Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły dźwięk w Kijowie i w innych miejscach świata

• Please log in to reply
619 replies to this topic

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak pisałam wcześniej kilka lat temu w okolicach mojego domu było nocą słychać podobne dźwięki, bardzo podobne, szczerze mówiąc nigdy nie wnikałam w ten temat, zawsze myślałam, że po prostu "coś gdzieś robią", a odgłosy bywały momentami przerażając. Więc przychylam się do opinii, że nie wszystkie filmik są fake'ami. A co jest przyczyną tych dźwięków to inna sprawa.
  • 0

#122 Gość_Veckas

Gość_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Bo tak właśnie jest livin, ja też wspomniałem o tych dzwiękach w moim rejonie, ale z nimi nie można się kłócić, dostałem prezent w postaci 10 minusów w tym temacie, trzeba otwarcie przyznać że są to dzwięki zwiastujące koniec świata, wtedy im się japy ucieszą z podniecenia, eh.
  • -3

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Gdyby ktoś nie rozumiał niemieckiego (tak jak ja) to jest już dostępna wersja tego materiału w języku angielskim (wtopione napisy).
Myślę, że warto chociaż raz prześledzić ten film i przyjrzeć się reakcjom tych ludzi.
Wg mnie akurat ten przypadek nie wykazuje znamion fałszerstwa.
Choć zdaję sobie doskonale sprawę, że dosłownie wszystko da się podrobić.

• 5

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ten dźwięk jest boski :hm: na prawdę mroczny i przerażający. ciekawe co to ? ja jestem pod wrażeniem

a może wpływ na to ma ta burza słoneczna, która dociera do nas ?

Użytkownik Ronaldo edytował ten post 24.01.2012 - 18:13

• 0

k.o.r.a.l-666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Witam,moim zdaniem te odgłosy są pochodzenia naturalnego lub przynajmniej geologicznego.Jestem górnikiem pracującym na śląsku w kopalni.Pracuje w oddziele który ma za zadanie prowadzenie odwiertów w celu odmetanowania kopalń.Co poniektórzy powinni wiedzieć na czym to polega.Wiercimy otwory w caliźnie na 4 poziomach.500m,700m,900m,1080m rzecz jasna pod ziemią.Jakiś czas temu po skończeniu odwiertu (90m w głąb calizny -45 stopni,co daje koniec otworu grubo poniżej 1100m) na poziomie 1080 dało się słyszeć coś podobnego co słyszymy na wielu filmach.Lecz dźwięk ten był o wiele bardziej wyrazistszy i czystszy.Reakcji mnie i kilku ludzi którzy to słyszeli nie trzeba opisywać bo taki dźwięk nawet w słoneczny dzień na polanie może przerazić.Uznaliśmy my to za ruchy płyt tektonicznych,nagły wypływ metanu etc.Dodam,że z otworu wydzielało się ponad 90% czystego metanu co jest rzadkością.Geologiem żadnym nie jestem,tylko zwykłym pracownikiem.Pojęcia nie mam co to było ale miny doświadczonych ludzi obok mnie były bardzo zaniepokojone.Od miesiąca da się słyszeć takie odgłosy co jakiś czas na najniższym poziomie.Część ludzi to ignoruje uważając to za odgłos maszyn które drążą chodniki i urabiają urobek.Część ludzi wie,że to nie jest tego przyczyną.Ludzie są przerażeni i starają się to sobie tłumaczyć czynnikami ludzkimi jak maszyny.Gdy mam możliwość porozmawiania z kimś bardzo doświadczonym w górnictwie i go o to pytam lub się o tym otwarcie rozmawia,każdy rozkłada ręce.Chodź teorie są różne...Jeśli chodzi o moje zdanie.To wygląda to tak jak by w głębi ziemi,nie mam pojęcia na jakiej głębokości...jak by to ująć.Jakieś maszyny,jest to dźwięk czegoś ogromnego metalowego lub zrobionego z metalu w jakiejś pustce które coś robi wytwarzając taki odgłos.Nie potrafię tego opisać.Coś jak stary potężny tankowiec który podczas kołysania się na morzu wydaje odgłosy przeginającej i trzeszczącej stali.Setek ton stali która pracuje i się gnie,ociera o siebie.Da się to słyszeć tylko na najniższym poziomie jak wspomniałem i dochodzi to jak by od spodu.To jest ostatni poziom na kopalni tak więc pod nami nic nie ma...Ja,jak i każdy po przeczytaniu tego chciał by to usłyszeć na video,bym to nagrał lub coś.Odpada taka opcja.Nie jestem w stanie wnieść niczego na teren kopalni.Jak i również bym sam nie chciał bo jest to kopalnia metanowa IV stopnia czyli najwyższego.Kto ma o tym pojęcie wie jak się by to mogło skończyć.Śmiało mogę stwierdzić,że to co słyszymy na powierzchni to czego są setki nagrań jest pochodzenia z wnętrza ziemi,a nie z nieba jak co poniektórzy rozważają taką opcje.Ale co to....Mam nadzieję,że się to kiedyś wyjaśni,chodź szczerze wątpię.A jeśli tak to raczej nic dobrego to nie będzie.Jeśli ktoś chce coś więcej na ten temat zapraszam na gg-6981412. Dostępnego mnie raczej nie zobaczycie...Pozdrawiam całe forum.
  • 19

#126 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

az się dziwie chłopie że Cie dzieciaki minusami nie opsypali, bravo!

Edycja: Dziki Kurak

Dołączona grafika

• 0

Kors.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kilka lat mieszkałem w Gdyni, w pobliżu portu i stoczni, podobne odgłosy czesto bylo slychać (trudno mi teraz stwierdzic w jakim stopniu podobne ale słuchajac tych tutaj odrazu o nich pomyslalem), szczególnie nasilone wydawały się być w nocy, gdy wszystko wokoł cichło a tam toczyła sie kolejna zmiana.
No ale to było dawno i moze tylko tak mi sie to skojarzyło, jak zasmiecam temat to przepraszam :)
  • 1

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jakieś maszyny,jest to dźwięk czegoś ogromnego metalowego lub zrobionego z metalu

Dokładnie, chciałabym dodać również, że raz udało mi się usłyszeć coś jak przewalanie/przerzucanie ton stali, niestety żaden dźwięk na filmiku nie jest podobny, domek mam w centrum pod Warszawą (raczej małe miasteczko), blisko torów, ale odgłosy pociągu towarowego to nie były z pewnością. Nie mam zielonego pojęcia co je powodowało, nie wiem czy dalej rozbrzmiewają, bo mieszkam obecnie gdzie indziej. W każdym razie w wakacje nie udało mi się usłyszeć, zresztą mogłabym napisać, że od 2-3 lat na tyle ile bywał u siebie. Teraz sama się dziwie swojej ignorancji w tym czasie, bo momentami odczuwałam realny strach, ten kto mnie kojarzy z forum wie, że podchodzę do takich spraw raczej sceptycznie - ale faktom nie zaprzecze, słyszałm je sama.
  • 0

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Może establishement w sekrecie wierci tajne tunele, które posłużą eksperymentom jądrowym, transportom wojsk albo zderzaniu cząstek elementarnych?
  • 1

Blackhawk.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Użytkownik Blackhawk edytował ten post 24.01.2012 - 21:39

• 2

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Śledzę ten wątek od początku powstania, chyba przyszła pora żeby się na ten temat wypowiedzieć.

Gdy obejrzałem filmik z Kijowa pomyślałem sobie: kolejna bzdura, Kijów teraz to jeden wielki plac budowy, dźwięki odbijają się od wszechobecnych wieżowców, zniekształcają, da się wytłumaczyć.

Filmików przybywało, powstała mapka, sprawą zajął się rząd malezyjski (ponoć!). Te dźwięki mają w sobie coś co działa na najgłębsze zakamarki mojej psychiki - może to przez ich częstotliwość, regularność, barwę, dudnienie, zostawiany pogłos. Po prostu budzą we mnie ogromny niepokój, szczególnie że brzmią jak trójnogi z Wojny Światów. A pamiętam jakie wywarł na mnie wrażenie, gdy oglądałem go po raz pierwszy - był zimowy wieczór, ojciec przyniósł płytkę od znajomego, przesunąłem kanapę, obejrzałem na komputerze.

Dosłownie mnie wgniotło. Takich połaci emocji nie dostarczył mi żaden inny film. Bynajmniej nie chodzi mi o to, że aż tak mi się podobał, czy że stałem się jego fanem - wręcz przeciwnie, nie mogłem go obejrzeć po raz drugi przez kilka miesięcy. Trójnogi wychodzące z ziemi, ludzie uciekający w popłochu, masowa panika - jak to słusznie określiła jedna z grających tam postaci: "to nie jest wojna. to eksterminacja."

Zgoła opisałem dlaczego tak mnie ten wątek zainteresował. Mam jedno zastrzeżenie:
skoro są to dźwięki opisywane jako "głośne" - dlaczego poza przypadkiem malezyjskim nie ma o tym w prasie, nawet amatorskiej czy też lokalnej? Internetowy mem?

Ale dość zimnej interpretacji. Zagłębmy się. Zadajmy sobie pytanie: co może powodować metaliczny, dudniący, niski dźwięk, regularnie i cyklicznie się powtarzający, występujący głównie na półkuli północnej?

Mapa ich występowania:
Dołączona grafika

Załóżmy, że doniesienia są prawdziwe i dźwięki te są rzeczywiście słyszalne. Zestawmy do tego:

- maksimum słoneczne
- wzrost promieniowania
- burze magnetyczne
- to:

Może po prostu nasza Ziemia w jakiś sposób przekształca promieniowanie bądź inne czynniki (nieznane nam - wybuch niedalekiej gwiazdy, może pulsar, którego jeszcze nie zauważyliśmy) na dźwięki - tak jak przekształca je na obraz (zorza polarna)? Wydaje mi się to być dość spójną teorią, aczkolwiek nie mam na to dowodów - jeno gdybię :)

I na koniec... co prawda ów dźwięk trójnogów już się tu przewinął, ale muszę go dodać raz jeszcze - z powodów wcześniej wymienionych.

• 4

Sippar.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podobno temat został podjęty przez radio (24.01.2012) niestety nie wiem jaka to była stacja na tą chwilę. Jutro (a właściwie za dnia) zasięgnę dokładniejszych informacji od osoby która zwróciła mi na to uwagę. Prowadzący miał się wypowiedzieć na temat dziwnych odgłosów i w sumie okpić cała sprawę obracając w żart. Sam temat dotyczył dźwięków z Malezji i Kostaryki.
  • 0

Grzesiek85.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przeglądnąłem część filmików i co najmniej większa połowa z nich to przeciez nic innego jak odgłos drążonych tuneli (geotechnika)
Rytmiczne metaliczne brzmienie to tarcie głowicy jakiegoś wrzeciona o skałę. Jeśli np natrafili na swojej drodze na jakąś żyłe magmową, dajke klastyczną itd (geologia) w postaci jakiegoś twardego granitu albo porfiru, który ma całkiem sporą gęstość to wiadomo, że docisk nie jest statyczny tylko co jakiś czas aby nie przegrzać wiertła. I zagadka rytmicznego brzmienia w niektórych filmikach się rozwiązuje.
Dalej, jeśli natrafili na twarde skały to brzmienie rozchodzi się na prawdę daleko (głównie najdłuższe fale o niskiej częstotliwości i może troche z zakresu fali akustycznej (tak jak w sejsmice), tak więc poza dudnieniem na powierzchni niewiele słychać (wszystko oczywiscie zależy od odległości od prowadzonych prac. Czasem też występuje drganie co może np uruchomić alarm w samochodach lub wprawić zwierzęta w niepokoj (sejsmologia ;))
Świetnym przykładem jest np wiertnia, (jeszcze wiercąca, a nie wydobywająca). Kto był na wertni chociaz raz w życiu to wie, jak brzmi głowica wrzecionowa nawiercająca twardą skałę, jak operator zwiększa docisk to piskiliwy metaliczny dźwięk bywa momentami nie do zniesienia nawet na 2km głębokości (wiertnictwo).
Pytanie tylko czy to kolejne stacje metra czy może coś innego (np z kategorii 2012), zważywszy na wzmożoną skale prowadzonych prac :)

Pozdrawiam
  • 2

Energetyk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przeglądnąłem część filmików i co najmniej większa połowa z nich to przeciez nic innego jak odgłos drążonych tuneli (geotechnika)
Rytmiczne metaliczne brzmienie to tarcie głowicy jakiegoś wrzeciona o skałę. Jeśli np natrafili na swojej drodze na jakąś żyłe magmową, dajke klastyczną itd (geologia) w postaci jakiegoś twardego granitu albo porfiru, który ma całkiem sporą gęstość to wiadomo, że docisk nie jest statyczny tylko co jakiś czas aby nie przegrzać wiertła. I zagadka rytmicznego brzmienia w niektórych filmikach się rozwiązuje.
Dalej, jeśli natrafili na twarde skały to brzmienie rozchodzi się na prawdę daleko (głównie najdłuższe fale o niskiej częstotliwości i może troche z zakresu fali akustycznej (tak jak w sejsmice), tak więc poza dudnieniem na powierzchni niewiele słychać (wszystko oczywiscie zależy od odległości od prowadzonych prac. Czasem też występuje drganie co może np uruchomić alarm w samochodach lub wprawić zwierzęta w niepokoj (sejsmologia ;))
Świetnym przykładem jest np wiertnia, (jeszcze wiercąca, a nie wydobywająca). Kto był na wertni chociaz raz w życiu to wie, jak brzmi głowica wrzecionowa nawiercająca twardą skałę, jak operator zwiększa docisk to piskiliwy metaliczny dźwięk bywa momentami nie do zniesienia nawet na 2km głębokości (wiertnictwo).
Pytanie tylko czy to kolejne stacje metra czy może coś innego (np z kategorii 2012), zważywszy na wzmożoną skale prowadzonych prac :)

Pozdrawiam

Faktycznie w Kijowie budują (wiercą) metro. Aktualnie w budowie jest linia na Holosijiwskij Rajon lecz z tego co mi wiadomo w sierpniu tunele były już gotowe. Kolejnym faktem, który eliminuje wpływ metra, to miejsce nakręcenia filmu. Dźwięk został zarejestrowany na północnym "Rajonie" lewego brzegu Dniepru; jest to teren nie-skalisty co nie sprzyja rozchodzeniu się fali mechanicznej.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny dowód na to, że te przeraźliwe dźwięki to nie ściema.
Całe kanadyjskie miasteczko North Battleford w prowincji Saskatoon słyszało coś co raportują ludzie z całego świata.
Miejscowy burmistrz Ian Hamilton w żaden sposób nie potrafi wyjaśnić tego co słyszał, tak jak zresztą pozostali mieszkańcy North Battlefor.
A sprawą zainteresowała się miejscowa telewizja.
Więcej informacji w linku + materiał video
Strange noises reported around North Battleford

Poniżej film nagrany właśnie w Saskatoon w momencie wystąpienia tych dźwięków.

http://www.youtube.com/watch?v=L7oD6Nf1Ylw

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych