Witam.
Po ostatnim nasileniu zjawiska –dziwnego d¼wiêku- postanowi³em siê trochê nad tym zjawiskiem zastanowiæ. Pierwszy przypadek, który mia³ miejsce w Kijowie nie wydawa³ siê czym¶ niezwyk³ym, poniewa¿ Kijów jest sam w sobie miejscem niezwyk³ym. Ostatnie przypadki zaczê³y mnie zastanawiaæ i zarazem przera¿aæ swoj± globalno¶ci±. Pierwsza my¶l jaka mnie nasz³a to mo¿liwo¶æ bawienia siê mechanik± kwantow± w ujêciu globalnym lub ogólnie ujmuj±c wiêkszym ni¿ poziom falowy (takie do¶wiadczenia, a raczej próby przeprowadzali Niemcy ju¿ podczas II wojny!). Ostatnio postanowi³em przeanalizowaæ zjawisko (na przyk³adzie Kijowskiego filmu страшный звук). Powierzchowne badania niewykazany niezwyk³o¶ci zjawiska. Fala zwyk³a, amplituda regularna, czêstotliwo¶æ regularna; cykl strasznego d¼wiêku wynosi ok. 5 sekund, przerwa miêdzy wynosi ok. 5 sekund, czyli mówi±c krótko: cudu nie ma. Z podobnymi d¼wiêkami spotyka³em siê przy elementach elektromagnetycznych, tam gdzie wystêpuje zmienny strumieñ magnetyczny (np. transformator). Przy elementach elektrotechnicznym d¼wiêk ten nie by³ tak ciekawy jak ten w Kijowie. Jedynym zjawiskiem, które ³±cze z tym d¼wiêkiem to zmiana biegunów magnetycznych naszej planety. Kiedy¶ czyta³em ¿e w naszych czasach (tutaj ok. 2010 – 2050 rok) nast±pi stosunkowo szybka zmiana biegunów magnetycznych Ziemi (chyba to by³ artyku³ z NG). Procesy, które przechodz± szybko z jednego stanu w drugi podlegaj± zagadnieniom termodynamiki (czyli przep³ywu energii). Zjawisko, które zachodzi nieskoñczenie d³ugo nie powoduje znacznych zmian w otoczeniu – ma³a entalpia. Po drugie ka¿dy uk³ad energetyczny bêdzie d±¿y³ do obni¿enia energii swobodnej. £±cz±c dwa wcze¶niejsze zdania w ca³o¶æ: je¿eli zjawisko zachodzi szybko to mo¿na siê spodziewaæ du¿ego naddatku energetycznego, który musi gdzie¶ uj¶æ. W przypadku szybkiej zmiany biegunów magnetycznych Ziemi mo¿na spodziewaæ siê wydzielenia pewnej ilo¶ci energii, która musi zamieniæ siê w „co¶”. Tym czym¶ mo¿e byæ zjawisko d¼wiêku, spotykanego na ca³ym ¶wiecie. Nie jestem astronomem tylko mechanikiem energetycznym , ale s±dzê ¿e jest to pewne logiczne wyt³umaczenie. Najwa¿niejsze to nie wpa¶æ w ogólnospo³eczn± psychozê lub paniczny strach przed apokalips±
Ten d¼wiêk jest jak najbardziej naturalny, nawet w pewnym ujêciu piêkny.
Pozdrawiam