Skocz do zawarto¶ci

Zdjêcie

Niezwyk³y d¼wiêk w Kijowie i w innych miejscach ¶wiata

• Zaloguj siê, aby dodaæ odpowied¼
619 odpowiedzi w tym temacie

livin.
  • Tematów: 11
  • P³eæ:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak pisa³am wcze¶niej kilka lat temu w okolicach mojego domu by³o noc± s³ychaæ podobne d¼wiêki, bardzo podobne, szczerze mówi±c nigdy nie wnika³am w ten temat, zawsze my¶la³am, ¿e po prostu "co¶ gdzie¶ robi±", a odg³osy bywa³y momentami przera¿aj±c. Wiêc przychylam siê do opinii, ¿e nie wszystkie filmik s± fake'ami. A co jest przyczyn± tych d¼wiêków to inna sprawa.
  • 0

#122 Go¶æ_Veckas

Go¶æ_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Bo tak w³a¶nie jest livin, ja te¿ wspomnia³em o tych dzwiêkach w moim rejonie, ale z nimi nie mo¿na siê k³óciæ, dosta³em prezent w postaci 10 minusów w tym temacie, trzeba otwarcie przyznaæ ¿e s± to dzwiêki zwiastuj±ce koniec ¶wiata, wtedy im siê japy uciesz± z podniecenia, eh.
  • -3

Jarecki.
  • Tematów: 426
  • P³eæ:Mê¿czyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Gdyby kto¶ nie rozumia³ niemieckiego (tak jak ja) to jest ju¿ dostêpna wersja tego materia³u w jêzyku angielskim (wtopione napisy).
My¶lê, ¿e warto chocia¿ raz prze¶ledziæ ten film i przyjrzeæ siê reakcjom tych ludzi.
Wg mnie akurat ten przypadek nie wykazuje znamion fa³szerstwa.
Choæ zdajê sobie doskonale sprawê, ¿e dos³ownie wszystko da siê podrobiæ.

• 5

¿aba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ten dźwięk jest boski :hm: na prawdę mroczny i przerażający. ciekawe co to ? ja jestem pod wrażeniem

a może wpływ na to ma ta burza słoneczna, która dociera do nas ?

U¿ytkownik Ronaldo edytowa³ ten post 24.01.2012 - 18:13

• 0

k.o.r.a.l-666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Witam,moim zdaniem te odg³osy s± pochodzenia naturalnego lub przynajmniej geologicznego.Jestem górnikiem pracuj±cym na ¶l±sku w kopalni.Pracuje w oddziele który ma za zadanie prowadzenie odwiertów w celu odmetanowania kopalñ.Co poniektórzy powinni wiedzieæ na czym to polega.Wiercimy otwory w cali¼nie na 4 poziomach.500m,700m,900m,1080m rzecz jasna pod ziemi±.Jaki¶ czas temu po skoñczeniu odwiertu (90m w g³±b calizny -45 stopni,co daje koniec otworu grubo poni¿ej 1100m) na poziomie 1080 da³o siê s³yszeæ co¶ podobnego co s³yszymy na wielu filmach.Lecz d¼wiêk ten by³ o wiele bardziej wyrazistszy i czystszy.Reakcji mnie i kilku ludzi którzy to s³yszeli nie trzeba opisywaæ bo taki d¼wiêk nawet w s³oneczny dzieñ na polanie mo¿e przeraziæ.Uznali¶my my to za ruchy p³yt tektonicznych,nag³y wyp³yw metanu etc.Dodam,¿e z otworu wydziela³o siê ponad 90% czystego metanu co jest rzadko¶ci±.Geologiem ¿adnym nie jestem,tylko zwyk³ym pracownikiem.Pojêcia nie mam co to by³o ale miny do¶wiadczonych ludzi obok mnie by³y bardzo zaniepokojone.Od miesi±ca da siê s³yszeæ takie odg³osy co jaki¶ czas na najni¿szym poziomie.Czê¶æ ludzi to ignoruje uwa¿aj±c to za odg³os maszyn które dr±¿± chodniki i urabiaj± urobek.Czê¶æ ludzi wie,¿e to nie jest tego przyczyn±.Ludzie s± przera¿eni i staraj± siê to sobie t³umaczyæ czynnikami ludzkimi jak maszyny.Gdy mam mo¿liwo¶æ porozmawiania z kim¶ bardzo do¶wiadczonym w górnictwie i go o to pytam lub siê o tym otwarcie rozmawia,ka¿dy rozk³ada rêce.Chod¼ teorie s± ró¿ne...Je¶li chodzi o moje zdanie.To wygl±da to tak jak by w g³êbi ziemi,nie mam pojêcia na jakiej g³êboko¶ci...jak by to uj±æ.Jakie¶ maszyny,jest to d¼wiêk czego¶ ogromnego metalowego lub zrobionego z metalu w jakiej¶ pustce które co¶ robi wytwarzaj±c taki odg³os.Nie potrafiê tego opisaæ.Co¶ jak stary potê¿ny tankowiec który podczas ko³ysania siê na morzu wydaje odg³osy przeginaj±cej i trzeszcz±cej stali.Setek ton stali która pracuje i siê gnie,ociera o siebie.Da siê to s³yszeæ tylko na najni¿szym poziomie jak wspomnia³em i dochodzi to jak by od spodu.To jest ostatni poziom na kopalni tak wiêc pod nami nic nie ma...Ja,jak i ka¿dy po przeczytaniu tego chcia³ by to us³yszeæ na video,bym to nagra³ lub co¶.Odpada taka opcja.Nie jestem w stanie wnie¶æ niczego na teren kopalni.Jak i równie¿ bym sam nie chcia³ bo jest to kopalnia metanowa IV stopnia czyli najwy¿szego.Kto ma o tym pojêcie wie jak siê by to mog³o skoñczyæ.¦mia³o mogê stwierdziæ,¿e to co s³yszymy na powierzchni to czego s± setki nagrañ jest pochodzenia z wnêtrza ziemi,a nie z nieba jak co poniektórzy rozwa¿aj± tak± opcje.Ale co to....Mam nadziejê,¿e siê to kiedy¶ wyja¶ni,chod¼ szczerze w±tpiê.A je¶li tak to raczej nic dobrego to nie bêdzie.Je¶li kto¶ chce co¶ wiêcej na ten temat zapraszam na gg-6981412. Dostêpnego mnie raczej nie zobaczycie...Pozdrawiam ca³e forum.
  • 19

#126 Go¶æ_Veckas

Go¶æ_Veckas.

Napisano

az siê dziwie ch³opie ¿e Cie dzieciaki minusami nie opsypali, bravo!

Edycja: Dziki Kurak

Do³±czona grafika

• 0

Kors.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kilka lat mieszka³em w Gdyni, w pobli¿u portu i stoczni, podobne odg³osy czesto bylo slychaæ (trudno mi teraz stwierdzic w jakim stopniu podobne ale s³uchajac tych tutaj odrazu o nich pomyslalem), szczególnie nasilone wydawa³y siê byæ w nocy, gdy wszystko woko³ cich³o a tam toczy³a sie kolejna zmiana.
No ale to by³o dawno i moze tylko tak mi sie to skojarzy³o, jak zasmiecam temat to przepraszam :)
  • 1

livin.
  • Tematów: 11
  • P³eæ:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jakie¶ maszyny,jest to d¼wiêk czego¶ ogromnego metalowego lub zrobionego z metalu

Dok³adnie, chcia³abym dodaæ równie¿, ¿e raz uda³o mi siê us³yszeæ co¶ jak przewalanie/przerzucanie ton stali, niestety ¿aden d¼wiêk na filmiku nie jest podobny, domek mam w centrum pod Warszaw± (raczej ma³e miasteczko), blisko torów, ale odg³osy poci±gu towarowego to nie by³y z pewno¶ci±. Nie mam zielonego pojêcia co je powodowa³o, nie wiem czy dalej rozbrzmiewaj±, bo mieszkam obecnie gdzie indziej. W ka¿dym razie w wakacje nie uda³o mi siê us³yszeæ, zreszt± mog³abym napisaæ, ¿e od 2-3 lat na tyle ile bywa³ u siebie. Teraz sama siê dziwie swojej ignorancji w tym czasie, bo momentami odczuwa³am realny strach, ten kto mnie kojarzy z forum wie, ¿e podchodzê do takich spraw raczej sceptycznie - ale faktom nie zaprzecze, s³ysza³m je sama.
  • 0

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja ¯a³o¶nie niska
Reputacja

Napisano

Mo¿e establishement w sekrecie wierci tajne tunele, które pos³u¿± eksperymentom j±drowym, transportom wojsk albo zderzaniu cz±stek elementarnych?
  • 1

Blackhawk.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciêtna
Reputacja

Napisano

U¿ytkownik Blackhawk edytowa³ ten post 24.01.2012 - 21:39

• 2

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

¦ledzê ten w±tek od pocz±tku powstania, chyba przysz³a pora ¿eby siê na ten temat wypowiedzieæ.

Gdy obejrza³em filmik z Kijowa pomy¶la³em sobie: kolejna bzdura, Kijów teraz to jeden wielki plac budowy, d¼wiêki odbijaj± siê od wszechobecnych wie¿owców, zniekszta³caj±, da siê wyt³umaczyæ.

Filmików przybywa³o, powsta³a mapka, spraw± zaj±³ siê rz±d malezyjski (ponoæ!). Te d¼wiêki maj± w sobie co¶ co dzia³a na najg³êbsze zakamarki mojej psychiki - mo¿e to przez ich czêstotliwo¶æ, regularno¶æ, barwê, dudnienie, zostawiany pog³os. Po prostu budz± we mnie ogromny niepokój, szczególnie ¿e brzmi± jak trójnogi z Wojny ¦wiatów. A pamiêtam jakie wywar³ na mnie wra¿enie, gdy ogl±da³em go po raz pierwszy - by³ zimowy wieczór, ojciec przyniós³ p³ytkê od znajomego, przesun±³em kanapê, obejrza³em na komputerze.

Dos³ownie mnie wgniot³o. Takich po³aci emocji nie dostarczy³ mi ¿aden inny film. Bynajmniej nie chodzi mi o to, ¿e a¿ tak mi siê podoba³, czy ¿e sta³em siê jego fanem - wrêcz przeciwnie, nie mog³em go obejrzeæ po raz drugi przez kilka miesiêcy. Trójnogi wychodz±ce z ziemi, ludzie uciekaj±cy w pop³ochu, masowa panika - jak to s³usznie okre¶li³a jedna z graj±cych tam postaci: "to nie jest wojna. to eksterminacja."

Zgo³a opisa³em dlaczego tak mnie ten w±tek zainteresowa³. Mam jedno zastrze¿enie:
skoro s± to d¼wiêki opisywane jako "g³o¶ne" - dlaczego poza przypadkiem malezyjskim nie ma o tym w prasie, nawet amatorskiej czy te¿ lokalnej? Internetowy mem?

Ale do¶æ zimnej interpretacji. Zag³êbmy siê. Zadajmy sobie pytanie: co mo¿e powodowaæ metaliczny, dudni±cy, niski d¼wiêk, regularnie i cyklicznie siê powtarzaj±cy, wystêpuj±cy g³ównie na pó³kuli pó³nocnej?

Mapa ich wystêpowania:
Do³±czona grafika

Za³ó¿my, ¿e doniesienia s± prawdziwe i d¼wiêki te s± rzeczywi¶cie s³yszalne. Zestawmy do tego:

- maksimum s³oneczne
- wzrost promieniowania
- burze magnetyczne
- to:

Mo¿e po prostu nasza Ziemia w jaki¶ sposób przekszta³ca promieniowanie b±d¼ inne czynniki (nieznane nam - wybuch niedalekiej gwiazdy, mo¿e pulsar, którego jeszcze nie zauwa¿yli¶my) na d¼wiêki - tak jak przekszta³ca je na obraz (zorza polarna)? Wydaje mi siê to byæ do¶æ spójn± teori±, aczkolwiek nie mam na to dowodów - jeno gdybiê :)

I na koniec... co prawda ów d¼wiêk trójnogów ju¿ siê tu przewin±³, ale muszê go dodaæ raz jeszcze - z powodów wcze¶niej wymienionych.

• 4

Sippar.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podobno temat zosta³ podjêty przez radio (24.01.2012) niestety nie wiem jaka to by³a stacja na t± chwilê. Jutro (a w³a¶ciwie za dnia) zasiêgnê dok³adniejszych informacji od osoby która zwróci³a mi na to uwagê. Prowadz±cy mia³ siê wypowiedzieæ na temat dziwnych odg³osów i w sumie okpiæ ca³a sprawê obracaj±c w ¿art. Sam temat dotyczy³ d¼wiêków z Malezji i Kostaryki.
  • 0

Grzesiek85.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przegl±dn±³em czê¶æ filmików i co najmniej wiêksza po³owa z nich to przeciez nic innego jak odg³os dr±¿onych tuneli (geotechnika)
Rytmiczne metaliczne brzmienie to tarcie g³owicy jakiego¶ wrzeciona o ska³ê. Je¶li np natrafili na swojej drodze na jak±¶ ¿y³e magmow±, dajke klastyczn± itd (geologia) w postaci jakiego¶ twardego granitu albo porfiru, który ma ca³kiem spor± gêsto¶æ to wiadomo, ¿e docisk nie jest statyczny tylko co jaki¶ czas aby nie przegrzaæ wiert³a. I zagadka rytmicznego brzmienia w niektórych filmikach siê rozwi±zuje.
Dalej, je¶li natrafili na twarde ska³y to brzmienie rozchodzi siê na prawdê daleko (g³ównie najd³u¿sze fale o niskiej czêstotliwo¶ci i mo¿e troche z zakresu fali akustycznej (tak jak w sejsmice), tak wiêc poza dudnieniem na powierzchni niewiele s³ychaæ (wszystko oczywiscie zale¿y od odleg³o¶ci od prowadzonych prac. Czasem te¿ wystêpuje drganie co mo¿e np uruchomiæ alarm w samochodach lub wprawiæ zwierzêta w niepokoj (sejsmologia ;))
¦wietnym przyk³adem jest np wiertnia, (jeszcze wierc±ca, a nie wydobywaj±ca). Kto by³ na wertni chociaz raz w ¿yciu to wie, jak brzmi g³owica wrzecionowa nawiercaj±ca tward± ska³ê, jak operator zwiêksza docisk to piskiliwy metaliczny d¼wiêk bywa momentami nie do zniesienia nawet na 2km g³êboko¶ci (wiertnictwo).
Pytanie tylko czy to kolejne stacje metra czy mo¿e co¶ innego (np z kategorii 2012), zwa¿ywszy na wzmo¿on± skale prowadzonych prac :)

Pozdrawiam
  • 2

Energetyk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przegl±dn±³em czê¶æ filmików i co najmniej wiêksza po³owa z nich to przeciez nic innego jak odg³os dr±¿onych tuneli (geotechnika)
Rytmiczne metaliczne brzmienie to tarcie g³owicy jakiego¶ wrzeciona o ska³ê. Je¶li np natrafili na swojej drodze na jak±¶ ¿y³e magmow±, dajke klastyczn± itd (geologia) w postaci jakiego¶ twardego granitu albo porfiru, który ma ca³kiem spor± gêsto¶æ to wiadomo, ¿e docisk nie jest statyczny tylko co jaki¶ czas aby nie przegrzaæ wiert³a. I zagadka rytmicznego brzmienia w niektórych filmikach siê rozwi±zuje.
Dalej, je¶li natrafili na twarde ska³y to brzmienie rozchodzi siê na prawdê daleko (g³ównie najd³u¿sze fale o niskiej czêstotliwo¶ci i mo¿e troche z zakresu fali akustycznej (tak jak w sejsmice), tak wiêc poza dudnieniem na powierzchni niewiele s³ychaæ (wszystko oczywiscie zale¿y od odleg³o¶ci od prowadzonych prac. Czasem te¿ wystêpuje drganie co mo¿e np uruchomiæ alarm w samochodach lub wprawiæ zwierzêta w niepokoj (sejsmologia ;))
¦wietnym przyk³adem jest np wiertnia, (jeszcze wierc±ca, a nie wydobywaj±ca). Kto by³ na wertni chociaz raz w ¿yciu to wie, jak brzmi g³owica wrzecionowa nawiercaj±ca tward± ska³ê, jak operator zwiêksza docisk to piskiliwy metaliczny d¼wiêk bywa momentami nie do zniesienia nawet na 2km g³êboko¶ci (wiertnictwo).
Pytanie tylko czy to kolejne stacje metra czy mo¿e co¶ innego (np z kategorii 2012), zwa¿ywszy na wzmo¿on± skale prowadzonych prac :)

Pozdrawiam

Faktycznie w Kijowie buduj± (wierc±) metro. Aktualnie w budowie jest linia na Holosijiwskij Rajon lecz z tego co mi wiadomo w sierpniu tunele by³y ju¿ gotowe. Kolejnym faktem, który eliminuje wp³yw metra, to miejsce nakrêcenia filmu. D¼wiêk zosta³ zarejestrowany na pó³nocnym "Rajonie" lewego brzegu Dniepru; jest to teren nie-skalisty co nie sprzyja rozchodzeniu siê fali mechanicznej.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny dowód na to, ¿e te przera¼liwe d¼wiêki to nie ¶ciema.
Ca³e kanadyjskie miasteczko North Battleford w prowincji Saskatoon s³ysza³o co¶ co raportuj± ludzie z ca³ego ¶wiata.
Miejscowy burmistrz Ian Hamilton w ¿aden sposób nie potrafi wyja¶niæ tego co s³ysza³, tak jak zreszt± pozostali mieszkañcy North Battlefor.
A spraw± zainteresowa³a siê miejscowa telewizja.
Wiêcej informacji w linku + materia³ video
Strange noises reported around North Battleford

Poni¿ej film nagrany w³a¶nie w Saskatoon w momencie wyst±pienia tych d¼wiêków.

http://www.youtube.com/watch?v=L7oD6Nf1Ylw

• 1

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 5

0 u¿ytkowników, 5 go¶ci oraz 0 u¿ytkowników anonimowych