Skocz do zawarto¶ci

Zdjêcie

Niezwyk³y d¼wiêk w Kijowie i w innych miejscach ¶wiata

• Zaloguj siê, aby dodaæ odpowied¼
619 odpowiedzi w tym temacie

Mariush.
  • Tematów: 60
  • P³eæ:Mê¿czyzna
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na moje, to te dźwięki są wytwarzane przez autorów tych nagrań.

Tez tak sądzę.

Niemal wszystkie nagrania wyglądają tak samo. Jakiś stateczny, pozbawiony ludzi kadr, nie pokazujący niczego konkretnego. No i dźwięki.

Cóż, wcale mnie to nie dziwi. Coś takiego najprościej spreparować. Praktycznie nie wymaga to żadnych umiejętności. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego przy takiej mnogości ujęć z terenów miejskich nikomu nie udało się nagrać jakiejś grupowej, ludzkiej reakcji. Oczyma wyobraźni widzę ujęcie ruchliwej ulicy, na której zdezorientowani ludzie w reakcji na te potężne i koszmarne odgłosy walą ze strachu w gacie ;)

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego przy takiej mnogości ujęć z terenów miejskich nikomu nie udało się nagrać jakiejś grupowej, ludzkiej reakcji. Oczyma wyobraźni widzę ujęcie ruchliwej ulicy, na której zdezorientowani ludzie w reakcji na te potężne i koszmarne walą ze strachu w gacie ;)

Nie tylko w przypadku tych dźwięków jest to pewien problem - przykładowo, nie widziałem jeszcze nagrania ufo, które wywoływałoby panikę, poruszenie chociażby, czy zainteresowanie, u większej ilości osób niż (co najwyżej) kilka.

A duża część tych nagrań (również prezentowanych na forum) ma miejsc w gęsto zaludnionych miastach.

Jedynym (poza ewidentnym fejkiem) wytłumaczeniem takiego stanu rzeczy, jest fakt, że ludzi już tak zobojętnieli na takie "cuda", ze przechodzą nad nimi do porządku dziennego.

- Ufo? Niesamowite dźwięki? Tak, tak - co to ja miałem? Aaa... do spożywczego miałem iść.

• 2

Legendarny..

King of Nothing, Slave to No One

• Tematów: 187
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cóż, pewien kolega opowiadał niedawno, że szedł kiedyś ulicą z kumplem i zobaczył na niebie UFO - obiekt poruszający się z wielką prędkością i wykonujący przy tej prędkości momentalny zwrot o 90 stopni. Wskazał to kumplowi, ten ponoć wszystko widział, parsknął tylko i sobie poszedł dalej jakby nigdy nic. Z jednej strony mamy ludzi, którzy każde światełko na niebie potrafią brać za statek obcych, każdego człowieka w czarnym płaszczu i kapeluszu za MIBa a każdy niezidentyfikowany odcisk w lesie za Bigfoota. Z drugiej jest wielu ludzi tak sceptycznych i o tak zamkniętych umysłach, że nawet widząc na własne oczy coś niezwykłego machną ręką wynajdując jakieś "racjonalne" wyjaśnienie (albo nawet nie próbując w ogóle dociekać wyjaśnienia) i pójdą dalej zajmować się swoimi sprawami. Ciężko ocenić ilu jest jednych i drugich, dlatego ciężko przewidzieć reakcje tłumu na różnego rodzaju wydarzenia.

@Mariush Myślę że to pewne, że niektóre filmiki są fejkowe, bo te dźwięki zrobiły taką furorę, że pewno niektórzy zaczęli się bawić tematem, ale np. w Kijowie czy Kuala Lumpur były nie tylko nagrania, ale i zgłoszenia do władz, dużo świadków i informacje w mediach, więc te przypadki są akurat wiarygodne.
  • 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Mariush Myślę że to pewne, że niektóre filmiki są fejkowe, bo te dźwięki zrobiły taką furorę, że pewno niektórzy zaczęli się bawić tematem, ale np. w Kijowie czy Kuala Lumpur były nie tylko nagrania, ale i zgłoszenia do władz, dużo świadków i informacje w mediach, więc te przypadki są akurat wiarygodne.

Niekoniecznie. Jeżeli owe zgłoszenia do władz, świadkowie i informacje w mediach były tylko wtórnym efektem owych filmików, to żadnej wiarygodności im to nie dodaje. Jesteś w stanie wykazać, że tak właśnie nie było?

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślę że to pewne, że niektóre filmiki są fejkowe, bo te dźwięki zrobiły taką furorę, że pewno niektórzy zaczęli się bawić tematem

Na 100% ten film jest montowany z kilku warstw. Warstwa szumu obrazu jest utworzona bardzo nieudolnie . Albo ktoś domontował do jakiegoś autentycznego nagrania dźwiękowego jakiś tam "dramatyczny" podkład wizualny albo całość sfałszował. W kazdym razie obraz jest sztucznie poprawiany.

Jarecki, dnia 12 Cze 2015 - 16:38, napisał:
12 czerwca 2015 roku, Japonia miasto Nagano, godzina 2 w nocy i koszmarne odgłosy, które wstrząsnęły okolicą.

• 2

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do tego, że nie ma nagrań z większą ilością ludzi z UFO:

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już w 2012 roku Mariush zauważył, że nagrania dziwnych dźwięków w większości pokazujące wielkie miasta, nie wzbudzają niczyjego zainteresowania. 

Przykład? Jeden z wielu: Nottingham 2012 rok, gdyby się coś dziwnego działo, trąbiło by o tym miejscowe radio na pewno, mieszkam tu, więc wiem, kiedy nawet nieistotne rzeczy wywołują poruszenie miejscowych, a co dopiero dziwne dźwięki o takiej głośności.

Dalsza sprawa, to autentyczność nagrań. W zamieszczonym poniżej, wyraźnie słychać nałożony stereofoniczny dźwięk, na monofoniczną oryginalną ścieżkę dźwiękową filmu.

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Część filmików z nagrań tych dźwięków może mieć naturalne źródło, nie wszystkie to mistyfikacje ale znaczna większość jest tworzona specjalnie http://www.huffingto..._b_1258049.html

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Większość takich filmów to fałszywki. Tutaj macie dobre wyjaśnienie:

Jest kilka oryginalnych filmów, pozostałe kopiują dokładnie ich dźwięki. W przypadku tych oryginalnych zwykle w pobliżu w czasie nagrywania trwała jakaś budowa.

• 3

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up@

Pisałem o podobnych:  http://www.paranorma...wiata/?p=482502

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co by na ten temat nie sądzić i jakiego by nie mieć wyrobionego zdania w tej kwestii to i tak intrygującym pozostaje fakt, że owe dziwne dźwięki są dosyć szeroko komentowane w mediach.

Samo to, że stacje telewizyjne starają się dociec prawdy już daje troszeczkę do myślenia.

Zresztą na przestrzeni tylko kilku dni (9-14 stycznia) odnotowano, głównie w Stanach kilkanaście takich przypadków, o których można przeczytać w linku --->  Unexplained booms and shakings are on the rise in this beginning of January 2016

• 0

#582 Go¶æ_critter☆

Go¶æ_critter☆.
  • Tematów: 0

Napisano

Zauważmy, że wiele nagrań jest z miast. Do tego nie podchodził bym w jakiś detektywistyczny sposób bo akurat w mieście nie da się określić skąd pochodzi konkretny dźwięk, z uwagi na to, że fale dźwiękowe idące z wielu miejsc mogą się "zlewać" ze sobą tworząc właśnie owy "dziwny" dźwięk. 

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co by na ten temat nie sądzić i jakiego by nie mieć wyrobionego zdania w tej kwestii to i tak intrygującym pozostaje fakt, że owe dziwne dźwięki są dosyć szeroko komentowane w mediach.

Samo to, że stacje telewizyjne starają się dociec prawdy już daje troszeczkę do myślenia.

Nie podważając istoty sprawy i nie przesądzając natury tych dźwięków.

Ale... Gdyby kierować się tylko tym, że media coś komentują "szeroko" (starając "dociec" prawdy) i według tego kryterium próbować wartościować wiarygodność tych zjawisk, to wystarczy przed południem włączyć jakikolwiek kanał tivi, żeby przekonać się jak złudne może to być wrażenie.

Po południu zresztą nie jest wiele lepiej.

Wiec akurat do tego argumentu nie przywiązywałbym się zbyt przesadnie.

• 1

Skambha.
  • Tematów: 3
  • P³eæ:Kobieta
Reputacja zadowalaj±ca
Reputacja

Napisano

Co do tego, że nie ma nagrań z większą ilością ludzi z UFO:

Widzę, że nikt nie zwrócił na ten filmik uwagi, bo podważyłby teorię o mistyfikacji wszystkich paranormalnych nagrań :)

• 2

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ilu naliczyłaś tych "świadków"? Więcej jak dziesięć osób? Nie sondze.

To policz jeszcze tych, którzy w ogóle nie zareagowali albo zareagowali, bo zobaczyli, że dziesięć osób gapi się w niebo. Tak z czystej ciekawości, na co się gapią.

Pokaż mi nagranie, gdzie tłum kilkudziesięcioosobowy co najmniej kameruje fruwające ufo, żywo gestykulując, dzwoniąc na policję, lub uciekając w popłochu - wtedy będziemy mogli pozastanawiać się, czy faktycznie coś się pojawiło na niebie.

• -1

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 3

0 u¿ytkowników, 3 go¶ci oraz 0 u¿ytkowników anonimowych