Moja mama (bardzo racjonalna, normalna i wiarygodna kobieta) s³ysza³a te same d¼wiêki ostatnio w Piasecznie pod Warszaw±.
Te¿ mieszkam w Piasecznie i móg³bym przysi±c, ¿e kilka dni temu s³ysza³em dwukrotnie te piekielne odg³osy. Niestety nie zarejestrowa³em tych d¼wiêków, akurat wtedy nie mia³em czym.
A ¿e te apokaliptyczne odg³osy s³ychaæ niemal¿e wszêdzie niech ¶wiadcz± o tym poni¿sze materia³y z ostatnich dni.
wczoraj pierwszy raz je slyszalem (Poludniowy Londyn) cos pomiedzy silnikiem samolotu na niebie a pociagiem parowym
to byl tylko dzwiek zadnych innych objawow
Choæ dyskusja o genezie tajemniczych d¼wiêków rejestrowanych przez naukowców i amatorów w ró¿nych czê¶ciach ¶wiata trwa ju¿ od dawna, to wci±¿ nie ma jednego stanowiska, które by³oby uznawane przez wiêkszo¶æ ¶rodowiska naukowego za wiarygodne. Jest to tym dziwniejsze, i¿ pierwsze informacje o tajemniczych d¼wiêkach pojawi³y siê ju¿ w latach 70-tych XX wieku, kiedy zjawisko to zosta³o oficjalnie opisane w mediach. Od tego czasu nieustannie trwa debata o pochodzeniu tego niewyja¶nionego dotychczas fenomenu, który niektórzy okre¶laj± jako "Taos Hum". W sieci roi siê od przeró¿nych teorii - oprócz brzmi±cych racjonalnie, pojawiaj± siê te¿ pomys³y ca³kiem absurdalne albo prze¶miewcze. Zdecydowanie jednak nie jest to temat do ¿artów. Wszystkie zebrane dotychczas materia³y pokazuj± ponad wszelk± w±tpliwo¶æ, ¿e sprawa jest bardzo powa¿na. Czy tym razem, dziêki zarejestrowaniu koincydencji pojawiania siê d¼wiêków podczas deszczu meteorów, uda³o siê wreszcie znale¼æ rozwi±zanie drêcz±cego wielu zjawiska?
Przypomnijmy - "Taos Hum" to niskie, s³yszalne w wielu miejscach na ca³ym ¶wiecie d¼wiêki, które opisywane s± najczê¶ciej jako "tajemnicze brzêczenie o industrialnym pochodzeniu". Jednym z pierwszych opisanych przyk³adów masowej recepcji tego zjawiska by³a sytuacja z 1977 roku, kiedy jedna z brytyjskich gazet otrzyma³a blisko 800 listów od ludzi narzekaj±cych na liczne problemy ze zdrowiem, k³opoty z zasypianiem, bóle g³owy, dra¿liwo¶æ, trudno¶ci z czytaniem i niewyt³umaczalny niepokój. Choæ brzmi to jak opis zbiorowej paranoi, to nie wyja¶nion± do dzi¶ zagadk± jest to, i¿ wiêkszo¶æ z pisz±cych twierdzi³a, ¿e ¼ród³em ich problemów jest "nieustanne brzêczenie".
Osoby, które nie zag³êbi³y siê w badanie tego zjawiska, kwituj± podobne rewelacje u¶miechem. Dodatkow± trudno¶ci±, z jak± stykaj± siê badaj±cy "Taos Hum" jest fakt, i¿ d¼wiêki nie wszyscy s³ysz±, czêsto te¿ nie mo¿na ich zarejestrowaæ za pomoc± mikrofonu. Czêsto nie znaczy jednak zawsze - dlatego w wielu miejscach w internecie us³yszeæ mo¿na przyk³ady nagrañ takich d¼wiêków, zarejestrowanych przez przypadkowych ¶wiadków zjawiska. Sporo z tych filmów to sprytnie spreparowane oszustwa, ale zjawisko jest ju¿ na tyle powa¿ne, i¿ zajmuj± siê nimi nie tylko amatorzy, ale tak¿e w³adze wielu pañstw ¶wiata, które zdecydowa³y siê na przeprowadzenie ¶ledztw i badañ.
Sama nazwa "Taos Hum" jest w³a¶nie wynikiem pierwszego z powa¿nych badañ tego zjawiska. Nazwa pochodzi od angielskiego s³owa "hum" (warkot, brzêczenie) i nazwy miasta w stanie Nowy Meksyk, w którym tego typu ha³as czêsto prowadzi ludzi do ob³êdu. To w³a¶nie tam po raz pierwszy zdecydowano siê na naukow± próbê zbadania zjawiska. W 1993 roku sprawa trafi³a do amerykañskiego Kongresu, który cztery lata pó¼niej poleci³ najbardziej renomowanym instytutom w Stanach Zjednoczonych zbadanie sprawy i obserwacjê d¼wiêków o dziwnie niskiej czêstotliwo¶ci. Choæ w ¶ledztwie bra³o udzia³ kilkunastu badaczy, to nie uda³o siê doj¶æ do ¿adnych spójnych konkluzji.
Podobnie by³o podczas 213-ego sympozjum Amerykañskiego Stowarzyszenia Astronomicznego, gdy badacze, którzy zajêli siê problemem nie byli w stanie podaæ genezy zjawiska. Uznali, ¿e d¼wiêk dobiega z odleg³ej przestrzeni kosmicznej, ale nie mieli ju¿ pewno¶ci nawet co do tego, ¿e mamy do czynienia z falami d¼wiêkowymi. Jak wiemy, d¼wiêk nie rozchodzi siê w pró¿ni albo rozprasza siê w bardzo ograniczonym stopniu. W tej sytuacji mo¿e to oznaczaæ, ¿e "kosmiczny ryk" pochodzi z fal radiowych, które mog± migrowaæ w kosmicznej pustce. Naukowcy zauwa¿aj±, ¿e wiele obiektów w kosmosie generuje fale radiowe. Emitowaæ je mog± np. gwiazdy i kwazary. Jednak ha³as, który spêdza sen z oczu naukowcom jest sze¶æ razy g³o¶niejszy ni¿ mo¿na tego oczekiwaæ po podobnych obiektach. Czy najnowsze ekspertyzy pozbawione s± w koñcu w±tpliwo¶ci i zawieraj± jakie¶ pewne odpowiedzi?
Có¿, d¼wiêki, które w kwietniu 2012 roku zarejestrowano w Kalifornii i Newadzie ró¿ni od setek tysiêcy pozosta³ych spraw tego typu jedna rzecz. Tym razem nie ma w±tpliwo¶ci co do tego, ¿e ¼ród³em d¼wiêków by³ deszcz lirydów. Przypomnijmy - lirydy to rój meteorów utworzony przez kometê C/1861 G1 (Thatcher), który mo¿emy podziwiaæ ka¿dego roku w okresie od 15 do 25 kwietnia. Maksimum jego aktywno¶ci wypada zwykle w nocy z 21 na 22 kwietnia
Ka¿dego roku na Ziemiê, wed³ug ró¿nych szacunków, spada od 37 tysiêcy do 78 tysiêcy ton ró¿norodnych materia³ów pochodz±cych z cia³ niebieskich (meteroidów). Wiêkszo¶æ nich spala siê w atmosferze i "znika". Nie wiadomo ile dok³adnie dociera do Ziemi, ale rokrocznie udaje siê naukowcom odnale¼æ kilka do kilkunastu meteorytów, które s± ¶wiadectwem tego, ¿e sporo z nich dociera do powierzchni Ziemi.
Czy to w³a¶nie lec±ce przez atmosferê ziemsk± w kierunku naszej planety cia³a niebieskie s± ¼ród³em tajemniczych d¼wiêków? Choæ to wyja¶nienie wydaje siê mocno prawdopodobne, to wielu sceptyków wskazuje, ¿e niektórym rejestracjom "Taos Hum" nie towarzyszy³y deszcze meteorów. W przypadku ostatniego incydentu, przedstawionego na powy¿szym filmie, nikt nie mia³ w±tpliwo¶ci co do tego, ¿e "kule ognia" rzeczywi¶cie uderzaj± w Ziemiê. Czy tym samym uda³o siê znale¼æ genezê wszystkich zjawisk tego typu i rozwik³aæ drêcz±cy naukowców i badaczy zjawiska problem genezy "tajemniczych d¼wiêków"? Nawet je¶li nie, to z pewno¶ci± jeste¶my bli¿ej poznania tajemnicy i rozwik³ania tej drêcz±cej wielu zagadki, któr± natura postawi³a przed ¶wiatem nauki.
Pojawi³o siê kolejne nagranie przedstawiaj±ce niezidentyfikowane metaliczne odg³osy, jakie s³yszane s± ostatnio w ró¿nych miejscach na Ziemi. Najnowsze nagranie pochodzi z Mariupola w okrêgu donieckim.
http://www.youtube.com/watch?v=WigrSflPLLQ
Odg³osy przypominaj± te, które by³y wcze¶niej s³yszane miêdzy innymi w Europie i w obu Amerykach. Na nagraniu widzimy lokalny park i s³yszymy wibruj±ce g³o¶ne d¼wiêki, które wywo³uj± reakcjê w postaci w³±czania siê alarmów samochodowych. Wiele osób stwierdza, ¿e d¼wiêki s± oczywistym fa³szerstwem, ale s± równie¿ naukowcy, którzy twierdz±, ze to efekty powodowane przez fale akustyczno grawitacyjne lub przez pasy radiacyjne Van Allena. Nikt jednak nie potrafi udowodniæ poprawno¶ci swoich teorii.
Reakcja mediów na wystêpowanie zjawiska jest zaskakuj±ca. Nikt nie pyta o pochodzenie tych odg³osów a skoro o czym¶ nie mówi siê w Telewizji to oznacza, ¿e tego praktycznie nie ma.
Mimo wszystko trochê ucich³o o tych zjawiskach. Zauwa¿yli¶cie te¿ ogromn± zmianê brzmienia tych d¼wiêków? Pierwsze filmiki w tym temacie odtwarza³y strasznie wysokie tony. Zawsze w oczach stawa³ mi Trójnóg z "Wojny ¦wiatów". Teraz natomiast s± wibracje, szumy, takie jakby burczenie... Bêdê siê póki co nadal trzymaæ swego zdania, i¿ jest to jaka¶ zaplanowana akcja na szerok± skalê. S±dzê równie¿, ¿e im bli¿ej bêdzie 21 grudnia, tym co raz wiêcej "dziwnych" zjawisk bêdzie siê pojawiaæ. Kto¶ tu chcê nami manipulowaæ.
faktycznie na samym pocz±tku gdy zaczêly sie pojawiac te dzwieki bylo ich duzo wciaz sa, ale byly wrzucane codziennie nowe teraz jest co raz mniej ... 2012 nadszedl wiec ludzie siali propagande ale co do tematu tych filmow uwazam osobiscie ze duzo z nich jest fabrykowane na wzor poprzednikow ale nie mowie ze wszystkie cos znaczacego sie zaczelo dziac a nikt nie potrafi wytlumaczyc no ale pozyjemy moze zobaczymy
W końcu coś się dzieje. Też dziś słyszałem taki dźwięk, trwał z minutę, może trochę ponad. Dźwięk jednostajny, bez żadnych urywek. Teraz czekam na podniesienie się poziomu wody w oceanie, anomalie pogodowe i zgaśnięcie słońca. Wyobraziłem sobie raz jak niebo staje się czerwone, a na nim pojawia sylwetka diabła przejmującego władzę i w tle piosenka requiem for a dream (już po nagraniu).
U¿ytkownik andar edytowa³ ten post 12.05.2012 - 00:34
A nie wydaje wam siê ¿e Ufo ko³o s³oñca a dzwiêki na ca³ym ¶wiecie maj± jaki¶ wspólny mianownik. Ca³y czas obstawiam inwazjê/odziwdziny obcych. Albo pokojow± albo nie.
A ja sobie my¶lê, ¿e to mo¿e byæ próba nawi±zania dialogu ze strony jakiej¶ obcej bardzo inteligentnej cywilizacji. Byæ mo¿e jest to ostrze¿enie bo oni ju¿ wiedz± co nas spotka.
Druga moja teoria mówi, ¿e mog± to byæ przepowiedziane w Apokalipsie ¦w. Jana tr±by jerychoñskie zwiastuj±ce koniec ¶wiata.
Trzecia opcja to tak jak pierwsza tylko tyle, ¿e obca cywiliazcja chce nawi±zaæ z nami kontakt bo np. mog± ju¿ nas zobaczyæ ale nie mog± tu przylecieæ. Maj± wiêc nadziejê, ¿e jeste¶my tak dobrze rozwiniêci jak oni wysy³aj± nam informacjê w miêdzygalaktycznym jêzyku, której my niestety nie rozumiemy i zamiast "pogadaæ" szykujemy siê w panice na koniec ¶wiata.
Mo¿e byæ te¿ tak, ¿e to jedna wielka mistyfikacja.
Sam nie wiem co o tym s±dziæ, faktycznie po nagraniach widaæ (s³ychaæ), ¿e d¼wiêki siê zmieniaj±. Ja sam s³ysza³em "wersjê" z Kijowa i Kanady, identyczne, wiêc to je uznajê za prawdziwe. To by³o w styczniu w nocy podczas zamieci (pisa³em wcze¶niej w tym w±tku). Pod koniec ubieg³ego miesi±ca z kolei widzia³em te dwa dziwne obiekty na niebie (szczegó³y w innym, za³o¿onym przeze mnie temacie).
Co¶ du¿o tych dziwnych zjawisk jak na jeden rok, wcze¶niej w sumie nic podobnego mi siê nie przydarza³o a zawsze mam oczy i uszy szeroko otwarte No ale to mo¿e zbieg okoliczno¶ci a moim zdaniem owe d¼wiêki maj± racjonalne wyt³umaczenie, tylko jako¶ nie mogê uwierzyæ w tê ich ewolucjê. Mo¿e taka jest natura tych d¼wiêków a mo¿e (ju¿) ich w ogóle nie ma i kto¶ sobie z nami pogrywa. Fakt faktem czê¶æ nagrañ jest prawdziwych na 100%.
Radzê te¿ siê nastawiæ na s³uchanie, pewnie w miastach wielu je s³ysza³o, ale kojarzy³o raczej z czym¶ normalnym co jest oczywiste. No ale je¶li kto¶ tak jak ja us³yszy w nocy d¼wiêk z Kijowa o takim nasileniu, ¿e s³ychaæ go nawet w domu to ju¿ wiadomo
No i jedna z pierwszych wzmianek w polskim Internecie te¿ mówi o "trójnogiej" wersji. Dla mnie znaki szczególne to niskie, basowe wej¶cie, metaliczny pog³os, cyklicznie pojawiaj±cy siê d¼wiêk. Ogólnie to wrzucê raz jeszcze DOK£ADNIE to co by³o u nas s³ychaæ (mo¿e kto¶ wzi±³ to nagranie i gdzie¶ puszcza³ po polach )
A ja sobie myślę, że to może być próba nawiązania dialogu ze strony jakiejś obcej bardzo inteligentnej cywilizacji. Być może jest to ostrzeżenie bo oni już wiedzą co nas spotka.
Wiedzialem, ze oni istnieja! To transformerzy!
To nie ten film. Dłuższe i bardziej merytoryczne wypowiedzi będą nagradzane brakiem warnów.
D¼wiêk zosta³ nagrany 03.08.11 oko³o godziny 17. Kamerzysta sta³ na 5 piêtrze. Co ciekawe d¼wiêk by³ s³yszany równie¿ kilka dni pó¼niej 11.08.11.
Nagranie z 03.08.11 http://www.youtube.com/watch?v=84V5eySzQf0&feature=player_embedded#at=39
Nagranie z 11.08.11 http://www.youtube.com/watch?v=vcUDYBIrWio&feature=player_embedded#at=139
D¼wiêk jest moim zdaniem naprawdê niezwyk³y.
Jedyne co w tym mi siê nie podoba to to ¿e jak na razie nie mogê doszukaæ siê innych nagrañ tego d¼wiêku,co jest dziwne bo zjawisko by³o s³yszalne podobno z du¿ej odleg³o¶ci.
EDIT: Wyszuka³em nagranie z Odessy z 5 czerwca tego roku. Tutaj równie¿ jest nagrany bardzo podobny d¼wiêk do tego go z Kijowa.
http://www.youtube.com/watch?v=KBIa_aWakYw
Slyszalem identyczne dzwieki jak na filmiku z kijowa . Bylo to w lipcu w te wakacje w malej wsi niedaleko Z³otowa (wielkopolskie) trwalo to bardzo dlugo , nie moglem spac , bylo to po polnocy nie wiem kiedy sie skonczylo , potem z rana tez bylo troche slychac , ale na prawde byly to takie dzwieki jak z tego kijowa