Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły dźwięk w Kijowie i w innych miejscach świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
619 odpowiedzi w tym temacie

eerie.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oto i odpowiedź:

Kolejna zagadka łączona z funkcjonowaniem HAARP to tak zwane „dziwne dźwięki” - zjawisko, o którym zaczęły informować nawet media głównego nurtu. Te rejestrowane na całym świecie głuche dźwięki wywołały zażartą dyskusję w sieci i wciąż pojawiają się na ten temat kolejne teorie.

Więcej TUTAJ
  • 0

Mishka.
  • Tematów: 5
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kazde ciało niebieskie, w tym nasza Ziemia ma swoj charakterystyczny dziwięk, częstotliwośc rezonansową. Dla Ziemi wynosi ona ok. 7,8 Hz. Nazywa się to rezonansem Schumana, na cześć odkrywcy tego zjawiska. Rezonans Schumana co prawda jest fala elektromegnetyczną, ale zasadniczo nie ma od strony fizyki przeszkód, aby fala EM o ultraniskiej częstotliwości nie wywołała fali dźwiekowej, a to poprzez oddziaływania na wodę, glebę i inne osrodki przewodzące, które mogą w tym przypadku działac jak rodzaj nagłośnienia, na takiej samej zasadzie jak prąd w głośniku wywołuje falę dźwiękową.
Skłaniał bym się ku poglądowi, że słychać którąś z harmonicznych tej fali - na częstotliwości 31 Hz lub 46Hz i to całe wyjasnienie zjawiska.

Z ciekawszych rzeczy - w krajach Ameryki rezonans Schumana może wywoływać ciekawe zjawiska, gdyż ichniejsza sieć enegrgetyczna ma częstotliwość 60Hz, a nie 50 jak w Europie, zatem lezy względnie blisko kolejnej harmonicznej.
  • 2

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawe zjawisko, nie mogę się doczekać jego wytłumaczenia. Najbardziej skłaniałbym się do tego, że pole magnetyczne Ziemi jakoś oddziałuje na powietrze, wywołując falę dźwiękową. Dźwięki te przypominają mi odgłos jakiegoś wielkiego kamertonu uderzonego drewnianym młotem, zupełnie jak na doświadczeniu z fizyki.

Słuchając tych dźwięków, jednocześnie za ścianą ktoś puszczał wodę i w rurach wydobył się podobny, nasilający się szumiący metaliczny odgłos. A może to jakieś rurociągi szumią? Zupełnie abstrakcyjna sugestia ;)
  • 0

PustynnyPies.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Brzmi jak muzyka techno albo samolot. Co sądziecie?
  • 0

Templário.

Last white hope

• Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja tam nic nie słyszę oprócz dźwięków, które wywołuje ruch uliczny.
  • 0

jezus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czyżby to była reklama, kanału na yt?
  • 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Radio , odgłosy z kamery i fortepian i niski przydżwięk.Moze silnik samochodu albo przejazd czegoś ciężkiego .Podobnie daje dżwięk przejeżdzjacy za budynkami Tir albo pociąg.
  • 0

#488 Gość_Bla Bla

Gość_Bla Bla.
  • Tematów: 0

Napisano

Wydaje mi się że to reklama nalewek, drinków i obiadków :P Ja tam nic szczególnego nie słyszę :P

Użytkownik Johnny Bravo edytował ten post 21.03.2013 - 12:18

• 0

Mishka.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po co zakładać nowy temat, jak juz taki jest?
http://www.paranorma...ejscach-swiata/
  • 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie wiem, czy ktoś już o tym mówił ale widziałem jakiś czas temu filmik normalnie dźwięk etc wszystko standard a na końcu koleś pokazuje pod nogami nagłośnienie i się śmieje. Myśle , że tyle na temat.
  • 1

kudi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

• 0

#492 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

tramwaj wprawił konstrukcję w rezonans ot co
  • 0

kudi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

• 0

Ania:).
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak... Też to słyszałam na żywo. Słuchałam tego dźwięku z zaciekawieniem ale i ze strachem :hm:
  • 0

Lena_M.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

U mnie swojego czasu było słychać jakieś dziwaczne mechaniczne dźwięki - zawsze nocą, kiedy okolica jest naprawdę cicha. Miałam wrażenie, że pod ziemią pracuje jakaś maszyneria, a żródła odgłosu nie potrafię zidentyfikować do tej pory.

Odnosząc się zarówno do Twojego komentarza jak i do tematu postu proponuje poczytać o zjawisku zwanym "TAOS HUM". Zagłębiłam się w ten temat gdy we własnym domu zaczęłam nocami słyszeć dziwne buczenie, które uwierzcie naprawdę próbowałam wyjaśnić. Mówiłam o tym Tacie, pierwsza jego teza była taka że to praca lodówki u sąsiadki piętro wyżej, studiuje muzykę, jestem muzykiem i interesuje się również akustyką i wiem że lodowka nie byłaby w stanie wydawać z siebie tak niskich częstotliwości. Druga teza brzmiała - pompa od pieca w piwnicy pod nami - wszystko ok - zimą pompa a latem? Było jeszcze parę innych tez jak ta że to praca zakładów które są niedaleko miejsca mojego zamieszkania albo że to prąd itd. Do dziś nie wiem czym jest spowodowany ten dźwięk, słyszę go teraz jakoś rzadziej i mniej intensywnie ale był okres kiedy moja obserwacja tego zjawiska była bliska fanatyzmowi. Słuchałam i zapisywałam co ile minut się pojawia i ile czasu jest słyszalny, jaką ma charakterystykę. Zauważyłam że jest to misji dźwięk, ok. 40 - 50 Hz może mniej, można usłyszeć tez charakterystyczne "pulsowanie" i nierówne natężenie czyli głośność - raz większe raz mniejsze. Dźwięk porównywalny do uruchomionego w oddali dużego samochodu z dieselowskim silnikiem albo
wirującej pralki kilka pięter wyżej (a zaznacze że mieszkam w 2 - piętrowej kamienicy, na parterze, nade mną mieszka tylko sąsiadka ktorej dźwięk pralki jest zupełnie inny, słyszę bardzo dobrze kiedy pierze, jest to dużo głośniejsze niż ten tajemniczy dźwięk. Natomiast na 2 piętrze mieszkanie stoi puste.). Najśmieszniejsze jest to, że do opowiedzenia o tym zachęcił mnie ten post, bo już zapomniałam prawie o tym dźwięku w swoim domu i dawno go nie słyszałam, a pisząc ten komentarz usłyszałam to znowu! Dzięki temu mogłam dokładnie go opisać. Trwa to od jakichś 5 lat. Pozdrawiam :-)

Aha i nawiązując jeszcze do tego o czym ktoś tu wspominał - o tym że każda planeta ma swoje "brzmienie", rzeczywiście to prawda. Już w starożytnej historii muzyki można natknąć się na teorię o "muzyce wszechświata", teoria ta mówiła o tym że każda planeta posiada dźwięk odpowiadający konkretnej liczbie Hz a każdą kolejna planeta "gra" dźwiękiem który jest dokładnie i harmonicznie odpowiadającą częścią składową czyli tzw. alikwotem poprzedniej, (właściwie tam była mowa o tym że nie tylko planety ale ogólnie wszystkie ciała niebieskie) co z reszta według mnie wcale nie jest teorią niemożliwą ponieważ jak wiadomo każde ciało niebieskie posiada własne pole magnetyczne a materia ciała niebieskiego może działać jak rezonator, który pełni funkcję nagłośnienia dźwięku fal magnetycznych. Teoria niezwykle ciekawa.
  • 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych