłumaczcie mi, że Wasze nagrania zawierają fase subsoniczne od 0,1 Hz do 15 Hz bo padnę ze śmiechu.

Proponuję przeczytać początek jeszcze raz, lecz tym razem ze zrozumieniem.
Mowa jest o fali Modulowanej tylko nie podano w jakiej dziedzinie, może to być amplituda lub częstotliwość. W obu przypadkach da się bez problemu wykryć subsoniczną fale modulującą pod warunkiem, że fala nośna znajduje się w paśmie słyszalnym bądź wykrywalnym przez urządzenia rejestrujące.

Po więcej informacji odsyłam do Wikipedii pod hasło Modulacja Częstotliwości, aby uniknąć tak kompromitujących przypadków jak ten, spowodowamych brakiem wiedzy w tej konkretnej dziedzinie.
  • 1

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Częstotliwość, wyraźnie napisane w linkach i wyjaśnieniach ze stron

Czytać nie umiesz ?

Główna amplituda dźwięku jest w zakresie częstotliwości od 0,1 do 15 Hz. Kropka. Sam się doinformuj potem ucz innych.

Wątpię aby dźwięk w jakości źródłowej posiadanej przez "badaczy" był zarejestrowany z taką jakością i przez urządzenia, które dają taką możliwość.

To że potem ktoś coś sobie poprawił w programie nie ma tutaj znaczenia.

Użytkownik sechmet edytował ten post 19.02.2012 - 12:02

• 0

Oomek.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Częstotliwość, wyraźnie napisane w linkach i wyjaśnieniach ze stron

Czytać nie umiesz ?

Główna amplituda dźwięku jest w zakresie częstotliwości od 0,1 do 15 Hz. Kropka. Sam się doinformuj potem ucz innych.

Wątpię aby dźwięk w jakości źródłowej posiadanej przez "badaczy" był zarejestrowany z taką jakością i przez urządzenia, które dają taką możliwość.

To że potem ktoś coś sobie poprawił w programie nie ma tutaj znaczenia.

Po raz kolejny odsyłam do wikipedii, a ta twoja "główna amplituda" może opisać jedynie składową harmoniczną a nie falę modulowaną i modulującą, bo do tego potrzeba modulatora jakim jest urządzenie lub program.
Mogę sobie w każdej chwili wygenerować sinusa 100hz i zmodulowac go sinusem 0.1 hz puscic go przez glosniki, nagrac bzdetnym komorkowym mikrofonem i zdemodulowac na komputerze do fal pierwotnych. Nie pogrążaj się już więcej, proszę.
  • 0

Flopstar.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze jeden dźwięk do analizy zarejestrowany 11 lutego w Meksyku.

• 1

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mogę sobie w każdej chwili wygenerować sinusa 100hz i zmodulowac go sinusem 0.1 hz puscic go przez glosniki, nagrac bzdetnym komorkowym mikrofonem i zdemodulowac na komputerze do fal pierwotnych. Nie pogrążaj się już więcej, proszę.

OK, rzeczywiście mnie poniosło.

Fala akustyczna w zakresie 20Hz - 100Hz była zmodulowana amplitudowo do 0,1-15Hz.

Rzecz w tym, że na podstawie nagrania z internetu ktoś próbuje podważyć wynik pomiaru ze stacji badawczych
które odczytały bardzo silny impuls od 0,1 do 15Hz - taki sam, w okresie podobnym do badanego.

A wracając do Twojego eksperymentu - zakoduj nagranie mp3 lub ogg do 128kbit/s lub 192kbit/s (kompresja nagrań w sieci) i zobacz co dostaniesz w efekcie końcowym.

Stracisz tak wiele danych po drodze, że rozkompresowane nagranie praktycznie nie będzie miało wartości dla TEGO zakresu modulacji - możliwość stwierdzenia że nagrania są kopiami siebie przy delikatnych różnicach w modulacji będzie ewidentną manipulacją, bo te drobne zmiany, które stanowią "znak wodny" stracisz.

Ergo - masz nieco racji, acz niekoniecznie więcej niż 30%.

To o falach akustycznych :

They are low-frequency acoustic emissions in the range between 20 and 100 Hz modulated by ultra-low infrasonic waves from 0.1 to 15 Hz. In geophysics, they are called acoustic-gravity waves;

To o pomiarach stacji mierzących zmiany pola grawitacyjnego:

Meanwhile, as we have already reported, on November 15, 2011 all ATROPATENA geophysical stations which record three-dimensional variations of the Earth's gravitational field almost simultaneously registered a powerful gravitational impulse. The stations are deployed in Istanbul, Kiev, Baku, Islamabad and Yogyakarta, with the first and last one being separated by a distance of about 10,000 km. Such a phenomenon is only possible if the source of this emanation is at the Earth's core level.

Nagrania z różnych miast i stron świata będą się różniły tak nieznacznie w zakresie modulacji, że potrzebowałbyś dźwięku w najwyższej jakości - 96kHz, 24bit - aby to jednoznacznie potwierdzić. Badanie dźwięku po kompresji to droga donikąd.
  • 0

Oomek.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Stracisz tak wiele danych po drodze, że rozkompresowane nagranie praktycznie nie będzie miało wartości dla TEGO zakresu modulacji - możliwość stwierdzenia że nagrania są kopiami siebie przy delikatnych różnicach w modulacji będzie ewidentną manipulacją, bo te drobne zmiany, które stanowią "znak wodny" stracisz.

Artefakty i straty spowodowane kompresją do mp3 faktycznie wykluczają taki materiał jako wiarygodne źródło pomiarów, z tym sie zgodzę.
Jednakże natura tych dziwnych dźwięków daje nam możliwość wykrycia fali modulującej, bowiem ta wyższa częstotliwość 20-100hz jest podejrzewam
harmoniczną tej niższej i jest także właśnie nią modulowana, stąd drobne ale cykliczne fluktuacje amplitudy dają nam możliwość wykrycia fali z zakresu infradźwięków nawet po kompresji do mp3.

Modulacja amplitudy w zakresie częstotliwości 20-100 hz jest w miare przyzwoicie odwzorowywana po dekompresji z mp3. Gorzej już jest z modulacją częstotliwości, gdzie przy małych amplitudach fluktuacja już się zaciera, ponieważ nadmiar transientów szumu tła skutecznie ogranicza ilość dostępnych bitów na sekundę umożliwiających zakodowanie subtelnych zmian oscylującego sygnału na niższych częstotliwościach.

edit:
Zapomniałem dodać, iż potwierdzam co napisałeś, nie ma takiej możliwości aby domowym sprzętem porównać dwa róźne nagrania ponieważ dochodzi tu element pogłosu i zniekrztałceń samej atmosfery która jak wiadomo nie ma stałego ciśnienia w zadnym punkcie, a to wpływa znacznie na przenoszenie dźwięku.
Zostawmy więc porównywanie nagrań specjalistom z profesjonalnym sprzętem do wykrywania drgań poniżej pasma słyszalnego.

Użytkownik Oomek edytował ten post 19.02.2012 - 15:07

• 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Naprawdę, niech moderacja wydzieli posty o głośnikach i częstotliwościach i innuch pierdołach o kompresji etc. ponieważ naprawdę jest to irytujące czytać kolejną strone...
  • 8

Moltenlair.
  • Tematów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Popieram przedmówcę, jeszcze trochę a zaangażuję wszystkich znajomych by minusowali posty o głośnikach, może spadek reputacji zniechęci do tego spamu.
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Panowie, rzecz tyczyła się "domorosłych prób analizy nagrań w warunkach domowych" - także uważam, że dyskusja powyżej była konieczna.

edit:
Zapomniałem dodać, iż potwierdzam co napisałeś, nie ma takiej możliwości aby domowym sprzętem porównać dwa róźne nagrania ponieważ dochodzi tu element pogłosu i zniekrztałceń samej atmosfery która jak wiadomo nie ma stałego ciśnienia w zadnym punkcie, a to wpływa znacznie na przenoszenie dźwięku.
Zostawmy więc porównywanie nagrań specjalistom z profesjonalnym sprzętem do wykrywania drgań poniżej pasma słyszalnego.

Ergo - nie można kwestionować zjawiska na podstawie badań w warunkach domowych, analizując nagrania z sieci.

Oomek - pełna zgoda w tej kwestii, chodziło mi właśnie o ten unikalny "znak wodny" który jest właściwy dla dźwięku w każdym z tych miejsc, gdzie go nagrano - on po prostu nie zostanie odpowiednio przeniesiony po kompresji.

Skoro zatem 2 ludzi znających się na rzeczy ma podobne zdanie - z pewnością możliwe do potwierdzenia przy pomocy zaawansowanej matematyki lub choćby doświadczenia jakie na pewno można wykonać, próba

obalenia zjawiska

uznana powinna zostać za nieudaną - a samo zjawisko uznane za warte śledzenia.

I tylko o to chodziło w tej małej polemice - aby zamknąć usta sceptykom, gdy nie mają racji i piszą o rzeczach, o których nie mają większego pojęcia.
  • 1

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Żadne domowe urządzenie typu aparat czy kamerka, czy telefon nie rejestruje dźwięku poniżej 20Hz, ba większość urządzeń rejestrujących za pomocą mikrofonów obcina już przy 30-40Hz.
Zakres 0,1-15Hz to bardzo szerokie spektrum, Tak samo 20-100Hz.
Ale aby nie być gołosłowny, w załączniku próbki tych sygnałów. Sygnał 20-100Hz zmodulowany sygnałem 0.1-15Hz to nie problem, bo będzie to modulacja amplitudy. Nie częstotliwości.

Próbka pierwsza, kto określi co zawiera?
http://soundcloud.co...zkowypotwor/1-1

W jaki sposób ciśnienie atmosferyczne wpływa na propagację dźwięku?

Użytkownik ciasteczkowypotwor edytował ten post 20.02.2012 - 11:21

• -7

Oomek.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W jaki sposób ciśnienie atmosferyczne wpływa na propagację dźwięku?

wg wzoru? link na wikipedii, bo pierwiastka nie napiszę

http://pl.m.wikipedi...osfera_wzorcowa
  • -3

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Oomek, linka do Wikipedii to i ja mogę podać. W pytanie chodziło o to jaki ma wpływ cośnienie. Bo według wzoru, to wiele obliczeń można przeprowadzić.

Temperatura ma wpływ na prędkość dźwięku, ale temperatura to nie ciśnienie.
  • -4

Oomek.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oomek, linka do Wikipedii to i ja mogę podać. W pytanie chodziło o to jaki ma wpływ cośnienie. Bo według wzoru, to wiele obliczeń można przeprowadzić.

Temperatura ma wpływ na prędkość dźwięku, ale temperatura to nie ciśnienie.

Mój błąd, poszedłem skrótem myślowym, prostuję więc.

Miałem na myśli to że prędkość dźwięku w atmosferze jest niejednorodna, zależna od temperatury powietrza.
Front atmosferyczny to jak wiadomo granica między dwiema masami powietrza o różnej temperaturze i ma on bezpośredni wpływ na lokalne zmiany ciśnienia, więc zależność jest ale nie bezpośrednia, nie będe się kłócił.

A wracając do nagrań tych niezidentyfikowanych dźwięków.
Odgłosy te nie mają raczej źródła punktowego a płaszczyznowe. Przy emisji z tak szerokiego pola dźwięk będzie zniekształcony fazowo wraz z licznymi pogłosami.

Upraszczając, załóżmy 2 skrajnie przeciwległe źródła emitujące dany dźwięk mają 2 rózne temperatury powietrza.
Obserwator, a raczej słuchacz odbierze obie fale z przesunięciami fazowymi względem siebie.

Prosty przykład, weźmy nagranie odgłosu tego samego pioruna z daleka i bliska. Nagrania będą się różnić i żadne porównanie nawet najbardziej zaawansowanym programem nie da nam wiarygodnego wyniku potwierdzającego 100% podobieństwo.

Użytkownik Oomek edytował ten post 20.02.2012 - 19:24

• 0

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Popieram przedmówcę, jeszcze trochę a zaangażuję wszystkich znajomych by minusowali posty o głośnikach, może spadek reputacji zniechęci do tego spamu.

Zachowanie Twoje jak i Twoich kolegów - minusowanie jest na tak prostackim poziomie, ze nie ma na to określenia.
  • -7

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych